Lupus

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ElsEls

Hallo iedereen,

we hebben een pomeranian van 2j en net te horen gekregen dat hij waarschijnlijk aan lupus lijdt.. :( We zitten hierbij met nog heel wat vragen, daarom wou ik  ns horen of er nog hondeneigenaars zijn met dezelfde diagnose.

Het begon vorige week met een bacteriële oorinfectie, de 3de al op een jaar... we hebben hier apoquel voor gekregen omdat hij heel veel jeuk had deze keer. Maandag werd dan ineens zn neus roos langs de rechterkant.. gisteren, toen we op controle gingen bij de dierenarts voor zn oortje gezegd van zn neusje, maar we moesten nog even afwachten, kon eventueel van de medicatie zijn. Gisterenavond en deze morgen zat hij steeds met zn pootje aan zn neus, likt er ook enorm veel aan, de linkerkant wordt nu ook al roos en bovenaan ook + er kwam vocht uit de roze wondjes... dus terug naar de dierenarts. Ze had gisteravond nog wat research gedaan omdat ze het niet vertrouwde en zou me vandaag teruggebeld hebben. Ze heeft alle symptomen bekeken en denkt aan auto-immuunziekte, alles wijst op lupus. Om zeker te zijn moest er een biopsie genomen worden, maar kon niet meer vandaag en dan nog wachten op uitslag... ze stelde voor om ineens met behandeling te beginnen omdat hij zoveel last heeft: hij heeft nu cortisone spuit gehad en vanaf morgen prednicortone pillen. Nu is er geen biopsie meer mogelijk omdat immuunsysteem wordt stilgelegd en er geen diagnose via biopsie meer kan, maar als hij goed op pillen reageert, zal het waarschijnlijk lupus zijn, en moet hij voor de rest van zn leven cortisonepilletjes nemen...:(

Blijkbaar hebben deze pillen wel wat bijwerkingen:veel drinken en plassen, enorme eetlust, en vooral verandering van vacht... zouden we wel heel jammer vinden, want Billy is echt n mooie pluisbol... Wat zijn de levenverwachtingen van een hond met lupus? Kan dit onder controle gehouden worden? We zijn toch een beetje geschrokken van de diagnose...

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

ik zou een hond zeker niet levenslang prednison geven zonder diagnose

 

Discoide lupus (op de neus) lijkt sowieso ook veel op andere huidziekten, zoals zonnedermatitis, schimmel, etc.

 

En zelfs als het DLE is, is levenslang prednison ook niet noodzakelijk, alleen bij acute opflikkeringen

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Ik zou zo wie zo eerst een echte diagnose willen hebben, en niet, het lijkt op, of ik denk aan. Lupus is een heel uitgebreid probleem. Een hond met bv allergie, vertoont ook jeuk aan neus en oren, en reageert ook goed op prednison.

Kan je geen doorverwijzing vragen naar een specialist?

 

Mijn vorige hond kreeg op 6 jarige leeftijd auto immuun bloedziekte, hemolitische anemie, hij heeft ruim zes jaar een goed leven gehad op eerst heel veel en afgebouwd naar minimaal,prednison en imuran. Imuran valt onder chemo. Beiden zijn medicijnen om het immuunsysteem af te remmen cq stil te leggen. Hij heedt wen goed leven gehad. Echter pred heeft ook bijwerkingen op banden van gewrichten, hij scheurde dus eerst de ene knie de banden en later de andere knie,

 

 

honden page profiel ElsEls

blijkbaar kan een echte diagnose nu niet meer volgens dierenarts omdat we al met de behandeling gestart zijn, immuunsysteem ligt plat en lupus gaat er nu niet meer als diagnose uit komen volgens haar (als ik het allemaal goed begrepen heb, want het was veel info ;) )

We moesten kiezen, nu direct verlichting geven aan de hond of zeker nog paar dagen wachten. Vandaag kon er geen biopsie meer genomen worden, dan nog wachten op de uitslag... en omdat hij er zo vanaf ziet vond ze het ook raadzamer om ineens behandeling op te starten. Weet er iemand of het toch nog mogelijk is om nu met zekerheid te zeggen dat het lupus is? Ik heb volgende week een opvolgingsafspraak nog voor zn oortje, dus ik was zeker van plan te vragen of er geen andere mogelijkheid/medicijn is dan predison. We hebben altijd zo'n leuke, actieve hond gehad (is zelfs 2 weken geleden nog mee op reis geweest) en nu is het opeens een hoopje ellende...echt triestig om te zien :(

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Ben je hiermee bij een specialist? Die kan je alle antwoorden geven. Wij zijn gern dierenartsen. Lupus is een ernstige ziekte. 

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

" blijkbaar kan een echte diagnose nu niet meer volgens dierenarts omdat we al met de behandeling gestart zijn, immuunsysteem ligt plat en lupus gaat er nu niet meer als diagnose uit komen volgens haar (als ik het allemaal goed begrepen heb, want het was veel info ;-) )
We moesten kiezen, nu direct verlichting geven aan de hond of zeker nog paar dagen wachten. Vandaag kon er geen biopsie meer genomen worden, dan nog wachten op de uitslag... en omdat hij er zo vanaf ziet vond ze het ook raadzamer om ineens behandeling op te starten. Weet er iemand of het toch nog mogelijk is om nu met zekerheid te zeggen dat het lupus is? Ik heb volgende week een opvolgingsafspraak nog voor zn oortje, dus ik was zeker van plan te vragen of er geen andere mogelijkheid/medicijn is dan predison. We hebben altijd zo'n leuke, actieve hond gehad (is zelfs 2 weken geleden nog mee op reis geweest) en nu is het opeens een hoopje ellende...echt triestig om te zien :( "

Ik zou zeker een tweede opinion vragen, maar dan moet je waarschijnlijk eerst stoppen met de prednison, ik zou dat met een dierenarts overleggen. Dan moet je hond een tijdje (weet niet hoe lang) vrij moeten zijn van de prednisolon.

Waar ben je op vakantie geweest, kan het zijn dat je hond daar wat heeft opgelopen?

Warm land geweest?

En wat Ientje zegt, de klachten zouden ook zomaar een allergie kunnen zijn, jeuk, oorontsteking, de wondjes vind ik dan raar maar het zou dan ook nog contact allergie kunnen zijn (van in de vakantie?)(Leishmania?)

Misschien heb je niet alles neergezet, maar met de info die je geeft zou ik het er niet zo maar bij laten.

 

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Mocht je hondje om wat voor reden dan ook aan de prednison gaan, dan zou ik dit echt zo kort mogelijk gebruiken. Mijn Dobber heeft het ongeveer 1,5 jaar gehad voor haar allergie (ze kreeg niet eens de volle dosering) en ik ben ermee gestopt vanwege de bijwerkingen. Ze had áltijd honger en kreeg op een gegeven moment hele dikke korsten en wonden op haar poten. Hijgde vaak, had maagzuur en meer van dat soort vreemde klachten. Inderdaad ook een hele slechte vacht vol roos.  Toen ik met de prednisolon stopte, zijn deze klachten ook weggetrokken (behalve de roos). Soms is het medicijn zwaarder dan de kwaal. 

 

Ik zou willen weten wat de kwaal is. Wat al gezegd is: de klachten die je opnoemt kunnen voor zover ik weet door heel veel dingen veroorzaakt worden. Bovendien is prednison een paardenmiddel dat voor heel veel klachten wordt ingezet, terwijl een gerichte behandeling vaak veel beter is. Als je weet dat je hondje heeft, kun je echt behandelen. Anders is prednison vooral een heel sterk middel dat 'iets' onderdrukt, wat helemaal niet nodig hoeft te zijn. 

Volgende forumvraag: Krullende haren witte herder
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^