Fluitje voor slecht horende hond (update)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

Hoi,

Ik ben er recent achter gekomen dat Penny's gehoor helaas flink achteruit is gegaan. Als ze in een gekke bui te ver van mij vandaan rent hoort ze mij niet meer, hoe hard ik haar naam ook brul. Uiteindelijk komt ze er dan zelf achter dat ze te ver weg is en komt ze weer terug, maar als ze een keer om een andere rede te ver weg raakt ben ik bang dat ze mij kwijt raakt.

Natuurlijk loopt ze nu heel veel aan de lange lijn en ben ik heel erg kieskeurig geworden met waar ik haar nog los laat, maar ik laat haar wel nog steeds los omdat ze daar enorm van geniet en (als ze mij wel hoort) altijd direct op commando's reageert. Ik ben nu dus aan het kijken naar hoe ik het zo veilig mogelijk kan houden.

 

Een hele tijd geleden gaf iemand mij het advies een fluitje te gebruiken en ik vraag me af of iemand daar ervaring mee heeft? Ik zat vooral te kijken naar het merk Acme, maar die heeft er heel veel en ik zou niet weten welke ik moet hebben.

 

Over het aanleren maak ik me trouwens geen zorgen, terug komen op commando is voor haat het leukste wat er is dus dat zal met een fluitje niet anders worden.

 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Een fluitje heeft een wat hogere toon, grote kans dat ze dat wel hoort, ……….Als penny toch nog horend is dan is een fluitje de beste keuze……en handgebaren doen ook heel veel.

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

Ik heb een ACME 211 1/2. Gebruik ik met Treskor af en toe, nu ja, dat blijft een eikel dus als hij geen zin heeft, negeert hij het hahaha, maar áls hij wel zin heeft, werkt het prima en heel erg fijn.

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

Bedankt voor de reacties!

 

Een trilband vind ik voor nu nog te overdreven. Ik denk dat het aanleren ervan meer tijd gaat kosten dan een fluitje en daarnaast zal het haar niet helpen met mij lokaliseren.

 

De Acme 211 1/2 ga ik onthouden, bedankt voor het delen van de ervaring!

 

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Maar juist de hoge tonen vallen net eerst weg. Dan zou ik echt een jachtfluit proberen, die zijn heel erg doordringend ook op de lange afstanden. Mijn toller werd ook doof en ja ze is mij een keer kwijtgeraakt en ik haar dus ook, vreselijk, gelukkig hier in de buurt, dus ze liep naar huis. Daarna aan een lange lijn uitgelaten of op een rustig plekje los en dan heel erg haar in de gaten houden. Maar die keer dat ze weg was, was vreselijk. Zo liep ze achter me , zo was ze verdwenen.

honden page profiel jantienjantien 3 doggies

honden foto van jantien

Ik zou ook met handgebaren gaan werken.  Dus haar wenken als ze moet komen.

Dat doen wij altijd op het strand als de hond buiten gehoorbereik is,  dan zwaaien wij tot hij ons in het oog krijgt.

 

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

" Maar juist de hoge tonen vallen net eerst weg. Dan zou ik echt een jachtfluit proberen, die zijn heel erg doordringend ook op de lange afstanden. Mijn toller werd ook doof en ja ze is mij een keer kwijtgeraakt en ik haar dus ook, vreselijk, gelukkig hier in de buurt, dus ze liep naar huis. Daarna aan een lange lijn uitgelaten of op een rustig plekje los en dan heel erg haar in de gaten houden. Maar die keer dat ze weg was, was vreselijk. Zo liep ze achter me , zo was ze verdwenen. "

ACME is een jachtfluitenmerk ;)

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje 3 doggies

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Acme fluitjes ja. Je hebt verschillende toonhoogtes van dat merk. Ik gebruik 211,5. Als je wil dan kan ik je via insta wel een filmpje sturen van hoe dat klinkt. Het is vrij hard, maar niet enorm schel. 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

Ik denk dat een trilband wel goed kan functioneren op afstand als Penny de focus naar jou moet brengen.

Dan zal je denk ik moeten aanleren: trilling is kijken naar baasje en daarna moet je de rest als hier komen, aan de voet, zit of wat dan ook belangrijk is bij jullie aanleren op handgebaren.

 

Op een gegeven moment wordt ze helemaal doof en dan zal ze misschien een fluitje niet meer horen en moet je alsnog weer wat anders gaan leren.

honden page profiel Femke Femke 3 doggies

honden foto van Femke

Acme 212 gebruik ik bij de jachttraining. Die is goed te horen over grote afstanden. Nou kon onze vorige hond toen de doofheid steeds erger werd nog wel een fluit horen maar niet meer inschatten van welke kant het kwam. Als Penny je nog wel op korte afstand hoort dan zou een fluitje nog wel een tijd goed moeten gaan. 

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker 3 doggies

Vergeet alleen niet dat ze al echt heel oud is en dat loslopen dan ook gewoon een risico is. Vaak zijn er meerdere factoren waardoor een senior minder gaat luisteren. Ze zitten meer in hun eigen wereld, gaan naast minder horen ook vaak minder zien en zijn mentaal wat minder scherp en een stuk eigenwijzer (net mensenbejaarden). Trilbanden en fluitjes zijn dan niet echt de oplossingen. Hier ging mijn senior met wandelen aan de lijn. Loslopen alleen op plekken die ze goed kende en waar ik overzicht had en vaak zat ik dan zelf op een vaste plek en liet ik haar lekker dollen en keutelen (want het worden steeds meer pups als ze ouder worden). 

 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

Gebarentaal, ik doe al een eeuw zo trainen. Recent is ook gebleken dat ze ook bordjes met woorden herkennen  en dat is geen leugen https://www.youtube.com/watch?v=3rEe0q5xrj4

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

Bedankt voor de reacties iedereen! Aan de hand van de ervaringen heb ik gekozen voor de Acme 211,5 te gaan :)

 

Gebarentaal kan ik aan werken, maar zal weinig zin hebben in de situatie waarin ik het nodig heb. Zodra ik oogcontact met haar heb, ziet ze aan mij direct of ik haar terug wil hebben of niet (hoe weet ik niet, maar ze voelt dat blijkbaar gewoon). Het gaat vooral om de situaties dat ze geen oogcontact met mij heeft dus als ze vooruit rent of afgeleid is.

 

Natuurlijk ben ik me van de risico's van los laten lopen bewust, daarom heb ik in de openingspost al aangegeven dat ik het alleen doe op plekken waarvan ik weet dat het veilig is en dat ik het inmiddels ook een stuk minder doe. Loslopen heeft voor haar alleen een meerwaarde als ze echt flink gaat rennen, de rest kan ze (en doet ze) aan de lange lijn. Voor dat ene moment dat ze even wil rennen laat ik haar los want dat gun ik haar enorm. Dat ze die behoefte heeft en het nog zo kan is bijzonder dus wil ik alleen maar aanmoedigen.

Ik heb inderdaad ook aan haar gemerkt dat ze afweziger is en andere behoeftes heeft, maar ze is écht niet te vergelijken met de meeste oudere honden die inderdaad gelukkig worden van op een vaste plek 'keutelen', daar zou ik haar absoluut niet blij mee maken.

Uiteindelijk is de fluit ook bedoelt als hulpmiddel voor als ze een keer per ongeluk buiten mijn bereik terecht komt, bijvoorbeeld door een riem die los schiet. Die kans is heel klein doordat ik voorzichtig ben en alleen maar goede spullen gebruik, maar ik ben liever voorbereid :) Als de fluit er is en hij werkt, is dat voor mij geen reden om haar meer los te laten dan wat ik nu doe, enkel een middel om het, als ik het doe, veiliger te houden.

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Heb je haar door de da laten controleren op een oorontsteking of ander proboeem? Toen mijn toller voor iets anders een ab kuur kreeg, hoorde ze weer veel beter. Onbegrijpelijk en onverklaarbaar maar een gelukkige toevalstreffer

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Leer wel de fluit aan. Fluiten is koekje. Penny weet echt niet zomaar wat je bedoelt, waarschijnlijk is dit een onnodige toevoeging voor jullie. Maar anderen lezen dit wellicht ook. 

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

Bij een oorontsteking zou ze denk ik ook ongemak laten zien? Ik zal straks even goed kijken maar ik denk niet dat ze dat heeft.

 

Dat een fluitje aangeleerd moet worden weet ik inderdaad, maar alsnog goed dat je het meld. Ik kom vaak genoeg mensen tegen die dat niet helemaal hebben begrepen.

honden page profiel BlondieBlondie 3 doggies

Als het echt doofheid is, en ze is nog wat jonger en vitaler dan zou ik persoonlijk eerder kiezen voor aanleren van trilband dan vertrouwen dat de hoogte van de fluit voor haar hoorbaar blijft.

Heb overigens zelf nooit met trilband gewerkt in die situatie.

Wel bij eerste hond begonnen met handsignalen, en bij huidige honden leer ik dat automatisch ook aan.

Jol werd doof, en zat op momenten in eigen wereldje. Die liep op een bepaald moment park uit en  stak drukke weg over omdat ze dacht dat haar baas aan de overkant liep.. mijn vriend was er van overtuigd dat ze tijdig zou stoppen omdat ze op het eind van dat park altijd stopte .. dat deed ze dus niet (en was vergeten dat haar baas achter haar liep) en ons schreeuwen fluiten en brullen kwam niet door...

Bandje met trilfunctie voor aandacht en lichte prikkel had beter kunnen werken, dan had ze om gekeken waarop we hadden kunnen gebaren gok ik zomaar.

Wij hielden haar daarna meer aan de lijn, of lijnden tijdig aan in ieder geval. Ze hoorde ook op een bepaald moment gromsignalen niet meer van andere honden, wat ook wat link was toen ze te dicht op een hond agressieve hond af dreigde te lopen/of passeren even geen idee wat er in haar kop omging, maar mijn brul kwam in ieder geval niet door en ik moest er echt tussen springen om haar niet gegrepen te laten worden.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

Neuuuuuh...... ze worden echt "doof" op hogere leeftijd.  Je hebt slechthorend en doof, daar zit ook wat verschil tussen yellwink Mijn hoog bejaarde kat is bv slechthorend, die zit op een leeftijd dat ze denkt "Fuuuuu you!! Doe het lekker toch wel" Ook af en toe gedesorienteerd wat ze ook alweer aan het doen was. Zit niet echt veel verschil tussen alle zoogdieren.

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

Het fluitje is inmiddels binnen en ze hoort het heel goed, iets te goed. Ze vind het geluid best spannend en het duurde ook even voordat ze daar overheen kwam. Als ik het probeerde te koppelen door haar eerst te roepen en dan te fluiten veranderde de haar houding steeds van blij naar onzeker.

Na een tijdje oefenen merkte ik wel al een hoop verbetering dus het gaat zeker goed komen, maar het gaat wat meer tijd kosten dan ik had verwacht.

 

Helaas heb ik gisteren wel weer gemerkt dat het zonder echt niet meer kan. Ze was zo enthousiast dat ze een sprint nam en heel snel heel ver weg van mij was. Ik was nog mijn spullen aan het opruimen dus ik had het te laat door, toen ik het door had was ze al onbereikbaar.

Gelukkig liep er nog een andere hond die ze leuk vond en waar ze voor stopte. Toen ze vervolgens even om keek en zag hoe ver weg ik was kwam ze direct terug rennen.

Loslopen is voor nu dus wel even klaar. Als ze heel rustig is en gewoon mee loopt durf ik het nog wel op hele veilige plekken, maar zodra ze hyper wordt en wil rennen is het klaar.

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

Blondie ik zie nu jouw reactie pas.

 

Een trilband klinkt dan toch niet zo slecht. Ik ben vooral bang dat ze mij dan niet kan lokaliseren en dan alsnog kwijt raakt, maar als het inderdaad de enige prikkel is die ze mee krijgt is het wel een optie.

Ik denk alleen dat ik niet zo ver wil gaan met haar los laten lopen als ze echt niets meer hoort. Het fluitje lijkt ze dus heel goed te horen dus ik denk dat dat wel kan werken, maar als dat niet werkt is het hele loslopen gewoon klaar.

 

Het niet horen van gromsignalen had ik nog niet aan gedacht, goed dat je dat meld! Ik denk dat het niet echt een probleem voor Penny gaat zijn aangezien ik haar sowieso niet zomaar los laat met andere honden. Ze reageert zelf heel erg wisselend, de ene dag is ze super sociaal en de andere dag heeft ze een hekel aan bijna iedereen. Ik hou haar bij andere honden meestal aan de lijn (dan reageert ze zelden en kan ze honden, als ze reageert, in ieder geval niet najagen) of ik hou haar aandacht op mij.

Als ik haar wel haar gang laat gaan en zij niet degene is die gaat grommen, zullen andere honden het ook niet snel naar haar doen. Ze kan lichaamstaal prima lezen en weet wanneer ze wel kan benaderen en wanneer niet nog voordat een hond de kans krijgt om te grommen.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

 

Alleen reactie op de trilband embarassedtongue-out

 

 

 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Wordt bijna een reclame voor welk merk ze gebruiken yell

 

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

Ik weet niet zo goed wat die filmpjes toevoegen aangezien Penny het commando 'let op' (oogcontact) heel goed kent en ze allebei volgens mij niet echt te maken hebben met fluitjes maar alsnog bedankt :)

 

Vandaag heb ik weer geofend en ik ben gisteren denk ik iets te negatief geweest. Ze doet het nu namelijk echt super :D

De koppeling is al goed aanwezig en ik kan hem nu gewoon tijdens het lopen gebruiken. Als ze vooruit sprint en ik fluit (zonder verder een commando te geven) komt ze 9 van de 10 keer direct op volle snelheid terug. De andere keren vergeet ze dat het voor haar is dus moet ik haar naam gebruiken, maar als we zo doorgaan wordt het een heel groot succes!

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

Dit is hoe ze het vandaag deed :D

Ze was gisteren nog een stuk actiever en enthousiaster, vandaag wat minder door spierpijn van de fysio behandeling gisteren. Normaal is ze dus nog een stuk sneller.

https://youtube.com/shorts/SzkZGW3oO-M?feature=share

https://youtube.com/shorts/UpVa8OGToMw?feature=share

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Duizend procent niet doof dus maar "slechthorend...." yell Mocht ze echt doof worden? Heb je altijd nog wat aan de clipjes die ik al geantwoord heb.

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

" Duizend procent niet doof dus maar "slechthorend...." Mocht ze echt doof worden? Heb je altijd nog wat aan de clipjes die ik al geantwoord heb. "

Dat heb je toch echt heel erg mis. Dit is op korte afstand en dan lukt het met mijn stem ook. Op de afstanden dat ze niet meer op stem reageert heb ik nog niet geoefend omdat ik dat op dit moment nog veel te gevaarlijk vind. Op deze manier doet ze het super goed, maar voordat ik het ga testen in de situatie waarin ik het ook echt nodig heb zullen we toch echt wat langer door moeten oefenen.

 

Jij kent Penny niet, ik wel en ik weet wanneer zij de neiging heeft om eigenwijs te zijn en wanneer ze juist direct luistert. Alle situaties waarin ze niet reageerde waren situaties waarin ze altijd reageert. In alle gevallen was er verder ook niets wat af leidde of een reden gaf om niet te reageren. Als ze om wat voor reden dan ook uit zichzelf om keek en zag dat ik haar bij me wilde hebben of zag dat de afstand te groot was kwam ze alsnog direct terug.

Door haar leeftijd merk ik dat ze wat afweziger is en minder alert, maar eigenwijs is ze zeker niet. Ze weet wat ik van haar verwacht, kent haar commando's perfect en doet niets lever dan ze uitvoeren. Aan mijn capaciteit om Penny te trainen hoef je ook niet te twijfelen aangezien ik binnen 3 dagen het fluitje (voor Penny compleet onbekend) aangeleerd heb.

Volgende forumvraag: Renovatie/verhuizing
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^