Hond en kinderen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel lindalinda

Sinds eind november hebben wij weer een hond in huis. Een boerenfox van bijna twee, overgenomen van iemand die er door omstandigheden niet meer voor kon zorgen. 
Het is een leuk en lief beestje en draait prima mee in ons gezin. 
Onze kinderen (4-4-7) zijn dol op hem en spelen graag met hem maar we zien dat hij niet graag geaaid wordt door hen. Of hij loopt weg, of hij waarschuwt hen door uit te halen. Hij hapt dan niet maar laat duidelijk merken er niemand van gediend te zijn. Dit laatste doet hij als de kinderen hem willen aaien als hij bij mij is. 
Ik leg de kinderen uit wanneer ze hem met rust moeten laten, hem niet aan moeten staren, niet op ooghoogte gaan zitten etc maar helemaal relaxed ben ik er niet onder. Wat de hond mogelijk ook voelt. Volgende maand starten we met de basiscursus met hem. 
Hebben jullie misschien tips hoe hier mee om te gaan? Ik kan de hond niet dwingen maar begrijp ook dat de kinderen hem ook graag willen aaien. Mijn man en ik zijn overduidelijk zijn baasjes maar ook bij ons kan hij wantrouwend of onzeker reageren, bijvoorbeeld toen ik laatst een poging deed om zijn tanden te poetsen. Hier had hij duidelijk geen ervaring mee. 

honden page profiel Femke Femke

honden foto van Femke

Hoe was dat bij zijn vorige eigenaren? Als hij daar wel relaxed was en makkelijk geaaid kon worden ook door kinderen dan heeft hij misschien vooral wat meer tijd nodig om bij jullie tot rust te komen. Deed hij daar hetzelfde dan zou ik persoonlijk advies vragen aan de trainer van de hondenschool. 

honden page profiel lindalinda

" Hoe was dat bij zijn vorige eigenaren? Als hij daar wel relaxed was en makkelijk geaaid kon worden ook door kinderen dan heeft hij misschien vooral wat meer tijd nodig om bij jullie tot rust te komen. Deed hij daar hetzelfde dan zou ik persoonlijk advies vragen aan de trainer van de hondenschool.  "

Hij is kinderen niet gewend. Ik vind het ook niet vreemd wat hij doet. Kan me dat helemaal voorstellen. Hij is ook wel wat onzeker over het algemeen dus dit verbaast me niet. 
Ik zou hier alleen graag stapjes in willen zetten zodat de kinderen hem veilig een keer aan kunnen halen. 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Honden vinden aaien meestal helemaal niet leuk, zeker niet over de rug en over de kop en dat laat hij merken. Laat ze ook zeker de hond niet omhelzen,

Dus zeg tegen je kinderen, niet over de kop rug aaien, eerst laten snuffelen en dan hooguit een kriebeltje onder de kin. Zijn waarschuwing betekent zo wie zo, tot hier en niet verder. Of dat uit onzekerheid, is of echte angst of gewoon ik wil dit niet aan mijn lijf is lastig achter een beeldschermpje te zeggen. Hoe ziet de hond er uit, hoe staan oren en staart. Als hij gromt en hij laat alleen de voortanden zien, oren boven op zijn kop, dan is het uitkijken, als hij gromt met hele gebit dus ook kiezen bloot en staart tussen de poten en oren in de nek, dan is het puur angst en dan is het ook uitkijken.

 

Een paar basis regels.

Als hij wegloopt, nooit je kinderen er achter aan laten lopen. Hij zoekt op dat moment rust. 

 

Nooit je kinderen de hond laten storen als hij slaapt.

 

De kinderen kunnen hem pas aanhalen als hij zelf contact zoekt, dus naar de kinderen toegaat,  dus niet naar de hond toe laten lopen, dit is dreiging voor de hond.

 

De hond niet in de ogen kijken of continie in de gaten houden, maar dat deed je al, overigens heel knap als kinderen dit niet doen, want ze kijken toch altijd. 

 

Je zegt ze spelen wel met de hond, blijf er altijd maar dan ook altijd bij. Geen seconde alleen laten! Een hond is geen kinderspeelgoed. Als hij geen kinderen gewend is, is dit vooral voor de hond heel erg lastig en vind ik dat hij het al heel goed doet.

 

Hij is nu een week of zes bij jullie en gaat langzaam maar zeker zijn gedrag laten zien.

 

 

 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Heel veel honden houden niet van aaien. Kinderen zijn daarin ook nog eens vaak heel onvoorspelbaar en dat kan op een hond bedreigend overkomen. Daarnaast is hij geen kinderen gewend.

 

Je zou de kinderen op een andere manier kunnen betrekken bij de hond zonder aaien.

Een hersenwerkje klaarmaken, bijv. een verfrommeld badlaken en daarin brokjes of snoepjes laten verstoppen en dan de hond laten zoeken (kinderen vervolgens uiteraard wat op afstand).

 

Samen boswandelingen maken, evt uitlaten met 2 lijnen, 1 voor 1 kind en 1 voor jou.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Als hij uit moet halen om met rust gelaten te worden ben je te laat. Straks is het hap en moet de hond herplaatst worden.

 

Ik zou een aaiverbod instellen voorlopig en verder eens met Ukke Puck.

Volgende forumvraag: Opgelet . . . je hond is al bezig
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^