Kan dit kwaad? Hond likt wond van de kat ‘schoon’

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Cindy en Berner vriend Joep

Ik weet niet of de vraag hier in de juiste categorie staat. Maar kan m.i.z. Ook een opvoedings dingetje zijn wat we ‘t hondtie dus moeten afleren..

 

Onze kat had eergisteren een wond aan zijn oor waar een pus bult onder kwam, nou begon onze hond ineens de kat te ‘verzorgen’ door zijn oor heel erg te likken, de kat vond dit in eerste instantie niet fijn, maar liet het later wel goed toe. Het leek erop dat ie net zo lang gelikt heeft tot de wond open ging. 

vandaag was de wond weer dicht, en zat er weer een bult onder, maar hij is weer net zo lang aan het likken geweest tot de wond open was. 

De kat vond ‘t in eerste instantie niet fijn dat de hond zo dichtbij kwam, maar uiteindelijk lag hij vanavond heel relaxed in z’n mandje, en werd z’n wondje schoon gelikt door de hond. Dus de kat vond het wel prettig! maar nu mijn vraag:

Is dit wel gezond voor zowel de hond én de kat?? Men zegt wel eens dat de tong van een hond heel schoon is, maar dat betwijfel ik soms ook wel eens.. de wond aan het oor van de kat ziet er nu wel weer heel netjes uit, maar ik zit er natuurlijk niet op te wachten dat de hond er 1 of andere bacterie aan overhoudt.. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Zelf zou ik dat niet goed vinden , zeker niet als er puz uit de wond komt....er wordt gezegd dat een honden bek schoon is maar dat is niet zo.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Lijkt me niet fris dat de hond dat doet. 

 

Neem aan dat je met de kat bij de dierenarts bent geweest en te horen en te zien hebt gekregen hoe de wond te verzorgen?

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Dit zou ik aan de dierenarts voorleggen.

De kat heeft mogelijk een abces wat geopend, uitgespoeld en gedraineerd  moet worden en waarvoor hij antibiotica moet krijgen.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Ik zou onmiddellijk met de kat naar de dierenarts gaan. Een wond met een bult eronder is een zware ontsteking, de wond moet geopend worden zodat de pus er uit kan, maar wel op een schonere manier dan de hond nu doet. Daarna zeer waarschijnlijk een ab kuurtje. En nee ik zou de hond hoer niet aan laten likken. Slecht voor de wond waar nog meer bacterien in komen en slecht voor de hond, want pus is een massa die uit bacterien bestaat., dus uit elkaar houden die twee

honden page profiel AnkeAnkegoedgekeurde fokker

honden foto van Anke

Advies is om de hond er niet aan te laten likken. Liefst toch even naar de dierenarts zodat de wonde goed geopend kan worden en een kuur opgestart word (mocht je dat nog niet gedaan hebben). Ook dan de hond niet eraan laten omdat ze vaak blijven likken waardoor het eigenlijk alleen maar erger word. Ze houden de ontsteking in stand of in het vervelendste geval verergeren ze de ontsteking. 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

 

Ik zou niet toestaan dat de hond bij  de kat een wond likt: hondenspeeksel is niet schoon! Kattenspeeksel ook niet.

 

Als er pus uit de wond bij de kat komt, zou ik een dierenarts raadplegen. Waarschijnlijk is een antibiotica kuur of zalf met antibiotica nodig en als hij/zij met de poten aan de wond zit, is een kap nodig.

 

En voor de mens gevaarlijk!

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/4501351/lik-van-een-hond-levensgevaarlijk-sommigen-overlijden-na-2-dagen

 

 

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

Ik zou het ook niet toelaten, een hond mag ook niet aan zijn eigen wond likken

honden foto van Cindy en Berner vriend Joep

Dank voor de reacties, ik laat ‘m dit nu in ieder geval dan maar niet meer doen! 

Met de kat ben ik nog niet naar DA geweest, het plekje ziet er nu heel goed uit namelijk, is niet dik of rood, en voelt ook niet warm aan. Ik houd het wel in de gaten. 

We zullen de hond er in ieder geval vanaf nu bij uit de buurt houden. 

Volgende forumvraag: Door het lint...
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^