Graanvrije voeding niet zonder risico's.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Kan een afbeelding zijn van de tekst 'f @Al1TradesDVM @ALLTRADESDYA VETERINARY Read online at AllTradesDVM com Grain-Free Diets NEW Research Research published December 2022 found that healthy adult dogs eating diets with pulse legumes (peas, lentils, chickpeas, beans) in the top ingredients had decreased measurements of heart function.'
Geplaatst door een dierenarts die zich verdiept in voeding:

Zelfs klinisch volledig gezonde honden die klassiek "granenvrij" voedsel krijgen, vertonen latente schade aan het hart. Deze verhoogde hartspierwaarden kunnen de eerste fase zijn van een duidelijk en vaak fataal hartfalen. Buiten ideologische en economische redenen is er geen enkel argument om een onnodig risico te nemen voor de eigen honden. De makkelijkste tip om je hondenvoer onder controle te houden is, het mag geen hoge porties kruisbessen of aardappelen bevatten. Deze zouden mogelijk niet tot de eerste 10 van de verklaring moeten behoren, hoe verder vooruit, hoe hoger het aandeel.
Bij honden met bewijs (! ) Problemen door voedselgranen, je moet een risico balans maken, en natuurlijk is een potentieel risico minder belangrijk dan een echt, bestaand gezondheidsprobleem.
Voor honden die echter geen problemen hebben met conventioneel eten is dat een onnodig risico. En nee natuurlijk worden niet alle honden ziek. Maar elke hond die onnodig een plotselinge hartdood sterft is er één teveel!
Hieronder de vertaalde samenvatting van de studie van een Amerikaanse collega die zeer stevig is over dit onderwerp:
"In december werden er NIEUWE onderzoeksresultaten uitgebracht over voeding gerelateerde verwijd cardio myopathie bij honden. " Het onderzoek werd gefinancierd door het American College of Veterinary Internal Medicine en de afdeling Klinische Wetenschappen van de Oregon State University.
Voor degenen die onbekend zijn: In 2018 begon de VS.A.S.A.S.A., FDA onderzoek te doen naar ongewone gevallen van een hartaandoening genaamd dilatatieve cardiomyopathie, waarbij honden graanvrij en E-gecontroleerd zijn. rbsen en linzen werden gevoerd, waren overproportioneel vertegenwoordigd. Deze honden waren rassen die normaal gesproken geen DCM ontwikkelen, en wat nog ongebruikelijker was, was dat veel van deze honden met een dieetverandering in herstel of volledige herscholing, hoewel DCM doorgaans een progressieve, dodelijke ziekte is, zelfs wanneer ze behandeld worden met medi kation.
Sinds 2018 circuleren alle mogelijke meldingen, waaronder geruchten dat de FDA haar onderzoek heeft ingetrokken (wat niet was) en dat het onderzoek gebrekkig was en teruggeroepen was (wat niet was).
Dit is het TWEEDE papier dat de desbetreffende context zonder gaten bewijst.
De huidige studie van Owens et al. (2022) toonde aan dat gezonde volwassen honden die een hoofdingrediënt dieet van peulvruchten kregen (erwten, linzen, kikkererwten, bonen) een lagere hartfunctie en een hoger hartkamervolume hadden dan honden die een graanshals hartig eten zonder aardappelen of peulvruchten gekregen onder de eerste tien ingrediënten. "
De samenvatting in het origineel lees je hier: https://www.alltradesdvm.com/.../dec-2022-healthy-dog...
En het open access papier is hier: https://doi.org/10.1111/jvim.16606

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes

honden foto van Lara en Peitjes

De titel vind ik een beetje misleidend, het lijkt op de typische tabloid sensatie berichten. 

Het heeft eigenlijk niks met graanvrije voer te maken zoals barf of kvv, maar met peulvruchten. 

Bij deze, ik zou persoonlijk ook niet weten, waarom mijn hond verschillende glutenvrije granen, die hij perfect kan verteren, niet zou mogen. Ik voeg ze dus zelf af en toe bij zijn graanvrije (= puur vlees) kvv. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Hier puur vlees, maar altijd wat groenten, en zelfs wel eens een lekkere boterham...gevarieerd voeren is altijd beter.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Ik vind die verschillende studies soms best verwarrend.

Als ik het goed lees, dan gaat het over voer dat als hoofdingredient erwten, linzen, bonen of kikkererwten heeft. Dat dit schade aan het hart kan geven. Ik weet niet zo meteen over welke brok (?) ze het dan hebben. Worden deze peulvruchten niet meer als aanvulling gebruikt ipv als hoofdingredient?

Laatst was er dan weer een studie over honden die veganistisch eten en dat zou het gezondst zijn. Maar in vegan food wordt net wel vaak veel linzen, erwten, aardappel e.d. gebruikt. Dus hoe kan dat dan weer?

 

Omdat er zoveel verschillende dingen worden gezegd, voer ik gewoon zo breed mogelijk. Verschillende merken, verschillende smaken, vlees en brok en gedroogd, veel afwisseling.... Dat lijkt me persoonlijk nnog maar het veiligst. hp-smile

honden page profiel Sug_063Sug_063

honden foto van Sug_063

Wij voeren graanvrij en glutenvrij…. Alles wat ik koop koop ik graanvrij… of t nou vlees in blik of rauw is of nou een vlees snoepje…. Dit puur omdat hij een lichte maagje heeft die snel geïrriteerd is…. Soms krijgt hij stukje brood maar dat was t ook. Ik zelf heb dus weer een tijd gelezen dat graan heel slecht was voor honden en dit wetenschappelijk bewezen was…… nu heb je weer  dit en dan weer dat graan goed is…..ik probeer te denken wat wolven vaak eten… vlees… 100% vlees zonder dus graan en dat gedoe… daar probeer ik me aan houden. Natuurlijk zit er mineralen en zalm olie in t voer.

honden page profiel DagmarDagmar

Het verbaast me niets. Overigens zijn alle brokken gewoon sowieso al aantoonbaar levensverkortend aangetoond.

Het blijft helaas zo moeilijk om mensen te overtuigen om iets van verse, gezonde toppings te laten toevoegen. Niet iedereen is immers in staat volledig vers te geven, of wil het, en dat is allemaal ok, maar het is maar een kleine moeite om iets vers toe te voegen, wat meteen al gezondheidsvoordelen geeft.

 

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes

honden foto van Lara en Peitjes


Laatst was er dan weer een studie over honden die veganistisch eten en dat zou het gezondst zijn. Maar in vegan food wordt net wel vaak veel linzen, erwten, aardappel e.d. gebruikt. Dus hoe kan dat dan weer?
 

Precies! Alaska heeft  weeral een heel goed punt aangehaald. 

Ik zou daar ook een beetje meer duidelijkheid van willen hebben. 

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes

honden foto van Lara en Peitjes

" Het verbaast me niets. Overigens zijn alle brokken gewoon sowieso al aantoonbaar levensverkortend aangetoond.
Het blijft helaas zo moeilijk om mensen te overtuigen om iets van verse, gezonde toppings te laten toevoegen. Niet iedereen is immers in staat volledig vers te geven, of wil het, en dat is allemaal ok, maar het is maar een kleine moeite om iets vers toe te voegen, wat meteen al gezondheidsvoordelen geeft.
  "

Yep, zelfs een rauw ei is vaak te veel gevraagd. 

En dan nog de panische angst van ... bacteriën yell

honden page profiel DagmarDagmar

Veganistisch kan absoluut nooit nimmer (het) gezond(ste) zijn voor honden. 

Vegetarisch kan je nog compleet maken, maar vegan absoluut gewoon niet. Gewoon ze al ontzeggen van EPA/DHA is al not done.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Veganistisch kan absoluut nooit nimmer (het) gezond(ste) zijn voor honden. 
Vegetarisch kan je nog compleet maken, maar vegan absoluut gewoon niet. Gewoon ze al ontzeggen van EPA/DHA is al not done. "

Hmm zo denkt niet iedereen

Like a dog with a bean ... vegan diets found to aid canine health | Dogs | The Guardian

6 Reasons Your Dog Needs Phytoplankton - Dogs Naturally (dogsnaturallymagazine.com)

 

 

Wb het artikel, voor mij lijkt het erop zoals het daar staat dat het eerder om peulvruchten gaat dan om granen?

Granen weglaten lijkt geen goed idee, ze bevatten veel voedingsstoffen. 

Are Grains Bad For Dogs? - What Does Science Say - Dog Food Heaven

 

 

Sinds Jenna vegan eet, na veel uitproberen heeft ze nauwelijks nog last van haar allergien. Vorige week nog eens alles laten controleren en alle orgaanfuncties waren goed. Ze eet zo ongeveer met de pot mee, ook granen, ook peulvruchten, wel goede granen zoals spelt, boekweit, quinoa e.d. wel van biologische kwaliteit net als de peulvruchten die uiteraard goed gekookt moeten zijn en fijngemaakt als een soort humus.

Voor omega3 krijgt ze algenolie. En verder nog wat supplementen zoals VitB12.

 

honden page profiel DagmarDagmar

Sorry, maar een studie van een jaar zegt 2 keer niets. Er staat zelfs letterlijk dat de rauw gevoerde honden gezonder waren.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Sorry, maar een studie van een jaar zegt 2 keer niets. Er staat zelfs letterlijk dat de rauw gevoerde honden gezonder waren. "

De rauw gevoerde honden waren jongere honden .

 

Zelf ben ik gestart met barfen bij Jenna, maar daar deed ze het dus helemaal niet goed op, daarna kvv, ging ook niet goed. Daarna ingelezen over vegan dog food, en uitgeprobeerd en dat ging goed. Wel was ze bij een controle wat laag in eiwit, en de dierenarts die sterk anti vegan was, smeekte me om dan tenminste insectenkvv te geven, heb dat een tijdje gedaan, maar dat was hier zo slecht te krijgen dat ik dat maar heel kort gedaan heb, en ervoor gekozen heb wat meer plantaardig eiwit te geven, en bij controle was dat dus goed.

honden page profiel DagmarDagmar

Ja, jongere honden . Dat is gewoon een kul reden om je op voorhand al in te dekken om je gewenste uitslag te kunnen meedelen.

Als je als onderzoeker al geen gelijke groepen kunt maken, stel je gewoon niets voor en ga je absoluut niet objectief een onderzoek aan ;)

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

Zo blij dat de voedingsdeskundige waar ik ooit ben beland niet dacht in vers versus brokken maar gewoon goed naar mijn hond keek....

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Ja, jongere honden . Dat is gewoon een kul reden om je op voorhand al in te dekken om je gewenste uitslag te kunnen meedelen.
Als je als onderzoeker al geen gelijke groepen kunt maken, stel je gewoon niets voor en ga je absoluut niet objectief een onderzoek aan ;-) "

dit onderzoek gaat gelukkig ook niet om gelijke groepen ergens in een laboratorium . 

The diet and health of more than 2,500 dogs were followed over a year using surveys completed by their owners. These assessed seven general indicators of health, such as multiple visits to the vets, and 22 common illnesses.

 

Het lijkt me zeker de moeite waard om in deze tijd van problemen oa door de vleesindustrie, verder onderzoek te doen. De eerste onderzoeken lijken dus de richting op te gaan dat we ook als hondeneigenaar mee kunnen werken hieraan, zonder onze honden tekort te doen. Meer studie zou welkom zijn natuurlijk.

 

The damaging impact of western societies’ overconsumption of meat on the environment and people’s health has become clear in recent years, as well as rising concerns over how farm animals are treated.

There are about 470m pet dogs in the world and an increasing number of pet owners are now considering changing their animal’s diets as well. About $9bn (£6.9bn) of vegan pet food was sold worldwide in 2020 and the sector is growing fast.

 

 

 

honden page profiel Nadia & MilaNadia & Mila

honden foto van Nadia & Mila

" dit onderzoek gaat gelukkig ook niet om gelijke groepen ergens in een laboratorium . 
The diet and health of more than 2,500 dogs were followed over a year using surveys completed by their owners. These assessed seven general indicators of health, such as multiple visits to the vets, and 22 common illnesses.
 
Het lijkt me zeker de moeite waard om in deze tijd van problemen oa door de vleesindustrie, verder onderzoek te doen. De eerste onderzoeken lijken dus de richting op te gaan dat we ook als hondeneigenaar mee kunnen werken hieraan, zonder onze honden tekort te doen. Meer studie zou welkom zijn natuurlijk.
 
The damaging impact of western societies’ overconsumption of meat on the environment and people’s health has become clear in recent years, as well as rising concerns over how farm animals are treated.
There are about 470m pet dogs in the world and an increasing number of pet owners are now considering changing their animal’s diets as well. About $9bn (£6.9bn) of vegan pet food was sold worldwide in 2020 and the sector is growing fast.
 
 
  "

Sorry hoor maar onderzoeken gebaseerd op enquêtes die ingevuld worden door eigenaren neem ik niet echt serieus. De honden zijn niet eens onderzocht.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Sorry hoor maar onderzoeken gebaseerd op enquêtes die ingevuld worden door eigenaren neem ik niet echt serieus. De honden zijn niet eens onderzocht. "

niemand hoeft het ook serieus te nemen,

ik vind zulke onderzoeken zeker de moeite waard en ergens moet men toch beginnen om te kijken wat we kunnen doen aan oa wereldproblemen die voor een groot deel door de vleesindustrie komen.

Het gaat bij voeding toch daarom of het alles bevat wat men nodig heeft om gezond te zijn, waarom zou dat niet plantaardig kunnen zijn. De eerste onderzoeken lijken dat te bevestigen, wat hoopgevend is (vind ik)

 

 

 

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes

honden foto van Lara en Peitjes


 
The damaging impact of western societies’ overconsumption of meat on the environment and people’s health has become clear in recent years, as well as rising concerns over how farm animals are treated.
There are about 470m pet dogs in the world and an increasing number of pet owners are now considering changing their animal’s diets as well. About $9bn (£6.9bn) of vegan pet food was sold worldwide in 2020 and the sector is growing fast.
 
 
  "

Dit is wat ik het ergste vind. 

Mens heeft het probleem veroorzaakt. 

Nu moet het opgelost worden door eigen principes en ideen op te leggen en af te dwingen bij de honden. 

Hetzelfde als een koe met vlees proberen te voederen. 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Beide kan ik niet echt vinden aan seminars of gegronde vooropleiding. Ik ben wel van mening dat voer moet aangepast op de behoefte van de hond. Feit is dat dierentuin dieren veel ouder worden dan dat wilde dieren worden. Puur door de additieven die worden toegevoegd en bereik tot medische hulp. Daarbij kunnen hartklachten ontstaan door teveel blootstelling aan stress, minder functie van longinhoud of een aangeboren hartafwijking. Dus dit onderzoek? Is een beetje te vroeg om te pieken, in mijn mening.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Dit is wat ik het ergste vind. 
Mens heeft het probleem veroorzaakt. 
Nu moet het opgelost worden door eigen principes en ideen op te leggen en af te dwingen bij de honden. 
Hetzelfde als een koe met vlees proberen te voederen.  "

ja dat is ook erg hoe ver het met deze wereld geworden is dankzij ons mensen.

Een hond is een omnivoor en een koe niet, dat is wel een verschil.

Maar wij mensen bepalen alles,ook welk dier waarde heeft voor ons, en welk dier niet. Dan lijkt me een plantaardige brok, of plantaardig vers eten voor een dier waar wij van houden en een goed leven heeft, een kleinigheid richting het grotere geheel van de weg naar een betere wereld.

What speciesism actually is - YouTube

(pas op bevat schokkende beelden)

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

" Veganistisch kan absoluut nooit nimmer (het) gezond(ste) zijn voor honden. 
Vegetarisch kan je nog compleet maken, maar vegan absoluut gewoon niet. Gewoon ze al ontzeggen van EPA/DHA is al not done. "

Ik ben heel benieuwd wat jij zou doen in mijn situatie en voor welke supplementen jij erbij zou geven.

Al mijn honden staan op KVV en krijgen omega 3 capsules, groenlipmossel.

 

Maar een van mijn honden heeft een allegie voor alle dierlijke eiwitten. Ik heb eliminatie diëten met vrijwel alle diersoorten gedaan. Ze kan niet tegen tam en wild vlees, niet tegen vis of visolie. ook niet tegen insecten.

 

Het begint met een oorontsteking waarbij ze haar oren kapot krapt en ze dichtzitten en er gele drap uit loopt met bloed en op zn ergste tot nu toe heeft ze ook ontstoken poten waar ze letterlijk de gaten in bijt.

 

Nu al een jaar onder controle met royal canine chemische nep brokken speciaal verhit zodat het lichaam geen eiwitten herkent en om toch af te wisselen bio vegan brokken.

 

Naar mijn gevoel kan dit nooit gezond zijn en ik wil graag supplementen toevoegen.

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

Nu al een jaar onder controle met royal canine chemische nep brokken speciaal verhit zodat het lichaam geen eiwitten herkent en om toch af te wisselen bio vegan brokken.
 
Naar mijn gevoel kan dit nooit gezond zijn en ik wil graag supplementen toevoegen. "

Ik zou vooral in mijn handen knijpen dat je het onder controle hebt gekregen en vooral niet gaan rommelen. Hoe lastig dat ook is. Zelf ook een zieke hond gehad waarbij uiteindelijk alleen dit merk voldeed en al mijn principes overboord gemikt. Want kwaliteit van leven staat toch altijd voorop.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Je hebt ook op basis van algen, vislever, Michelle. Mijn vorige kon dan weer niet tegen algen. Oorontsteking is bekend fenomeen bij allergische honden. De bagger die wij soms uit Peanuts oor veegde? Beeehhh.

honden page profiel DagmarDagmar

Een ongezonde hond die het goed doet op vegan brokken, moet je niet gaan willen veranderen. 

Maar een ongezonde hond als basis nemen voor gezonde honden en 'zie wel, het kán' gaan roepen, loopt toch ook wat scheef.

Je gaat als mens eerst ongezonde honden fokken om ze maar planten te kunnen geven? Hou dan planteneters he.

Een hond is nog steeds geen omnivoor, ze zijn er absoluut niet op gebouwd. Dat betekent niet dat ze niets met koolhydraten kunnen, ze hebben zeker hun nut, maar nodig hebben ze ze gewoon niet, daar een hond zelf glucose kan aanmaken.

Het feit dat koolhydraten ook moeten bewerkt worden eer het lichaam er iets mee kan, geeft dat ook al aan. 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Het is al jaren bekend dat volledig graanvrij voor de hond hartproblemen kan geven. De hond staat inmiddels genetisch net zover bij de wolf vandaan als de mens van de aap. Ik lees hier vooral dat als je je hond te veel van peulen enzv geeft dit okk niet goed is. Alles waar te voor staat is niet goed behalve tevreden,

 

Een wolf eet alleen grazende dieren, hij eet het hele beest, in de ingewanden, waar ze beginnen zit een enorme hoeveelheid plantaardig voedsel en daar zitten ook vast granen tussen.

Daarnaast eet een hond die praktisch alleen vlees eet ook vaak wat gras. Mijn spets zocht echt de plantjes uit de tuin die hij dan opat. Een spets is een echte natuurhond dat bleek ook daaruit,

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes

honden foto van Lara en Peitjes

" ja dat is ook erg hoe ver het met deze wereld geworden is dankzij ons mensen.
Een hond is een omnivoor en een koe niet, dat is wel een verschil.
Maar wij mensen bepalen alles,ook welk dier waarde heeft voor ons, en welk dier niet. Dan lijkt me een plantaardige brok, of plantaardig vers eten voor een dier waar wij van houden en een goed leven heeft, een kleinigheid richting het grotere geheel van de weg naar een betere wereld.
What speciesism actually is - YouTube
(pas op bevat schokkende beelden) "

Precies. 

Een hond is een omnivoor, geen veganist. 

Het is zoals Dagmar zegt, in het geval van een zieke hond die niet tegen dierlijke eiwitten kan, heb je geen keuze voor de hond. Maar de propaganda dat de veganistische brok het beste en het gezondste voor alle honden is.. Een schande eigenlijk, want er zijn honden die juist alle soorten hart- een andere gezondheidsproblemen krijgen met dank aan dit soort brok.

En ik blijf bij mijn standpunt: wil je de wereld verbeteren door veganistisch te gaan leven, schaf dan geen omnivoor dier aan. 

honden page profiel CarolineCaroline

honden foto van Caroline

Denk dat iedere hond het nu eenmaal beter doet op iets anders. Ik ken 2 jack russels die hun hele leven alleen maar met de pot mee aten en die zijn 16 en 17 jaar geworden.

Mijn hond reageerde op diverse brokken niet goed. Toen vers geprobeerd maar dat wilde ze niet eten. Alleen konijn maar dat kwam er na een minuut met een noodgang alweer uit. Uiteindelijk heeft ze bijna haar hele leven op graanvrij gestaan, ook de snacks. En ze is er 15 jaar mee geworden. Haar hart was op het laatst nog steeds heel sterk, dus dat was het probleem niet.

honden page profiel CarolineCaroline

honden foto van Caroline

" Precies. 
Een hond is een omnivoor, geen veganist. 
Het is zoals Dagmar zegt, in het geval van een zieke hond die niet tegen dierlijke eiwitten kan, heb je geen keuze voor de hond. Maar de propaganda dat de veganistische brok het beste en het gezondste voor alle honden is.. Een schande eigenlijk, want er zijn honden die juist alle soorten hart- een andere gezondheidsproblemen krijgen met dank aan dit soort brok.
En ik blijf bij mijn standpunt: wil je de wereld verbeteren door veganistisch te gaan leven, schaf dan geen omnivoor dier aan.  "

Ik ben zelf al sinds mijn 15e vegetariër. Puur omdat ik geen dieren wil eten en ik het ook niet nodig heb. Maar ik zou idd nooit een hond vegetarisch gaan voeren. Denk dat die toch echt wel vis of vlees nodig hebben.

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

En ik blijf bij mijn standpunt: wil je de wereld verbeteren door veganistisch te gaan leven, schaf dan geen omnivoor dier aan.  "

Ik denk dat alle beetjes helpen en dat we allemaal inmiddels toch wel tot het besef moeten komen dat we iets duurzamer moeten leven. Ik kan het niet echt aan mezelf verantwoorden om mijn hond iedere dag vers vlees te geven. Zelf eet ik maar 1 of 2 keer per week vlees. Voor mijn hond geldt hetzelfde. En we doen het er prima op. Ik geloof dat afwisseling het beste is. Hier gelukkig geen allergieën dus ik kan makkelijk verschillende brokken, kvv's etc door elkaar geven. Maar mijn hond hoeft echt niet het beste van het beste te hebben terwijl de wereld toch redelijk in brand staat. Ik ben daar ook redelijk nuchter in. Juist mijn hond die vroeger altijd vers kreeg is jong overleden aan een rotziekte. Dat je met voer alles in de hand houdt qua gezondheid heb ik al lang geleden los gelaten. 

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes

honden foto van Lara en Peitjes

" Dat je met voer alles in de hand houdt qua gezondheid heb ik al lang geleden los gelaten.  "

Tja, dat heb ik nooit gezegd. Het is idd niet mogelijk om met voer ALLES in de hand te houden qua gezondheid. 

Maar een heel grote deel wel. 

 

Ivm duurzamer gaan leven, ik vrees dat wij snel naar de koffiehoek zullen gestuurd worden, want het is een andere grote discussie. laughing

Ik wil alleen maar zeggen dat mijn hond elke dag vers vlees krijgt (maar ook groenten, vis, granen, yoghurt, eiren) en ik heb daar geen schuldgevoelen over. Zelf eet ik heel weinig vlees en geen rood vlees, maar het was mijn keus om een omnivoor hond te hebben, geen pony of schaap. En ergens moet je een lijn voor jezelf trekken en een beetje realistisch blijven. Er was ooit een Canadees onderzoek dat de CO2 uitstoot van een kind krijgen gelijk aan 3 trans-atlantische vluchten (heen en terug) per maand is. Geen idee of het waar is, maar dan moeten dus mensen met kinderen ook dag na dag met hun schuldgevoel leven, dat hun kind niet duurzaam genoeg is ??? 

pagina 1 van 3 12 3
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^