Hd?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LotteLotte

Hallo,

Ik zit momenteel met heel wat twijfels. Gisteren telefoon gehad van het dierenasiel. Het broertje van onze hond hebben ze moeten laten inslapen voor ernstige HD. We hebben Leo geadopteerd toen hij ongeveer 4 maanden was. Geen stamboom dus we weten niet of hij HD-vrij is. Ondertussen is hij 9 maanden oud. Nu zit ik dus enorm te twijfelen of hij ook HD heeft... Op 6 maanden hebben we al eens foto's laten nemen en toen zag alles er mooi uit, heup goed in de kom. Met het verhaal van zijn broer naar DA gebeld en die vertelde ons dat we best wachten tot hij 1 jaar is om nog eens foto's te laten nemen. Maar hoe groot is nu de kans dat hij toch nog HD heeft na zijn goeie foto's van 6m? Kan het dan ineens zo veel slechter worden? Waarom moet je juist wachten tot minstens 1j? Leo vertoont mss symptomen maar mss ook niet. Hij doet het "bunny hoppen". Maar dat is blijkbaar ook iets wat jonge honden doen? Doet hij ook alleen maar bij snel rennen. Hij zit nog niet mooi, gaat op 1 kant leunen. Maar dit is blijkbaar ook iets wat jonge honden kunnen doen. En hij stretcht zich ook wel telkens na minstens 30min te liggen (strekt zijn achterste poten helemaal naar achter en brengt heup naar beneden). Iemand ervaring mee of meer info?

Alvast bedankt!

 

honden page profiel ChantalChantal

honden foto van Chantal

Ik zou dit met de DA bespreken en uw zorgen uiten. Lijk het me overigens zeer onwaarschijnlijk dat een hond binnen 3 maanden van geen HD naar HD positief zou gaan. Ik zou afspreken om over een paar jaar weer foto's te maken. Ws pas met 1 jaar, omdat de hond dan uitgegroeid zou zijn, denk ik. Dat strekken klinkt normaal, zoals u omschrijft. Maar dat zal dan even gefilmd moeten worden ed. 

Het broertje kan ook gewoon veel pech gehad hebben. Helaas hoor je het steeds vaker, jonge honden met bewegingsgestel problemen.

Wat is het ras?

 

 

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Op zes maanden is nog niet heel goed te zien of de heupen goed in elkaar zitten, met een jaar is dat duidelijker, hou je hond nog wat kort met spelen met anderen honden, en wat meer aan de lijn rechtlijnig...ik weet niet wat voor hond je hebt een grote of een kleine, wanneer je een grote hond hebt , voorzichtig aan doen nog....

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Gebeurt dat nog, dat ze jonge honden laten inslapen omwille van HD?

Wat ik zou doen: een deskundige contacteren voor het juiste bewegingsadvies, zodat de spieren goed kunnen versterken zonder kans op blessures. Want beweging is goed tijdens de groei, maar wel de juiste beweging.

En bekijken welke ondersteuning er nog mogelijk is, zoals bijvoorbeeld: osteopathie, shiatsu, aangepaste voeding... zodat het lichaam soepel en artrose- en ontstekingsvrij blijft. 

Zorg ook voor voldoende ruimte voor de hond, dus geen gebruik van een kleine bench. Ook veelvuldig benchgebruik wordt gelinkt aan HD (en andere lichamelijke afwijkingen).

 

Zo speel je voor nu op veilig. En dan opnieuw een foto laten nemen als de hond ouder is. 

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Ten eerste, aan een stamboom kun je nóóit zien of een hond HD vrij is. Ook honden met stamboom kunne  HD hebben, ook pups uit HD vrije ouders kunnen HD krijgen. Het is voor een deel erfelijk bepaald, maar de omgeving kan hier ook invloed in hebben (bijvoorbeeld de pup op jonge leeftijd al veel laten springen, rennen, apporteren etc) wel is een hond met stamboom en uit volledig geteste ouders aan te raden, omdat je de kans op HD dan zo veel mogelijk uit kan sluiten.  

 

Om wat voor kruising gaat het? 

De reden met wachten tot 1 jaar is omdat dan de meeste honden lichamelijk voor het grootste deel zijn uitgegroeid. De botten van pups zitten nog allemaal los van elkaar, en langzaam groeien deze dicht, wat vaak met 1 jaar wel het geval is. 

 

Dat die andere hond is ingeslapen wegens HD vind ik wel ernstig, dan moet het toch wel dusdanig erg zijn.. Ik ken honden met HD D die nog goed vooruit kunnen, en helemaal na een operatie. 

honden page profiel LotteLotte

Excuses, had zijn ras moeten vermelden. Het gaat om een Duitse herder. Niet zeker of hij puur is. Broer hebben ze laten inslapen omdat hij blijkbaar zelfs onder (lichte)narcose had gereageerd op de beweging van zijn heupen. 

Ik heb alvast contact opgenomen om wekelijkse hydrotherapie te gaan doen voor de spieropbouw. Ik hoop hiermee op correcte manier spieren op te bouwen. Hij krijgt ook al sinds zijn 6 maanden glucosamine als supplement. In zijn bench slaapt hij enkel en deze is zeker groot genoeg. Ook hebben we een orthopedisch kussen in de living liggen waar hij 's avonds op dut. Zijn er nog dingen dat we kunnen doen? 

honden page profiel DagmarDagmar

Als ze op 6 maanden goed zijn, gaan ze niet ineens veranderen naar slecht, de heupkommen gaan niet zomaar verdwijnen.

Correct voeding, beweging, stress, toxische belasting,... zijn ontzettend doorslaggevend in het ontwikkelen van al dan niet aandoeningen. In sommige gevallen tot zelfs 93% doorslaggevend.

honden page profiel AnkeAnkegoedgekeurde fokker

honden foto van Anke

Wellicht eens interessant om naar pennhip te gaan kijken. Dat geeft je een idee van de speling die er op de heupen zit. Daar word ook direct gekeken naar afwijkingen en artrose vorming. Grote voordeel is dat deze onderzoeken ook al op jongere leeftijd vertellen of er een verhoogde kans is op het ontwikkelen van HD

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^