Terug van weggeweest- advies gezocht!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel bentebente

Dag allen!

Lange tijd ben ik weggeweest van dit forum. Ondertussen woon ik nog altijd thuis (woningcrisis, iemand?) en loopt er al een tijdje een nieuwe hond rond. Dit zal een beetje een lang verhaal worden, vrees ik. 

 

Mijn vader wilde al 30 jaar een Bordeaux dog, en na beraad zo gezegd zo gedaan. Bordeaux dog Koos werd aangeschaft en is inmiddels al weer bijna 2. Koos is in veel opzichten een leuke en lieve hond. Hij heeft echte streken en is voor een Bordeaux dog bijzonder trainbaar. Hij vind het vooral prachtig om mee te gaan naar het terras en is ook een echte waterrat. Daarnaast neemt hij zijn taak als 'waker' serieus, niemand komt ongehoord binnen bij ons en 's avonds laat op de wandeling houdt hij een oogje in het zeil.

 

Echter zijn er ook wat problemen met Koos. Hij is een vrij onzekere hond. Als pup al, en nu nog. We hebben hem zo goed als mogelijk gesocialiseerd tijdens de coronatijd, veel meegenomen naar bv. familie, de dierenwinkel, AH, puppycursus, en veel rust om alles te verwerken. Maar bijvoorbeeld even bij de basisschool staan, hem laten aanhalen door veel mensen, e.d., dat was er allemaal niet echt bij. Terwijl ik wel denk dat hij dat nodig had gehad, gezien zijn onzekerheid. Nieuwe situaties vindt hij spannend.

 

We lopen nu heel erg tegen een groot probleem aan: Koos heeft de neiging om uit te vallen naar andere honden aan de riem. Het gaat hier dan eigenlijk alleen om 'tegenliggers', honden die op ons af komen lopen. Heel af en toe wil hij ook schrikken van een aanhanger of fiets die veel krakende/piepende geluiden maakt, of mensen met 'gekke' spullen zoals felgekleurde paraplus. Naast dat dit gedrag gewoon onwenselijk is, weegt hij ook zo'n 65 kilo... En is het dus lastig om hem te houden. Ik ben zelfs al een enkele keer gevallen hierdoor. Om dit tegen te gaan lopen we meestal met een boogje om mensen heen, keren we om, of staan we verderop stil en laten we hem zitten en leiden we af met een koekje. Dit gaat op zich goed, maar dan is het wel zaak om een andere hond tijdig te spotten. Gek genoeg laat hij dit gedrag niet zien als we in de drukke stad lopen, of op een terras zitten.

 

Los gaat dit een stuk beter. Hij mag loslopen in gebieden die hij kent en waarvan de situatie goed te overzien is. Hij luistert echt heel erg goed. Komt gelijk als je hem roept, volgt als je dat vraagt. En hij heeft veel vriendjes in de buurt met wie hij graag speelt. Dan speelt hij ook echt leuk en leest hij goed de signalen. Ook met kleine hondjes en pups is hij echt een engeltje. Echter valt zijn benaderingswijze me hier ook wel eens tegen. Hij gaat soms liggen, of sluipt naar andere honden toe om in de laatste 5 à 10 meter ineens een sprintje te trekken. Dan staat echt heel zijn lichaam strak en is hij gefocust op de andere hond. Ik vind dit geen goed gedrag en dus haal ik hem daar meestal uit door hem wederom te laten zitten, aan te lijnen en later pas los te doen, e.d. Dit werkt meestal, maar soms blijft hij dit gedrag vertonen. 

 

Toen Koos 9 maanden oud was heeft er bovendien een schermutseling plaatsgevonden tussen hem en een grote reu van anderhalf. Deze liet Koos niet meer bij zijn beste vriendje komen terwijl ze aan het spelen waren, waarop een gevecht volgde. Sindsdien zijn de meeste onbekende reuen (en de betreffende hond) echt een no-go meer. 

 

Het idee is om met een GT aan de slag te gaan om dit gedrag aan te pakken. Maar ik wilde hier alvast wat ervaringen/adviezen inwinnen. Misschien dat het helpt. Ik ben benieuwd of er mensen zijn die dit gedrag herkennen.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Dag Bente ...ik ken je nog...ik zou het bij een gedragstherapeut houden die jouw hond van dichtbij ziet, wij geven wellicht achter ons scherm veel verkeerde adviezen, je hebt een hond die niet makkelijk is...houd het bij de gedragstherapeut...die geef je handaanreikingen aan...en welkom terug.laughing

honden page profiel MoniqueMonique 1 doggies

honden foto van Monique

Ik probeer even samen te vatten.

-Koos is een 69 kg wegende bordeaux dog van bijna 2 jaar.

-Hij is volgzaam en rustig in drukke stad en terras.

-Hij is schrikachtig van mensen die even anders eruitzien,regenjassen,paraplu,onverwachte geluiden fietsen,aanhangers.

-Hij valt uit naar tegemoetkomende honden die in zijn zone komen.

-Hij moet geen vreemde reuen.

-Zijn benaderingswijze naar kleine honden is soms niet fijn.

-Je kan de hond niet houden niet houden in bepaalde situaties.

 

 

honden page profiel MoniqueMonique 2 doggies

honden foto van Monique

Ik zou sowieso een gedragsdeskundige inschakelen en je hond alleen los laten lopen waar geen andere honden loslopen.

Je hond is bijna 2 jaar,wordt volwassen en dan kan hij gedrag vertonen die niet zo fijn is,veel is eruit te trainen maar onverdraagzaamheid naar andere honden niet.

Ik weet niet wat de raseigenschappen zijn maar wat ik wel geleerd hebt is dat je de aard van een hond niet kan veranderen,je kan het onder controle houden.

 

Zijn gedrag is sowieso niet fijn,wat als er ineens een groepje kinderen in zijn buurt komt als hij los is? Hier wordt gesport in het uitlaatgebied,gefietst,kleine kinderen....zo een grote hond die schrikachtig is in onverwachte situaties moet je niet los laten lopen waar de kans op ontmoetingen met mensen en vreemde honden bestaat.

Trouwens honden waar ze als pup mee speelden kan ook veranderen als ze volwassen worden.

 

Je kan goed een GT gebruiken om je hond te leren zich te gedragen aan de riem en jij om te leren om ten alle tijde je hond onder controle te houden ondanks het gewicht.

 

Maak het verder jezelf niet moeilijk en neem geen onnodige risico's meestal is dit ook fijner voor de hond,jij bent de baas de hond moet jou leren te vertrouwen,hij moet het niet regelen want jij bent er voor hem.

honden page profiel MoniqueMonique 1 doggies

honden foto van Monique

Heb even karaktereigenschap van de BD bekeken.

Ik lees ze hebben een enorm jachtinstinct dat zou eventueel zijn gedrag kunnen verklaren naar kleine hondjes,pups....

 

 

honden page profiel bentebente

" Dag Bente ...ik ken je nog...ik zou het bij een gedragstherapeut houden die jouw hond van dichtbij ziet, wij geven wellicht achter ons scherm veel verkeerde adviezen, je hebt een hond die niet makkelijk is...houd het bij de gedragstherapeut...die geef je handaanreikingen aan...en welkom terug. "

Hoi Willemijn, ik ken jou en je reuzen ook nog :-). Leuk dat jullie er nog steeds zijn!

honden page profiel bentebente

" Ik probeer even samen te vatten.
-Koos is een 69 kg wegende bordeaux dog van bijna 2 jaar.
-Hij is volgzaam en rustig in drukke stad en terras.
-Hij is schrikachtig van mensen die even anders eruitzien,regenjassen,paraplu,onverwachte geluiden fietsen,aanhangers.
-Hij valt uit naar tegemoetkomende honden die in zijn zone komen.
-Hij moet geen vreemde reuen.
-Zijn benaderingswijze naar kleine honden is soms niet fijn.
-Je kan de hond niet houden niet houden in bepaalde situaties.
 
  "

Nee, niet zo handig geformuleerd van mij. Met kleine honden is hij juist top. Het is vooral grote honden waarbij hij het daarna genoemde gedrag vertoont! 

honden page profiel bentebente

" Heb even karaktereigenschap van de BD bekeken.
Ik lees ze hebben een enorm jachtinstinct dat zou eventueel zijn gedrag kunnen verklaren naar kleine hondjes,pups....
 
  "

Dat heb je dan verkeerd gelezen, hoor. Bordeaux doggen zijn wakers, geen jagers. Vandaar ook de kortere snuit :-). Het klopt dat ze van origine ingezet werden bij de berenjacht, maar dat is erg lang geleden en waren zover ik begrijp verschillende lijnen. De huidige BD is een waak- en erfhond. Vandaar ook de waakzaamheid thuis en ook op de wandeling. 

en nogmaals, het beschreven gedrag is dus NIET met kleine hondjes! Zelfs katten, egels, konijnen e.d. laat hij links liggen. Ook heb ik een (niet-gekortwiekte) vogel die regelmatig los in huis is en die vind hij wel interessant, maar hij gaat daar absoluut niet achteraan. 

honden page profiel MoniqueMonique 3 doggies

honden foto van Monique

" Nee, niet zo handig geformuleerd van mij. Met kleine honden is hij juist top. Het is vooral grote honden waarbij hij het daarna genoemde gedrag vertoont!  "

Is duidelijk,dat kan ook door onzekerheid komen,zie je toch vaak bij onzekere honden,even er niet mee kunnen omgaan.

 

Dat kan Rox ook wel eens doen als ze een hond niet vertrouwt,fixeren,ik leid haar af en ik heb haar aangeleerd als ze een hond negeert netjes naast mij blijft lopen,dat ze een snoepje krijgt en zo heb ik een hele goede band met haar opgebouwd.

Het is nu al zo als ze iets niet vertrouwt dan komt ze naar mij toe.

Ik ben nooit zo van de snoepjes geweest maar Rox is een vreetzakje dat is voor haar de ultieme beloning,heb ik geen snoepjes bij mij,dan wordt ze uitgebreid geknuffeld en geprezen dan is ze trots als een pauw en zo kweek je zelfvertrouwen.

honden page profiel MoniqueMonique 3 doggies

honden foto van Monique

Hier in de buurt 2 BD kunnen wel eens van hun neus maken maar ik ervaar ze niet als agressief. Maar ze hebben hun grootte niet mee,schrikt toch af.

honden page profiel bentebente

" Is duidelijk,dat kan ook door onzekerheid komen,zie je toch vaak bij onzekere honden,even er niet mee kunnen omgaan.
 
Dat kan Rox ook wel eens doen als ze een hond niet vertrouwt,ik leid haar af en ik heb haar aangeleerd als ze een hond negeert netjes naast mij blijft lopen,dat ze een snoepje krijgt en zo heb ik een hele goede band met haar opgebouwd.
Het is nu al zo als ze iets niet vertrouwt dan komt ze naar mij toe.
Ik ben nooit zo van de snoepjes geweest maar Rox is een vreetzakje dat is voor haar de ultieme beloning,heb ik geen snoepjes bij mij,dan wordt ze uitgebreid geknuffeld en geprezen dan is ze trots als een pauw en zo kweek je zelfvertrouwen. "

Koos is precies zolaughing. Beetje jammer dat na elk snoepje het kwijl zo uit zijn hond loopt… maar daar zijn lange jassen voor uitgevonden! 

bedankt voor de tip, ik zal proberen hier iets meer op te focussen de volgende rondes die ik met hem loop. Hij moet van mij meestal naast lopen, maar ik heb het idee dat zijn eigenwijze karakter hem toch doet denken dat hij zelf de beste beslissingen maakt… en soms is dat dus een sprintje trekken.

honden page profiel bentebente

" Hier in de buurt 2 BD kunnen wel eens van hun neus maken maar ik ervaar ze niet als agressief. Maar ze hebben hun grootte niet mee,schrikt toch af. "

Zeker zo. Hier bij ons in de buurt tillen sommige mensen nog steeds hun hondjes op, zelfs als Koos aan het spelen is… mensen trekken hun kinderen weg en gaan voor je aan de kant. Soms vind ik het jammer dat hij zo imposant is, ik heb het gevoel dat dat hem juist nog banger maakt.

honden page profiel MoniqueMonique 3 doggies

honden foto van Monique

" Koos is precies zo. Beetje jammer dat na elk snoepje het kwijl zo uit zijn hond loopt… maar daar zijn lange jassen voor uitgevonden! 
bedankt voor de tip, ik zal proberen hier iets meer op te focussen de volgende rondes die ik met hem loop. Hij moet van mij meestal naast lopen, maar ik heb het idee dat zijn eigenwijze karakter hem toch doet denken dat hij zelf de beste beslissingen maakt… en soms is dat dus een sprintje trekken. "

Ik weet niet of dit bij jou werkt maar bij Rox merk ik dat ze zelf weg wilt,ik laat haar soms bepalen als het druk is met honden en mensen waar ze wil lopen en dat is altijd weg van de drukte.

 

Een beetje eigenwijs moeten ze zijn anders is het zo saai.smile

honden page profiel bentebente

" Ik weet niet of dit bij jou werkt maar bij Rox merk ik dat ze zelf weg wilt,ik laat haar soms bepalen als het druk is met honden en mensen waar ze wil lopen en dat is altijd weg van de drukte.
 
Een beetje eigenwijs moeten ze zijn anders is het zo saai. "

Dat probeer ik ook wel eens met Koos maar die wil dan juist naar de drukte toe! Hij vind andere honden namelijk echt heel leuk, alleen benadert hij ze wmb vaak te paniekerig, en aan de lijn vind hij het behoorlijk spannend. En het is een echt gewoontedier, dus als we hier in de buurt lopen, loopt hij gewoon z’n rondjehp-frustylaughing

 

Soms denk ik ook wel eens dat hij juist paniek krijgt omdat hij aanvoelt dat mensen hem griezelig vinden, terwijl hij juist zo graag spelen wil. 

Maar je hebt wel gelijk, een beetje eigenwijs maakt een leuke hond ;-). Daarom was ik ook zo gek op onze jack russels. Zou er zo weer eentje nemen!

Volgende forumvraag: Gratis Labrador E-book
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^