Zenuwachtige teckel

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel HariboHaribo

honden foto van Haribo

Onze teckel heeft wat vervelende trekjes. Hij is enorm zenuwachtig. Als er een beweging in de tuin/ om het huis is, gaat hij er al achteraan. En blaft dus. Ook al is het een blaadje aan de boom dat beweegt.
Gaat bij de buren de poort open, hij gaat toch even kijken (een jaar geleden zou hij nog hebben geblaft maar dit hebben we er gelukkig uitgetraind).
Wanneer iemand een jas pakt, gaat hij zenuwachtig door het huis heen een weer lopen. Ook al is hij die dag 3x naar buiten geweest en is met hem uitgebreid gewandeld. Wanneer diegene ZONDER hem weggaat, loopt hij zenuwachtig heen en weer naar buiten om bij de poort te kijken. En piept.


Als ik met hem alleen thuis ben, loop hij tot vervelends toe achter me aan. Wanneer ik hem beveel om in de bench te gaan liggen, doet hij dit wel maar zucht en piept soms. Ik zeg "stil" en negeer hem vervolgens. Dan is hij wel stil. Maar veert op bij elke beweging van mij.

Hij kan niet alleen thuis blijven. JANKEN en HUILEN is het resultaat. Wanneer ik het huis stiekem door de voordeur verlaat (we gebruiken altijd de achterdeur om weg te gaan) en dus denkt hij dat ik boven ben, gaat dat nog redelijk. Hij piept één keer, ik roep "stil" en het is stil. Dan kan ik wegblijven.
Wanneer ik door de achterdeur wegga, ook al is het 10 minuten, jankt hij als de beste.

s nachts slaapt hij gewoon alleen in de keuken achter gesloten deuren en dan is hij stil. Wanneer ik om het huis bezig ben, heen en weer loop, in de tuin werk, op straat ben, jankt hij dus niet meer (deed hij in het begin nog wel, kon werkelijk geen stap verzetten).

We hebben een blafband geprobeerd (zo'n ding dat piept wanneer de hond blaft) maar dat werkte even één week, nu jankt hij door het gepiep heen.

Hoe krijgen we hem ooit rustig? Hij is bijzonder volhardend (komt zeker door de jachtgenen). Hij is ook slim, een trucje leert hij heel snel. (voor de beloning is hij echter in staat om helemaal door te draaien en het trucje dan uit zichzelf 10x achter elkaar uit te gaan voeren, d'r zit geen rem op)
Hij wordt met de jaren ietsie rustiger maar met dit tempo is hij misschien met 12 jaar pas echt een relaxte hond.

Ik heb geprobeerd om vast ritme aan te houden maar is een drama wanneer het één keer anders moet. Ik heb geprobeerd om juist geen ritme te creëren en willekeurig wat doen (schoenen pakken maar niet naar buiten gaan, schoenen weer opruimen, naar de tuin lopen en weer naar binnen, etc) maar dat werkt dus ook niet.
Iemand een idee? 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Hij lijkt zich onveilig te voelen.

Door de blafband is dat nog erger geworden.

Hij voelde zich onveilig en met de blafband om werd hij helemaal radeloos.

Het is ontzettend zielig om een hond die zich zo radeloos voelt de blafband om te laten.

 

Hoe ziet zijn leven er verder uit?

Hoe vaak moet hij alleen zijn gemiddeld?

Hoe oud is hij, wat doe je met hem zo op ene dag?

honden page profiel HariboHaribo

honden foto van Haribo

Hij is 2,5 jaar. 
Hij is 1x per dag 30-45 minuten alleen.
Er wordt minimaal 2x per dag met hem gewandeld (lange afstanden, hondenveld, rennen, spelen, van alles).
We spelen met hem vaak. 

Inderdaad heeft het blafband de situatie alleen verslechterd, dus dat ding gaat weg.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Is jullie teckel altijd zo geweest?

Heb je hem vanaf pup?

Is er iets veranderd in jullie leven, dat hij angstiger is geworden?

 

 

honden page profiel HariboHaribo

honden foto van Haribo

Altijd al zenuwachtig. Hebben hem vanaf pup (8 weken).
In het begin is hij getraind om alleen te zijn, echter daarna kwam de lockdown en we waren met z'n allen thuis. Dat was een feest. En sindsdien is hij ongelukkig wanneer de roedel niet compleet thuis is.

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes

honden foto van Lara en Peitjes

Je schrijft dat hij niet alleen thuis kan blijven. Ik vraag me af of jullie hem hebben geleerd om alleen thuis te blijven? En indien ja, dan hoe precies hij getraind werd? 

Zijn gedrag lijkt sterk op verlatingsangst. 
 
Ik zou herbeginnen met 'alleen thuis zijn' training. Je hebt daar heel veel geduld voor nodig en geen bench waar je je hond naartoe stuurt als hij zich onzeker voelt en jouw steun zoekt. 
 
Begin met met even naar buiten te gaan en ONMIDDELLIJK terug te komen. Je hond moet geen tijd hebben om bang te worden. Deur uit, deur dicht, deur open en terug naar binnen. Doe het 20-30 keer per dag, totdat hij helemaal rustig blijft of zelfs geen aandacht aan je actie geeft. Daarna kan je enkele SECONDEN buiten blijven voor dat je terug binnen gaat. Daarna kan je je training tot 2 minuten, 5 minuten uitbreiden... Hij moet doorhebben dat je weggaat alleen om daarna terug te keren..
 
Ik lees dat hij zelfs minder dan een uur per dag alleen moet blijven. Het is een heel realistische doel, maar nog eens, aangezien hij reeds zo angstig is, je zal daar meest waarschijnlijk veel tijd en geduld in moeten investeren. 
 
Zijn blafgedrag kan trouwens ook een teken van onzekerheid zijn. Maar je moet er ook rekening mee houden dat teckels redelijk vocaal zijn in het algemeen. 

honden page profiel HariboHaribo

honden foto van Haribo

Dat teckels vocaal zijn, is geen nieuws voor ons. Dit is niet mijn eerste teckel. (had er al 3 versleten, maar geloof me, dit exemplaar overtreft alles)
Zo'n training zoals je beschrijft heeft hij dus gehad. Maar door de lockdown is ALLES teniet gedaan. Hij volgt me zelfs naar het toilet. Echter, wanneer ik met hem heb gewandeld, wordt hij over het algemeen rustiger. Maar kan nog steeds niet alleen zijn. Ik train met hem elke dag, echter moet ik dat half uurtje gewoon echt weg, en hij jankt hier dan. Het maakt niet uit of we hebben getraind, hij jankt. Hij weet donders goed wanneer het training is en wanneer het echt is.

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes

honden foto van Lara en Peitjes

" Dat teckels vocaal zijn, is geen nieuws voor ons. Dit is niet mijn eerste teckel. (had er al 3 versleten, maar geloof me, dit exemplaar overtreft alles)Zo'n training zoals je beschrijft heeft hij dus gehad. Maar door de lockdown is ALLES teniet gedaan. Hij volgt me zelfs naar het toilet. Echter, wanneer ik met hem heb gewandeld, wordt hij over het algemeen rustiger. Maar kan nog steeds niet alleen zijn. Ik train met hem elke dag, echter moet ik dat half uurtje gewoon echt weg, en hij jankt hier dan. Het maakt niet uit of we hebben getraind, hij jankt. Hij weet donders goed wanneer het training is en wanneer het echt is. "

Tja, de ene hond is de andere niet. Maar ik kan ook niet vanachter de scherm bepalen of/wat er een specifieke reden is voor zijn overmatige blafgedrag. Dat moet ter plaatse (door een gt mssn?) beoordeeld worden. 

Ik raad altijd ook aan om het boek "Blafgedrag van honden" van Turid Rugaas te lezen als je met zo'n "geluidsoverlast" te maken hebt. 

Begrijp ik het goed van je reactie dat je hond voor corona dan toch perfect alleen thuis kon blijven dankzij de training ? 

honden page profiel HariboHaribo

honden foto van Haribo

Ja, hij kon prima alleen thuis zijn voor de lockdowns. Daarna is de ellende begonnen.

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes

honden foto van Lara en Peitjes

Dan denk ik dat de enige optie is om alles van nul te herbeginnen. 

Wat je zegt over het rustig te worden na een leuke wandeling is belangrijk. Begin met de training als hij ontspannend is, nooit als hij reeds zenuwachtig aan het worden is. De juiste stemming is enorm belangrijk. 

Is er geen optie om hem voor 30 min mee te nemen ? 

Het wilt natuurlijk niet zeggen dat als hij 3 minuten tijdens de training alleen kan blijven, dat hij dan even gemakkelijk 30 minuten alleen blijft zitten, als de training gedaan is en je "for real" weg gaat.. 

honden page profiel HariboHaribo

honden foto van Haribo

Ik heb het gevoel dat het elke keer misgaat wanneer hij dan even alleen is. Dat de training dan niets uithaalt, alsof we elke dag vanaf nul moeten beginnen. Snap je?

Net pak ik mijn schoenen en hij begint weer zenuwachtig te piepen en trippelen. Ben nu weer gaan zitten, zo van: jongen, we gaan pas naar buiten wanneer jij rustig wordt. Zo duurt het elke dag wel een uur voordat de wandeling mag beginnen. Hij is bijzonder hardleers hierin.

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes

honden foto van Lara en Peitjes

" Ik heb het gevoel dat het elke keer misgaat wanneer hij dan even alleen is. Dat de training dan niets uithaalt, alsof we elke dag vanaf nul moeten beginnen. Snap je?
Net pak ik mijn schoenen en hij begint weer zenuwachtig te piepen en trippelen. Ben nu weer gaan zitten, zo van: jongen, we gaan pas naar buiten wanneer jij rustig wordt. Zo duurt het elke dag wel een uur voordat de wandeling mag beginnen. Hij is bijzonder hardleers hierin. "

Ja, ik snap het.

 

Maar wat ik wil zeggen, dat je niet de training met alleen zijn "for real"  kan combineren. Dat gaat gewoonweg niet.

 

Natuurlijk zal je elke keer alles tenietdoen. 

 

Voor dat je hond tijdens de training 30 min perfect alleen blijft, kan je hem niet in het echt alleen laten voor dezelfde 30 min.

 

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes

honden foto van Lara en Peitjes


Net pak ik mijn schoenen en hij begint weer zenuwachtig te piepen en trippelen. Ben nu weer gaan zitten, zo van: jongen, we gaan pas naar buiten wanneer jij rustig wordt. Zo duurt het elke dag wel een uur voordat de wandeling mag beginnen. Hij is bijzonder hardleers hierin. "

Daar zie ik persoonlijk helemaal niet wat het probleem is.

Mijn hond begint ook te trippelen als hij weet dat wij gaan wandelen. Natuurlijk! Hij is vol verwachtingen over wat er nu weer voor leuks te gebeuren staat. En wat is er dan mis mee dat je hond een beetje opgewonden van wordt?

Op dit moment stroomt extra adrenaline in zijn spieren (door de positieve stress) en dit wilt zeggen dat het voor de hond fysiek bijna onmogelijk is om weer helemaal stil en rustig te worden. Als je dan 20 keer van de deur met hem terug draait of 1 uur blijft zitten om hem te "kalmeren", dan is het een goeie manier om een gefrustreerde, neurotische hond van te maken.. 

honden page profiel HariboHaribo

honden foto van Haribo

" Daar zie ik persoonlijk helemaal niet wat het probleem is.
Mijn hond begint ook te trippelen als hij weet dat wij gaan wandelen. Natuurlijk! Hij is vol verwachtingen over wat er nu weer voor leuks te gebeuren staat. En wat is er dan mis mee dat je hond een beetje opgewonden van wordt?
Op dit moment stroomt extra adrenaline in zijn spieren (door de positieve stress) en dit wilt zeggen dat het voor de hond fysiek bijna onmogelijk is om weer helemaal stil en rustig te worden. Als je dan 20 keer van de deur met hem terug draait of 1 uur blijft zitten om hem te "kalmeren", dan is het een goeie manier om een gefrustreerde, neurotische hond van te maken..  "

Er is een verschil tussen de deur uitgaan met een "positief opgevonden" hond en de deur uitgaan met een "loeiende brandweersirene"..

Heb je misschien wel gezien hoe een roedel loeiende teckels & beagels die voor de jacht worden losgelaten en met de mannen op paarden het bos inrennen? Zo ongeveer..

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes 3 doggies

honden foto van Lara en Peitjes

" Er is een verschil tussen de deur uitgaan met een "positief opgevonden" hond en de deur uitgaan met een "loeiende brandweersirene"..
Heb je misschien wel gezien hoe een roedel loeiende teckels & beagels die voor de jacht worden losgelaten en met de mannen op paarden het bos inrennen? Zo ongeveer.. "

Mijn antwoorden zijn gebaseerd op de informatie die ik van jouw berichten kan lezen. 

Ik lees dat je hond begint te "piepen en trippelen". 

Ik ben geen helderziende en kan niet weten dat je daarmee eigenlijk "loeiende brandweersirene" bedoelt.

 

Verder valt overmatig blafgedrag om op te lossen met een propere training. Staat uitgelegd in het boek dat ik reeds vroeger heb benoemd.

Als het zelf niet lukt, is er nog altijd een optie om een gt te raadplegen. 

 

Succes! 

 

honden page profiel Moontje lizzyMoontje lizzy

" Ik heb het gevoel dat het elke keer misgaat wanneer hij dan even alleen is. Dat de training dan niets uithaalt, alsof we elke dag vanaf nul moeten beginnen. Snap je?
Net pak ik mijn schoenen en hij begint weer zenuwachtig te piepen en trippelen. Ben nu weer gaan zitten, zo van: jongen, we gaan pas naar buiten wanneer jij rustig wordt. Zo duurt het elke dag wel een uur voordat de wandeling mag beginnen. Hij is bijzonder hardleers hierin. "

Bedoel je dat je pas gaat wandelen als de hond weer rustig is? Waarom niet gewoon aanlijnen en de deur uit? 

honden page profiel SaartjeSaartje 3 doggies

honden foto van Saartje

Goed dat je hebt gezien dat straffen niet helpt en zelfs averechts werken kan.

 

Ik lees over twee uitdagingen.

 

- Blaffen om ogenschijnlijk niets (voor jou dan)
- Blaffen bij vertrek

 

Het blaffen om ogenschijnlijk niets (niet voor jou, alles voor je hond), zijn vaak zenuwen/rusteloosheid of stress.

Dit zul je dus moeten voorkomen en/of managen.

Het horen en zien kun je voorkomen, door bijv. de radio aan te hebben met rustige muziek (dog relax music op Spotify vonden mijn kinderen een goede keus), zodat een belangrijk deel van het geluid overstemd word en hij geen reden heeft om te blaffen. Daarnaast ging onze hond op de trap zitten en kon zo door de voordeur op straat kijken en blafte naar alles wat langs kwam. Oplossing; folie op het raam van de voordeur.

 

Daarnaast onderbreken wij het blaffen door aandacht te vragen aan de hond op het moment dat het spannend word of al is voor haar. Wij hebben een geluidje aangeleerd (ik gebruik een fluitje met hoge toon), waarbij we krijgen van aandacht en het onderbreken van het blaffen belonen met een snoepje. Als je dat in het begin veel moet doen, kun je dat ook afromen van haar brokken, zodat ze niet rolrond word.

 

Je loopt dan wel de hele dag met een fluitje om je nek en een snoepbuidel, maar het doel heiligt de middelen.

 

Voor wat betreft het verlaten; belangrijk is het in kleine stapjes te doen en het vertrek volgens een vast ritueel te doen.

Blaft ie als je schoenen aandoet, dan ga je eerst leren dat je je schoenen aan doet, maar dat dat niet meteen een vertrek betekend. Je hebt ze gewoon een halfuurtje aan in huis. Volgens stap is een jas aan, zo gek is dat niet eens met de huidige gasprijzen, na een halfuurtje doe je hem weer aan de kapstok. Daarna, schoenen aan, jas aan, en je doet de voordeur eens open en kijkt rond in de deur opening en gaat weer terug. Vervolgens blijf je even in de voortuin staan, steeds iets verder weg, maar wel steeds volgens hetzelfde stramien en bij het daadwerkelijk weggaan, gaat het steeds iets langer duren voor je terug komt.

Bij ons is het ritueel nu;

- Schoenen aan
- Jas(sen) aan
- Radio aan
- Rolgordijn dicht
- Kluifje pakken (iets makkelijks eetbaars, zodat er geen gevaar is; bij ons vaak een zoete aardappel snack)
- (Iedereen naar buiten, behalve ik)
- Kluif geven
- Vertrekken en duidelijk dag zeggen
- Deur duidelijk dicht

 

Daarnaast, dit je 3de teckel, teckels zijn grote honden in een kleine verpakking en heb echt uitdaging nodig en dergelijk gedrag kan ook voorkomen voor onderstimulatie en de ene teckel is de andere niet. Ik ken een teckels die maar een beetje achter hun baasje aanhobbelen, maar ook genoeg, en dan vooral bij de ruwharen, die de hele dag mee struinen en altijd voorop lopen. Zou je niks doen met zo'n energiebom, dan loop je kans op dit soort problemen. Zeg niet dat het zo is, maar zeker als je teckel uit een jachtlijn komt, dan kun je aan zo'n hondje aardig je handen vol hebben en is het nodig om het hondje ook een taak te geven, bijvoorbeeld speuren of apporteren of ander neuswerk.

 

Uiteindelijk is het altijd verstandig om een gedragsdeskundige verbonden aan de PDTE in te schakelen. Die observeert je hond, stelt een diagnose en begeleid je naar een oplossing. 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Jeetje, naast dat ik vind dat je ontzettend negatief praat over je hond, vind ik dat jij zelf ook erg hard(leers) bent.

 

Als wij gaan wandelen, rent onze hond ook van gekkigheid naar de woonkamer, voordeur en ga zo maar door. Nou nou, wat is precies het probleem? Wij hebben nu de hond commande riem geleerd, dan komt ze, doen we de riem om en krijgt de hond een beloning. Voor die tijd rent ze lekker haar rondje. 

 

Als je weet dat je hond niet meer alleen thuis kan zijn, waarom dit dan elke dag doen zonder succes? Zo creëer je inderdaad verlatingsangst. Dit is er een heel goed voorbeeld van. Je kunt niet van 0 naar 100 gaan. Zeker niet als je hond al op -10 staat. Eerst terug naar de basis, niet meer alleen laten. Zorgen dat je hond zich veilig voelt, niet kwaad worden, gedrag gewoon negeren. Zeker niet gaan straffen en met blaf banden gaan werken?!? De hond snapt hier echt niks van en gaat zich alleen maar onveiliger voelen. Een bench gebruiken als straf plek, ook nooit doen. Ga positief gedrag belonen. 

 

Voor nu terug naar 0, zoals je bij een pup doet. Eerste 2 a 3 weken Zeker niet meer alleen laten, ook geen 10 minuten. Non stop zonder gezeur achter je aan laten lopen zodat de hond ziet waar je bent en dat je er gewoon bent. Dit moet allemaal eerst gewoon worden. Gaat dit goed? Ga je naar boven en breidt je het uit. Gaat het niet goed? Laat de hond ook boven zien wat je doet en dat je er gewoon bent. Gaat het goed? Loop je een blokje om, ipad of telefoon camera aan in huis en kijk je achteraf of het goed gegaan is. Zorg altijd dat je hond voldaan is voor je even weg gaat! Dus goed uit gelaten en daarna een goed kauwbot/kong/lickimat geven waar je hond weer van ontspant. Je kunt ook een gevulde kong geven als je weg gaat, zodat je hond even druk is en afleiding heeft. Als dit allemaal steeds goed gaat, kun je de tijden opbouwen.

honden page profiel HariboHaribo

honden foto van Haribo

" Als je weet dat je hond niet meer alleen thuis kan zijn, waarom dit dan elke dag doen zonder succes? "

Omdat ik simpelweg elke dag weg moet en zo is het en niet anders.

 

Bedankt, Saartje, voor je uitgebreide antwoord, hier heb ik wat aan.

honden page profiel CatnDogCatnDog

honden foto van CatnDog

Zo te lezen is het de uitdaging dat hij altijd 'aan' staat, constant alert is, en geen 'uitknop' heeft. In combinatie met angst.

 

Er hebben al veel mensen gereageerd en ik heb niet alles gelezen, dus excuses als ik dingen herhaal die anderen al hebben voorgesteld.

 

Jullie hond klinkt als een zeer energiek, maar onzeker type. Hier een zeer energiek type, maar met een berg zelfvertrouwen (hij vindt zichzelf errug leuk).

 

Ik denk dat er best wel wat dingen zijn die je kunt proberen.

 

Werken aan zijn zelfvertrouwen. Samen kleine angsten overwinnen of uitdagingen aangaan. Bijvoorbeeld door een tunnel heen gaan (agility), schapen drijven (hé, die grote beesten rennen voor mij weg), op boomstammen laten klimmen/lopen.

 

Een veilige plek creeeren in huis. Teckels gaan van nature natuurlijk graag op jacht in holletjes. Misschien kan je een slaapplek maken waarin hij kan kruipen en wellicht iets over de bench heen leggen.

 

Een steunpilaar creeeren. Hopelijk kan jij dit zelf zijn. Je schrijft dat hij continue achter je aan loopt/plakt en hij zoekt dan vermoedelijk steun. Veel honden trekken zich ook op aan een andere hond/kat in huis.

 

Een 'commando' aanleren wanneer er niets van hem gevraagd wordt. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld 'genoeg' om een spel te beeindigen en dan gaat mijn hond van stand 'opwinding' naar stand 'rust'/'geen verwachting'.

Zelf rustpakken is ook iets wat mijn hond (herder, geen teckel) niet uit zichzelf deed, dat heb ik hem echt moeten wijzen. Sommige honden hebben gewoon echt wat meer sturing en houvast nodig.

honden page profiel HariboHaribo

honden foto van Haribo

" Zo te lezen is het de uitdaging dat hij altijd 'aan' staat, constant alert is, en geen 'uitknop' heeft. In combinatie met angst.
 

Jullie hond klinkt als een zeer energiek, maar onzeker type. Hier een zeer energiek type, maar met een berg zelfvertrouwen (hij vindt zichzelf errug leuk). "

 

Exact!! Dat is hem precies. Er hoeft maar een vogeltje te piepen en hij staat paraat. Wanneer we gaan wandelen, zie je aan zijn houding dat hij 'er klaar voor is' .. wat er ook maar voorbij kan komen.

Aan de andere kant is hij zeer onzeker. En bangig. Als we wandelen en er plots een steentje kraakt, schrikt hij al enorm. Je ziet zijn oren naar achteren gaan.

Aan het einde van de dag lijkt hij pas toegeven aan de rust en gaat in zijn mand slapen.

Ik wil hem ook wel helpen maar soms weet ik het even niet meer.

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Omdat ik simpelweg elke dag weg moet en zo is het en niet anders.
 
Bedankt, Saartje, voor je uitgebreide antwoord, hier heb ik wat aan. "

Ja, ik ook. Lang leven de oppas. Wij hebben dit ook weken gedaan, nu kan de hond zonder problemen uren alleen zijn. Goed/rustig opbouwen is het begin. Dat gaat niet als de hond al stress heeft. 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Nou ff, zou jij je lekker voelen als je het al niet fijn vind om alleen te zijn en dan ook nog eens gestraft wordt op afstand? Dat als eerste, denk er maar eens diep over na. Tips zijn al gegeven hoe dat wel aan te pakken.

 

Verder? Klinkt als een hele normale teckel hihi. Oorsprong klein wild jagers en wakers in en om het huis. Je doet ze dus een enorm plezier om door tunnels te rennen, speuren en op commando (heb een hekel aan het woord) te laten waken. Eigenlijk een beetje zoals iedere hond, 3 keer per lekker bossen en die neus laten gebruiken dat scheelt echt een hoop herrie.

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

Wat een leukerd! Zelf geen teckel ervaring maar bij mij op de cursus mantrailen zit een teckel die hetzelfde probleem had. Het speuren heeft daar ontzettend goed geholpen. Hondje kreeg meer zelfvertrouwen, leerde om zelfstandig en los van de baas te werken, blafte minder, kon beter alleen zijn en vond de rust in huis. Mijn tip is dus om je hondje aan het werk te zetten. En dan bij voorkeur speuren, detectie of mantrailen. 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^