Rauwe lamsbotten

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Even een dom vraagje....

 

Koop weleens een hele lamsschouder die ik dan uitbeen om rollade van te maken. Vroeger gaf ik het overgebleven bot aan mijn vorige hond die er lekker op knaagde maar niet het hele bot ook weg vrat.

 

Ik heb nu blijkbaar een piranha in huis sealed Schouderblad gegeven met knokkel omdat die het zachts is maar meneer had al snel de knokkel als eerste op. Dus bovenbeen gegeven, dat is harder maar die ging ook als een tandenstoker naar binnen. Op een kwart heb ik hem maar met protest van Botty afgepakt.

 

Hij knaagt echt goed, dus kauwt het echt alles in kleine stukjes. Kan het kwaad als ik hem dat geef? Geven jullie ook weleens hardere rauwe botten en verteren ze dat goed?

honden page profiel DagmarDagmar

Nee, die geef ik nooit, ik trek er bone broth van hp-thumbsup

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

" Even een dom vraagje....
 
Koop weleens een hele lamsschouder die ik dan uitbeen om rollade van te maken. Vroeger gaf ik het overgebleven bot aan mijn vorige hond die er lekker op knaagde maar niet het hele bot ook weg vrat.
 
Ik heb nu blijkbaar een piranha in huis Schouderblad gegeven met knokkel omdat die het zachts is maar meneer had al snel de knokkel als eerste op. Dus bovenbeen gegeven, dat is harder maar die ging ook als een tandenstoker naar binnen. Op een kwart heb ik hem maar met protest van Botty afgepakt.
 
Hij knaagt echt goed, dus kauwt het echt alles in kleine stukjes. Kan het kwaad als ik hem dat geef? Geven jullie ook weleens hardere rauwe botten en verteren ze dat goed? "

Hier een vleeseter dan kan rauwe botten geen kwaad, maar geen botten van dragende delen.....en met kip uitkijken met vleugels, even inknippen en kijken of je hond goed kauwt dat is wel een vereiste, wanneer die het zo inslikt geef je het maar niet.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Dragende botten van grote dieren zijn niet geschikt. Denk bijvoorbeeld aan runderpoten, knieschijven enzovoort. Deze botten zijn spijkerhard en zorgen voor slijtage aan het gebit. Ook kunnen ze verstopping veroorzaken door het hoge calciumgehalte en schade berokkenen aan het spijsverteringssysteem.Een dragend bot is onderdeel van de schouder-, heup- of kniegewrichten van een rund.       ANOUK...kijk even wat wel en niet mag , tik je in......dragende botten, daar vind je exact wat wel en niet mag , omdat aan je hond te geven.

honden page profiel Dobber!Dobber!

honden foto van Dobber!

Het hangt ervan af wat voor botten het zijn. Dragende botten zijn over het algemeen geen goed idee, tenzij het van kleinere dieren is en/of van jonge dieren. Voorbeeldje: voor mijn hond van 20 kilo was kalkoenpoot indertijd het grootst aan dragende botten dat ze kon verteren van oudere dieren. Maar ze kreeg ook wel botten van lammeren die max. 1 jaar oud waren, die gingen ook prima. Dit is dus ook afhankelijk van hoe groot je hond is, want voor een Chihuahua is een kippenvleugel waarschijnlijk al groot genoeg. 

 

Ik gaf mijn hond vroeger wel botten waar ze echt op moest knagen, een lamsnek bijvoorbeeld. Urenlang was ze bezig. Maar achteraf heeft ze waarschijnlijk daardoor ook haar 2 snijtanden gebroken. Deze zijn zo 'gespleten' dat ik het niet heb gezien en pas jaren later zei een dierenarts ineens: haar tanden zijn afgebroken. 

 

Een kennis van me gaf haar honden wel rauwe knokkels van koeien waar ze dan op konden knagen. Ze schraapten ze dan kaal en de stukken die te hard waren ruimde ze later weer op. Haar honden hadden al heel snel afgesleten tanden, hoogstwaarschijnlijk daardoor want dit was de enige, logische verklaring. 

 

Al met al moet je dus voorzichtig zijn met bot. Het kan goed gaan, maar het hangt echt af van hoe groot de hond is, of hij schrokt e.d. of het veilig is om te geven (ook op de lange termijn).

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Denk dat ik de volgende keer maar de knokkel van het schouderblad af zaag. Voor hem is het echt een tandenstoker, hij kauwt wel heel goed maar vertrouw het splinteren niet en nu je zegt met af slijtende tanden? Kippen doe ik ook weleens uitbenen dus dan maar kip voor de traktatie haha.

honden page profiel Paul (Eefke)Paul (Eefke)

honden foto van Paul (Eefke)

Allereerst, domme vragen bestaan niet. Hier de nodige jaren gebarfd. Als bot kocht ik onder meer runderknars. Dat is zacht en dat kunnen ze helemaal verteren. Geen dragende delen. Die zijn te hard. Dat kost tanden! Ook geen gerookte botten o.i.d. Ik kocht als Barf ook wel ééndags bokjes of gans waar de file's vanaf waren gehaald. Toch begon toen ze een stuk ouder was stukjes runderknars na 24 uur terug te geven. Daarom over gegaan naar KVV. Als kauwmateriaal koop ik ook wel bullepezen. Die zijn niet zo hard.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Bullenpezen heb ik, vind ie heerlijk maar dat wordt idd zacht onder het kwauwen. Runderknars wat is dat of deel van het bot?

honden page profiel Paul (Eefke)Paul (Eefke)

honden foto van Paul (Eefke)

Het is borstbeen. Het is heel zacht bot.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^