Hoeveel beweging heeft een hond nodig?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel dutcheyedutcheye

honden foto van dutcheye

Veel hondenliefhebbers - nemen geen hond omdat zij denken, dat zij de hond niet voldoende beweging zouden kunnen geven. De meeste mensen geloven dat een hond dagelijks uren lang rennen en ravotten moet, en dat een vierkamerflat voor een hond geen geschikte huisvesting is.

 

Dit klopt niet. Hoe groot de hond is en de tijd die je kan opbrengen om hem voldoende uit te laten, zijn belangrijk. Voor kleine hondjes maakt het niet uit, die hebben in een normale woning genoeg beweging. Tijdens het gewoon uitlaten wat te laten rennen is voldoende, waarna zij met hun tong uit hun bekje al gauw weer bij je komen. Hijgend willen zij dan gedragen worden, nog afgezien van de weersomstandigheden van dat ogenblik.

 

Een grotere hond van ca. 40 / 45 cm - ras of geen ras, heeft in een normale woning ruimte genoeg, mits hij keurig opgevoed is en niets vernielt, zodat hij door het hele huis heen kan lopen. Tijdens het uitlaten krijgt hij dan gelegenheid om te rennen als hij er zin in heeft. Natuurlijk is af en toe wat rennen voor de hond goed, maar het is niet zo, dat hij dagelijks zo veel moet rennen dat hij er bij neervalt (wat vaak genoeg gebeurt).

 

Bij de grootste rassen, de Sint-bernard, Duitse dog of New Foundlander etc, ziet de zaak er wat anders uit en kunnen wij gerust ook het verstand van de betreffende eigenaar aanspreken. Deze grootste hondensoorten die een 2 x grotere ruimte dan een mens nodig hebben om zich gewoon te kunnen bewegen, behoren niet in een woning te worden gehouden of het zou een grote villa moeten zijn, dan is er automatisch een grote tuin bij.

Wat deze honden aan beweging nodig hebben kan iemand op een rijtjeswoning of nog minder ze niet geven. Daarom zien verreweg de meeste van deze grote honden er ook beroerd uit. Ondervoed met kromme ledematen, versuft, lusteloos, zo zie lk ze in Amsterdam en andere grote steden lopen (eerder waggelen van ellende)

 

Bij de grote jachthondensoorten kan dit eveneens moeilijk zijn. Hoewel van echt jagen bijna geen sprake meer kan zijn, werkt hier het sterk ontwikkelde jachtinstinct nogal mee aan het verlangen af en toe achter iets aan te willen zitten en meestal moeten de katten in de omgeving het dan ontgelden. Maar voor deze jachthonden is de grootste woning nog te klein, en de (goede) opvoeding bewijst hier ten volle zijn waarde

 

De gebruikshonden - (diensthonden) rassen waarmee de eigenaren serieus oefenen, kunnen zonder enig bezwaar in de woning gehouden worden. Deze honden komen bij elke gelegenheid naar buiten of naar het oefenterrein of de speurvelden en regelmatig is de baas met hen bezig. Deze afgerichte of in africhting zijnde honden zijn, dank zij een goede opvoeding, thuis ook helemaal niet lastig en meestal zijn ze blij dat ze thuis zijn en wat kunnen uitrusten. Vanzelfsprekend spelen ook in dit geval - en dat geldt voor alle honden, de huisregels, de belangrijkste rol. Een klein lastig en vervelend hondje is en blijft lastig en vervelend, ook al is de woning nog zo groot, desnoods met een grote tuin erbij.

 

Dus, behalve de allergrootste hondenrassen en soorten die echt niet in een gewone woning thuishoren, is er niets op tegen de honden in een woning te houden en met een regelmatige uitlaat, wandelingen of af en toe een zwempartijtje komen zij wat beweging betreft niets te kort

 

honden page profiel AnkeAnkegoedgekeurde fokker

honden foto van Anke

Voor mijn sportlijn sbt is gewoon wandelen echt niet genoeg. Dan moet ik al een aantal uren de natuur in gaan zodat ze lekker aan de lange lijn kan lopen en kan snuffelen. Gewone wandelingen in de buurt zijn voor haar niet voldoende. Zij zal dan toch echt moeten sporten of speuren om voldaan te zijn. Anders moet ik inderdaad elke dag toch zeker 2 uur het bos in gaan. 

honden page profiel DieselDiesel

honden foto van Diesel

Ben het wel eens dat uren lang met je hond niet nodig is.

Zou daar zelf ook geen zin in hebben, haha, en al helemaal geen tijd.

 

Maar ik zie liever een hond in een flatje en een baas die er lekker samen op uit gaat met de hond, dan een hond in een groot huis waar niets mee gedaan wordt. Want die hond in dat grote huis met tuin verveeld zich rot, of dacht je dat hij lekker een boek gaat liggen lezen in de tuin..

 

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

552467.jpg       Mijn landgoed. ....jouw gequoot... 

Bij de grootste rassen, de Sint-bernard, Duitse dog of New Foundlander etc, ziet de zaak er wat anders uit en kunnen wij gerust ook het verstand van de betreffende eigenaar aanspreken. Deze grootste hondensoorten die een 2 x grotere ruimte dan een mens nodig hebben om zich gewoon te kunnen bewegen, behoren niet in een woning te worden gehouden of het zou een grote villa moeten zijn, dan is er automatisch een grote tuin bij.

 

Dat wat deze grootste hondenrassen normaal aan beweging nodig hebben kan iemand op een rijtjeswoning of nog minder ze niet geven en waar is nog gelegenheid om zorgeloos een paar honden vrij rond te laten rennen? Daarom zien verreweg de meeste van deze grootsten er ook beroerd uit. Ondervoed met kromme ledematen, versuft, lusteloos, althans zo zie lk ze in Amsterdam en andere grote steden lopen (eerder waggelen van ellende). Voor de eigenaren van ren-hondenrassen, dat is een klasse apart, is een normale woning geen belemmering. Deze honden worden regelmatig getraind op de speciale hondenrenbaan, of de baas gaat met deze honden in de auto ver naar buiten waar dit trainen mogelijk is (liefst achter een haasje aan . . .)

tja, hier een newfoundlander, 75 kilo.....groot en zwaar...gelukkig heb ik een villa met heel veel hectare, en mijn honden zijn altijd buiten, zomers en swinters......gelukkig geen waggelende eenden maar heerlijke loophonden die veel bewegen....

honden page profiel dutcheyedutcheye

honden foto van dutcheye

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

543819.jpg        En ook een eigen zwembad,op het terrein, mijn honden worden oud, de laatste bijna 14 jaar.....dutcheye, hoop dat jij je honden ook zo,n goed leven geeft.laughing    Dit is mijn hond, een newfoundlander....laughing

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

laughing551422.jpg    Zoals je ziet, hier hebben ze bij mij heerlijk de ruimte...laughing

honden page profiel DieselDiesel

honden foto van Diesel

Willemijn, ik ben jaloers,laughing

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

552650.jpg      Ooooo, Dutcheye....hier aan de lijn, het bos waar ik het goed vind dat er ook anderen honden mogen komen....verplicht aan de lijn en poep opruimen. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

532064.jpg       Dutcheye, zeker moeten grote rassen  zich vrij kunnen voelen, en ze een ruimte aanbieden...waar ze onbekommerd zich kunnen uitleven..

honden page profiel Tess _ baasje Channah Tess _ baasje Channah

honden foto van Tess _ baasje Channah

" - ik ben mij er van bewust dat ik nogal aanwezig ben. En ik veel vijanden heb. Echter heb geen stress of paniek binnenkort wis één voor één mijn gestarte topics. Het was mijn bedoeling om mijn ervaringen vanuit de praktijk te delen en een ander perspectief van omgaan met honden te laten zien - 
 
lk vrees de kritiek van mijn vijanden niet,ik ben weI op mijn hoede voor hun applaus.
 
Indien mijn topics niet eerder verwijderd worden ga ik verder met het volgende onderwerp :
 
Hoeveel beweging heeft een hond nodig
 
Veel oprechte hondenliefhebbers - zien van de aanschaf van een hond af omdat zij denken, dat zij de hond van hun keuze niet voldoende beweging zouden kunnen geven. De meeste mensen geloven dat een hond dagelijks uren lang rennen en ravotten moet, en dat een vierkamerflat voor een hond geen geschikte huisvesting is.
 
Dit is niet helemaal juist. De grootte van de hond en de tijd die men wil en kan opbrengen om hem voldoende uit te laten, spelen hierbij een belangrijke rol. Voor kleine hondjes is dit niet van toepassing, die hebben in een normale woningbeweging zoveel zij willen. Tijdens het gewoon uitlaten hen wat te laten rennen is voldoende, waarna zij met hun tong uit hun bekje al gauw weer bij je komen. Hijgend willen zij dan gedragen worden, nog afgezien van de weersomstandigheden van dat ogenblik.
 
Een grotere hond van ca. 40 à 45 cm - ras of geen ras, dat speelt geen rol - heeft in een normale woning ruimte genoeg, vooropgesteld dat hij keurig opgevoed is en niets vernielt, zodat hij zich normaal in alle vertrekken kan bewegen. Tijdens het uitlaten krijgt hij dan gelegenheid om te rennen als hij er zin in heeft. Natuurlijk is af en toe wat rennen voor de hond goed, maar het is niet zo, dat hij dagelijks zo veel moet rennen dat hij er bij neervalt (wat vaak genoeg gebeurt).
 
Iemand vertelde mij dat ondanks zijn drukke werkzaamheden hij iedere morgen van ó.00 tot 7.30 uur, tussen de middag minstens een uur en  savonds van 5 uur tot half 7 met de hond wandelt om de hond de nodige beweging te gunnen. Toen ik dit een beetje overdreven vond, was hij verontwaardigd. Daarom ben ik een keer met hem meegegaan.
 
Het ging hier over een Dobermannpincher en iedereen zal denken, ja als één hond veel beweging nodig heeft dan... Wij waren ruim 1,5 uur aan het wandelen, de hond liep wat om ons heen en werd tientallen keren aangemoedigd 'ga maar lekker lopen, ga maar lekker spelen' enz. Toen begon de baas wat met een stokje te spelen, om nog meer te laten bewegen (ondanks mijn afwijzend advies, dat je daarmee alleen de hond stok gek maakt en vele moeilijkheden in de hand werkt). Na nog geen l0 minuten was de hond al bek af en hijgend tippelde hij achter ons aan, maar wij moesten nog bijna een uur naar huis toe lopen.
 
Nu was deze client er eindelijk van overtuigd dat deze lange wandelingen toch wel wat overdreven waren en na een vriendschappelijke discussie is gebleken, dat hij zelf van lange wandelingen hield en dat de hond hierin alleen als 'reden voor thuis' was.
 
Natuurlijk is het goed voor iedere hond om af en toe flink te rennen en te ravotten. Maar het is in veel mindere mate nodig dan de meeste mensen denken, althans bij honden van normale grootte tot labradors, golden retrievers of Herdershonden.
 
Bij de grootste rassen, de Sint-bernard, Duitse dog of New Foundlander etc, ziet de zaak er wat anders uit en kunnen wij gerust ook het verstand van de betreffende eigenaar aanspreken. Deze grootste hondensoorten die een 2 x grotere ruimte dan een mens nodig hebben om zich gewoon te kunnen bewegen, behoren niet in een woning te worden gehouden of het zou een grote villa moeten zijn, dan is er automatisch een grote tuin bij.
 
Dat wat deze grootste hondenrassen normaal aan beweging nodig hebben kan iemand op een rijtjeswoning of nog minder ze niet geven en waar is nog gelegenheid om zorgeloos een paar honden vrij rond te laten rennen? Daarom zien verreweg de meeste van deze grootsten er ook beroerd uit. Ondervoed met kromme ledematen, versuft, lusteloos, althans zo zie lk ze in Amsterdam en andere grote steden lopen (eerder waggelen van ellende). Voor de eigenaren van ren-hondenrassen, dat is een klasse apart, is een normale woning geen belemmering. Deze honden worden regelmatig getraind op de speciale hondenrenbaan, of de baas gaat met deze honden in de auto ver naar buiten waar dit trainen mogelijk is (liefst achter een haasje aan . . .)
 
Meer problemen bieden de grote jachthondensoorten. Hoewel van echt jagen bijna geen sprake meer kan zijn, werkt hier het sterk ontwikkelde jachtinstinct nogal mee aan het verlangen af en toe achter iets aan te willen zitten en meestal moeten de katten in de omgeving het dan ontgelden. Maar voor deze jachthonden is de grootste woning nog te klein, en de 'goede' opvoeding bewijst hier ten volle zijn waarde.
 
De z.g. gebruikshonden - (diensthonden) rassen waarmee de eigenaren serieus oefenen, kunnen zonder enig bezwaar in de woning gehouden worden. Deze honden komen bij elke gelegenheid naar buiten of naar het oefenterrein of de speurvelden en regelmatig is de baas met hen bezig. Deze afgerichte of in africhting zijnde honden zijn, dank zij een goede opvoeding, thuis ook helemaal niet lastig en meestal zijn ze blij dat ze thuis zijn en wat kunnen uitrusten. Vanzelfsprekend spelen ook in dit geval - en dat geldt voor alle honden, de huisregels, de belangrijkste rol. Een klein lastig en vervelend hondje is en blijft lastig en vervelend, ook al is de woning nog zo groot, desnoods met een grote tuin erbij.
 
Daartegenover leeft een goed opgevoede Duitse Herdershond of Dobermann etc, gewoon in een woning als of er nooit iets anders bestaan heeft en de vraag 'beweging' telt niet mee. Dus behalve de allergrootste hondenrassen en soorten die echt niet in een gewone woning thuishoren, is er niets op tegen de honden in een woning te houden en met een regelmatige uitlaat, wandelingen of af en toe een zwempartijtje komen zij wat beweging betreft niets te kort. De hond is van jongs af aan al aangepast, dat hij niet beter weet en aan de bewegingsmogelijkheden en hoeveelheid gewend is geraakt, waaronder hij echt niet lijdt
 
 
 
  "

Ik laat mijn hond Tess lekker loslopen tijdens een wandeling in losloopgebied. Ik loop gewoon in hetzelfde tempo door en laat haar snuffelen wanneer ze wil. Als ze achterblijft haalt ze me later wel weer in.

Ook wat betreft rennen mag ze het zelf weten. Soms heeft ze dagen dat ze alleen maar wil rennen met vriendjes. Om eerlijk te zijn heb ik nog nooit een hond zien neervallen na rennen. En geloof me, er zijn hier genoeg honden de 24/7 rennen tijdens een wandeling xD 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

Niet zomaar wat uit je duim zuigen Dutcheye, denk dat eigenaars die klein behuisd zijn meer doen met hun grote honden dan een eigenaar met een kleine hond, door weer en wind gaan ze er op uit, weersomstandigheden deren deze honden niet, terwijl de kleintjes bibberend de koude trotseren en een plas en poeprondje heel snel te einde maken en snel weer bij de kachel zitten......en grote honden veel rustige zijn en binnen een plek opzoeken waar niemand er last van heeft....je bewering slaat nergens op, ook heel denigrerend, dat je aan deze mensen hun verstand twijfelt....frown      niet naar mij kijken, ik heb de ruimte waar mijn honden heerlijk loslopend iedere dag hun ronde kunnen maken in een gebied waar de hond mooi zijn gang kan gaan....wat in een stad minder is, maar zeker weten dat deze honden ook aan hun beweging komen....die verantwoording nemen ze echt wel, zou eens zeggen ga eens mee met een wandeling van een groot ras..en tuurlijk zijn er honden bij die wat zullen hebben, maar dat is ook bij jouw ras net zo goed aanwezig...       ik kijk alweer uit naar je volgende topic ...laughing

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

554639.jpg“Nee Botty, binnen blijven… jij hebt het niet echt nodig” 

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

554640.jpg     Dutcheye...af en toe binnen laughing     

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

Quote.....

Daartegenover leeft een goed opgevoede Duitse Herdershond of Dobermann etc, gewoon in een woning als of er nooit iets anders bestaan heeft en de vraag 'beweging' telt niet mee. Dus behalve de allergrootste hondenrassen en soorten die echt niet in een gewone woning thuishoren, is er niets op tegen de honden in een woning te houden en met een regelmatige uitlaat, wandelingen of af en toe een zwempartijtje komen zij wat beweging betreft niets te kort. De hond is van jongs af aan al aangepast, dat hij niet beter weet en aan de bewegingsmogelijkheden en hoeveelheid gewend is geraakt, waaronder hij echt niet lijdt

overdrijf je hierin niet ?    Wie zegt dat een groot ras ook niet buiten komt en een regelmaat aan wandelingen krijgt, en een zwempartij, waarom kan deze dan niet in huis gehouden worden ?  

honden page profiel Eggermont KatelijneEggermont Katelijne

honden foto van Eggermont Katelijne

Willemijn.Nu zeg je dat eigenaars van grote honden meer doen dan met kleine honden.Alleen een klein plasje en terug binnengaan.Ik zie dat in mijn buurt ook gebeuren met grote honden.Want hier zijn vele mensen met honden die op een appartement wonen.Wat ik nu doe van beweging met Indy is uiteraard heel wat minder dan vroeger,maar hij is toch al 10 jaar.Wij liepen hele grote routes en Indy kon naar believen snuffelen en ravotten,wij beleefde heel wat leut met elkaar.Door weer en wind,regen,ijskoud was het soms.Zelfs vorig jaar nog door de sneeuw.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

"        Mijn landgoed. ....jouw gequoot... 
Bij de grootste rassen, de Sint-bernard, Duitse dog of New Foundlander etc, ziet de zaak er wat anders uit en kunnen wij gerust ook het verstand van de betreffende eigenaar aanspreken. Deze grootste hondensoorten die een 2 x grotere ruimte dan een mens nodig hebben om zich gewoon te kunnen bewegen, behoren niet in een woning te worden gehouden of het zou een grote villa moeten zijn, dan is er automatisch een grote tuin bij.
 
Dat wat deze grootste hondenrassen normaal aan beweging nodig hebben kan iemand op een rijtjeswoning of nog minder ze niet geven en waar is nog gelegenheid om zorgeloos een paar honden vrij rond te laten rennen? Daarom zien verreweg de meeste van deze grootsten er ook beroerd uit. Ondervoed met kromme ledematen, versuft, lusteloos, althans zo zie lk ze in Amsterdam en andere grote steden lopen (eerder waggelen van ellende). Voor de eigenaren van ren-hondenrassen, dat is een klasse apart, is een normale woning geen belemmering. Deze honden worden regelmatig getraind op de speciale hondenrenbaan, of de baas gaat met deze honden in de auto ver naar buiten waar dit trainen mogelijk is (liefst achter een haasje aan . . .)
tja, hier een newfoundlander, 75 kilo.....groot en zwaar...gelukkig heb ik een villa met heel veel hectare, en mijn honden zijn altijd buiten, zomers en swinters......gelukkig geen waggelende eenden maar heerlijke loophonden die veel bewegen.... "

Verhuurt de woningbouw villa's? smile

 

Hij heeft t over grote steden he, niet over de Ommelanden.

 

Ik kan me wel redelijk vinden in dit stuk. 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

" Willemijn.Nu zeg je dat eigenaars van grote honden meer doen dan met kleine honden.Alleen een klein plasje en terug binnengaan.Ik zie dat in mijn buurt ook gebeuren met grote honden.Want hier zijn vele mensen met honden die op een appartement wonen.Wat ik nu doe van beweging met Indy is uiteraard heel wat minder dan vroeger,maar hij is toch al 10 jaar.Wij liepen hele grote routes en Indy kon naar believen snuffelen en ravotten,wij beleefde heel wat leut met elkaar.Door weer en wind,regen,ijskoud was het soms.Zelfs vorig jaar nog door de sneeuw. "

Met regen en koude...niet met lekker weer hoor..ik zie heel vaak kleintjes tijdens het wandelen...iedere hond is zeker anders hoor...

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

,  " Verhuurt de woningbouw villa's? 
 
Hij heeft t over grote steden he, niet over de Ommelanden.
 
Ik kan me wel redelijk vinden in dit stuk.  "

Dan nog niet, ook met grote honden in de stad kan je lange wandelingen maken toch...en als deze thuis komen is er toch geen bezwaar wanneer die ook binnen in huis gehouden worden..ik heb in rotterdam gewoond met newfoundlanders, kwamen ook niets te kort.    Je bent het er dus mee eens dat grote honden niet in een gewoon huis gehouden moeten worden, dat zullen er zeker meer zijn...volgens Dutcheyes behoort een groot ras niet een wat kleiner woning gehouden worden behalve in een villa. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

Quote....     Dat wat deze grootste hondenrassen normaal aan beweging nodig hebben kan iemand op een rijtjeswoning of nog minder ze niet geven .  —————————————.    zou dit nou echt zo zijn ?! 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Dan nog niet, ook met grote honden in de stad kan je lange wandelingen maken toch...en als deze thuis komen is er toch geen bezwaar wanneer die ook binnen in huis gehouden worden..ik heb in rotterdam gewoond met newfoundlanders, kwamen ook niets te kort.    Je bent het er dus mee eens dat grote honden niet in een gewoon huis gehouden moeten worden, dat zullen er zeker meer zijn...volgens Dutcheyes behoort een groot ras niet een wat kleiner woning gehouden worden behalve in een villa.  "

Je moet het niet zo persoonlijk opvatten. Een grote beer in een klein huis kan prima mits er genoeg tegenover staat, wat bij jou het geval is. Maar ga niet liegen om je punt te maken, dat is helemaal niet nodig. Dit stuk gaat niet over jou, jouw honden hebben niks te klagen.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

Dat klopt wel, een leugentje om bestwil, maar ken heel veel grote honden die in een normaal huurhuis wonen...en niets te kort komen...moet me ook niet verdedigen wat ik wel gedaan heb....Dutcheye beschreef dat je wat aan je verstand mankeerde als je een grote hond in een klein huis houdt...dom om me te verdedigen...

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Dat klopt wel, een leugentje om bestwil, maar ken heel veel grote honden die in een normaal huurhuis wonen...en niets te kort komen...moet me ook niet verdedigen wat ik wel gedaan heb....Dutcheye beschreef dat je wat aan je verstand mankeerde als je een grote hond in een klein huis houdt...dom om me te verdedigen... "

Dutchey moest maar eens bij jouw op de koffie. smile  

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

Dit is wel heel makkelijk gedacht.

 

Vaak zijn de hele grote hondenrassen (uitzonderingen daar gelaten) juist veel rustiger in huis en hebben totaal geen behoefte om stukken te lopen.

Meeste grote rassen zijn gefokt om in alle rust met de kude mee te lopen of liggend de hele dag te wachten tot ze een keer moeten aan slaan.

Gefokt dus met dat doel.

 

Overgens staan windhonden erom bekend hele luie honden te zijn die het liefst de hele dag op de bank hangen en niet eens de moeite nemen om in huis rond te lopen. En hooguit 2x per week een rondje rennen meer dan genoeg is.

 

Daar tegenover heb je bv de Jack russel terrier, Duitse jacht terrier of de miniatuur bull terriers waar nog steeds mee gewerkt en gefokt word op drift. Deze dieren zijn klein maar lopen letterlijk tegen de muren op met bebloede meubelen en al, als er niet dagelijks mee gewerkt of gesport word.

 

Zelfde voor mijn mechelse herders, ja ik sport er mee 3x per week, ik loop er 2x per week 2 a 3 uur mee in het bos en ik fiets iedere dag 15 tot 40 min met ze om hun werk conditie op pijl te houden. Als het zo uitkomt dat ik ergens tijdens mijn pauze, wat ik werk ook nog met ze, net vlak bij het strand of bos ben, dan staan ze alsnog te springen om te gaan rennen. 

 

Pauze kennen ze niet dus ik moet ze echt aanlijnen of onder appel zetten wil ik dat ze rustig lopen. 

 

Dus hier niets van vermoeide, rustige, langzaam lopende honden na een dag veel doen. En dat zal voor meer rassen gelden klein of groot.

 

Ik raad je aan om te kijken naar waar de hond voor gefokt is en welke bloedlijn er achter zit ipv te oordelen op de grote van de hond.

 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Ik vind je kijk op de kleine hondjes en de wandeling verkeerd.

 

Mijn Maltezer die ik nu heb, is misschien een uitzondering, die heeft een hekel aan wandelen. Ze houd echter wel van heerlijk snuffelen tijdens haar wandelingen en wordt graag mentaal uitgedaagd. 

Maar ze gaat zeker wel graag mee naar nieuwe plekken om daar lekker op onderzoek uit te gaan, op haar tempo en als ze er klaar mee is, zo ongeveer na een 3 kwartier tot een uur, dan gaat ze graag in de wandelkar of in de rugzak of achterop de fiets in het mandje.

 

Elke dag hetzelfde rondje gaan ook kleine hondjes saai vinden. Ook zij hebben nood aan uitdaging en beweging!

 

Eerder waren we samen als amateur actief op de hondenclub. Daar deed ze rustig een vol uur mee zonder met de tong uit de bek gedragen te worden hoor.

We hebben eerst de G&G gedaan en waren later actief in de agility. En ze deed ook rustig alle hindernissen mee. 

De wip, de paaltjes, de tunnel, de schutting.

 

Het is niet zo dat kleine hondjes niks kunnen, niks nodig hebben qua lichamelijke en geestelijke uitdaging.

honden page profiel DanielleDanielle

Ik loop iedere avond na het werk, vanaf ongeveer 19 uur, 1 tot 1.5 uur met mijn Golden retriever. Op een rustige tempo. Het is ook echt mijn hobby en ik kom dan zelf ook tot rust na een lange werkdag. Mijn hond vindt het ook heerlijk. Daarna gaan we zelfs nog ongeveer 15 minuten fietsen (niet elke dag) omdat hij ook graag tempo maakt. En daarna krijgt hij een lickimat en wat te kauwen. Pas dan is hij ook moe en heb ik ook rust.. :-)

honden page profiel MarieMarie

honden foto van Marie

Fietsen, is dat met de hond naast je fiets lopend? Mag niet in België denk ik. Er zijn hier toch precies veel meer restricties voor honden dan in Nederland. Ik besef dat nu pas.

 

honden page profiel DanielleDanielle

" Fietsen, is dat met de hond naast je fiets lopend? Mag niet in België denk ik. Er zijn hier toch precies veel meer restricties voor honden dan in Nederland. Ik besef dat nu pas. "

Ja, met de hond naast de fiets inderdaad. Wel op de tempo van je hond, rustig aan, en niet als het boven de 18 graden is. Voor mijn hond is dit de manier om echt even lekker tempo te kunnen maken. Loslopen durf ik niet aan, ik doe ook speurtraining met hem en hij kan zo ineens een geurtje opvangen en die volgen en dan reageert ie nergens meer op. Loslopen in een omheind gebied ben ik ook altijd voorzichtig mee omdat ik veel andere honden/baasjes niet vertrouw. 

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

De woonruimte is niet zo belangrijk maar of je in de behoefte kan voorzien van een hond.

 

Ik zou nooit voor een sbt gekozen hebben als ik in een drukke stad had gewoond.

 

Mijn hond hoeft geen uren los te lopen maar ik woon in een omgeving die meer in de behoefte van mijn hond kan voorzien en ook in die van mij.

 

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

" Fietsen, is dat met de hond naast je fiets lopend? Mag niet in België denk ik. Er zijn hier toch precies veel meer restricties voor honden dan in Nederland. Ik besef dat nu pas. "

De regels voor fietsers zijn ook een stuk strenger. Als ik het me goed herinner mag je ook niet iemand achterop nemen of een boodschappentas in één hand houden. Het met honden fietsen vind ik persoonlijk ook niet helemaal optimaal. Ik heb het weleens gedaan net mijn kleine hondje (die overigens niet dood neer is gevallensealed) maar vind het met een grote sterke hond toch wat gevaarlijker. Zo liep ik een keer met mijn loopse hond op de stoep en fietste er verderop een man met een intacte Duitse staander reu die zich ineens losrukte en een kruispunt overstak om bij ons te komen. Gelukkig kon ik hem bij zijn halsband pakken en kwam de eigenaar er heel snel aan om hem over te nemen. Hij schrok hier heel erg van aangezien zijn hond altijd heel netjes meeliep. Toen ik hem vertelde dat de mijne loops was verklaarde dat natuurlijk een hoop. Uiteindelijk dus niks ernstigs gebeurd maar als een hond écht weg wilt dan kan je heel weinig op een fiets. Dus op zich zijn die regels in België misschien zo gek nog niet.

 

Verder wederom een heel bijzonder topic en zo te lezen moet ik me dus zorgen maken aangezien we een hondje hebben van zo'n 40cm hoog en 9kg. Ze loopt hier vrij rond door het huis en de grote tuin, daarnaast wandelen we ook nog met haar en ga ik straks het canicrossen ook weer oppakken als het goed is. Hoog risico om zomaar spontaan dood neer te vallen dus.

 

Verder klopt er zoals elke keer vrij weinig van je beweringen. Als ik hier bijvoorbeeld het natuurlijke gedrag van de straathonden observeer zijn het juist de kleine en middelgrote honden die actief zijn. De kuddebewakers liggen doorgaans de hele dag in een kuil te slapen. 's Nachts zijn ze een paar uur actief om de jakhalzen en ander wild te verjagen en wat eten te zoeken. Luier dan dit worden ze niet, perfect voor de functie waarvoor ze gemaakt zijn maar zoveel beweging heeft dit type hond dus niet nodig. 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: uitval gedrag
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^