Help

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel RoyRoy

Hoi allemaal,

Onze Pup bordercollie Paco is 8 maanden.

Hij is een doerak en vol in de puberteit. 

We hebben wat tips nodig.

Elke seconde vraagt hij aandacht. Veter strikken gaat niet meer.

Blaffen doet hij constant. 

Ongelooflijk veel trekken en bijten in de riem met uitlaten.

Opspringen bij iedereen en een gesprek voeren gaat bijna niet meer.

Dit klinkt allemaal heel negatief .....het is een echte doerak..met heel veel energie  en we willen zo graag dat hij dit gedrag gaat afleren.  We weten even geen raad meer. Help.

 

 

honden page profiel Sas en haar hondenSas en haar honden 3 doggies

honden foto van Sas en haar honden

Misschien komt het doordat je pup overprikkeld is ? De meeste mensen denken van oh ik heb een border collie en dat is een ras waar je heel veel mee moet doen, maar ook border collie's hebben hun rust nodig.

 

Probeer eens wat rust in te bouwen voor een paar dagen en kijk dan eens wat het resultaat is.... als dat goed is gegaan, dan weet je dat hij echt overprikkeld was.

 

Hierna is het een kwestie van de balans vinden in de lichamelijke en geestelijke activiteiten en de rust.

Veel succes hp-thumbsup

honden page profiel RoyRoy

Hoi Sas, 

Bedankt voor jouw reactie. 

Ook rust proberen wij Paco te geven door hem 2 a 3 x per dag z'n 20 a 30 minuten in de garage of bijkeuken alleen te laten ...hij blaft dan alles bijelkaar ????

Soms lijkt het idd of hij overprikkeld is. 

 

honden page profiel Sas en haar hondenSas en haar honden

honden foto van Sas en haar honden

Hai Roy,

Dat is wel een beetje weinig rust per dag. En ik snap dat hij gaat blaffen, want hij is niet bij jullie. Zijn er geen momenten dat jullie iets lezen of aan tafel zitten of gewoon op de bank ? Dan zou ik je hond aanlijnen en hem lekker laten kluiven bijvoorbeeld. Dat aanlijnen is dan echt om rust te geven. In het begin zal hij er wel op reageren van wat is dit ? maar als jullie dan gewoon rustig blijven, ervaart hij ook de rust en uiteindelijk zal hij wel gaan slapen, maar kluiven is ook goed.

 

Kluiven is ook heel rustgevend voor de hond. Dan komt er endorfine vrij. Dit is het gelukshormoon en dat geeft je hond een gelukkig gevoel.  Het meest ideale is na elke maaltijd even kluiven, maar wel gedoseerd. Ik doe altijd 20 minuten en dan ruil ik de kluif voor een ander lekker snoepje. Ik pak de kluif nooit af, maar ik ruil.

honden page profiel Sas en haar hondenSas en haar honden 3 doggies

honden foto van Sas en haar honden

Nog even een kleine aanvulling en misschien iets om over na te denken laughing

Honden hebben veel meer slaap nodig dan mensen. Volwassen honden slapen gemiddeld wel 10 tot 15 uur per etmaal en pups en jonge honden nog veel meer, namelijk 16 tot 20 uur. 40% van hun slaap is overdag en 60% 's nachts.

honden page profiel RoyRoy

Hoi Sas,

Super leuk dat je reageert op mijn hulp vraag.

Stel het enorm op prijs wat je aan feedback geeft.

Ik schrok wel een beetje van hoeveel rust pups nodig hebben.

Paco is nu bijna 8 maanden.

 

We gaan hier wat aan doen en kijken of dit helpt.

We willen zo graag dat hij zich prettig voelt maar ook voor ons is dit zeker ook belangrijk.

Thanks

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Wat doe je met je hond? Want het is geen pup meer met 8 maanden. 

Belangrijk is, uitdaging en beweging geven en dat afwisselen met veel rust en dat in verhouding zien te krijgen. , ! Natuurlijk blaft hij als je hem een half uurtje ergens anders neerzet. Dat is geen rust geven. 

Je hond klinkt zo enorm overprikkeld. Maar als je hond niet genoeg beweging, vrije, lekker rennen beweging, kan hij ook uit elkaar spatten van ongebruikte energie. Ook niet leuk. Dus de verhouding vinden tussen rust, beweging en uitdaging. 

Hoeveel kans krijgt je hond om te slapen? Laat je hem dan lekker slapen of gaan jullie dan van alles doen rondom hem. 

Krijgt je hond voldoende vrije beweging en uitdaging dan zou ik daarna inderdaad de hond aan de lijn doen en lekker gaan zitten met de hond aan je voeten. Hier werkte het perfect. Lijntje er aan, hondje kroop onder de bank en sliep zo een paar uur door. 

Kijk wel uit, je hond kan de lijn doorbijten, zorg dat hij hem niet opeet,

Kijk ook naar de voeding van je hond. Een enorm hoog eiwit percentage, meer dan 30%, in de voeding, staat op de verpakking, kan ook wat hyper gedrag geven. Hoeft niet, maar kan.

honden page profiel SusanneSusanne 3 doggies

honden foto van Susanne

Hoi Roy, 

Voor mij klinkt dit gedrag niet als overprikkeling, je hebt gewoon een energieke puber in huis! Hoogste tijd om beheersing in je opvoeding te gooien. En zelf je geduld houden is dan een schone zaak. Veters strikken wordt een nieuw ritueel: als jij je veters strikt laat je je hond op een afstandje zitten en wachten. Maakt de hond de fout door je weer lastig te vallen tijdens het strikken? Dan zet je hem gewoon weer terug en begin je de oefening opnieuw. Volgen jullie al een (gehoorzaamheid) cursus? De oefeningen die je daar krijgt kun je hierbij inzetten. 

Trekken aan de lijn is momenteel ook een kwestie van  oefenen, geduldig en consequent zijn. Elke keer als je hond trekt, loop je een stukje achteruit tot de spanning verdwijnt, daarna pas weer verder. De wandelingen zullen eventjes langer duren dan je gewend bent, maar als je dit vanaf nu echt consequent volhoudt zul je snel resultaat zien, zeker met een slim ras als de border collie. Wat het bijten in de riem betreft: als mijn puber dat doet betekent dat dat we stilstaan tot ze los heeft gelaten. 

Verder zorg ik voor een bepaalde balans in uitdaging en rust momenteel. Om de hond aan alle prikkels van buiten en mensen te laten wennen en te leren negeren, wandelen we minimaal 1x in de week in drukbezochte gebieden.  Neem je puber mee het centrum in of naar de markt. Zorg vooral voor mentale uitdaging, en let er thuis op dat je hond voldoende rust vindt. 2x een half uur blaffen in de garage is geen rust voor de hond... 

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes 3 doggies

honden foto van Lara en Peitjes

En wat doen jullie tijdens de dag met jullie hond? Komt Paco uit een werklijn? Blijft hij vaak alleen thuis? 

Als ik je omschrijving van zijn gedrag lees, dan lijkt het meer op een pup van 10 weken? Er kan echt van alles aan de hand zijn: van vervelling tot overprikkeling, van frustraties tot gewoonweg geen grenzen kennen.. 

BC's zijn werkhonden. Ze hebben dagelijks fysieke en mentale uitdaging nodig maar dit moet in balans zijn met voldoende rustperiodes.. Anders krijg je een probleem hond. 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Je hebt een border collie, dus een werkhond.

Heb je al eens naar cursussen schapendrijven gekeken? 

 

Anders al iets binnen een hondenschool gedaan zoals pupcursus en vervolg cursussen?

Border collies zijn ook best geschikt voor agility. Een erg leuke sport om te gaan bekijken en evt uit te voeren binnen een hondenschool.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^