Gevoelige darmen - ander voer?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel CarlienCarlien

Dag allemaal,

 

Ik heb een vraag en ben benieuwd of jullie me kunnen helpen. Harm heeft regelmatig last van diarree of zachte ontlasting. Het lukt niet goed dit voor langere tijd mooi te houden. Als pup heeft hij Giardia gehad, best lang. Nu is hij daar echt al een hele tijd vrij van. We hebben al weer twee keer getest als hij diarree had(laatste keer afgelopen zaterdag) maar beide keren negatief. Daar ben ik op zich heel blij mee maar ik gun hem ook gewoon zich verder lekker te voelen en ik heb niet het idee dat dat altijd zo is. De dierenarts zei dat het best kan zijn dat hij gevoelige darmen heeft overgehouden aan de giardia en de medicatie, we hebben al een week probiotica gegeven. Nu zei de oppas waar hij 1x in de week komt om eens te gaan kijken of hij niet allergisch ergens voor is omdat hij ook wat andere klachten heeft. Maar ik weet niet zo goed waar ik moet beginnen om dat uit te zoeken. 

Even op een rijtje wat ik allemaal zie en merk:

- regelmatig diarree

- laatste dagen gras eten

- jeuk? Ik weet niet zo goed hoeveel krabben normaal is, hij krabt een paar keer op een dag aan zijn nek/schouder maar kan soms ook ineens naar zijn heup draaien met z'n kop en dan zo met z'n voortandjes knagen aan z'n vacht.

- stinkende scheten (echt niet normaal!) Dit is wel pas iets van de laatste dagen net als het gras eten 

 

Op dit moment krijgt Harm Eukanuba Puppy Large Breed brokken Lam en Rijst. Dit was het merk dat we vanuit de fokker geadviseerd kregen. Wij zijn niet goed thuis in de hondenvoer wereld maar ik zie Eukanuba niet vaak voorbij komen dus ik begin me een beetje af te vragen of het wel kwalitatief goed voer is..? We hebben het zeker over voor Harm om duurder voer te kopen als dat beter is voor hem. Tegelijk zou het fijn zijn als we niet de hoofdprijs hoeven te betalen.

 

Hebben jullie tips of ideeën voor hoe we kunnen kijken of hij ergens allergisch/gevoelig voor is? Of zien jullie een heel andere oorzaak? 

 

We zijn ook al in overleg met de dierenarts hoor, ik was gewoon benieuwd naar jullie ervaringen en tips!

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Eukanuba noemden we vroeger jeukanuba omdat veel honden er jeuk van kregen. Misschien is t nu wel anders hoor maar als je hond het er niet goed op doet zou ik overstappen.

 

Ik geef zelf altijd helemaal graanvrij omdat die van mij t daar het beste op doen.

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Als hij wel tegen aardappel kan, kun je Prins graanvrij  proberen.

Kost niet de hoofdprijs en is geen verkeerd voer.

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

Het kan zeker dat dit niet het juiste voer voor hem is.

Ik zelf geef KVV (rauwe diepvriesvoeding) aan mijn honden, ik vind dat ook het beste voer om mee te starten met een hond en tot nu toe doen al mijn honden het daar ook het beste op. Maar dan heb je dus wel een diepvries nodig om het te bewaren en moet je het vlees ook uithalen zodat het kan ontdooien. Qua voordelen geeft dat dat er veel variatie mogelijk is (in tegenstelling tot dagelijks dezelfde droge korrels voorschotelen), ze nemen de voedingsstoffen veel beter op doordat er amper toevoegingen zijn, waardoor de ontlasting ook een pakken minder wordt (brokken worden vaak aangevuld met vanalles en nog wat waar een hond niets aan heeft, dus al die dingen verlaten het lichaam ook weer via de welbekende weg).

 

Maar wil je brokken geven, dan kan dat uiteraard zeker ook, ik zou dan eens gaan kijken naar een merk waar geen graan inzit en waar het hoofdbestanddeel vlees is (kijken wat er eerst vermeld wordt als ingrediënt op de zak, daar mag geen tarwe/graan/etc staan).

Er bestaan heel veel merken, je hebt er een heuse zoektocht aan... Uiteindelijk is het beste voer, hetgeen waar je hond het beste op reageert en dat varieert enorm. 

honden page profiel CarlienCarlien

Dank voor jullie snelle reacties!

Nou Kees, dat lijkt nog steeds te kloppen dan... Welk merk geef jij?

 

Dank voor de tip Sylvia!

 

@Dagmar, kvv heb ik inderdaad ook al veel langs zien komen maar zou niet weten waar ik dan moet beginnen en waar je allemaal rekening mee moet houden, ik begreep dat dat ook nog een flinke zoektocht kan zijn? Vandaar dat ik er niet verder nog naar gekeken heb, ja oke heel lui misschien.. Maar bedankt in elk geval, ik ga me er toch eens in verdiepen. En bedankt voor je tip over de ingrediënten van brokken, daar heb ik sowieso ook wat aan!

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

Ik voer hier inmiddels al een tijd naar tevredenheid Darf VOL brok, geen idee alleen of ze ook geschikt zijn voor pups.

 

Maar voor de brok heel lang rauw voer gegeven nadat Puck giardia had gehad. 

Daarnaast krijgt ze met regelmaat veendrenkstof, google er maar eens op. Misschien is het wat voor jou hond.

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

"
@Dagmar, kvv heb ik inderdaad ook al veel langs zien komen maar zou niet weten waar ik dan moet beginnen en waar je allemaal rekening mee moet houden, ik begreep dat dat ook nog een flinke zoektocht kan zijn? Vandaar dat ik er niet verder nog naar gekeken heb, ja oke heel lui misschien.. Maar bedankt in elk geval, ik ga me er toch eens in verdiepen. En bedankt voor je tip over de ingrediënten van brokken, daar heb ik sowieso ook wat aan! "

Op zich valt het mee, je zorgt voor variatie in diersoorten (en verschillende merken combineren is zeker ook een aanrader) en dan haal je uit wat je nodig hebt de volgende maaltijd.

Giardia teert op koolhydraten, vandaag dat ik die zeker zoveel mogelijk zou weren nu (al is hij nu weg, dus dat zou dan niet uitmaken, maar ik zou het wel doen tot wanneer je de juiste voeding gevonden hebt en die zoektocht daarom nu ook beperkten tot geen/zo min mogelijk graan. Ook wat snacks betreft enkel natuurlijke snacks geven).

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes 3 doggies

honden foto van Lara en Peitjes

Ik geef mijn pup kvv (variatie van pens-wild-kalkoen-eend-lam) en alles gaat prima. Een paar keer waren wij weg van thuis en heb ik ipv kvv Edgar&Cooper natvoer meegenomen. Hij had daar geen platte ontlasting van maar wel verschrikkelijk stinkende scheten. Dus doe ik het niet meer (wel is het nu de vraag hoe wij het moeten doen als wij met hem op verlof gaan)..

Ik weet dat Iberogast druppels en psyllium husk goed tegen diarree helpen. 

Van kvv vind ik het trouwens helemaal niet moeilijk. Tegenwoordig is het aanbod heel ruim; met mijn eerste hond had ik ernaar moeten zoeken. 

honden page profiel CarlienCarlien

" ....en dan haal je uit wat je nodig hebt de volgende maaltijd. "

Misschien domme vraag, maar hoe weet je dan wat de hond nodig heeft? 

 

De dierenarts heeft nu speciale medisch voer voorgeschreven dat ik vandaag kan ophalen zodat we in een paar dagen rustig over kunnen daarop. Zij adviseerde dat in elk geval 2 a 3 maanden te geven tot alles wat meer tot rust is gekomen en daarnaast ook geen andere beloningssnacks e.d. Dit is in elk geval graanvrij maar of het ook weinig koolhydraten heeft ga ik wel even navragen. In die tijd kan ik in elk geval rustig gaan kijken welke voeding wij graag zouden willen geven, en me dus ook wat meer verdiepen in kvv. 

honden page profiel CarlienCarlien

" Ik geef mijn pup kvv (variatie van pens-wild-kalkoen-eend-lam) en alles gaat prima. Een paar keer waren wij weg van thuis en heb ik ipv kvv Edgar&Cooper natvoer meegenomen. Hij had daar geen platte ontlasting van maar wel verschrikkelijk stinkende scheten. Dus doe ik het niet meer (wel is het nu de vraag hoe wij het moeten doen als wij met hem op verlof gaan)..
Ik weet dat Iberogast druppels en psyllium husk goed tegen diarree helpen. 
Van kvv vind ik het trouwens helemaal niet moeilijk. Tegenwoordig is het aanbod heel ruim; met mijn eerste hond had ik ernaar moeten zoeken.  "

Dank voor de tips! Iberogast en psyllium husk, ken ik niet, ik zoek het eens op!

 

Het aanbod is zeker ruim maar daardoor zie ik (net als bij brokken overigens) door de bomen het bos niet meer.. want wat ik las wat dat je vleessoorten moet afwisselen maar ook ei, vis en groenten moet toevoegen als dat nodig is. Maarja denk ik dan, hoe weet ik of dat nodig is? En als het nodig is hoeveel en wat moet ik dan geven? Dat is waar ik me nog niet voldoende in verdiept had, maar dat ga ik nu maar eens doen. En wie weet kom ik toch bij een brok uit, we gaan het zien. 

 

Iemand tips voor goede informatiesites over hondenvoeding/brokken/kvv?

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje 3 doggies

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Dit is een hele prettige site met informatie en vergelijkingen tussen verschillende merken en varianten: https://www.voerwijzer.com/ 

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

" Dank voor jullie snelle reacties!
Nou Kees, dat lijkt nog steeds te kloppen dan... Welk merk geef jij?
 

Ik geef Wolf of the wilderness, Wolfsblut en soms Carocroc. Die laatste omdat t in de winkel te koop is, dat is soms handig. Maar op de eerste doen ze t hier t beste. Weinig ontlasting en goed raapbaar. smile

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes 3 doggies

honden foto van Lara en Peitjes

" Dank voor de tips! Iberogast en psyllium husk, ken ik niet, ik zoek het eens op!
 
Het aanbod is zeker ruim maar daardoor zie ik (net als bij brokken overigens) door de bomen het bos niet meer.. want wat ik las wat dat je vleessoorten moet afwisselen maar ook ei, vis en groenten moet toevoegen als dat nodig is. Maarja denk ik dan, hoe weet ik of dat nodig is? En als het nodig is hoeveel en wat moet ik dan geven? Dat is waar ik me nog niet voldoende in verdiept had, maar dat ga ik nu maar eens doen. En wie weet kom ik toch bij een brok uit, we gaan het zien. 
 
Iemand tips voor goede informatiesites over hondenvoeding/brokken/kvv? "

Graag gedaan! Beide worden trouwens ook voor mensen gebruikt. Iberogast was door mijn da ooit voor mijn oudere hond voorgeschreven. Het was 3 maal per dag 10 druppels voor 23 kg gewicht. Werkte heel goed. 

Dit zal je mssn ook interessant vinden:

https://degroeneos.nl/wat-te-doen-bij-diarree-door-giardia/

https://degroeneos.nl/darmprotocol/

Hier is iets meer uitleg over groenten bij kvv maaltijden:

https://www.oervoer.com/blog/post/praktische-informatie-over-groenten-geven-aan-je-hond

  

 

honden page profiel CarlienCarlien

Hallo allemaal,

We zijn inmiddels ruim een maand verder, en ik loop nu ergens tegenaan.

 

Kort na mijn vorige bericht zijn we (tijdelijk) over gegaan op speciaal voer van de dierenarts. Dit om te kijken of het inderdaad misschien 'gewoon' gevoelige darmen zijn. Daarom mogen we naast het voer niets of zo min mogelijk anders geven. En nou kreeg hij nogal eens knaagmateriaal zoals runderkophuidplaat of bullepees, of een gevulde Kong oid. Dit doen we nu dus niet meer. Het lijkt echt wel wat beter te gaan, maar nog steeds niet helemaal vlekkeloos. Daarom kijken we hiernaast ook verder, we gaan een uitgebreider ontlasting onderzoek doen en mogelijk ook bloedonderzoek of kijken naar allergieën. Maar de tip van de da was wel om dit voer voor in elk geval een paar maanden aan te bieden met zo min mogelijk ernaast om zo veel mogelijk de maag en darmen tot rust te laten komen.

 

Maar waar we nu tegenaan lopen is dat Harm wel best een grote knaagbehoefte heeft, zoals elke hond denk ik. We zien nu sinds een ruime week dat hij bijvoorbeeld zijn speelgoed kapot gaat knagen. Hij stopt het dan echt achterin tussen zijn kaken en begint te knagen als op een bot. Alleen dat speelgoed begeeft het vrij snel (flostouwen, ballen, knuffels). Op zich niet heel erg maar hij vreet het spul nu ook op. Het heeft vast ook wat met de puberteit te maken maar hij deed dit tot een week terug echt nooit. Tuurlijk sloopte hij wel eens wat maar niet op deze knagende manier en ook niet zo snel en hij at het al helemaal niet op.

 

Mijn vraag is nu, hebben jullie nog tips voor kauwmateriaal wat niet (snel) kapot gaat maar wat ook niet eetbare producten zijn zeg maar? Hij heeft al: een stuk hout dat niet splintert, stuk hertengewei en een nylabone. Vind hij allemaal wel interessant maar alleen als je het samen met hem vasthoudt. Ander speelgoed vind hij leuker maar knaagt ie dus binnen no time kapot. Ander speelgoed dat knaagbestendig is mag ook!

 

Ondertussen ben ik me nog steeds aan het verdiepen in kvv en verschillende brokken. Iemand die ik op straat sprak gaf de tip van brokken van Eminent, iemand ervaring mee?

honden page profiel IgloIglo 3 doggies

honden foto van Iglo

Is het niet zo dat hij juist dat speelgoed leuk vindt, omdát het kapot kan? De rest gaat niet kapot dus is ook minder interessant…. Vraag me dan af of de niet-sloopbare producten die wij bedenken dan ook niet super saai voor hem zijn. 


Als hij de kong wel leuk vond zou je zijn brokken daar in kunnen doen. Misschien kan je ze prakken met water en het invriezen? Dan doet hij er langer mee.

 

 

honden page profiel CarlienCarlien

" Is het niet zo dat hij juist dat speelgoed leuk vindt, omdát het kapot kan? De rest gaat niet kapot dus is ook minder interessant…. Vraag me dan af of de niet-sloopbare producten die wij bedenken dan ook niet super saai voor hem zijn. Als hij de kong wel leuk vond zou je zijn brokken daar in kunnen doen. Misschien kan je ze prakken met water en het invriezen? Dan doet hij er langer mee.
 
  "

Oh joh dat zou ook zomaar kunnen! Nooit aan gedachthp-angel hoe kan ik daar dan het beste mee om gaan als dat het is? Want het lijkt me niet echt de bedoeling dat hij vanalles opvreet...

 

Dank voor je tip met de kong, dat ga ik zeker doen!

Volgende forumvraag: farm food niet meer lekker
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^