Tekort B12

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel NenaNena

Beste mensen, onze Bo is bijna 2. We vonden haar erg sloom worden en soms niet mee willen lopen. 

Ik bespaar jullie het hele verhaal, in het kort: als pup vaak bloed in ontlasting, met 10 maanden loops geworden en na een maand was ze nog niet fit. Da zei drachtig. Onmogelijk, maar mevrouw het hartje van 1 pup gaat al bijna kloppen. Ik zei onmogelijk. We werden letterlijk gek gemaakt. Ik weet terug naar een eigen da: spoedoperatie ivm zware inwendige baarmoederontsteking. Moeilijk herstel van de operatie. Dat is nu precies een jaar geleden. Maar ze heeft ook altijd wat. De deur bij de da lopen we soms plat.  Zo sneu.

We hebben bij beide honde  onlangs een gastro... nogwat en p4 bloedonderzoek laten uitvoeren. Bo was erg moe. Ze oogde aan de lijn lopen zichtbaar niet fit. Vorig jaar is onze 5 jarige golden doodgegaan aan nierfalen, we zijn nu extra op onze hoeden. We overdrijven misschien ook maar we zijn bezorgd.

Toch weer een lang verhaal.

Bij Bo is een tekort aan b12 geconstateerd. Moet minimaal 350 zijn en bij haar is het 199. We hebben besloten om b12 tabletjes te proberen ipv wekelijkse injecties en dan na 2 maanden opnieuw prikken. 

 

De da heeft de tabletjes/injecties niet standaard op voorraad, we moeten wachten. 

 

Ik ben benieuwd naar jullie ervarig. Heeft iemand ervaring? De P4 uitslag moet nog binnenkomen, dat is volgens mij de schildklier check. Iemand ervaring?

 

Onze andere hond loopt vooral vaak leeg, diarree etc. Daar komt niks uit. Voor de zekerheid deze week 3 dagen ontlasting opnieuw bewaren en opsturen. Waarschijnlijk hypoallergreen voeding uitproberen. Maar dat volgt. Verder was haar bloed in orde.

 

Ik maak me zorgen. Heeft iemand ervaring met b12 tekort bij honden? Is het gevaarlijk? Ze eet, plast en is goed op gewicht alleen dus buiten soms raar met lopen en binnen oogt ze moe. Behalve met loslopen dan is ze niet te stoppen. Maar dat is natuurlijk ook dat moment.

Alvast bedankt voor jullie reacties.

honden page profiel Hannah & JuneHannah & June 3 doggies

honden foto van Hannah & June

Ik heb het bij honden nog nooit gehoord dus daar heb ik geen ervaring mee. 

 

Zelf heb ik een b12 tekort (gehad) en weet dat het bij jonge mensen vaak ontstaat door een opname probleem, tabletjes werken dan dus niet (voldoende). Met injecties wordt dan vaak gestart met meerdere injecties kort op elkaar om vervolgens over te gaan op een onderhoudsdosering, bijvoorbeeld maandelijks. Ik kan me voorstellen dat dit voor jonge honden ook geldt. In dat geval kunnen de tabletten dus wel de bloed resultaten beïnvloeden terwijl de klachten blijven. Dat zou ik even goed overleggen met de dierenarts. Bij huisartsen gaat dit namelijk ook regelmatig mis. Zodanig dat er inmiddels een speciale b12 kliniek opgericht is voor betere behandelingen. Bij mensen is een tekort niet acuut gevaarlijk maar op lange termijn kan het wel blijvende schade geven, geen idee hoe dit bij honden zit, wat zegt je dierenarts hierover?

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

Ja ik, ikzelf en mijn vorige hond had een B12 tekort, wat vaak ook kan komen door een de trage schildklier, het is gek maar mijn vorige hond en ik hadden/heb dat.

B12 is vaak een opname probleem, ik weet niet wat voor voeding je geeft, maar als je pilltjes geeft kijk dan of er ook foliumzuur in zit.

Bij mijn hond werden de waarde beter nadat hij medicatie kreeg voor zijn schildklier, zelf prik ik elke week B12, de Nederlandse vloeistof is niet zo pijnlijk, die uit België wel, dat is ook een hogere dosis dan in Nederland en Duitsland.

 

Ze gaan voor de schildklier bloedonderzoek doen op de tsh, T3 en T4 en dan Fpp2 en 3 of aan die waarden kan je zien of je hond zijn/haar schilklier niet goed werkt, je kan een proefperiode krijgen als je hond laag normaal waarden heeft, dan lijkt het goed maar is een beetje laag, toch kan je door de proefmedicatie zien of je hond opknapt, dit kan je merken na 2 tot 6 weken, het verschil bedoel ik.

 

Mijn Holist/dierenarts vertelde dat vlees tegenwoordig niet meer alle vitamine meer bevat zoals vroeger, ik zou proberen met pilletjes (in overleg met je dierenarts)te geven ik kocht ze gewoon bij de tuinen, daar zat B6 en foliumzuur in, beide zijn heel belangrijk.

 

Klachten van B12 tekort kunne spierpijn, vermoeidheid zijn in het begin, maar ook als je er te lang mee loopt neuropathie, ik heb dat helaas er van overgehouden, maar is draagbaar hoor.

Als je nog niet wilt prikken, dan de pillen proberen en kijken of de waarden omhoog gaan, dat gaan ze, want het word opgenomen in het bloed, bij mij werkt dat niet, mijn waarden zijn hoog met inname, en met prikken ook, toch moet ik elke week prikken, als ik het vergeet dan krijg ik kramp, in mijn keel, nek, en kuiten, daar begint het mee, zodra ik spuit worden die klachten minder.

 

Ik hoop dat je een klein beetje wijzer bent nu door mijn info..

 

 

 

honden page profiel NenaNena

Bo zit op de hills id ivm die maag en darm klachten, al heel lang. Ik vraag me ook af of vers vlees niet beter is. Juist omdat ze dus nu vitaminetekort heeft.

Ja de da gaf ook aan dat we tabletjes eerst proberen, dan na 2 maanden opnieuw (nuchter) prikken. De kans dat de tabletjes niet werken is aanwezig. Maar gelijk prikken, durf ik niet. Wat moet dat moet, maar ik vind het zielig, nu al zeg maar. 

 

Bedankt voor jullie adviezen en ervaring!

honden page profiel jantienjantien 3 doggies

honden foto van jantien

P4 is niet de schildklier, dat is T4.

Maar beterschap, wat een getob zeg  me een ziekelijk hondje, waar kwam ze vandaan?

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

Ik dacht dat het een typfout was, T4 P4, maar P4 is een uitslag als de ontlasting is onderzocht of er bloed in zit.

Ik zou dan zeker wel de schildklier checken, maar met een B12 tekort word meestal de schildklier gecheckt.

honden page profiel BlondieBlondie 3 doggies

Mijn hond had ook B12 tekort, of eerlijk gezegd waren de waarden zo laag als maar zijn kon. Ontlasting onderzoek wees niets uit. Bloedonderzoek bleek TLI waarden te laag wat duidt op een slecht of niet werkende alvleesklier, pancreas.

Haar pillen B12 geven had niet gewerkt omdat het lichaam niet in staat is om het op te nemen/vast te houden. Dus zijn we direct de kuur gestart met injecties.

Die B12 is met name nodig om het verteringstelsel te laten werken.

Bij onze hond is EPI vastgesteld. En zij krijgt nu aangepast voer. Ik heb de kuur b12 met prikken uiteraard afgemaakt en in combi met juiste voer knapte ze snel op en kwam ook aan in gewicht. Nu geven we voor de zekerheid wel een pilletje maar eigenlijk zou ik nog eens haar bloed moeten laten checken hoe alle waardes nu zijn als ik het zeker wil weten.

honden page profiel BlondieBlondie 3 doggies

hier kun je wat lezen over verschillende bloedonderzoeken https://mcvoordieren.nl/kennisbank/bloedonderzoek-hond-kat/amylase-lipase-tli-pli/

honden page profiel NenaNena

www.hondenpage.com552862.jpg

honden page profiel NenaNena

De bovenste alinea zijn de gedane bloedonderzoeken voor Bo en de onderste van onze jongste golden.

 

Bo is juist erg op gewicht en moet echt op dieet, ze heeft ook niet vaak diarree. We hebben haar getest ivm sloomheid aan de lijn en ze oogt moe. Loslopen niet  dan stuitert ze erop los. 

 

De jongste is juist zo mager en vaak aan de diarree. Zonder enige reden. Nogmaals ontlasting afgegeven voor de zekerheid.

Ik heb even het gevoel gehad dat ze de bloedmonsters omgewisseld hebben. Vertrouwen hebben we niet veel, na alles wat we meegemaakt hebben. Maar goed.

Ze komen  van dezelfde fokker vandaan. Een officiele fokker met stamboom etc. Maar dat is bijzaak.mengelmoesjes zijn vaak ook gezond. 

 

 

 

 

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^