Hondje dement

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

De dierenarts is vandaag langs geweest voor de jaarlijkse controle, en de bevestiging gekregen, dat ons Jefke helaas dement begint te worden.

Iemand ervaring met een hond die aan dementie lijdt, en ook wat tips wat wij kunnen doen? 

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Hier een hond gehad die dement was, iedere hond met dementie reageerd anders en zeker in de beginfase....leid de hond wat af als je ziet dat die de weg kwijt is, en zit te staren, ga aan de lijn wandelen, alleen op stukjes waar het veilig is los als die dat wil...lekker verwennen....probeer toch een ritme van de dag aan te houden....neem hem lekker bij je en kroelen zodat tie steeds weet dat jij het bent...altijd verdrietig de diagnose te horen maar er is mee te leven, alleen  als het erger wordt dat tie echt er niet meer mee kan omgaan...maar dementie hoeft niet levensbedreigend te zijn.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

 

Er Ijn diverse brokken voor honden met dementie. Misschien heeft je da of zijn er  mensen die hiermee ervaring hebben.

Bv.

https://www.dierapotheker.nl/purina-pro-plan-veterinary-diets-canine-nc-neuro-care-hondenvoer

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Niet met een hond maar heb een moeder die vasculaire dementie heeft. Ik denk als je dit https://www.dementie.nl/omgaan-met-dementie even doorleest? Wat voor mensen geldt maar in feite gebeurd hetzelfde bij een dier, dat je dan al aardig op weg bent.

 

Je moet eigenlijk alles aansturen en blijven herhalen in opnieuw aanleren en stimuleren. Dat met heel veel engelen geduld. Verwacht ook de nodige frustratie van je hond door de desoriëntatie en houd rekening met dat jij die ook soms zult hebben. Dan moet je even tot tien tellen en weer doorgaan.

honden page profiel makila_baasje_van_Jack †makila_baasje_van_Jack †

honden foto van makila_baasje_van_Jack †

Elke hond is anders. Jaak is lichtjes beginnen dementeren net na zijn 17de verjaardag. Hij is de laatste 6 maanden niet verder achteruitgegaan. De dementie is stabiel. De extra verzorging is tot op heden minimaal op dit vlak.

 

Zijn zintuigen, voornamelijk zijn ogen zijn sterk afgenomen. Als hij slaapt en hij wordt wakker terwijl het nog donker is buiten, dan is hij soms verward en weet hij soms totaal niet meer waar hij is. En dan is het paniek bij hem. Ook als hij gestoord wordt in zijn dagelijks ritme / patroon dan is hij onrustig. Voorbeeld familie die op bezoek komt, plaatsing rolluiken ..

 

Het kan ook zijn dat hij geen echte dementie heeft maar een ziekte aan de zenuwen van de hersenen (dit kwam ter sprake bij een 2de opinie), maar bon op zijn leeftijd ga ik geen extra testen meer laten doen. 

 

Ik probeer hem dan vooral te troosten. Hij herkent mij altijd wel (met zijn verstand is nog niets mis), en soms kan het wel lang duren, maar na een tijdje -als hij weet dat ik (of vrouwlief) in de buurt is- in de akelige onbekende ruimte, dan wordt hij rustiger.

 

Dat is ook mijn grootste tip: Troost hem/haar, knuffel. Stel hem/haar op zijn gemak. Zorg ervoor dat hij/zij zich goed voelt. Zorg ervoor dat zijn/haar dagelijks ritme zo min mogelijk verstoord geraakt. 

honden page profiel BlondieBlondie

Onze vorige dame leek rond haar 12de wat verschijnselen te vertonen. Onrustig, lusteloos, plots staren en dan blaffen omdat ze dacht iets te zien, dat soort dingen. Combi ook met lichte staar. Iemand adviseerde toen Cholodin. Dat zijn we gaan geven en merkten al vrij snel verandering. Om te checken of het echt door dat supplement kwam stopte ik even (uitprobeerpillen waren op) en we merkten direct weer het verschil. We hebben haar tot haar dood toe het pilletje gegeven en ze was echt weer veel actiever en die waanideeën had ze ook niet meer. Ze is ruim 14 jaar geworden.

We lieten haar wel bij bepaalde angsten echt een plekje zoeken waar ze zich veilig voelde, en buiten in schemer en donker voelde ze zich prettiger aan een wat kortere vaste lijn, daar waar ze daarvoor eigen graag los liep en ook los kon/wilde lopen. 

Zij wilde dus graag wat meer contact voelen, daar waar ze normaliter Frank en Frey haar eigen gang ging en wilde gaan.

honden page profiel BlondieBlondie

https://www.medpets.nl/cholodin-hond-kat/

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry
Volgende forumvraag: Varkensvlees
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^