Pomeriaantje (speel)bijten afleren

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel JasperJasper

Goedemiddag,

Sinds vorige week heb ik mijn nieuwe maatje in huis mogen ontvangen, genaamd Archie. Hij is vandaag 8 weken oud en al helemaal op z'n gemak in zijn nieuwe huisje en de katten. Hij is al plasmat zinderlijk en super sociaal met mensen en dieren, zijn staartje gaat als een raket wanneer hij mensen ziet en aandacht krijgt!

Nu is hij wel ontzettend speels, wat natuurlijk niet gek is voor een puppy. Het is of slapen, of volgas spelen. Nu vindt Archie vooral voeten, sloffen, sokken en broekpijpen erg leuk, ook al heeft ie zo'n 20 speeltjes, botjes, snoepballetjes, mandjes en een bench. Ook springt hij naar je neus/gezicht uit enthousiasme en pakt hij graag je vinger(s) met zijn tandjes. Hij doet dit totaal niet hard, het zal nooit echt pijn doen.

Als er visite komt helpt het ook niet, want mensen vinden het uiteraard grappig en leuk als hij achter je voeten aan blijft hangen. Ik vind het zelf ook leuk om te zien, maar ik probeer al vanaf de eerste dag om hem dit af te leren. Zodra hij aan mijn voet hangt, laat ik hem merken dat ik het niet leuk vindt en zet ik hem direct op een van zijn speeltjes. Hij zal hier dan mee aan de gang gaan, maar niet voor lang. Zodra er weer voeten in beweging komen, komt hij in beweging. Het beperkt zich ook niet altijd tot voeten, ook tafelpoten, stoelpoten en kussens. Hij bijt eigenlijk in alles wat in zijn vizier komt. (Schattig als puppy, straks misschien niet meer)

Nu wil ik later geen hondje wat dit gedrag blijft vertonen, zeker niet naar gezichten springen tijdens het spelen. Nu is het nog een puppy, maar straks komt er misschien wel meer kracht bij kijken.

Overigens is dit mijn eerste puppy. Hij komt uit een Nederlands gezinnetje waar hij is opgegroeid met zijn ouders en broertjes/zusjes en is volledig gezond. Ik ben ruim een half jaar bezig geweest om het juiste hondje uit de juiste omstandigheden te vinden).

Heeft iemand tips om dit gedrag vroegtijdig af te leren nu hij nog zo jong is, of is hij misschien nog juist te jong om dit te leren?

Elk advies is zeer welkom en alvast bedankt! :-)


honden page profiel Jolanda Jolanda

honden foto van Jolanda

Heel veel geduld en blijven ruilen voor speelgoed. En strenger zijn tegen je visite hoe leuk het nu ook is, als het bij de een wel leuk is en bij de ander niet mag is het verwarrend, plus je wil dat ie naar jou gaat luisteren en niet naar je leuke zus/vriendin etc waar hij precies weet wat ie kan doen (fout die ik heb gemaakt bij mijn zus omdat zij de enige ‘vreemdeling’ was waar hij net zo op zn gemak was als bij mij maar nu nog steeds neemt ie n loopje met haar als ie de kans krijgt. 

bijtrem aanleren heb ik bij Abel ook gedaan. Steeds au zeggen op duidelijke toon als hij bijt tot het moment dat het ok is en hij de kracht gebruikt die echt speels is en je zijn tanden amper voelt. 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Wat hij nu laat zien, volkomen normaal puppygedrag, doet hij natuurlijk niet meer als hij volwassen is.

 

Gewoon afleiden met iets waar hij wel in mag bijten. Mijn keesjes zijn gek op runderkophuid.

 

Ga je naar een cursus met hem? 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Inderdaad pup gedrag. Je kunt ook andere dingen doen om Archie te vermaken. Zoals snuffelmatje, Kong wobbeler, gevulde kong of hondenpuzzels. Korte sessies trainen, zoals zit, lig, watch me, apporteren ect. Let wel op dat je verminderd aan maaltijden wat je in die speeltjes doet of aan trainen gebruikt.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Hij is nog wel erg jong, pas 8 weken en aangezien je hem al een week hebt is hij erg jong uit het nest gehaald.

Wat hij nu doet is normaal puppy gedrag.

Normaal als hij op deze leeftijd eigenlijk nog in het nest zou zijn, zou hij dit doen met zijn nestgenootjes/moeder en daar de bijtrem leren.

 

Nog beter zou het zijn bij zo'n heel erg jonge pup die je pas net hebt, om  dan juist geen visite te ontvangen.

Laat eerst je pup wennen aan zijn nieuwe huisje.

Laat hem wennen aan jou, je huis en de omgeving, dat is al genoeg voor je pup.

Ik snap wel dat je je pup wilt laten zien aan iedereen, maar beter om even te wachten.

 

Je puppy is nog een baby, die is blanco.

Die weet geen verschil tussen mijn en dijn.

Voor hem is alles hetzelfde,  sokken, tafelpoten of een hondenspeeltje.

Daar kan hij geen verschil in zien, en dat is logsich.

 

Dat is jouw taak, jouw pup te leren wat 'mijn en dijn' is.

Niet door  streng of hardhandig te zijn.

Maar spelenderwijs, laat je pup gewoon lopen.

Zodra hij iets van hemzelf heeft,  beloon hem met je stem.

Zodra hij een sok pakt of aan een tafelpoot kauwt:  zeg "ehh"  en geef hem zijn eigen speeltjes.

Dat kost tijd, want hij moet dat leren.

Maar hoe meer tijd jij er zelf kan insteken hoe sneller hij snapt wat je bedoelt.

 

 

 

 

 

 

 

 

honden page profiel Odin & TexOdin & Texgoedgekeurde fokker

honden foto van Odin & Tex

Gefeliciteerd, je hebt een pup!

 

Er zijn maar weinig dingen die vanzelf beter gaan, maar puppy-bijten is er daar wel een van. 

 

Zorg dat de pup voldoende materiaal heeft waar hij wel in mag bijten, zoals speelgoed en snacks. Als hij ergens in bijt geef je gewoon iets waar het wel in mag. Boos worden oid. heeft geen zin.

Volgende forumvraag: Trainingspads
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^