puberhond trekt aan de lijn + hart luchten

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel lili_lili_

Hee allemaal

Ik wil even mijn hart luchten.Ik kom net terug van een wandeling met Nala en het was verschrikkelijk cry

Nala heeft 30 minuten aan een stuk zitten te trekken… ze heeft zitten te trekken naar andere honden, vogels of gewoon heletijd zitten te trekken naar niks speciaal.Het was echt geen toffe wandeling… 

Net heb ik ze in de tuin gelaten en heeft ze weer zitten te blaffen naar andere vogels.Begrijp me niet verkeerd Nala is buiten dat een schat maar ik ben het gewoon beu soms kiss iemand die dit ook heeft meegemaakt en tips heeft?Ik heb al een aantal tips gekregen maar hoe meer hoe beter (als Nala nu trekt dan gaan we stil staan en stappen we paar stapjes terug ik hoop dat dit werkt bij dr) Alvast bedankt allemaal! <3

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Ja zekers hp-wink

 

 

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Het netjes aan de lijn lopen kan bij sommige honden één van de moeilijkste dingen zijn om te trainen. Je hond moet zich namelijk goed concentreren, zijn looptempo aanpassen, rustig blijven ook als er vogeltjes en andere spannende dingen voorbij komen…. En dat dan de hele wandeling lang. Natuurlijk is het aan te leren, maar het vereist best wat inzicht van jouw kant. Het is niet slechts een “trucje”, nou ja, in het begin wel; maar het gaat er vooral om dat je je hond door en door leert kennen en kan inspelen op situaties. Dat betekent rust en concentratie opbouwen in verschillende contexten, en niet alleen bij het aan de lijn lopen.

 

Misschien is het voor nu fijn om een tussenoplossing te zoeken zodat het voor jou en je hond iets minder frustrerend wordt? Misschien is het wat om haar uit te laten aan een lange 10 meter lijn zodat ze minder snel het eind van de lijn bereikt? Of misschien vindt ze het leuk om even 5 minuten super hard te trekken naast de fiets of met hardlopen, en daarna rustiger verder? 

En concreet als antwoord op jouw vraag: op youtube kan je veel basisfilmpjes vinden van hoe je dit je hond kan leren (stilstaan..omkeren..koekje voor de snufferd houden..). Zelf heb ik ervaren dat het vele malen belangrijker is om in verschillende contexten focus op jou aan te leren. Ook helpt het om je hond te voorzien in haar behoeftes (genoeg mogelijkheden om alles er even uit te kunnen rennen). Verder is leren omgaan met spanning van belang: rustig kunnen blijven bij het zien van honden, vogeltjes, fietsers, wat dan ook. Pas als je die spanning er uit kan krijgen en focus aanleert gaan die trucjes van youtube werken. Slechts een koekje voor de neus is als water naar de zee dragen. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Een hond trekt niet zomaar, er is altijd een reden. En er kunnen heel uiteenlopende redenen zijn (vandaar dat ik dat ook in je andere topic vroeg hp-wink). Pas als je eerst gaat 'luisteren' naar je hond en dus leert waarom je hond zo trekt op dat moment, kan je eraan gaan werken. Want de aanpak kan nogal verschillen naargelang de oorzaak. Vandaar dat er niet standaard 1 oplossing is, of 1 methode die je in alle omstandigheden kan toepassen.

Het stilstaan bij trekken, dat kan in bepaalde gevallen werken. Maar net zo goed kan de hond er nog veel gefrustreerder van worden, gaat ie nog feller in die lijn hangen, of opspringen, happen, protesteren...

Stel je dus eerst ontvankelijk op, kijk naar de context. De emotie/stemming waarin de hond zit, de omgeving, wat eraan vooraf ging, jouw stemming op dat moment, jullie onderlinge dynamiek, enz. Van daaruit kan je verder.

 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Boekje helpt mijn hond trekt van Turid Rugaas. Buiten dat je je hond op een fijne manier leert niet te trekken, geeft het ook een enorme band tussen baas en hond.

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Ja lastig, toen ik Jenna net had sprong ze ook alle kanten op en trok. Stilstaan en passen terugdoen werd ze helemaal gek van dat werkte bij haar eerder averechts.

 

De reden bij haar was dat ze hier in een onbekende omgeving kwam en wie weet nooit aan de lijn had leren lopen.

Ik heb dus eerst steeds hetzelfde rondje gemaakt, in een klein parkje vlakbij huis, waar zelden iemand komt totdat ze tot rust kwam en begreep wat de bedoeling was en daarna langzaam uitgebreid.

 

Bij haar was een goede lijnvoering ook belangrijk, haar kort naast me houden in spannende situaties bijv. en juist een lange lijn als er verder niets in de buurt was en ze lekker kon snuffelen. Soms ook even stilstaan als er iets spannends was zodat ze rustig even kon kijken of bijkomen de dingen dan even rustig benoemen vond ik ook helpen. Soms juist ritmisch doorlopen aan korte lijn in twee handen zodat ze niet voor je langs kan schieten.

 

Ik heb ook veel aan Turid Rugaas haar boekje Help mijn hond trekt gehad. En ook aan Trisha Stewart haar boek BAT2. 

Fijne methodes om rust in de wandelingen te brengen.

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes

honden foto van Lara en Peitjes

Ja ik herken het, bij mijn eerste hond had ik in het begin helemaal hetzelfde. Geen idee eigenlijk van waar het idee dat een hond constant op max 50 cm afstand van mij voet moet lopen in mijn hoofd is gekomen. Waarschijnlijk omdat ik gewoon van overtuigd was dat het "zo hoort te zijn". Op een dag zijn wij alle twee zo moe en gefrustreerd naar huis gekomen dat ik gewoon dezelfde dag een lange leiband van 3 m heb besteld en een tuigje ipv een halsband. Sindsdien was ons probleem opgelost laughing.  

Nu heb ik een pup van 10 weken oud en vogeltjes in de tuin zijn ook iets heel uitdagends voor hem. Gisteren zat hij binnen naar een dikke duif te blaffen (duif hoorde hem niet). Ik heb toen een "splits" trucje van Turid Rugaas toegepast en ik was zelf enorm verbaasd hoe prima het werkte, zelfs met zo'n kleine pup. Nog 2 korte blafjes en hij liep rustig weg naar zijn kauwbot. Daarom zoals Dobry het hier reeds heeft aangeraden, zou ik toch in een paar boeken van Turid investeren om je hond beter te kunnen begrijpen. 

honden page profiel lili_lili_

" Ja zekers

 
  "

Bedankt tongue-out

honden page profiel lili_lili_

" Ja ik herken het, bij mijn eerste hond had ik in het begin helemaal hetzelfde. Geen idee eigenlijk van waar het idee dat een hond constant op max 50 cm afstand van mij voet moet lopen in mijn hoofd is gekomen. Waarschijnlijk omdat ik gewoon van overtuigd was dat het "zo hoort te zijn". Op een dag zijn wij alle twee zo moe en gefrustreerd naar huis gekomen dat ik gewoon dezelfde dag een lange leiband van 3 m heb besteld en een tuigje ipv een halsband. Sindsdien was ons probleem opgelost .  
Nu heb ik een pup van 10 weken oud en vogeltjes in de tuin zijn ook iets heel uitdagends voor hem. Gisteren zat hij binnen naar een dikke duif te blaffen (duif hoorde hem niet). Ik heb toen een "splits" trucje van Turid Rugaas toegepast en ik was zelf enorm verbaasd hoe prima het werkte, zelfs met zo'n kleine pup. Nog 2 korte blafjes en hij liep rustig weg naar zijn kauwbot. Daarom zoals Dobry het hier reeds heeft aangeraden, zou ik toch in een paar boeken van Turid investeren om je hond beter te kunnen begrijpen.  "

Heyy ja wij hebben ook een tuigje maar momenteel gebruiken we terug de halsband omdat haar tuigje te klein is geworden :) en wij hebben een twee meter lijn maar als het te lang is en ze veel ‘vrijheid’ heeft dan heeft ze de neiging om op straat te lopen smile maar ik ben vandaag 2 keer gaan wandelen waar het ongelooflijk goed ging (niet veel getrokken) maar de derde keer zijn mijn zusje en ik samen met Nala gaan wandelen en dat ging niet… op 1 of andere manier was Nala heel blij dat mijn zusje mee ging wandelen (ze begon te springen, voor haar voeten te lopen terwijl ze naar der kijkt om een aaitje te krijgen,…) Ze deed net alsof ze mijn zusje al een dag niet meer had gezien en zo ging het maar door en door waardoor ik haar uiteindelijk heb moeten oppakken omdat we niet meer vooruit konden (we waren nog maar twee straten verder)!

Dus voorlopig is het toch nog maar met 1 persoon gaan wandelen cry 

En over de boeken van Turid ga ik zeker eens naar kijken bedankt!

honden page profiel lili_lili_

" Boekje helpt mijn hond trekt van Turid Rugaas. Buiten dat je je hond op een fijne manier leert niet te trekken, geeft het ook een enorme band tussen baas en hond.
  "

Heyy bedankt!

ik ga er zeker eens naar kijken hp-wink

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

Waaaah super herkenbaar dit! Mijn hond sleurde mij de hele straat door toen we hem net hadden. We hebben hem geadopteerd dus dat was 35 kilo aan hond wat volle kracht vooruit aan de lijn trok. Wij hebben ook steeds stilgestaan bij trekken. En net zolang wachten voor de deur tot de hond rustig is en dan pas naar buiten stappen. Brokjes strooien in het gras etc. Heeft maanden geduurd. Nu 1.5 jaar verder trekt hij niet meer, maar heeft lang geduurd. Blijf vooral volhouden! Het is super belangrijk om consequent te zijn. Onze hond trok op een gegeven moment de ene route wel en de andere weer niet. Honden leren context gerelateerd dus oefen ook op meerdere plekken!

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Wat voor wandelingen maken jullie?

Kan je hond op bepaalde plekken ook even los en uitrennen?

Wandel je door de wijk of in park of bos?

Kan ze af en toe spelen met soortgenootjes en zich zo moe maken?

 

Het is een retriever, vindt ze dingen leuk als speuren, apporteren?

Dit kan je ook gebruiken tijdens wandelingen.

Als ik het goed heb, heb je een retriever, die willen ook graag iets leren en doen.

 

Je kan brokjes verstoppen in een boom, laat haar die eruit zoeken.

Zo kan je allerlei dingen verzinnen tijdens een wandeling om het voor je hond ook interessanter te maken.

 

 

honden page profiel DagmarDagmar

Mijn hond wordt 3 dit weekend en ik heb eergisteren voor het eerst in zijn leven langs een drukke straat gewandeld cool

Een pretje om mee te wandelen, zal hij nooit worden, maar dit was al een fantastische overwinning haha. 

honden page profiel lili_lili_

" Waaaah super herkenbaar dit! Mijn hond sleurde mij de hele straat door toen we hem net hadden. We hebben hem geadopteerd dus dat was 35 kilo aan hond wat volle kracht vooruit aan de lijn trok. Wij hebben ook steeds stilgestaan bij trekken. En net zolang wachten voor de deur tot de hond rustig is en dan pas naar buiten stappen. Brokjes strooien in het gras etc. Heeft maanden geduurd. Nu 1.5 jaar verder trekt hij niet meer, maar heeft lang geduurd. Blijf vooral volhouden! Het is super belangrijk om consequent te zijn. Onze hond trok op een gegeven moment de ene route wel en de andere weer niet. Honden leren context gerelateerd dus oefen ook op meerdere plekken! "

Hahaha dit geeft me wat moed!Ik ben vandaag nog gaan wandelen met Nala ze heeft twee keer super goed mee gewandeld de derde keer ging wat moelijker!Maar bedankt laughing

honden page profiel lili_lili_

" Wat voor wandelingen maken jullie?
Kan je hond op bepaalde plekken ook even los en uitrennen?
Wandel je door de wijk of in park of bos?
Kan ze af en toe spelen met soortgenootjes en zich zo moe maken?
 
Het is een retriever, vindt ze dingen leuk als speuren, apporteren?
Dit kan je ook gebruiken tijdens wandelingen.
Als ik het goed heb, heb je een retriever, die willen ook graag iets leren en doen.
 
Je kan brokjes verstoppen in een boom, laat haar die eruit zoeken.
Zo kan je allerlei dingen verzinnen tijdens een wandeling om het voor je hond ook interessanter te maken.
 
  "

We wandelen door een rustige wijk… 

maar we gaan regelmatig naar de hondenwei zodat ze daar goed kan uitrennen en spelen met haar vriendjes smile we wonen ook dichtbij een park dus daar gaan we ook wel regelmatig naar toe!Dus spelletjes verzinnen in het park ga ik zeker eens doen!Bedankt ;) Ze trekt naar vogels, honden en mensen (of iets dat ze geroken heeft) maar er straks zijn we gaan wandelen een ze heeft twee keer super flink gewandeld de derde keer was het niet goed maar we geven niet op kiss 

honden page profiel NenaNena

" Waaaah super herkenbaar dit! Mijn hond sleurde mij de hele straat door toen we hem net hadden. We hebben hem geadopteerd dus dat was 35 kilo aan hond wat volle kracht vooruit aan de lijn trok. Wij hebben ook steeds stilgestaan bij trekken. En net zolang wachten voor de deur tot de hond rustig is en dan pas naar buiten stappen. Brokjes strooien in het gras etc. Heeft maanden geduurd. Nu 1.5 jaar verder trekt hij niet meer, maar heeft lang geduurd. Blijf vooral volhouden! Het is super belangrijk om consequent te zijn. Onze hond trok op een gegeven moment de ene route wel en de andere weer niet. Honden leren context gerelateerd dus oefen ook op meerdere plekken! "

Zo herkenbaar wat je zegt. Wij zijn nig volop in training en hanteren het stoppen bij trekken. Kwartje hebben we gevonden, het hoeft alleen nig maar te vallen. Ik heb er vertrouwen in! Soms ben ik ook echt goed streng tegen ze. 

honden page profiel lili_lili_

" Ja ik herken het, bij mijn eerste hond had ik in het begin helemaal hetzelfde. Geen idee eigenlijk van waar het idee dat een hond constant op max 50 cm afstand van mij voet moet lopen in mijn hoofd is gekomen. Waarschijnlijk omdat ik gewoon van overtuigd was dat het "zo hoort te zijn". Op een dag zijn wij alle twee zo moe en gefrustreerd naar huis gekomen dat ik gewoon dezelfde dag een lange leiband van 3 m heb besteld en een tuigje ipv een halsband. Sindsdien was ons probleem opgelost .  
Nu heb ik een pup van 10 weken oud en vogeltjes in de tuin zijn ook iets heel uitdagends voor hem. Gisteren zat hij binnen naar een dikke duif te blaffen (duif hoorde hem niet). Ik heb toen een "splits" trucje van Turid Rugaas toegepast en ik was zelf enorm verbaasd hoe prima het werkte, zelfs met zo'n kleine pup. Nog 2 korte blafjes en hij liep rustig weg naar zijn kauwbot. Daarom zoals Dobry het hier reeds heeft aangeraden, zou ik toch in een paar boeken van Turid investeren om je hond beter te kunnen begrijpen.  "

Welk boekje van Turid heb je gebruikt met het blaffen in de tuin?Het boekje van ‘Help mijn hond trekt!’ Ga ik al zoiezo bestellen!

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes 3 doggies

honden foto van Lara en Peitjes

"Blafgedrag van honden". Ik heb dat boekje zelf maar onlangs gekocht. In principe zijn honden van het ras dat ik heb geen blaffers, maar ik vond het echt een leuk boek vol met interessante tips. Wel dun maar heel overzichtelijk met veel informatie en duidelijke uitleg.  

Volgende forumvraag: Hormonen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^