Tweede pup

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Lopke RensLopke Rens

Hoi allemaal!

 

Sinds 1,5 week hebben we een tweede pup in huis, namelijk een teckel teefje van nu 10,5 week oud. We hadden al een teckel teef Nox van 6 jaar, dus we wisten wel al het een en het ander over het ras. En zoals ze zeggen... eens een teckel, altijd een teckel :-)

 

We hebben ook lang getwijfeld over het nemen van een tweede teef, maar volgens onze fokker konden we dit zeker overwegen. We zijn zelf ook met onze volwassen teckel op bezoek geweest bij de fokker, zodat zij ook het karakter van Nox leerde kennen. Volgens haar zou een tweede teef geen probleem zijn. We hebben ons ook laten adviseren qua karakter en hebben gekozen voor de rustigste pup uit het nest die het allemaal wat liet gebeuren.

 

De kennismaking verliep heel goed. Mijn volwassen hond reageerde prima en liet meteen veel toe zoals het spelen met haar speeltjes. Enkel wanneer de pup te hevig werd, gaf ze een grom en toen was dit ook prima. De pup laat zich goed corrigeren door haar. Wij zelf als baasje houden dit natuurlijk ook in het oog en we zorgen dat onze beide honden voldoende rust hebben en verplichten de pup ook om haar rust te nemen. We letten erg op de signalen die beide honden geven en proberen hier meteen op te anticiperen. Dit wil zeggen dat onze pup tot rust komt in de bench in de keuken en Nox op de bank in de woonkamer. Dit vinden ze beiden prima.

 

Nox is van nature een vrij onzekere hond. Met onzeker bedoel ik dat ze durft te happen naar honden die ze niet kent, uit angst. Dit komt doordat zij op de hondenschool als pup zelf gebeten werd door een andere hond. Wanneer grote honden in haar buurt komen, wil ze zo dicht mogelijk tegen me aankruipen en blaft en hapt ze uit onzekerheid. Met honden die ze kent en waar ze wekelijks mee gaat wandelen, zowel teefjes als reutjes, gaat dit allemaal heel goed. Sommige mensen zeggen dat dit tekenen zijn van dominantie, maar ik denk dat dit vooral uit onzekerheid komt. Dominante trekjes merk ik ook wel eens op, zoals het willen rijden op andere honden (heel af en toe), het markeren en een beetje jaloers gedrag wanneer ik een andere hond aandacht geef. Dit heeft ze bij de puppy nog niet gehad, ook niet wanneer de pup op mijn schoot ligt. Ze tolereert veel van haar.

 

Daar dit de eerste keer is dat wij twee honden in huis hebben, hebben we ook geen ervaring met het samenspel tussen een volwassen hond en puppy. Wat we nu vooral zien is dat de puppy graag in de oren van Nox bijt, op Nox haar nek wil liggen, op Nox springt, ... Ook wanneer Nox met een speeltje speelt, wil onze pup dit meteen afpakken. Nox laat dit dan ook toe. Nox legt zich op haar rug en speelt mee, maar corrigeert de pup wel wanneer het te hevig wordt. Onze pup gaat na een correctie liggen of heeft haar oortjes meer naar achter staan. Nox zoekt de pup ook op om te spelen, dus je merkt dat Nox dit ook wel leuk vindt. Nox kan zich bijvoorbeeld op haar rug leggen en niet tegenstribbelen. De pup legt zich ook wel eens op haar rug, maar stribbelt erg tegen en dit duurt ook nooit lang. 

 

Nox heeft zelf een rustig karakter, zeker in huis. Ze kwam af en toe haar knuffels wel halen, maar is nooit een grote knuffelkont geweest. In het bos is ze dan weer erg aanhankelijk, want ze wil het liefst zo dicht mogelijk in mijn buurt zijn. Ik merk nu dat Nox nog rustiger is dat normaal, maar dit kan natuurlijk aan de grote verandering liggen.

 

Waar ik me vooral zorgen om maak, is dat we in plaats van een rustig karaktertje toch een meer dominant typje/pittig karaktertje hebben uitgekozen. Op dit moment loopt het goed tussen onze twee dames, maar ik heb dan weer bang dat dit na verloop van tijd kan escaleren wanneer de pup volwassen wordt of in de pubertijd komt. Op dit moment heb ik het gevoel dat beide honden ongeveer hetzelfde karakter hebben. Ik weet ook niet in hoeverre je dit nu al kan bepalen en ben er me ook van bewust dat je nog niet kan zien of een pup dominante trekjes heeft, maar onze onzekerheid speelt ons soms wel parten. We willen graag dat het goed klikt tussen onze dames en dat ze samen, zonder gevecht, oud kunnen worden.

 

Kan het alsnog klikken tussen twee teven met een gelijkaardig karakter? Misschien is het ook te vroeg om al een oordeel te vellen over het karakter van de pup en is dit typisch puppygedrag, maar het zou fijn zijn om wat ervaringen te horen van hondenliefhebbers. :-)

 

Alvast erg bedankt voor de reacties!

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Als ik je beschrijving lees van hun interactie, dan gaat het gewoon heel erg goed, hoor. Geen reden om je zorgen te maken.  Puppies kunnen drammerig zijn en volwassen honden tolerant naar dit opdringerige gedrag, maar dat wil niet zeggen dat je daar bang voor moet zijn. Ze zullen in de loop van de volgende weken en maanden hun gedrag meer en meer op elkaar gaan afstemmen. Naargelang de pup ouder wordt, zal de volwassen hond al een keer meer de grenzen aangeven en zo leert de pup wat de ander aanvaardt en wat niet. En omgekeerd. Als de pup ook volwassen wordt, zal ook die meer gaan aangeven. Dat loopt organisch. 

Dus momenteel zou ik me nergens zorgen om maken. hp-shiny Een toeziend oog kan natuurlijk nooit kwaad, als je merkt dat er echte spanning ontstaat, dan grijp je in. Maar zolang ze het onderling zelf goed regelen en aanvoelen, dan is dat gewoon prima!

 

Geniet van je stel!

honden page profiel NenaNena

Uit ervaring weet ik dat puppy's door andere honden over het algemeen niet leuk bevonden worden. Ik heb twee goldens, eerst combi met een 4 jarige golden en een pup golden. De bijtfase was afzien. Voor zowel ons als voor onze toen 4 jarige golden. Helaas overleed onze toen 5 jarige golden (nierfalen). Een andere pup kwam op ons pad en we hadden een 10 maand jonge golden met een puppy golden. Dat is nu een jaar geleden. Hetzelfde als met onze eerdere combi. Corrigeren, corrigeren en nog eens corrigeren. Was n fulltime job. Daarom trek ik de conclusie dat puppys over t algemeen niet leuk bevonden worden door andere volw honden. Of ik heb toevallig twee draken van puppys erbij gehaald. hp-frusty Maar t is een fase waar je doorheen moet bijten. Nu zijn ze 1 en bijna 2, leuk. Ook 2 teven.

honden page profiel Lopke RensLopke Rens

" Als ik je beschrijving lees van hun interactie, dan gaat het gewoon heel erg goed, hoor. Geen reden om je zorgen te maken.  Puppies kunnen drammerig zijn en volwassen honden tolerant naar dit opdringerige gedrag, maar dat wil niet zeggen dat je daar bang voor moet zijn. Ze zullen in de loop van de volgende weken en maanden hun gedrag meer en meer op elkaar gaan afstemmen. Naargelang de pup ouder wordt, zal de volwassen hond al een keer meer de grenzen aangeven en zo leert de pup wat de ander aanvaardt en wat niet. En omgekeerd. Als de pup ook volwassen wordt, zal ook die meer gaan aangeven. Dat loopt organisch. 
Dus momenteel zou ik me nergens zorgen om maken.  Een toeziend oog kan natuurlijk nooit kwaad, als je merkt dat er echte spanning ontstaat, dan grijp je in. Maar zolang ze het onderling zelf goed regelen en aanvoelen, dan is dat gewoon prima!
 
Geniet van je stel! "

Dank je wel! Het is fijn om te lezen dat jij dit aan de hand van mijn verhaal ook zo interpreteert! smile

 

Ik heb zelf ook het gevoel dat het erg goed gaat en dat Nox haar meteen geaccepteerd heeft, maar door reacties uit mijn omgeving wat betreft de keuze voor 2 teefjes maakt dit mij wat onzeker. "Je had dit nooit mogen doen, want daar komt alleen maar ruzie van!" etc. In onze familie zijn er alleen maar teefjes en die interactie gaat hartstikke goed tussen alle honden, ook met Nox. Wij hebben vooral naar het karakter gekeken en niet naar het geslacht en ons ook laten adviseren door onze fokker. Natuurlijk blijven wij alert voor alle mogelijke signalen.

 

Wat een prachtige foto's trouwens op je profiel! Jij hebt ook een super leuk stel! laughing

honden page profiel Lopke RensLopke Rens

" Uit ervaring weet ik dat puppy's door andere honden over het algemeen niet leuk bevonden worden. Ik heb twee goldens, eerst combi met een 4 jarige golden en een pup golden. De bijtfase was afzien. Voor zowel ons als voor onze toen 4 jarige golden. Helaas overleed onze toen 5 jarige golden (nierfalen). Een andere pup kwam op ons pad en we hadden een 10 maand jonge golden met een puppy golden. Dat is nu een jaar geleden. Hetzelfde als met onze eerdere combi. Corrigeren, corrigeren en nog eens corrigeren. Was n fulltime job. Daarom trek ik de conclusie dat puppys over t algemeen niet leuk bevonden worden door andere volw honden. Of ik heb toevallig twee draken van puppys erbij gehaald.  Maar t is een fase waar je doorheen moet bijten. Nu zijn ze 1 en bijna 2, leuk. Ook 2 teven. "

Hoi Nena!

 

Goldens zijn ook echt prachtig. Wij hebben er zelf een in de familie en dit is zo'n zachtaardige loebas. 

Verschrikkelijk om te lezen dat jij je trouwe viervoeter hebt moeten afgeven op zo'n jonge leeftijd. 7 jaar geleden is mijn Cavalier King Charles op 8-jarige leeftijd overleden aan nierfalen. Dit kan zo snel gaan en het verdriet dat achterblijft is zo groot... Fijn dat je snel je liefde weer kon geven aan een ander maatje, ook leuk voor jullie pup destijds. Ook leuk dat hun leeftijd dicht bij elkaar ligt. Bij ons schelen ze 6 jaar, maar we merken wel dat Nox terug speelser is geworden door de pup. Waar ze voordien gewoon op de bank ging liggen, zal ze nu vaker spelen. Dit deed ze alleen niet snel, ook niet als pup. Onze pup speelt wel vaak alleen en kan ook echt genieten om alle speeltjes uit de mand te halen en een voor een uit te proberen tongue-out

 

Het klopt helemaal dat dit een fulltime job is, maar gelukkig wel eentje waar je jaren lang veel plezier van hebt smile 

Volgende forumvraag: Hondenscholen ervaringen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^