Vechtende reutjes

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Melissa & TobyMelissa & Toby

Hoi,

Wij hebben een Berner Sennen reu van 9 maanden oud en een Leonberger reu van 19 maanden oud. De Berner hadden we sinds pup en de Leon is een herplaatser die we in huis hebben genomen eind november. Nu weet ik dat ze beiden nog stevig aan het puberen zijn maar sinds twee weken is de sfeer toch wel heel gespannen. Dit is begonnen met een gevecht waarbij ik de Leon even apart moest houden om hem te laten kalmeren. 5 dagen later vochten ze weer maar deze keer in de tuin, toen ik buiten kwam was het voorbij maar stonden ze nog gefixeerd tegenover elkaar. Daarop heb ik ze naar me toegeropen en ontspanden ze zich beiden. 

 

Hierop heb ik besloten om ze enkel nog onder toezicht in de tuin te laten spelen. De Leon 'jaagt' tegenwoordig vaak op de Berner en probeert hem ook te pinnen door tussen zijn schouders te bijten. Hier komen we steeds tussen en laten ze even liggen voor ze weer verder mogen spelen. Ze hebben nog een buitenplaats waar ik ze ook vrij samen liet van 15x7 meter zodat ze buiten de speeluurtjes in de tuin toch ook nog een frisse neus kunnen halen. 

 

Nu heb ik ze gisteren uit elkaar moeten halen in de tuin, het was nog niet echt vechten maar de Leon begon wild rond de Berner te springen, hem toe te blaffen en tussen de schouders te bijten. Vandaag zaten ze samen op de buitenplaats, de Berner rustig aan het kauwen op stokjes en de Leon lag er wat bij te kijken. Plots hoorde in een hoge blaf en toen ik buiten keek stond de Leon boven de Berner, die met zijn kop omlaag onder hem zat. Het is niet helemaal geëscaleerd maar ik ben tussengekomen door water in hun richting te gooien. Hiervan is de Leon goed geschrokken en was de situatie opgelost. 

 

Ik heb het gevoel dat het vooral de Leon is die zich bedreigd voelt door de Berner. Hij pakt vaak stokken af, gooit die dan op de grond en gaat er op plassen. Hij plast vaak over de plaats heen waar de Berner net plaste en maakt zich vaak 'groot' tegenover de Berner en probeert er overheen te gaan staan. De Berner verdraagt dit vaak, maar weet ook al eens van zich af te bijten. We weten niet wat voor verleden de Leon heeft maar hij krijgt ondersteunende medicatie onder de vorm van Zylkene en Adaptil. Verder gaat hij naar de gedragstherapeut in verband met reactiviteit naar mensen en andere honden toe buitenshuis. 

 

Binnenshuis hebben we tussen de twee geen enkel probleem, er wordt wel eens gegromd of een lip getrokken maar het komt nooit echt tot een conflict. Ze liggen vaak bij elkaar te slapen en er zijn verder geen voelbare spanningen tussen de twee. Ik vermoed dat veel met hormonen te maken heeft en met het feit dat de Berner soms heel druk kan doen aangezien hij aan het puberen is, maar vroeg me dus af of iemand een gelijkaardige situatie heeft gehad en hoe dit is aangepakt. Ging dit vanzelf terug over wanneer de hormonen iets minder door hun lijf gierden?

 

Voorlopig zijn beiden nog intact. De Berner is te jong voor castratie en de Leon houden we voorlopig bewust intact omdat zijn angst voor de buitenwereld kan worden versterkt na castratie. Hier werken we hard aan maar het is een werk van lange adem. 

 

Ik zou het zonde vinden om ze telkens apart te moeten uit laten en het geeft mij ook wel wat stress want ik wil ze momenteel voortdurend in het oog hebben. Het zijn twee stevige honden en ze uit elkaar halen bij een gevecht is niet zo evident... De Berner luistert vrij goed maar de Leon is bij een gevecht echt niet te bereiken. Tot nu toe zijn gelukkig ook de verwondingen heel beperkt gebleven, de Berner heeft twee keer een kleine wonde opgelopen, maar ik zie liever dat dit niet opnieuw gebeurt natuurlijk. 

 

Alvast bedankt!

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Ikzelf zou ze apart houden zeker buitenshuis...binnen gebeurd er niet veel schrijf je maar toch laten ze merken elkaar niet zo aardig te vinden met een opgetrokken lip, ook dan zou ik ze toch apart houden...kijk of samen wandelen uitlaten, wel gaat, als dat kan dan grote kans dat als ze wat ouder worden ook binnen het goed gaat, de leonberger gaat naar een gedragstherapeut ?  Kan die ook eens bij je thuis komen kijkN ? Zodat je goede handaanreikingen krijgt..

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Uit elkaar houden ....niet in aparte ruimtes maar werken met traphekjes, ikzelf heb twee teven gehad die dit ook deden, maar alleen binnenshuis en niet buiten, met het scheiden binnen zijn ze toch dikke vriendinnen geworden en tuurlijk duurt dat even een poos, het was er maar een die lelijk deed de ander was een goedzak, daar greep ik dus in als ik de escalatie al van te voren aan zag kon, hoppa apart..wel zo dat ze elkaar konden zien....na verloop ban tijd zag die jongste in als er gebakkeleid werd dat ze apart gezet werd....en met het ouder worden is die strijd ook over gegaan, je hebt de leonberger nog maar kort....en wat je beschrijft wat onzeker, vandaar laat de gedragstherapeut ook eens thuis de situatie bekijken.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Het is een beetje koffiedikkijken vanachter het scherm maar het lijkt dat de Leonberger wat onzeker is.

 

Ik zou ze voorlopig even helemaal apart houden buiten, dus om de beurt de tuin in.

 

Ook met wandelen zou ik ze eerst even apart houden. Dan kun je ook zien hoe de Leonberger zich gedraagt als hij alleen is. 

 

Natuurlijk zullen de hormonen een rol spelen, maar ook een herplaatsing levert veel stress. Mijn ervaring is dat ze gemiddeld wel een jaar nodig hebben voordat ze helemaal zichzelf zijn.

 

Gaat het apart een tijd goed dan zou ik beginnen met korte wandelingen samen. Gaat dat goed dan pas samen de tuin in zonder stokken of speelgoed of botjes, altijd onder toezicht.

 

Suc6!

honden page profiel Melissa & TobyMelissa & Toby

Ze vinden elkaar zeker wel aardig hoor! De moment dat er binnen eens een lipje getrokken wordt is wanneer één van de twee het koffiehout van de ander probeert af te nemen of zo, dus zeker niet onbegrijpelijk. Ze liggen ook vaak samen op de mat nog wat te spelen met elkaar en wanneer dit wat te wild wordt, reageren ze dus ook. Echt knokken binnenshuis doen ze niet. 

De gedragstherapeut is reeds bij ons thuis geweest ook en heeft nu enkele filmpjes doorgekregen van hun spelgedrag, hopelijk kan hij ons hier nog wat verder helpen maar voorlopig heeft hij ook een muilkorfje aangeraden voor de Leon als veiligheid. Ongelukjes zijn al gauw gebeurd wanneer je ze uit elkaar probeert de halen... 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Je zou ook nog kunnen overwegen om ze allebei of 1 van beiden chemisch te castreren. Ik heb daar zelf geen ervaring mee maar anderen hier vast wel.

honden page profiel Melissa & TobyMelissa & Toby

De Leon is zeer onzeker, vooral wanneer hij de 4 muren van ons huis verlaat, dus dat had je zeker goed begrepen! Dit is al een stuk beter geworden in onze tuin maar gaf tot twee weken geleden geen probleem naar de Berner. 

 

Ik vrees dat het inderdaad een tijdje apart wandelen en buiten spelen wordt, ik vind het zo jammer maar wil ook niet dat de Berner de dupe wordt van het gedrag van de Leon. We kennen hem ondertussen al vrij goed na 4 maanden maar vertrouwen doe ik hem echt geen 100%... Dat is zonde maar hij is echt getekend door zijn verleden. 

 

Chemisch castreren hebben we zeker overwogen maar is gezien zijn angsten geen goed idee op dit moment. De gedragstherapeut heeft het ons sterk afgeraden omdat zijn probleemgedrag hierdoor erger kan worden. De DA heeft aangegeven dat we sowieso best wachten tot een leeftijd van 1,5 jaar om castratie te overwegen. 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Ja ik begrijp dat hoor.

 

Als er hier een nieuwe herplaatser komt hou ik die altijd apart van de rest. Zo kan hij rustig wennen en vertrouwen opbouwen. En dan heb ik gecastreerde reutjes.

 

Het is niet erg om dat een tijdje te doen, t kost wat meer tijd maar die win je uiteindelijk weer terug als de Leonberger zich veiliger voelt. Het valt ook niet mee met een puberjoch er bij. smile

honden page profiel Melissa & TobyMelissa & Toby

" Ja ik begrijp dat hoor.
 
Als er hier een nieuwe herplaatser komt hou ik die altijd apart van de rest. Zo kan hij rustig wennen en vertrouwen opbouwen. En dan heb ik gecastreerde reutjes.
 
Het is niet erg om dat een tijdje te doen, t kost wat meer tijd maar die win je uiteindelijk weer terug als de Leonberger zich veiliger voelt. Het valt ook niet mee met een puberjoch er bij.  "

Zeker weten tongue-out Ik noem de kleine momenteel 'Terrorist Toby'. De Leon verdraagt er ook heeeeel veel van hoor, maar soms wordt het hem ook wat te spannend met die drukke puber in de buurt. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Melissa, goede dierenarts eerst uit laten groeien voor er een overweging wordt gemaakt voor castratie....kijk en wees alert, zodra de honden elkaar willen aanvliegen,  corrigeer je, de beginnende hond zet je achter het hekje, geen bitten en speeltjes laten slingeren zodat er ook geen aanleiding is om elkaar aan te vliegen...

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Melissa, goede dierenarts eerst uit laten groeien voor er een overweging wordt gemaakt voor castratie....kijk en wees alert, zodra de honden elkaar willen aanvliegen,  corrigeer je, de beginnende hond zet je achter het hekje, geen bitten en speeltjes laten slingeren zodat er ook geen aanleiding is om elkaar aan te vliegen... "

Denk je dat een hekje een Leonberger gaat tegen houden? Dat moet dan een best hek zijn. Als het binnen ook niet meer gaat zou ik kiezen voor aparte ruimtes waar ze elkaar niet kunnen zien.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

I" Denk je dat een hekje een Leonberger gaat tegen houden? Dat moet dan een best hek zijn. Als het binnen ook niet meer gaat zou ik kiezen voor aparte ruimtes waar ze elkaar niet kunnen zien. "

Jawel, hier twee honden van 75 kilo...ook met traphekjes uit elkaar gehouden, zeker als je er zelf bij bent...geen geharrewar dan vliegen ze elkaar ook niet aan als er traphekje er tussen staat.    Wat topicopener aangeeft, binnen is er amper geharrewar...en het zijn beiden rassen die geen gevaarlijke agressie vertonen....buiten ruzie gehad en de verwondingen vielen mee volgens topicopener....geen dierenarts hoefde er aan te pas te komen.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Jawel, hier twee honden van 75 kilo...ook met traphekjes uit elkaar gehouden, zeker als je er zelf bij bent...geen geharrewar dan vliegen ze elkaar ook niet aan als er traphekje er tussen staat.    Wat topicopener aangeeft, binnen is er amper geharrewar...en het zijn beiden rassen die geen gevaarlijke agressie vertonen....buiten ruzie gehad en de verwondingen vielen mee volgens topicopener....geen dierenarts hoefde er aan te pas te komen. "

Ja ik weet dat jij honden van 75 kilo had, maar bij mijn weten hadden die geen vechtpartijen.

 

Ts nog even een vraag. Vond de gedragstherapeut ook dat het vechten was? Een beetje rondspringen en happen kan ook spelgedrag zijn.

honden page profiel Odin & TexOdin & Texgoedgekeurde fokker

honden foto van Odin & Tex

Inter-household agressie is een veelvoorkomend probleem, en daarnaast ook nog eens moeilijk op te lossen. Twee honden in huis betekent altijd managen en weten wat ze van elkaar dulden en niet. Ook als ze nog nooit gevochten hebben en de beste maatjes zijn.

 

Ik zou je willen aanraden om een gedragsdeskundige in te schakelen. Dit is niet iets wat je zonder gedegen kennis kan gaan oplossen. 
Zorg ervoor dat de gedragsdeskundige is bijgeschoold en positieve methoden hanteert. Als een gedragsdeskundige begint over dominantie oid., gelijk wegwezen.

 

Succes!

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Inter-household agressie is een veelvoorkomend probleem, en daarnaast ook nog eens moeilijk op te lossen. Twee honden in huis betekent altijd managen en weten wat ze van elkaar dulden en niet. Ook als ze nog nooit gevochten hebben en de beste maatjes zijn.
 
Ik zou je willen aanraden om een gedragsdeskundige in te schakelen. Dit is niet iets wat je zonder gedegen kennis kan gaan oplossen. Zorg ervoor dat de gedragsdeskundige is bijgeschoold en positieve methoden hanteert. Als een gedragsdeskundige begint over dominantie oid., gelijk wegwezen.
 
Succes! "

De gedragstherapeut is reeds bij ons thuis geweest ook en heeft nu enkele filmpjes doorgekregen van hun spelgedrag, hopelijk kan hij ons hier nog wat verder helpen maar voorlopig heeft hij ook een muilkorfje aangeraden voor de Leon als veiligheid. Ongelukjes zijn al gauw gebeurd wanneer je ze uit elkaar probeert de halen... 

 

Quote van ts.

 

 

honden page profiel Melissa & TobyMelissa & Toby


Ts nog even een vraag. Vond de gedragstherapeut ook dat het vechten was? Een beetje rondspringen en happen kan ook spelgedrag zijn. "

Nee het is zeker geen vechten, hij weet gewoon niet met bepaalde situaties om te gaan en dat uit zich in dit soort gedrag. Andere honden vinden het gewoon absoluut niet prettig en dan krijgen we soms wel een conflict. Ons Bernertje blijft er gelukkig vaak vrij rustig onder zodat hij gewoon terug kalmeert. Het is precies alsof ze deze hond een jaar lang in een hokje hebben gestopt, het deurtje hebben toegedaan en toen verbaasd waren dat hij niet de perfecte hond is. Hebben ze hem maar gewoon terug bij de kweker gedumpt onder het mom dat ze hem terug zouden ophalen na hun reis... Echt een triest verhaal. 

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

Hier zeker ervaring er mee daar ik 6 intacte mechelse herder reuen heb tussen de 30 en 47kg geen reuzen maar kunnen best heftig reageren tijdens een gevecht en schade maken.

 

Dan heb ik ook nog intacte teven thuis haha.

 

Mijn reuen zoeken zeker ook grenzen op bij elkaar, de een meer als de ander, ik laat ze juist wel bij elkaar en altijd onder toezicht. 

 

Als ze een jaar of 3 a 4 zijn dan zijn er geen escalatie's meer hier, en liggen ze hier op elkaar te slapen, zoeken steun bij elkaar en vertrouwen elkaar door en door.

 

Wat ik merk is dat ze uit elkaar houden juist tot problemen leid, en ze de spanning gaan opbouwen naar elkaar.

 

En heel belangrijk is iedere dag een activiteit samen doen waar ze ook moe van worden, niet perse los maar dan kan ook fietsen zijn of een flinke boswandeling van minimaal een uur. Ik merk hier dat de band en vertrouwen in elkaar heel sterk word waardoor ze eenmaal los ook veel beter elkaar respecteren.

 

Juist stilstaan of ze samen op een veldje loslaten zonder wandelen is vragen om problemen als ze onder de 3 jaar zijn.

 

En de gevechten tussen twee reuen laat ik tot op een bepaalde hoogte zelf uitzoeken. Zie ik dat een zich niet fijn voelt, bang word, zich onderdanig opstelt, of wil weg lopen maar de andere gaat toch door dan grijp ik in en mag de aanstichter even aan de lijn rustig worden om erna weer opnieuw te proberen.

 

Castreren is hier geen optie om meerdere redenen, en als ik eerlijk ben zou ik dqt zeker bij zo'n groot en zwaar ras nooit laten doen.

 

Twee teven daar in tegen zou ik nooit laten vechten, dat is een heel ander verhaal.

 

 

honden page profiel Melissa & TobyMelissa & Toby

" Hier zeker ervaring er mee daar ik 6 intacte mechelse herder reuen heb tussen de 30 en 47kg geen reuzen maar kunnen best heftig reageren tijdens een gevecht en schade maken.
 
Dan heb ik ook nog intacte teven thuis haha.

Wow, ben je waarschijnlijk ook druk mee! :) Klinkt fantastisch zo'n grote roedel... Wij willen graag ook nog meer honden, maar eerst moeten deze twee stabiele volwassenen worden. We overwegen om enkel reutjes bij te nemen hierna, eigenlijk wouden we nog twee teefjes maar ik heb schrik dat daar dus meer conflicten van zullen komen. Overigens vind ik het wel een leuk idee, allemaal mannen in huis haha!

 

De Leon heeft zo veel schrik van de buitenwereld dat we op dit moment eigenlijk enkel op 'snuffelwandeling' mogen, dat wil zeggen dat er geen enkele prikkels aanwezig mogen zijn. We hebben een vrij grote tuin maar hoe langer, hoe meer ik ze dingen moet ontzeggen ondertussen, dus ik denk dat we gewoon 's avonds laat nog maar eens met hen gaan wandelen. Wanneer we gaan 'oefenen' bij de gedragstherapeut nemen we de Berner ook steeds mee, omdat de Leon terugkeert naar hem en we het in die situatie dus als beloning kunnen gebruiken. 

 

Ik heb besloten ze voorlopig enkel apart in de tuin de laten wanneer ik alleen ben met hen. Ik ga ze toch gewoon samen laten op de buitenplaats, daar hoor ik ze en af en toe controleer ik of alles in orde is. Ik ben er dan vrij snel bij en mijn emmer water staat in de aanslag. De achterdeur laat ik ook openstaan want ik denk dat dit het conflict niet heeft bevorderd de vorige keer. De Leon kan moeilijk om met barrières, het heeft me al 3 maand gekost om ze gewoon buiten alleen te kunnen laten zonder dat er paniek uitbrak door een gesloten deur... Wanneer mijn vriend thuis is, kunnen ze dan wel gewoon samen de tuin in onder toezicht. Hij plukt ze net iets makkelijker uit elkaar dan ik ;) Ik hoop binnen een 6 maand ze dan terug uit te kunnen laten in de tuin zonder problemen, tegen dan is de Leon een volwassen hond en is het Bernertje toch hopelijk al een klein beetje gekalmeerd! En anders doen we door zoals we bezig zijn, opgeven is geen optie!

Volgende forumvraag: Onder de bank blaffen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^