Adoptiehond; wanneer op cursus en algemene tips welkom!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KasperKasper

honden foto van Kasper

Wij hebben sinds 10 dagen een adoptiehond, namelijk Max de labrador. Max komt uit het asiel (+- één maand gezeten) voordat hij bij ons kwam. Daarvoor heeft hij altijd gewoond bij een oud vrouwtje, die helaas is overleden. Max werd bij het vorige baasje nooit uitgelaten, 's ochtends ging de tuindeur open en Max moest zichzelf dan de hele dag buiten en binnen vermaken. Hoe groot de tuin en het huis was is allemaal onbekend. Max is met de dierenambulance opgehaald en bij het asiel hebben ze hem moeten leren aanlijnen, in de bench gaan etc. .

 

Bij ons gaat het goed met Max, hij is vooral erg enthousiast, snel afgeleid, en soms iets teveel prikkels. Eten vindt Max geweldig, maar of je aan zijn voerbak, snacks of bot komt, boeit Max niet. Wat Max wel heel erg boeit is als je aan zijn speeltjes komt, met name buiten. Binnen komt Max de speeltjes wel eens brengen en laat hij de speeltje vanuit zichzelf los. Buiten is het een no-go en heeft hij altijd een balletje in zijn mond, mits hij niet wordt afgeleid door iets interessanter. Los lopen kan Max buiten al wel, maar ook hier; rustig in de natuur en niemand erbij. Dan luistert hij ook naar "Hier" en "Blijf". Binnenshuis luistert Max het beste naar commando's. Ook is Max binnenshuis al heel rustig als we alleen met hem zijn (en hij slaapt dan veel).

 

Mijn vragen zijn eigenlijk; wanneer kan ik het beste met Max op een basis cursus gaan? Voor zowel ons als Max is het leukst als hij de basis commando's kent. Hij rent namelijk graag achter de bal aan, maar wilt deze niet los laten. Zelfs met een snoepje ruilen lukt niet. Een 2e bal gooien helpt wel, maar dan rent hij wel met de ene bal in zijn bek achter de andere bal aan. Voor hem is het ook leuker als we vaker de bal kunnen gooien. Af en toe trekt Max aan lijn, alhoewel dit steeds beter gaat, omdat we dan meteen opdraaien en zeggen "Deze kant". Wat wel vervelend is voor omstanders (maar onschuldig uit enthousiasme) is dat Max vaak op fietsers af wilt gaan om te kijken wat het is. Verder hebben wij Max nog nooit zien grommer of heeft hij tanden laten zien.

 

Mijn andere vraag is; wat zijn jullie ervaringen met herplaatsers? Alle tips en verhalen zijn welkom waar wij van kunnen leren. Ik heb zelf eerder 2x een Berner Senner gehad (1x pup, 1x herplaatser). Mijn vriendin heeft nog nooit een hond gehad. Ik heb ook het idee dat Max drukker is wanneer zij de lijn vast heeft, dan wanneer ik dat doe.

 

Ohja, Max wordt in 21 april 6 jaar.

 

Alvast bedankt!

 

 

honden page profiel  Dutch Auti Dutch Auti

honden foto van  Dutch Auti

Honden reageren op de energie van hun mens(en).

 

Met de bal gooien en zeker veel met de bal gooien is niet vrij van risico. Zeker niet bij rassen waar vaak heup problemen voorkomen.

 

Verder begrijp ik dat je hond in het keven voor het asiel weinig is geleerd. Een maand in het asiel heeft gezeten en nu bij jou is.

 

Als de hond 6 is en eigenlijk niks geleerd heeft, er in het eerdere leven weinig is gevraagd en verwacht en aangeleerd kun je niet verwachten dat nu alles heel snel kan. Het is zeker niet dat hem niks te leren is, maar op deze leeftijd zal het zeer waarschijnlijk meer tijd en geduld kosten. 

 

Een oudere hond kan niet meer naar puppy cursus, maar eigenlijk begin je bij de basis. 

 

Als ruilen voor een snoepje niet werkt. Heeft jou hond meer met speeltjes. Dan kun je daarmee ruilen. Of probeer het eens met een stukje gedroogde zalm over het algemeen zijn labradors toch wel gek op eten. cool

 

Het is denk ik goed als de hond eerst kans heeft echt aan jullie te wennen en aan hoe de dingen gaan. Daar hebben sommige honden echt wel enkele maanden voor nodig. Sommigen nog wel langer. 

 

Het bal gooien.. Misschien kun je ipv eens denken aan jacht training met dummies. (onder begeleiding beginnen bij de basis dus) daar heb je uiteindelijk niet de zware belasting voor de heupen en risicos kwa remmen en wenden terwijl er nog vaart in zit. Mede omdat een dummie zwaarder is en snel stil ligt. En later ook vaak in water word gebruikt. In water is helemaal niet belastend maar dan moet de hond eerst weten wat er verwacht word. 

 

Misschien iets om over te denken.

 

Maar nu is vooral belangrijk dat er vertrouwen word opgebouwd. Hij is pas 10 dagen bij je. Laat hem echt eerst rustig wennen. 

 

En middels hele kleine stapjes/spelletjes kan worden aangeleerd wat de bedoeling is van een voorwerp/bal/speeltje te lossen. 

 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Staat eigenlijk geen tijd voor. Op cursus gaan? Schept ook een band. Als hij goed geaard is al bij jullie, goed op andere honden reageert en jijzelf hebt er een goed gevoel over? Dan zou je het in principe nu al eens een proefles kunnen proberen.

honden page profiel Odin & TexOdin & Texgoedgekeurde fokker

honden foto van Odin & Tex

Wat fijn dat jullie Max een thuis bieden!

 

Zo te horen moet hij nog veel leren. Maar, alles op zijn tijd. Ga in eerste instantie elkaar goed leren kennen.

 

Het is voor ons ook niet precies te zeggen wanneer een goede tijd is voor een basiscursus, maar na 1 of 2 maanden is helemaal niet gek. Zorg in ieder geval voor een Hondenschool die op een positieve manier traint.

 

Succes!

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Wat fijn dat Max nu alle liefde en aandacht krijgt die hij nodig heeft.

 

Met mijn 2 herplaatsers ben ik nooit op een cursus geweest, want eigenlijk gaat het om elkaar leren kennen en leren vertrouwen. Maar natuurljik is er niets op tegen om naar een cursus te gaan mits mens en hond het allebei leuk vinden.

 

Lola mijn eerste herplaatser werd bijv. heel wild van trekspelletjes ik denk niet dat ze snapte wat de bedoeling was, ze nam het veel te serieus en haar grommen en grauwen vond ik best eng dus dat deden we maar niet meer. Zelf zou ik als ik jou was dat hele balgedoe laten en meer op andere dingen inzetten, zoek- en denkspelletjes bijv. Verder had ze wel een tijdje nodig om de omgeving te vertrouwen. En bleef eigenlijk het liefst gewoon dicht bij huis.

 

Jenna de tweede herplaatser, de hond die ik nu heb, vond haar speel ei altijd wel leuk, totdat ze het ineens zat was, ook bij haar waren en zijn zoek- en denkspelletjes favoriet. Ook zij is een hond die op zich graag ging wandelen (nu vanwege hoge leeftijd en bijna niets meer zien niet meer) maar ook het liefst niet te ver van huis. 

 

Voor beide honden moest het ook echt opgebouwd worden, de eerste tijd alleen korte saaie rondjes gemaakt. Lola kon aan de llijn lopen maar Jenna sprong alle kanten op in het begin. Beiden vielen ook uit naar andere honden en ook verkeer e.d. Bij Lola is dat goed gekomen, maar Jenna is nooit een fan van andere honden geworden. Elke hond is weer anders.

 

Goed kijken naar wat de hond aankan en alle tijd nemen, dan kom je een heel eind en je krijgt er zoveel voor terug. 

honden page profiel KasperKasper

honden foto van Kasper

Bedankt voor alle reacties! We gaan idd eerst rustig elkaar leren kennen en genieten, daarna kijken we wel verder!

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Ik zou zonder speeltjes naar buiten gaan. Dan hoeft hij ook niks te verdedigen. Zeker als je hem zo snel al los laat lopen neem je dan best een risico.

 

Wat zou een cursus je bieden wat je hem zelf niet in alle rust kunt leren?

Wanneer dat moment het beste is is moeilijk te voorspellen. Hij moet jullie en zijn nieuwe woonomgeving eerst goed leren kennen en vertrouwen.

 

Je zou ook eerst eens een paar privelessen kunnen overwegen.

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Ik zou ook echt wachten, Max moet eerst maar eens zich helemaal veilig voelen, vaak duurt dat pas na 3 maanden, dan ga je ook zien dat hij meer durft, dus ook de dingen die je niet wilt.

Ik zou nu trainen op een leuke manier, lekker plezier hebben samen, dat versterkt de band ook.

Ballen zou ik ff niet meer mee gooien, hij wil het niet afgeven, misschien dat dit erger word nadat hij meer zichzelf word.

 

Ik heb zelf mijn 2 de Spanjaard, met de eerste gingen we cursus doen, maar achteraf was het veel te vroeg, pas na 1 jaar hadden we het misschien kunnen doen.

Nu met Sam, geen cursus gedaan, wel heel veel samen geoefend op een leuke manier.

Ik zou dus lekker rustig aan doen, proberen te leren wat je wilt leren, en vooral van elkaar genieten.

Volgende forumvraag: Dwergkees 3 jaar plast in huis
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^