2e hond er bij, maar welk ras?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel samantha van doornsamantha van doorn

Hoi ik ben Samantha, en ik ben het baasje van Medusa. Medusa is een schipperke en ze is vorige maand 2 jaar geworden. Ze is een super energieke, lieve en enthousiaste hond. Ze kan heel goed met de honden van mijn ouders overweg ( 2 boerboels ). 

Ik heb de laatste tijd veel nagedacht en ik ben tot de conclusie gekomen dat ik eigenlijk heel graag een grotere hond er bij wil. Ik heb me veel ingelezen maar ik ben op het punt gekomen dat ik echt niet weet welk ras er nou echt bij mij en Medusa zal passen. Ik heb een grote liefde voor boerboels omdat het zulke lieve honden zijn, alleen weet ik niet of dat bij mij past. Medusa is super actief en we gaan vaak wandelen en rennen soms zijn we wel hele dagen weg. De boerboels van mijn ouders zouden dat echt niet aankunnen, na een uur zijn die al doodop… heeft iemand hier ervaring met boerboels? 

Ik vind de amerikaanse Staffordshire terriër ook een leuk ras, een vriend van mij heeft er 2 en het zijn echt onwijs lieve maar ook energieke honden. Natuurlijk ook een pittig uiterlijk maar daar hou ik wel van. 

Om een lang verhaal kort te houden, ik zoek een lieve, middelgroot tot grote hond met veel energie! Kunnen jullie mij helpen? smile

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Welkom!

Ik denk altijd, kon je maar aan je hond vragen wat zij er van zou vinden.  En dat kan dus niet.

En waarom geen 2e Schipperke?

honden page profiel StaffordStafford

Ik heb zelf een stafford en ik zou dit niet aanraden als een gemakkelijke hond voor erbij wilt. Toby is mega energiek en gek op mensen en kinderen maar moeilijk met andere honden dus no way dat ik rustig in een losloopgebied kan rondlopen. Zelfs in aanlijngebied moet je overal kijken en opletten voor illegale 'willen alleen spelen loslopers'. Stafford en boerboels van je ouders is een combi die ik ook niet zou aandurven. Volgens mij ga je veel gelukkiger zijn met een happy go lucky golden ofzo dan een stafford. 

 

Daarbij weet ik ook niet hoe 'breekbaar' een schipperke is maar dit zijn volgens mij zijn dit toch kleinere hondjes die niet erg gelukkig gaan zijn met een druk spelende lompe staff. Er zijn ook genoeg middenmaat hondjes die energiek zijn en volgens mij leuker bij je huidige hondje gaan passen. 

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

Wat wil je graag dat de hond doet qua karakter? Waaks of niet? Kan gemakkelijk(er) loslopen of niet? Eigenwijs of meer volgzaam?

 

Ik zou een stafford afraden, omdat er bij vechthondenrassen altijd een risico is dat de hond na de puberteit niet meer met andere honden kan. Dat is dan niet te trainen maar gewoon een raskenmerk. Dan heb jij een probleem met je schipperke erbij...

 

Qua energie en activiteit zou mijn eerste idee voor jou een herdersras zijn zoals bijv. een mechelaar, of een jachthondtype zoals bijv. een viszla. Dit zijn echter heel verschillende honden en behalve of het uiterlijk je aanspreekt maakt het dus ook uit of je de bijbehorende karaktereigenschappen interessant vindt :)

honden page profiel samantha van doornsamantha van doorn

" Welkom!
Ik denk altijd, kon je maar aan je hond vragen wat zij er van zou vinden.  En dat kan dus niet.
En waarom geen 2e Schipperke? "

Hoi, ik ben dolblij met mijn schipperke, maar ik woon op mijzelf en ik merk dat ik me erg veilig voel als ik een grotere hond om mij heen heb. Ik woon in een wijk waar er best wel veel word ingebroken. Natuurlijk is dat niet de enige reden dat ik een 2e hond wil, ik vind het ook gewoon zelf superleuk alleen mijn verkeur gaat dan wel uit naar een wat grotere hond. Ik had Medusa al toen ik nog bij mijn ouders woonde. 

honden page profiel samantha van doornsamantha van doorn

" Wat wil je graag dat de hond doet qua karakter? Waaks of niet? Kan gemakkelijk(er) loslopen of niet? Eigenwijs of meer volgzaam?
 
Ik zou een stafford afraden, omdat er bij vechthondenrassen altijd een risico is dat de hond na de puberteit niet meer met andere honden kan. Dat is dan niet te trainen maar gewoon een raskenmerk. Dan heb jij een probleem met je schipperke erbij...
 
Qua energie en activiteit zou mijn eerste idee voor jou een herdersras zijn zoals bijv. een mechelaar, of een jachthondtype zoals bijv. een viszla. Dit zijn echter heel verschillende honden en behalve of het uiterlijk je aanspreekt maakt het dus ook uit of je de bijbehorende karaktereigenschappen interessant vindt :-) "

Het maakt mij niet uit dat de hond niet los kan lopen. Ik zoek een hond met een wat stoerder uiterlijk. Een mechelaar zou inderdaad wel een goede optie kunnen zijn.

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

De meeste honden met veel energie willen ook graag iets 'nuttigs' doen met die energie. Zie je het bijvoorbeeld zitten om een hondensport te doen? Vertel eens iets meer over het karakter dat je precies zoekt? Dan kunnen we gerichter zoeken :-)

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Dat boerboels na een uur lopen moe zijn, is natuurlijk onzin. Die van je ouders misschien, maar dan zijn ze schijnbaar niet gewend aan veel beweging. Het is juist een ras dat uren zou moeten kunnen lopen. Ik heb wel eens wat video's voor bij zien komen van boerboels aan het werk (IGP sport) en ze hebben echt een behoorlijk uithoudingsvermogen, apporteren kunnen ze ook goed. Ik heb niet echt ervaring met het ras, maar een kennis van me heeft er 1, hij loopt ook 3 x in de week hard met de hond. 

 

Wel zou ik even goed nadenken of zo'n groot ras slim is bij een klein schipperke. Een ongeluk is snel gebeurd, al is het onbewust. Ik zou persoonlijk gaan voor een grotere hond, wellicht uit dezelfde rasgroep. 

 

Wat zoek je precies in een hond? Een stafford is hartstikke leuk, zijn graag en veel aan het werk, wel is er altijd een kans dat gedrag naar andere honden  om slaat. Het kan jaren goed gaan, maar het slaat toch vaak om. Als je er dan al op tijd bij bent, moet je ook de ruimte hebben de honden van elkaar te kunnen scheiden. Uit voorzorg zou dat mijn keuze dus niet zijn icm een andere hond. 

honden page profiel Claudia en Tibetaantjes Sarah en ChenpoClaudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

honden foto van Claudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

Ik denk als je een waakse hond wil ivm de veiligheid dan zit je inderdaad op de grote berghonden zoals die van mij of zou een Boerboel kunnen. Maar die zijn meestal inderdaad wat minder actief vaak minder goed los.
Al kunnen die zeker ook wel een keer een wandeling van wat uren maken hoor.
Je zou gewone wandelingen samen kunnen doen en extra bv wat joggen of als je hele middag of zo gaat wandelen met de kleine en dat de grote het huis bewaakt? Maar misschien vindt je dat niet zo leuk.
Mijn ervaring is dat mijn 11 jarige Tibetaanse Mastiff het totaal niet erg vindt binnen te pitten terwijl de kleine van mij meegaat voor lange ronde. En is super voorzichtig met de kleine.

Ik weet niet hoe voorzichtig de Boerboel is met kleintjes en of die erg onbenullig zijn.

Wil je een grote die energique mee doet en ook wel zou waken dan kom je denk ik inderdaad in de herder groep. Al zijn die qua waken net wat minder als bv een Boerboel. Maar Boerboels etc. moet je ook maar net liggen en aankunnen en zijn ook niet voor iedereen.

honden page profiel gabbergabber

honden foto van gabber

Groenendaeler? 

 

 

honden page profiel SaartjeSaartje

honden foto van Saartje

Ik zou niet snel een grote pup bij een kleiner ras zetten, dito in geval van de honden met een gemiddeld hoger risico per individu op hondintolerantgedrag.

 

Als het dan groter moet en ook nog een beetje dapper cq afschrikwekkend, denk eens aan een airdale terriër of een bouvier.

 

Beide mijn inziens een betere match dan een staff, mechelaar of boerboel.

honden page profiel Koert En poppy Koert En poppy

honden foto van Koert En poppy

Ik zou een newfoundlander aanraden of landseer ech dat zijn ook mooi honden samantha 

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Zou echt heel goed kijken naar wat je zoekt in een hond en wat je de hond kunt bieden, niet alleen om het uiterlijk omdat je je dan veiliger voelt!

 

wat wil je doen met de hond? Wat verwacht je van een hond? 

honden page profiel Odin & TexOdin & Texgoedgekeurde fokker

honden foto van Odin & Tex

Grootte moet je niet onderschatten. Als ze eenmaal volwassen zijn hebben ze echt wel door wat hun grote en kracht is, meestal dan. Heel af en toe moet ik hem even tot rust manen, maar hij weet dan ook meteen; oh, ik liet me even gaan.

 

In de puberteit zijn het een soort ongeleide kanonskogels in een veels te groot puppy-lijf van minstens 40 kilo. Hij heeft hier letterlijk iedereen wel eens ondersteboven gelopen, inclusief ouders en de kat. 

 

Daarnaast is een grote hond echt NIET altijd praktisch. Ik heb letterlijk een nieuwe auto moeten kopen en een grote hond is absoluut niet overal welkom. Dit zijn dingen waar je tegen aan gaat lopen.

 

Verder zijn er ook dus de dog-achtigen. Deze honden zijn wel groot, maar hebben niet het karakter van de Mastiffs. Ze zijn rustig en minder fel. 

Als de honden het gewend zijn om wat meer te bewegen beleven ze er echt wel plezier aan.

 

Kijk goed naar het karakter van de hond. Wat zoek je? Wat past bij je huidige hond? Wat past in je leven? En als laatste pas het uiterlijk. Succes!

honden page profiel SaartjeSaartje

honden foto van Saartje

Daarnaast is een grote hond echt NIET altijd praktisch. Ik heb letterlijk een nieuwe auto moeten kopen "

Dito hier. In een gezin met 2 rap groeiende kinderen en een hondje van slechts 15 kg, hebben wij ook een grotere auto gekocht toen we een nieuwe moesten hebben.

 

Waar we eerst een C3 hadden, maar eigenlijk geen boodschappen konden doen met de kinderen op de achterbank en de hond in de autobench achterin, hebben we nu een C5 stationwagen en zou een 2de hond, dus ook een tweede autobench er opnieuw voor zorgen dat er geen boodschappen in de auto passen + gezin + 2 honden.


Overigens heb ik overwogen om er een 2de bij te nemen, maar vanwege het risico dat het niet zo klikken tussen beide honden het laten varen. En heel eerlijk, als ik zie hoe jaloers onze dame wel eens reageert als ik, met name jongere, andere honden aandacht geef, ben ik blij dat ik het niet gedaan heb. Daarnaast ben ik graag 'actief' met mijn hond en zou dat lastiger zijn met 2 honden, omdat je vaker niet dan wel met twee honden tegelijk actief kan zijn (speuren bijvoorbeeld). 

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Misschien is de duitse herder iets voor jullie (uiteraard van een goede fokker), ze zijn allround, altijd in voor aktie, en veel mensen zijn er bang voor is mijn ervaring, terwijl het juist zulke lieve honden zijn. (Maar vaak in de verkeerde handen vallen helaas)

honden page profiel LinaLina

honden foto van Lina

Ik heb zelf een kruising stafford. Dit is een energieke pittige hond. Hij zit bomvol energie. Maar, tegelijkertijd is het ook een heerlijke knuffel, die heerlijk met me kan relaxen. Hij is superenthousiast. Deze honden staan er echter wel om bekend dat ze intolerant kunnen worden naar andere honden. Dit is wel iets waar je rekening mee moet houden als je de honden meeneemt naar je ouders. Die van mij heeft hier overigens geen problemen mee en vindt alle honden leuk. Op 1 Duitse herder na die hem telkens aanvalt. 

Mijn neef heeft Amerikaanse bullies xl. Dat vind ik ook hele mooie lieve honden. Net iets rustiger, maar toch kun je er lekker mee op pad. Ik had er bijna 1 bijgenomen, maar mijn man wilde het liever bij 1 hond houden.

 

Bij dit soort honden loop je wel tegen een aantal zaken aan. Meenemen op vakantie en opvang tijdens vakantie zijn lastig. Ook hebben veel mensen een bepaald beeld bij de hond en eigenaar. Met een labrador heb je dit probleem niet.

Vb. Pas geleden stond een vrouw hem te aaien, wat een mooie lieve hond zeg. Wat is het voor ras? Een Stafford kruising... en hand weg en paniek,  oh uhhhh. 

Ik heb ook echt een voorkeur voor grote honden. Ik heb altijd bakbeesten gehad (bordeauxdog, bullmastif x labrador), dus dit is de kleinste. Boerboels heb ik me wel in verdiept destijds, omdat ik dit ook mooie honden vind. Maar, ze zijn zo enorm. Als zo'n hond gaat, dan kan ik hem niet houden. 

honden page profiel Mila & MaraMila & Mara

honden foto van Mila & Mara

Wat leuk dat je een tweede hond wil!

Ik denk dat je het beste kan kijken naar jouw situatie en op basis daarvan een ras kiezen.

Wat zoek jij in een hond? Wat heb jij een hond te bieden? Wat vind jouw hond fijn of juist niet fijn aan andere honden? Wil je dat ze gerust samen kunnen spelen? (dan is het niet altijd handig als ze erg verschillen in grootte en karakter)

Gebruik deze antwoorden als basis om een ras te kiezen laughing

Je zou bijvoorbeeld deze site kunnen gebruiken om te kijken welke honden aan jouw "criteria" voldoen: https://www.royalcanin.com/nl/dogs/breeds/breed-library

 

En ik lees dat je graag een grote hond wil, omdat er vaak wordt ingebroken in jouw wijk. Ik begrijp je gedachten, maar staar je daar niet blind op. Ik heb zelf twee keeshonden en er is niemand die hier onopgemerkt inbreekt. De kans dat je hier onopgemerkt de deur uitloopt is nihil en dat schrikt nog altijd meer af dan een grote goedzak wink 

Volgende forumvraag: Border collie met jonge kinderen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^