Siberische Husky puber - verlatingsangst tips

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Husky BlueHusky Blue

honden foto van Husky Blue

Hi!
Ik heb een Siberische Husky reu van bijna 9 maanden en waarvan nu de pubertijd begint door te breken. Sinds een weekje gaat zijn pootje (eindelijk) omhoog tijdens het plassen en hij lijkt wat energieker en mij meer uit te dagen. Op momenten oost indisch doof (niet luisteren dus).

Hij is verder een enorm vriendelijke hond (heb soms het idee dat ik een Golden Retriever heb). Kent geen agressie, ook niet als er agressie van andere honden naar hem is. Gaat leuk met kinderen om en is zoals het nu lijkt echt een allemansvriend. 

Recent puppy cursus Basis I afgerond en inmiddels bijna halverwege Basis II en we hebben het erg leuk samen. Ik werk volledig thuis dus kan hem erg veel aandacht geven. Onder andere dagelijks interval hardlopen en vaak wandelen.

Nu ga ik dagelijks een uurtje sporten en vaak ook een uurtje yoga en moet dan even weg. Heb een behoorlijk grote XXL bench in de woonkamer en daar ligt hij ook vaak uit zichzelf in. Als ik ga slapen, dan slaapt hij de hele nacht in zijn bench, zijn 'kamer' met wat speeltjes en knuffels.
Tot kort geleden ging het best goed als ik dan even een uurtje weg ging en hij de bench in moest. Hooguit even wat gejank en dan gewoon lekker liggen en spelen. 

Maar sinds een week is het echt drama in de bench als ik weg moet (niet 's avonds en 's nachts als ik ga slapen). 
Het is echt keihard janken en ook bijten aan de bench-deur. Ik heb een puppy cam en houd hem goed in de gaten als ik weg ben en het is nu deze dagen wel echt zielig zo, erg veel herrie en het is even opnieuw uitzoeken hoe hiermee om te gaan. 

Ik wilde al proberen hem los in de woonkamer te laten als ik eventjes weg ben (kan toch live mee kijken). Maar het vooral gaande als ik dus weg van huis ga, lijkt een enorme verlatingsangst op gang te komen. 
Hij is dan ook erg hyper in de bench. Zostraks was ik even een klein uurtje sporten en na een half uur wordt hij iets rustiger maar toch nog erg hyper en luid. Heb er wel filmpjes van die ik kan posten indien gewenst.

Dan is de vraag: wat zijn jullie tips? Hoe gaan jullie hiermee om?

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 2 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Oefenen met even alleen laten en dan de deur van de bench open laten, dus geen deur dicht doen, kijk eens of je hond los kan lopen in huis...begin ermee dat je naar boven gaat, doucen en even naar buiten...als je hond geen sloper is hoef de hond niet in de bench.....ik ben niet antibench, maar op een gegeven moment moet je ook proberen als je weggaat wat meer vrijheid te gunnen, een pup die nog aan van alles zit okee, maar een jonge hond is een bench toch gauw een opgesloten gevoel...zelf heb ik honden die geen bench hebben gehad, ik heb wel als ik weg ging een ruimte gecreerd waar de hond kon zijn en sloop proef was, en ik heb nimmer honden gehad die verlatingsangst hadden, ga eerst een heerlijke lange wandeling maken en als je thuis komt een goed bot, en ga dan zelf eens even rond het huis lopen en weer terug, breid dat uit, en iaat de bench dan open en laat de hond zelf een plek zoeken ...

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Maar het vooral gaande als ik dus weg van huis ga, lijkt een enorme verlatingsangst op gang te komen. Hij is dan ook erg hyper in de bench. 

Is het niet eerder frustratie omdat ie niet mee mag en opgesloten wordt, ipv angst? 

 

Kan je even terug naar de basis gaan?

Dus: eerst qualitytime voor de hond, samen een activiteit doen die hem voldoening en aandacht schenkt, en dan het alleen-blijven terug oefenen door even kort naar buiten te gaan en weer terug te komen.  

Kijk waar het precies mis loopt. Wanneer ie onrustig wordt.

Is dat het moment dat ie in de bench moet? Is dat wanneer hij merkt dat jij je klaar gaat maken voor vertrek (jas, schoenen, tas nemen,...). Of pas als je de deur uitstapt?

Dus niet wanneer ie gaan janken, maar wannneer je de eerste tekenen van onrust ziet. Dan weet je waar het heikel punt voor 'm zit, en kan je het van daaruit anders aanpakken. 

honden page profiel Husky BlueHusky Blue

honden foto van Husky Blue

Goedemorgen,

Wat een fijne heldere tips! Ik ga ermee aan de slag. 

Los van 's nachts is Blue los in de woonkamer als ik thuis ben, denk dat hij goed weet wat zijn speeltjes zijn en wat bij mijn inboedel hoort en dus geen speeltjes zijn. Dus zie hem niet direct alles slopen, al vind ik het nog wel eng hem langere tijd alleen uit de bench te laten, al ga ik dat wel opbouwen. Heb nu 2 puppy cams dus kan de hele woonkamer bekijken.

Vanmiddag ga ik oefenen met de bench open laten en dan even naar buiten en dan kijken hoe Blue reageert.
Van te voren dan goed aandacht geven en stevig stuk uitgelaten. Ik post later wel weer hoe het gaat.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Fijn en mooi, geen sloper...en anders een ruimte creeren, waar die de ruimte heeft...bijvoorbeeld, mijn pup kreeg als ik weg was de keukn/berging, bak water erin...en na een wandeling rust daar.....jouw hond heeft al een leeftijd dat de bench niet meer zo prettig is..proberen en kijk of het lukt...laughing

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

Het hoort ook wel bij het ras dat ze dit niet goed kunnen. Het zijn echte roedelhondjes. De meeste mensen die ik ken met Husky’s hebben er dan ook nog een hond bij. Dan lukt even alleen blijven vaak wel. Niet dat ik je direct wil aanraden om er nog eentje te nemen. Qua slopen ken ik veel Husky’s die dat juist doen als ze alleen zijn. Dus als je hem los gaat laten zou ik wel heel goed kijken dat je dat op een veilige plek doet. Vrienden van mij hebben een Husky proof logeerkamer gemaakt (lees er staan alleen hondenspullen en speeltjes in) voor hun pubertje.

honden page profiel Beaujolais Beaujolais

honden foto van Beaujolais

Onze Bo (10 mnd) kon prima 2 uurtjes alleen gelaten worden in de bench. Tot hij ineens ziek werd en terwijl wij niet thuis waren overgegeven heeft in de bench. Wat moet dat beessie zich rot gevoeld hebben. Sindsdien konden we hem niet meer alleen laten. Jankte alles bij elkaar als we weggingen. Snachts slapen in de bench is nooit problematisch geweest.

Dit is ongeveer 2 mnd geleden. Ben nu weer beginnen met rustig opbouwen. Als ik wegga geef ik hem een goedgevulde Kong,(zeker als het uit de vriezer komt is hij daar lang zoet mee. Tot nu toe gaat het goed. Vandaag 20 minuten weggeweest zonder problemen.

Succes. 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Dit type ras staat erom bekend. Vinden het vreselijk om opgesloten te worden in kleine kooien en kunnen moeilijk alleen zijn. Het zijn roedelbeesten, die willen werken met de baas. 

 

Ik zou de bench laten voor wat het is. Pas weg gaan als de hond volledig voldaan is en dan langzaam gaan oefenen met alleen zijn. Vooral niet te snel gaan.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Zou beginnen om te kijken wat er gebeurd als het deurtje open houd van de bench, sommige honden doen erg zenuwachtig in het de eerste 10m en blijkt iets later niets aan de hand te zijn, de meeste gaan gewoon rustig liggen tot je weer terug bent. Moet niet te lang duren natuurlijk want dan gaan ze zich vervelen.

 

Verder is het altijd belangrijk bij gedragsproblemen om medische kwesties uit te sluiten. Dus mag ik vragen waarom hij zijn poot nu pas optilt bij het plassen? Dat is wel vrij laat. Kan ook gekopieerd gedrag zijn van een andere hond maar het is wel bijzonder.

Volgende forumvraag: Plassen binenn
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^