Ineens achter kinderen aan...

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Beaujolais Beaujolais

honden foto van Beaujolais

Goedenavond allemaal. Hier een nieuw probleem waar we sinds deze week tegenaan lopen. Onze hond Bo, inmiddels 9 maanden oud, heeft het idee opgevat dat het leuk is om achter kinderen aan te rennen, tegen ze op te springen, en zelfs naar ze te happen.

Het gebeurde een paar dagen geleden voor het eerst, Bo liep los in het losloopgebied en zag in de verte een kind lopen die zwaaide met een stok. Voor ik het wist sprintte Bo eropaf, sprong tegen het kind op waardoor het kind op de grond viel en begon naar hem te happen. Hij bijt niet door, dit is volgens mij speelsheid maar het komt bij een kind hard aan. Natuurlijk geprobeerd om hem te roepen en 'nee' te roepen, normaal gesproken luistert hij goed maar het leek of hij me niet hoorde, ik heb Bo dus echt van het kind af moeten trekken. Kind is zich natuurlijk rotgeschrokken, ouders boos....

Vanmiddag gebeurde het weer, ik liep met Bo in het park en daar speelde mijn zoon met 2 vriendjes. Weer trok hij een sprint, ik dacht eerst nog omdat hij mijn zoon zag, maar in plaats van naar mijn zoon rende hij naar een van de vriendjes. Deze rende weg, waardoor Bo achter hem aan ging en weer springen en happen. Ook dit keer weer een kind dat zich rot is geschrokken.

Ik durf Bo nu dus niet meer los te laten. In januari kan ik terecht bij een gedragsdeskundige. Maar voor die tijd zou ik heel graag tips willen hoe dit aan te pakken. Dank alvast! 

honden page profiel Marijke - Aila, Dinja & EviMarijke - Aila, Dinja & Evigoedgekeurde fokker

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Maar spelende bewegende kinderen zijn ook gewoon heel leuk! tongue-out

ik vertrouw die van mij ook niet op zo’n moment, en lijn ze daarom gewoon even vast. Gewoon voorkomen dus smile

 

je hond is 9 maanden, sowieso een fijne puberleeftijd. De gt kan vast goede tips geven. 

In ieder geval voorkomen dat het kan gebeuren ( dus aanlijnen als je de situatie niet vertrouwd). En als je ziet dat je hond er op focust de afstand vergroten en afleiden. 

zo doe ik het in ieder geval met situaties die ik niet vertrouw. 

honden page profiel Odin & TexOdin & Texgoedgekeurde fokker

honden foto van Odin & Tex

 

Mijn beide honden, zowel volwassen als puber (9maand) gaan aan de lijn bij kinderen. Mijn volwassen hond kan ze goed negeren. Maar een rennend kind met een tak, knappe hond die dat kan negeren.

 

Sorry, maar het blijven honden. Zelfs al zou een hond 'niks' doen, zou ik nooit het risico willen lopen dat mijn hond achter een kind aanrent. Zo gebeuren dus ongelukken. Ik zou als ouder inderdaad ook laaiend zijn. Een loslopende hond, bij kinderen...

 

Aanlijnen dus. Voorkomen. 

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

Heel eerlijk... ik vind dit geen raar gedrag voor een jonge hond..

 

Gewenst nee absoluut niet en daarom voorlopig de lange lijn eraan en kinderen juist opzoeken zodat je erop kan trainen dat jij leuker bent als die kinderen en dat hij wel met jou mag spelen en niet met die kinderen. 

Heel belangrijk is om nu ervoor te zorgen dat hij geen succes meer heeft hiermee en leren dat er alleen met jou gespeeld word. Hoe vaker hij succes heeft hoe moeilijker het ombuigen / afleren word hiervan.

 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Uiteraard zijn die kinderen bang, je kan ook alles speelsheid noemen, het zal ook niet lelijk bedoeld zijn, maar sorry, dit is 200% o ongewenst gedrag, precies wat je zwgt. En kijk uit Als er iemand aangifte doet dat je nond bijt, heb je een harde dobber. Dus voorkom dit gedrag. Kinderen in de buurt, je hond aanlijnen, 

Alles wat rent wekt jacht instinct op, als het een konijn is, zeggen, oh kijk het is een jacht hond hij gaat achter een konijn aan.

Als het de kat in je eigen tuin is, zorgt de hond dat de kat verdwijnt, top,

Als het de kat van de buren is, oeps, minder leuk.

Maar kinderen zijn nog done.

Hier zie je dus hoe grenzen aangegeven worden bij mensen dan wel te verstaan, hond en kind nooit samen zonder toezicht, is regel een bij kinderen en honden,

 

Zeg in ieder geval tegen je eigen kinderen dat ze niet meer wild met de hond spelen, rustig zijn bij de hond, niet gaan rennen of noem maar op. Jouw kinderen kennen de hond, maar door wild met ze te spelen gaat je hond dit verleggen naar andere kinderen.

Zo te zien is het een labrador, die zijn nu eenmaal enorm lomp, behoorlijk sterk en behoorlijk in gewicht, daar kan geen kind tegen op. Zelfs een volwassen iemand heeft er een hele kluif aan om niet onderste boven te gaan,

 

Geef hem de vrije hand , los, op bv, een weiland, waar niets anders is, kan hij toch rennen, maar niets platwalsen,

 

hoe die mensen zich hebben gevoeld, ik kan het mij zo voorstellen,

Deze week had ik last met een golden, pup 5 maanden, dook op mijn Diki van 7 kg. Ik zei, mijnheer lijn uw hond aan, veel te veel gewichtsverschil. Ja, zei de man, blijf even staan. Ja zei ik, 1,5 meter. Graag aanhouden,  die man stond op mijn tenen te dansen, maar enig benul om zijn hond te pakken had hij niet, ik zat inmiddels onder de blubber, tot mijn  nek toe, steeds maar tussen de golden en mijn hondje in, en die man stond maar dom te doen met de hond voor zijn neus. Ik heb de hond uiteindelijk zelf in zijn nekvel gepakt, en opgetild en met gestrekte arm, afstand aan de man gegeven, ik was echt woest.   Excuus van de man? Hij is pas 5 maanden. Ja jammer dan, daarvoor hoeft hij mij  hondje niet te pletten, mijn hondje was erg bang..

Gelijksoortige situatie, maar was Diki een kind geweest, was het voor veel mensen een veel akeliger situatie geweest.

 

Luistert de hond niet ? is het voor mij een lijntje er aan. Dat doe je dus goed.  Zelfs met mijn mini, niet komen als ik roep, jammer dan rest van de wandeling aan de riem, nou ze komt inmiddels 99% in een keer en de andere procent in twee keer roepen. Zo heb ik het met al mijn honden gedaan en daar zat ook een picardische herder bij, dus niet zeggen, ja maar je hebt geen verstand van grote pubers. 

 

 

Hele goede oefening is de oefening wacht,  bevriezen waar de hond dan is, dan heb je controle op je hond ook op afstand. Is altijd het eerst commando dat ik een hond leer. En je kan je hond altijd aanlijnen zonder vang spelletje. Wil je weten hoe je dit aanleert, stuur me dan een p b 

 

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

Ik heb mijn hond aangeleerd om achter mij te gaan lopen als er kinderen voorbij komen. Bij twijfel lijn ik hem altijd aan! 

Dit soort situaties zijn namelijk heel vervelend

honden page profiel Beaujolais Beaujolais

honden foto van Beaujolais

Zo te zien is het een labrador, die zijn nu eenmaal enorm lomp, behoorlijk sterk en behoorlijk in gewicht, daar kan geen kind tegen op. Zelfs een volwassen iemand heeft er een hele kluif aan om niet onderste boven te gaan,
  
Hele goede oefening is de oefening wacht,  bevriezen waar de hond dan is, dan heb je controle op je hond ook op afstand. Is altijd het eerst commando dat ik een hond leer. En je kan je hond altijd aanlijnen zonder vang spelletje. Wil je weten hoe je dit aanleert, stuur me dan een p b 
  "

Bo is geen labrador. 

Hij is een kruising, we denken pointer en schnauzer. Hij is dus gelukkig iets minder lomp, maar even goed inmiddels 15 kilo, dus als hij op je af gedenderd komt en tegen je opspringt is dat een behoorlijk gewicht. 

Het commando wacht kent hij. 'Normaal' gesproken is Bo een hele gehoorzame hond. In dit geval lijkt het wel of hij me niet hoort en gaat door tot ik fysiek ingrijp. Hij heeft dit ook bij sommige honden, als ze  druk aan het spelen zijn dan heeft hij ook geen tijd meer voor mij. Doet net of hij me niet hoort, of hoort me echt niet?

Dat hij dit nu bij kinderen doet is nieuw. 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Ik dacht zelf ook, te lange poten voor een lab, dacht kruising Duitse staandexlab. Zit ik dus naast. De pointer is zeker te zien, maar die is nog een stukje lastiger dan een lab en veel meer jachtpassie, samen met een schnauzer, de rattenvanger, fel en volhardend .( Zie ik ruwe haartjes op zijn snuit?)  Heb je hier je handen aan vol.

 

Wacht kent hij al, super. Dit uit gaan breiden aan een lange lijn in drukkere gebieden,

 

Maar inderdaad iets dat wegloopt, dan houdt je,  hem niet tegen, en dat zal heel erg  moeilijk af te leren zijn, dat zit zo in zijn genen. . Dus riempje eraan.en los op hele stille stukken.

Mijn heidewachtel was de meest gehoorzame hond die ik ooit gehad heb, tot ze een konijn zag, dan kon ik rustig een uur gaan zitten wachten, had ze wel lekker gerend. 

 

En logisch als je hond speelt met een ander hond, heeft hij bananen in zijn oren., puber he, roepen heeft dan ook totaal geen zin. Hij hoort,je heel goed en ziet dat je blijft staan wachten. Dus kan hij rustig doorgaan.

Wachten tot hij naar je kijkt, dat zijn delen van secondes, maar dat doet echt iedere hond, controleren of baasje er nog is, o0 dat moment, roepen en weglopen. Is lastig dat weet ik. Maar als je je hond geleerd hebt hier en dan gelijk weglopen weet je hond dat hij met je mee moet komen.

Dit is een van de eerste oefeningen die ik aan de riem leerde bij de,puppen groepen, en ook oudere honden, . Lange lijn, hoog stemmetje hier, en direct  achteruit lopen tot de hond mee kwam, en ja dan heb je de riem zodat de hond met je mee moet, niet rukken, maar meenemen, slap lijntje en de hond voor je......braaf, koekje, en weer hier en achteruit ,  de leukste oefening die er is..  je hond moet dan leren, hier is baasje loopt weg, baasje is koekjes, ik moet er heen.

 

Maar nogmaals een jachtpassie doorbreek je hier ook niet mee. Lees je in over de pointer, dan weet je wat voor hond, wat voor werk, en waarom hij jaagt,

Succes. 

honden page profiel BlondieBlondie

Ik had het gisteren ook. Ineens reageerde onze hond zeer alert toen kinderen aan kwamen rennen en wat gilden. Nu had ik haar al aan de lijn, want het was op straat in een autoluw gebied. 

Aandacht vragen, afleiden en bij toch weer om willen draaien dat met een Nee aangeven, en weer afleiden en doorlopen. Dat doorlopen en als de aandacht weer even op jou is dat weer belonen met positieve woorden of een aai.

Bij onze puber die ook de neiging had (skaters, kindertjes op kleine fietsjes, voetballende kinderen etc..) ging ik eigenlijk al afleiden voor hij goed en wel de aandacht op ze had gevestigd, bij hem leidde ik af met samen een spelletje doen waarbij ik het speeltje vast bleef houden zodat ik de hond wel in mijn buurt hield, én aan de lijn.

 

Met loslopen juist op prikkelarme momenten riep ik hem toen hij jong was vaak terug/bij me en beloonde dat ook meestal met even spelen. Of voer als de hond daar gevoelig voor is. Door dat te oefenen en niet telkens aan te lijnen kun je bij wat moeilijkere situaties tijdig ingrijpen en ook terugroepen.

Als ze al in de ren zijn, ben je vaak te laat. Dus nu even goed op zijn signalen blijven letten als je merkt dat hij op iets af wil gaan.

Volgende forumvraag: Snappen bij tuigje om doen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^