Dierentherapie (opleiding)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DezeNaamDezeNaam

honden foto van DezeNaam

Ik ben bijna klaar met mijn bachelor en hierna wil ik me verdiepen in 'Animal Assisted Therapy'. Met honden, paarden of ... 

Nu is mijn vraag of er hier mensen zijn die ervaring hebben met deze opleiding en het werkveld (in België/omstreken)? 
Misschien voornamelijk het werkveld dan, want dat lijkt erg klein te zijn. Begin je zelf een organisatie, sluit je je aan bij een asiel, hoeveel eigen dieren heb je, krijg je hiervoor een vergoeding,..? Een eigen (opgeleide) hond hebben is bijvoorbeeld handig, maar persoonlijk zie ik veel voordelen in een samenwerking met het asiel waar je honden met gedragsproblemen in kan zetten. 

 

Mogelijk dacht ik dat het een goed idee is om eerst een opleiding hondengedragstherapie te volgen en het zo verder op te bouwen. (Maar voor veel cursussen heb je dan ook weer een eigen hond nodig- en de keuze is hier ook weer reuze, daarom een apart topic-. Nu heb ik mijn 'wandelhondjes', maar ik denk niet dat de eigenaars deze lang willen missen.)

Een (voorlopig niet zo belangrijke) bijvraag: welke honden zijn volgens jullie stabiel genoeg voor een AAT opleiding? Ik ben weg van de herders, maar de Silken Windsprite lijkt me bijvoorbeeld een erg stabiele hond. (En ja, veel hangt af van de opvoeding maar ik zie veel vaker herders of andere gevoelige rassen die ondanks deskundige begeleiding last hebben van uitvalgedrag.)

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

Ik ben zelf na 5 jaar nu bijna afgestudeerd als forensisch orthopedagoog ( in de praktijk vervul ik de functie van een psycholoog op de jongerenafdeling). Ik wil mij uiteindelijk ook verdiepen in AAT. Denk wel dat het goed is om je goed te verdiepen in je vak en te kijken welke mogelijkheden daar liggen. Ik heb mijn hond aangeschaft om in te zetten bij therapie ( een labrador). Hij heeft echter een heel gevoelig temperament en is niet geschikt hiervoor helaas.. Hier moet je dus ook wel rekening mee houden. De hond moet het echt leuk vinden. Weet niet waarvoor je honden wil gaan inzetten? Is dit voor mensen met PTSS, of autisme of iets anders? Gaat het om kinderen? Het is in ieder geval belangrijk dat het aansluit op je doelgroep. Ik merk dat het steeds vaker word ingezet in de klinische hoek ! Denk dat er dus wel genoeg plekken zijn om rond te vragen.

Op je eerste vraag.. Je kan natuurlijk zelf iets beginnen, maar ik denk zelf dat het in dit vakgebied handig is om eerst ervaring op te doen. Zowel met je vak als met honden. Denk dat het daarom zeker nuttig is om een opleiding in hondengedrag te doen!

Je kan een kijkje nemen bij Dutch Cell Dogs. Zij zetten asielhonden in bij detentiecentra. 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^