Oude(re) hond laat ons niet toe bij nieuwe pup.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel PatriciaPatricia

honden foto van Patricia

We hebben een Franse Bulldog van bijna 3 jaar. Ze is altijd al wel wat dominant geweest, maar in principe altijd wel lief naar ons. Sinds vandaag hebben we er een nieuwe pup bij. Nu is het zo dat onze Bull van 3 ons er het liefste nu al niet in de buurt laat (ja echt, nu al!). Ze gromt en hapt dan ook echt naar ons. Als ze samen los op de grond lopen dan gaat ze er zo voor staan dat ik de pup niet meer op kan pakken. Overal gaat ze ertussen staan en doet dan heel lelijk. Iemand advies hoe hiermee om te gaan? Ik heb een puppyren staan, is het beter om ze voorlopig achter de hekjes aan elkaar te laten wennen?

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Is ze wel lief voor de pup?

Anders doe je je oudere hond een halsband om en een lijn eraan.

Dan kun je haar als het moet bij je houden en haar laten weten wat je wilt.

Als ze los rond kan lopen en ze luistert niet, dan heb je er helemaal geen controle meer over.

Ze zal ook nog wel moeten wennen aan de nieuwe huisgenoot.

Probeer ook om met je oudere hond elke dag iets alleen te doen, wat je normaal ook met haar deed, een leuke wandeling of zo.

Zodat haar normale vertrouwde leventje niet ineens voorbij is.

 

 

honden page profiel PatriciaPatricia

honden foto van Patricia

Hoi Sylvia, Bedankt voor je reactie. Ze is vooral opdringerig naar de pup en drukt haar een beetje de hoek in (en gaat er dan voor staan zodat wij er niet bij kunnen). Ik begrijp dat ze aan de situatie moet wennen, maar ik kan haar moeilijk de hele dag aan de lijn leggen in huis. Ik ga zeker leuke dingen doen met de oudere hond. In eerste instantie wilde ze niet eens mee wandelen, maar inmiddels hebben we al een ronde gedaan en ging ze toch graag mee. :-)

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Patricia, apart he, niet samen, twee wandelingen apart en een samen, kijk of dat okee gaat...in huis kan je met traphekjes gaan werken, zodat ze even apart van elkaar zijn...de oudere ziet de pup als hee wat kom jij hier doen, wennen moet tie er aan dat de pup blijft...geef apart eten niet samen eerst aan elkaar wennen.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

helemaal eens met het bovenstaande. De hele dag aan de lijn, het klinkt zo zielig, maar je hebt wel controle en het is niet de rest van haar leven, maar even in deze overgangsperiode. Het is  niet de bedoeling dat je haar in een hoekje van de kamer vastbindt, maar lijn er aan, dan kam ze net zo goed met je mee lopen, maar gaat ze dan de pup beschermen, daar lijkt het op, dan kan je haar aan de lijn begeleiden, weg bij de pup, want ze zal toch moeten leren dat jij degene bent die beschermt, dat zij dat  niet hoeft te doen.

 

 

Maar is je hond soms schijnzwanger, of net loops geweest?  Dat kan dit gedrag ook uitlokken,

 

honden page profiel PatriciaPatricia

honden foto van Patricia

Onze hond is gesteriliseerd, dus geen last van loopsheid of schijnzwangerschap. Aan de ene kant beschermt ze de pup, maar aan de andere kant pikt ze de speeltjes, legt die ergens in een hoekje en gaat er dan waaks voor zitten.

Voor de rest doe ik inderdaad alles apart. Ik moet inderdaad iets vinden dat ik haar bij de pup weg kan halen zodra ik zelf in wil grijpen of haar zelf op moet pakken ergens voor.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

In plaats van dat jij naar de hond toeloopt, roep je je hond bij je. Dus weg van de pup. Komt ze naar je toe, dan laat je weten dat dit goed is en wijs je haar een plaats aan. Als ze daar ter plaatse blijft, ga je naar de pup. Daarna kan je weer aandacht hebben voor de andere hond.

Zo geef je je oudste hond de boodschap mee dat het niet wenselijk is dat zij jou wegjaagt van de pup, en de pup maak je zo duidelijk dat ze niet in een hoek mag worden gedrumd door de ander en jij dit regelt.

Leren tolerant zijn naar elkaar, dat vraagt in het begin vaak managment, maar hoe duidelijker jij bent in wat je wenst, hoe sneller ze het kunnen oppikken.

 

honden page profiel PatriciaPatricia

honden foto van Patricia

Ja, ik probeer haar er wel bij vandaan te roepen, maar ze staat er binnen een seconde weer bij. Ze wil ook steeds de puppyren in. Die hebben we inmiddels dichtgezet want ik weet niet of het wel zo verstandig is om de oudere hond er onbeperkt in te laten springen.

honden page profiel PatriciaPatricia

honden foto van Patricia

Ze speelt ook erg wild met de pup. Gaat er bijna bovenop liggen......dominantie?

honden page profiel Odin & TexOdin & Texgoedgekeurde fokker

honden foto van Odin & Tex

" Ze speelt ook erg wild met de pup. Gaat er bijna bovenop liggen......dominantie? "

Monique Bladder heeft een goed artikel geschreven over dominantie: Klik

 

Dat gezegd hebbende: ik denk eerder dat je oudere hond niet zo goed weet met deze situatie om te gaan. Een Gedragsdeskundige kan misschien wat meer uitsluitsel geven over wat er precies speelt.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Ja, ik probeer haar er wel bij vandaan te roepen, maar ze staat er binnen een seconde weer bij. Ze wil ook steeds de puppyren in. 

Ik denk dat je toch wat kordater mag zijn. Dat wil niet zeggen dat je boos moet worden, maar een grens is een grens.

Dus wijs haar een plaats aan, en daar moet ze blijven tot jij zegt dat het goed is. 

 

Als het niet lukt met je stem of je houding of door herhaling van een commando, dan leg je haar simpelweg vast aan een lijn. 

Zodat het echt doordringt: als jij zegt dat ze afstand moet houden, dan is dat zo. Punt.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

" Ze speelt ook erg wild met de pup. Gaat er bijna bovenop liggen......dominantie? "

 

Maar daar ben je toch zelf ook bij.

Vandaar het advies wat ik gisteren al gaf.

Doe je oudere hond een riem om, niet dat je haar aan de verwarming moet vastleggen.

Maar hou je hond bij je, laat als het kan de riem achter haar aan slepen, en hou je hond bij je als ze de pup lastig valt.

Zoals jij het beschrijft lijkt het net alsof je oude hond alles kan doen zonder dat jullie er invloed op hebben.

Het is ook jullie taak de pup te beschermen, je moet niet toestaan dat je oude hond wild met de pup speelt of in een hoek drukt.

 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" Ze speelt ook erg wild met de pup. Gaat er bijna bovenop liggen......dominantie? "

Soms vinden ze het gewoon te druk en dan krijg je dat pootje drukken naar beneden tongue-out Als het even poot opleggen is en dan weer opspringen? Dan is het spelen. Zorg er dus voor dat je tiener en je pup even de rust krijgen. Gewoon even gescheiden houden tot de rust weer is weder gekeerd.

 

Ga eens opzoek naar iets waar ze allebei rustig van worden, zoals wandelen bv in een open gebied.

honden page profiel PatriciaPatricia

honden foto van Patricia

" Soms vinden ze het gewoon te druk en dan krijg je dat pootje drukken naar beneden Als het even poot opleggen is en dan weer opspringen? Dan is het spelen. Zorg er dus voor dat je tiener en je pup even de rust krijgen. Gewoon even gescheiden houden tot de rust weer is weder gekeerd.

 

Ga eens opzoek naar iets waar ze allebei rustig van worden, zoals wandelen bv in een open gebied. "

 
Het begint met spelen. Maar op een gegeven moment gaat de oudere hond er overheen of voor staan en zorgt er zo voor dat ik niet meer bij de pup kan komen.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" Het begint met spelen. Maar op een gegeven moment gaat de oudere hond er overheen of voor staan en zorgt er zo voor dat ik niet meer bij de pup kan komen. "

Dan moet je een stapje extra zetten om de rust te bewaren. Dominantie is echt achterhaald. Maak eens een filmpje ervan, dan kunnen we kijken wat er dan precies gebeurd.

honden page profiel PatriciaPatricia

honden foto van Patricia

Sorry voor de late reactie. Ik probeer een filmpje te plaatsen, maar kan niet vinden hoe dat moet. Kan iemand me dat vertellen?

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Ik geloof dat je het eerst op Youtube moet zetten en dan hier de link plaatsen.

honden page profiel MoondogsMoondogs

Hoe ziet het "altijd al dominant" zijn eruit? als ik vragen mag. 

Wanneer er een pup in huis komt is dit voor de oudere hond enorm life changing. Wat je al schrijft heeel erg rustig, stap voor stap laten wennen is het beste wat je kan doen. Wat super dan je al een puppyren hebt. Absoluut deze gebruiken. 
Hoe meer je vertraagd aan de voorkant, hoe groter de band zal zijn aan de achterkant ;)

Hoe kleinere stapjes je nu maakt, hoe grotere stappen je binnenkort gaat zien. 

mocht je verder hulp nodig hebben, let me know. Ik denk met liefde en plezier met je mee!

Lieve groetjes Amber 

Edit mod: website verwijderd

-- reactie gewijzigd door het moderator team op 13 december om 13:26 --

Volgende forumvraag: Schuldgevoel over alleen laten
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^