Welke hond past bij ons?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel PienPien

Nu mijn oude hond 14 is en ik mijn hele leven al honden opgevangen heb (mijn ouders deden dat ook en ik liet toen ik 11 of 12  was al in mn uppie 4 honden uit die niet altijd even makkelijk waren).

Zou ik nu graag eens een pup willen om het vanaf het eerste begin mee te maken.

Maar welke hond past dan het beste bij ons? Dat vind ik erg moeilijk.

We hebben een kruising kelpie een bordercollie  een kelpie een kruising duitse staande een half verlamde keeshond gehad en  hebben nu  iets met vlekken en een pluimstaart , en hebben een geërfd swiffertje .

We kamperen graag en vaak ook in de winter. We wandelen en fietsen graag en hebben 3 paarden .

 

Ik zou het heel fijn vinden als mijn hond graag bij me is en makkelijk bij me in de buurt blijft. Dus niet achter een spoor aan gaat of iets ziet in de verte.

Het zou fijn zijn als hij mee kon op buitenrit. De kelpie was wat dat betreft ideaal al moest ik wennen aan de afstand en de mate van zelfstandigheid ook vond ik die van ons erg gevoelig maar dat kan zijn verleden zijn geweest ook.

De bordercollie  was geweldig maar op het randje van onverzadigbaar qua energie en het was een hele kluif om hem gelukkig en tevreden te houden en dat was toen we de paarden nog niet hadden veel gemakkelijker.

De duitse staande kruising daar heb ik geluk mee gehad want ze bleef altijd bij me en was heel trouw. Toen ik info ging zoeken werd me de duitse staande vanwege grote jachtpassie afgeraden....

Dus wat dan? 

Welke hond kan los mee blijft met goede training (vind ik erg leuk om te doen) bij je in de buurt. Heeft veel energie bibbert niet in de tent maar gaat graag mee op avontuur en is graag  veel buiten? 

En vind het fijn om met zn mens op pad te zijn  kortom zon vriend en wormvormig aanhangsel.

Op de puppy testen kwam de husky ook naar voren maar die ontsnappen en blijven niet bij je

 

 

 

 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Één van de waterhonden? (Spaanse, Franse, Italiaanse,  Portugese).

Ze zijn allemaal toch wel verschillend van elkaar dus daar moet je je dan even over inlezen.

Wij hebben de Franse,  het is een heerlijke hond, rustig in huis maar heel actief buiten, een werkhond en doet niets liever dan samen werken met de baas.

Kan hele dag met je mee, kan en wil alles.

 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Heidewachtel?

 

honden page profiel Odin Odin

honden foto van Odin

Hoi,

Heb je al eens nagedacht over de Schotse Collie?

Alles wat je eigenlijk zou willen doen met de hond zie ik bij heel veel mensen met Schotse voorbij komen... Er zijn er veel die met de paarden en de honden op pad gaan..

Ik heb er ook een van nu bijna 8 maanden maar geen volle.. er zit border in... Dus heeft wel meer uitdaging nodig.. Maar ze zijn op de baas gericht, luisteren goed, sociaal, lief, leert snel..

Misschien dat dat een optie is?

Ik heb zuiver op het karakter geselecteerd. Ik vond ze zelf nogal tuttig of zo... Maar ik ben echt helemaal om en zie dat totaal niet meer zo..

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

Mijn eerste idee zou zijn een van de herderrassen. Ik ben zelf nogal verliefd op de Hollandse herders (qua uiterlijk keuze uit korthaar, 'lang' haar en ruwhaar). Maar mijn oom en tante hebben bijv. altijd mechelaars en dat zijn ook fantastische honden. Ze kunnen wel pittig zijn, maar als je kelpies gewend bent, denk ik dat dat wel goed moet komen.

En anders evt. een retriever? Wel jachthonden, maar behoren in hun werk bij de baas te blijven.

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

" Hoi,

Heb je al eens nagedacht over de Schotse Collie?

Alles wat je eigenlijk zou willen doen met de hond zie ik bij heel veel mensen met Schotse voorbij komen... Er zijn er veel die met de paarden en de honden op pad gaan..

Ik heb er ook een van nu bijna 8 maanden maar geen volle.. er zit border in... Dus heeft wel meer uitdaging nodig.. Maar ze zijn op de baas gericht, luisteren goed, sociaal, lief, leert snel..

Misschien dat dat een optie is?

Ik heb zuiver op het karakter geselecteerd. Ik vond ze zelf nogal tuttig of zo... Maar ik ben echt helemaal om en zie dat totaal niet meer zo.. "

Als de langhaar te tuttig zijn voor OP: de korthaar Schotse collies vind ik totáál niet tuttig eruit zien!

honden foto van  Kiki met Harley D. & Pampus

Grote poedel. 

 

Laat je niet in de lure leggen door de naam en "truttige kapsels", hele fijne en leergierige hond, speels, energiek, heeft het niet snel koud door zijn dikke vacht, met een goede opvoeding luistert deze goed.

 

Heeft wel veel vacht onderhoud nodig. 

honden page profiel jantienjantien 3 doggies

honden foto van jantien

Even een zijdelingse opmerking :  als je huidige hond nu 14 jaar oud is, zal hij niet blij zijn met de komst van een pup, verwacht ik.  Of ben je vast aan de toekomst aan het denken?

honden page profiel PienPien

Hoi jantien.

Het is inderdaad ter oriëntatie  hoor  eerst maar eens kijken wat zou passen dan kijken naar karakter gezonheid etc.. dan nog naar clubdagen dan kijken en informeren bij verschillende fokkers en dan daarna misschien nog ergens op een wachtlijst.

 

Ik wil het serieus en weloverwogen doen en niet in een opwelling 

 

Bedankt voor de reacties tot dusver.

De barbet zou ik zelf nooit aan gedacht hebben 

honden page profiel PienPien

Mijn man wil voor zichzelf  een bordercollie voor hem is er maar 1 hond.

Het klinkt misschien gek maar we hebben altijd een beetje eigen honden gehad waar we mee trainden en als mn man bv  alleen weekje ging kamperen "zijn"hond mee de "mijne" bleef bij mij

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

Australian Shepherd. Vaak een leuke combi met paarden, gaat graag mee op avontuur en geen jager. Zijn wel veel lijnen met heel verschillende karakters dus daar is lastig iets algemeens over te zeggen. Maar mijn Aussies zouden precies bij jouw wensenlijst passen.

honden page profiel PienPien

" Grote poedel. 
 
Laat je niet in de lure leggen door de naam en "truttige kapsels", hele fijne en leergierige hond, speels, energiek, heeft het niet snel koud door zijn dikke vacht, met een goede opvoeding luistert deze goed.
 
Heeft wel veel vacht onderhoud nodig.  "

Nee die leken me ook erg leuk maar ik was benieuwd naar de aanhankelijkheid en het bij de baas willen blijven

honden page profiel PienPien

" Australian Shepherd. Vaak een leuke combi met paarden, gaat graag mee op avontuur en geen jager. Zijn wel veel lijnen met heel verschillende karakters dus daar is lastig iets algemeens over te zeggen. Maar mijn Aussies zouden precies bij jouw wensenlijst passen. "

Ja daar heb ik ook naar gekeken.  Weet jij of ze minder zelfstandig zijn dan de kelpie en hoe zijn ze qua aanhankekijkheid ?

honden foto van  Kiki met Harley D. & Pampus

" Nee die leken me ook erg leuk maar ik was benieuwd naar de aanhankelijkheid en het bij de baas willen blijven "

Ze willen graag bij je zijn maar dat geld voor elke hond zo een beetje. 

 

De mijne kan gerust een dag alleen zijn mocht dit nodig zijn, hij gaat gewoon slapen. (wel met voldoende uitdaging en beweging van te voren). 

honden page profiel AureliaAurelia 3 doggies

honden foto van Aurelia

" Ja daar heb ik ook naar gekeken.  Weet jij of ze minder zelfstandig zijn dan de kelpie en hoe zijn ze qua aanhankekijkheid ? "

In mijn ervaring zijn aussies heel knuffelig met de eigen mensen. Hoe sociaal ze naar anderen zijn, ligt echt aan de foklijn - ik ken heel sociale naar vreemde mensen (en honden), en ook heel eenkennige.

 

Ze hebben trouwens geen jachtinstinct, maar wél drijfinstinct, en dat kan ook getriggerd worden door wild, met name reeën/herten.  (Wederom, ik ken er een paar die hun neus af en toe achterna gaan - als ze niet onder appel staan op dat moment -, en een paar die er niet naar omkijken.) Ik zou er dus niet per definitie vanuit gaan dat ze op een bosrit niet het bos in zouden rennen om even lekker een hert op te drijven en daarna weer terug naar de paarden. En als je te paard bent, kun je dat moeilijk beheersen lijkt mij.

 

Dit + dat aussies bijna net zo energiek zijn als border collies, was voor mij de reden om ze nu niet aan jou aan te raden eigenlijk. Want wederom - ik ken wel aussies die heel goed bij jouw eisen zouden passen, maar ik ken er óók genoeg die echt helemaal niet geschikt zouden zijn. En de meeste daarvan komen nog van dezelfde fokker ook (wel andere vaderhonden).

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx 3 doggies

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

" Mijn eerste idee zou zijn een van de herderrassen. Ik ben zelf nogal verliefd op de Hollandse herders (qua uiterlijk keuze uit korthaar, 'lang' haar en ruwhaar). Maar mijn oom en tante hebben bijv. altijd mechelaars en dat zijn ook fantastische honden. Ze kunnen wel pittig zijn, maar als je kelpies gewend bent, denk ik dat dat wel goed moet komen.
En anders evt. een retriever? Wel jachthonden, maar behoren in hun werk bij de baas te blijven. "

De gemiddelde HH heeft best wel wat jacht instinct. Een kennis van mij heeft heel lang onderzoek gedaan welk ras bij haar zou passen, haar lijstje van de Australian Cattle Dog, de Hollandse herder, en de Schotse Collie. De Hollander viel dus af ivm het jacht / drijf instinct dat ze toch geregeld laten zien. Ik heb er 1 die dus echt bewust op zoek gaat naar sporen, en gillend achter wild aan rent als ze iets spot, en zo ken ik er meerdere. Zij kan om die reden dus ook niet overal los. Alleen op zeer overzichtelijke plekken en dan nog moet ik haar constant in de gaten houden. Ze is héél graag bij me, maar een konijn wint het 9 vd 10 keer toch echt helaas. 

Ts, ik zou me ook verdiepen in de Schotse collie (korthaar)

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker 3 doggies

" Ja daar heb ik ook naar gekeken.  Weet jij of ze minder zelfstandig zijn dan de kelpie en hoe zijn ze qua aanhankekijkheid ? "

Die van mij zijn heel klef als ze je kennen en negeren mensen die ze niet kennen. Qua zelfstandigheid zijn ze vergelijkbaar met de kelpie en misschien een tikkeltje eigenwijzer. 

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker 3 doggies

" In mijn ervaring zijn aussies heel knuffelig met de eigen mensen. Hoe sociaal ze naar anderen zijn, ligt echt aan de foklijn - ik ken heel sociale naar vreemde mensen (en honden), en ook heel eenkennige.
 
Ze hebben trouwens geen jachtinstinct, maar wél drijfinstinct, en dat kan ook getriggerd worden door wild, met name reeën/herten.  (Wederom, ik ken er een paar die hun neus af en toe achterna gaan - als ze niet onder appel staan op dat moment -, en een paar die er niet naar omkijken.) Ik zou er dus niet per definitie vanuit gaan dat ze op een bosrit niet het bos in zouden rennen om even lekker een hert op te drijven en daarna weer terug naar de paarden. En als je te paard bent, kun je dat moeilijk beheersen lijkt mij.
 
Dit + dat aussies bijna net zo energiek zijn als border collies, was voor mij de reden om ze nu niet aan jou aan te raden eigenlijk. Want wederom - ik ken wel aussies die heel goed bij jouw eisen zouden passen, maar ik ken er óók genoeg die echt helemaal niet geschikt zouden zijn. En de meeste daarvan komen nog van dezelfde fokker ook (wel andere vaderhonden). "

Veel van wat je noemt is een kwestie van opvoeden. Ik ga hier al van pups aan de slag met nadrijven, socialiseren met vreemden en een goede re-call. Ook leer ik ze een goede uitknop aan. Ik heb Aussies en borders gehad en mijn ervaring is vooral dat Aussies veel meer rust pakken in huis. Ze zijn ook minder van het pleasen en stuk zelfstandiger. Maar je hebt gelijk dat je heel verschillende type Aussies hebt. Dat benoemde ik ook al. Maar ik heb er drie die prima in dit plaatje zouden passen. 

honden page profiel AureliaAurelia 1 doggies

honden foto van Aurelia

" De gemiddelde HH heeft best wel wat jacht instinct. Een kennis van mij heeft heel lang onderzoek gedaan welk ras bij haar zou passen, haar lijstje van de Australian Cattle Dog, de Hollandse herder, en de Schotse Collie. De Hollander viel dus af ivm het jacht / drijf instinct dat ze toch geregeld laten zien. Ik heb er 1 die dus echt bewust op zoek gaat naar sporen, en gillend achter wild aan rent als ze iets spot, en zo ken ik er meerdere. Zij kan om die reden dus ook niet overal los. Alleen op zeer overzichtelijke plekken en dan nog moet ik haar constant in de gaten houden. Ze is héél graag bij me, maar een konijn wint het 9 vd 10 keer toch echt helaas. Ts, ik zou me ook verdiepen in de Schotse collie (korthaar) "

Ah kijk, dat wist ik niet, dan neem ik dat terug ;)

en voor mijzelf ook een teleurstelling :( Straks eindig ik toch weer met een border collie whaha.

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Als ik het zo lees zou ik de Schotse collie korthaar ook aanraden. Ik heb er zelf ook serieus naar gekeken, maar ik vond de lijnen -in ieder geval in Nederland- persoonlijk niet energiek genoeg. Ik wilde juist wel iets meer die border collie energie. Het teefje was ontzettend leuk en kon buiten tijdens de wandeling goed meekomen met de border collies die de fokker ook had, maar er zat zeker in huis gewoon veel meer rust in. Precies wat je zoekt dus lijkt mij.

 

Even een hele andere kant op: Een ras dat nog niet genoemd is is de nova scotia duck tolling retriever. Het is onmogelijk om op dit moment überhaupt contact te krijgen met een fokker van dit ras, maar sinds het toch nog wel even duurt voor je een pup in huis wil is het misschien iets om naar te kijken. Ik vind ze zelf altijd een leuke energie hebben, vrolijk, graag bij de baas en is misschien wat minder gevoelig dan veel herders en drijvers? Maar dat kan ook aan de lijnen liggen.

honden page profiel SaartjeSaartje

honden foto van Saartje

Ik denk aan een Airdale terriër. Onderschat ras, trouw, aanhankelijk, maar ook nog een eigen wil en behoorlijk te trainen, en als bonus geen huis/auto vol haar.

honden page profiel AureliaAurelia 3 doggies

honden foto van Aurelia

" Als ik het zo lees zou ik de Schotse collie korthaar ook aanraden. Ik heb er zelf ook serieus naar gekeken, maar ik vond de lijnen -in ieder geval in Nederland- persoonlijk niet energiek genoeg. Ik wilde juist wel iets meer die border collie energie. Het teefje was ontzettend leuk en kon buiten tijdens de wandeling goed meekomen met de border collies die de fokker ook had, maar er zat zeker in huis gewoon veel meer rust in. Precies wat je zoekt dus lijkt mij.
 
Even een hele andere kant op: Een ras dat nog niet genoemd is is de nova scotia duck tolling retriever. Het is onmogelijk om op dit moment überhaupt contact te krijgen met een fokker van dit ras, maar sinds het toch nog wel even duurt voor je een pup in huis wil is het misschien iets om naar te kijken. Ik vind ze zelf altijd een leuke energie hebben, vrolijk, graag bij de baas en is misschien wat minder gevoelig dan veel herders en drijvers? Maar dat kan ook aan de lijnen liggen. "

Ik had de retrievers genoemd, met idd ook de toller in gedachten, hoewel een energieke labrador of flatcoat volgens mij ook heel geschikt zouden kunnen zijn! In mijn ervaring met de laatste twee loopt het heel erg los met jachtinstinct, maar misschien dat mensen met meer ervaring me kunnen corrigeren. Wbt tollers weet ik niet precies hoe het staat met jachtinstinct.

honden page profiel StormStorm 3 doggies

honden foto van Storm

Toen ik nog paardreed heb ik een tijdje aan een dalmatiër gedacht, ik ben toen zelfs nog met een fokker gaan praten. Dalmatiër zijn honden die instinctief goed met paarden om kunnen en de fokker met wie ik toen gepraat heb, zei dat ze prima los kunnen op buitenrit/aan de stallen en piste.

Qua kamperen weet ik het niet, maar het lijken mij honden die zulke dingen wel leuk vinden.

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

" Ik had de retrievers genoemd, met idd ook de toller in gedachten, hoewel een energieke labrador of flatcoat volgens mij ook heel geschikt zouden kunnen zijn! In mijn ervaring met de laatste twee loopt het heel erg los met jachtinstinct, maar misschien dat mensen met meer ervaring me kunnen corrigeren. Wbt tollers weet ik niet precies hoe het staat met jachtinstinct. "

Dat is waar! Het ligt -alweer, haha- aan de lijnen natuurlijk. Ik had vooral de toller in gedachten omdat die gemiddeld gezien meer energie hebben dan de andere retrievers en ze wat minder allemansvrienden zijn. De tollers die ik tegenkom (en dat zie ik terug in de rasbeschrijving) zijn iets afstandelijker tegenover vreemden en zullen minder snel naar vreemden toerennen, wat me handiger lijkt tijdens het paardrijden. Maar ook dat is te trainen bij andere retrievers. Bij de flatcoated is het wel heel erg opletten met hele nare ziektes, helaas. 

 

De taak van de toller was om eenden te lokken met spel aan de waterkant en deze vervolgens te retrieven nadat de jager ze geschoten had. In theorie zou je dus denken dat het wel meevalt. Hoe het in de praktijk zit met de trainbaarheid wanneer ze wild zien durf ik niet te zeggen innocent  Ik zie ze altijd netjes loslopen, maar dat hoeft ook niet alles te zeggen.

honden page profiel PienPien

" Dat is waar! Het ligt -alweer, haha- aan de lijnen natuurlijk. Ik had vooral de toller in gedachten omdat die gemiddeld gezien meer energie hebben dan de andere retrievers en ze wat minder allemansvrienden zijn. De tollers die ik tegenkom (en dat zie ik terug in de rasbeschrijving) zijn iets afstandelijker tegenover vreemden en zullen minder snel naar vreemden toerennen, wat me handiger lijkt tijdens het paardrijden. Maar ook dat is te trainen bij andere retrievers. Bij de flatcoated is het wel heel erg opletten met hele nare ziektes, helaas. 
 
De taak van de toller was om eenden te lokken met spel aan de waterkant en deze vervolgens te retrieven nadat de jager ze geschoten had. In theorie zou je dus denken dat het wel meevalt. Hoe het in de praktijk zit met de trainbaarheid wanneer ze wild zien durf ik niet te zeggen   Ik zie ze altijd netjes loslopen, maar dat hoeft ook niet alles te zeggen. "

Welke  nare ziektes dan? Mijn tante heeft vroeger labradors gefokt erg leuk en lief maar net wat te gemoedelijk. Had  ook bij de flatcoats gekeken omdat die wat meer pit en energie hebben? En ook vrolijk

Poedels heb ik ook aan gedacht leken me ook leuk slim vrolijk atletisch.

De ruwharige Vizla maar misschien toch teveel jachtinstinkt nog 

Australian Shepperds inderdaad maar zoveel goede dingen gelezen dat ik denk dat dat lastig gaat worden wel prachtige honden.

Duck tollers had ik het idee dat ze wat nerveuzige energie  hadden  en wat snel over de kook zijn?

En de dalmatier had ik ook gekeken  maar bij ons hier in het gooi een paar tegen gekomen die nogal snauwerig zijn.

En ik ben niet heel erg van de terriërs???? 

honden page profiel PienPien

En trouwens iedereen heeeeeel erg bedankt voor het meedenken en alle reacties ! 

Wordt heel erg gewaardeerd.

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

Ik denk niet dat tollers nerveuzer in energie zijn dan border collies or aussies, maar ik ben met tollers alleen bekend van wandelingen dus hopelijk kan een toller-eigenaar reageren! Ze staan hier ook hoog op het lijstje qua rasbeschrijvingen.

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

" Welke  nare ziektes dan?  "

Er is bij de flatcoated retriever een veel grotere kans op kanker dan bij de meeste andere rassen. Dus het is in ieder geval heel belangrijk om een fokker te benaderen die zich daar goed mee bezig houdt, mocht je voor de flatcoated gaan. 

 

Hier zijn wat links met meer informatie:

https://www.frc-nl.com/de-flatcoated-retriever/karakter-en-gedragskenmerken/gezondheid/kanker-en-de-flatcoated-retriever/

https://www.uu.nl/nieuws/faculteit-diergeneeskunde-bindt-de-strijd-aan-met-erfelijke-kanker-bij-honden

En ook andere tests zijn belangrijk: https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/alle-rassen/fci-groep-8/flatcoated-retriever/

 

Het zijn natuurlijk wel echt leuke honden en ze zijn ermee bezig het ras gezonder te maken, dus je kan het ook zo zien dat als je naar een goede fokker gaat, je dat doel ondersteund. Maar dat is een keuze die je weloverwogen en voor jezelf moet maken.

honden page profiel PienPien

" Er is bij de flatcoated retriever een veel grotere kans op kanker dan bij de meeste andere rassen. Dus het is in ieder geval heel belangrijk om een fokker te benaderen die zich daar goed mee bezig houdt, mocht je voor de flatcoated gaan. 
 
Hier zijn wat links met meer informatie:
- https://www.frc-nl.com/de-flatcoated-retriever/karakter-en-gedragskenmerken/gezondheid/kanker-en-de-flatcoated-retriever/
- https://www.uu.nl/nieuws/faculteit-diergeneeskunde-bindt-de-strijd-aan-met-erfelijke-kanker-bij-honden
En ook andere tests zijn belangrijk: https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/alle-rassen/fci-groep-8/flatcoated-retriever/
 
Het zijn natuurlijk wel echt leuke honden en ze zijn ermee bezig het ras gezonder te maken, dus je kan het ook zo zien dat als je naar een goede fokker gaat, je dat doel ondersteund. Maar dat is een keuze die je weloverwogen en voor jezelf moet maken. "

Oh wendy. Heel erg bedankt voor je reactie ik had geen idee 

Nee dan zou dat mijn keuze niet zijn . Het kan natuurlijk altijd gebeuren.maar ik zou hierom er niet voor kiezen.

honden page profiel SaartjeSaartje

honden foto van Saartje

Ik vind retrievers een mooie rasgroep, maar is er veel op af te dingen om er een hondenleven lang actief mee te zijn.

Flatcoats zouden voor mij ook afvallen, vanwege het risico op gezondheidsproblemen, labradors en goldens gaat te snel sjokken (tenzij je de sport lijnen kunt bezighouden), Chesapeake bays' stinken, curley coated ken ik niet, maar is niet mijn smaak.

 

Tollers zijn leuk, maar vind ik te vaak niet gediend van andere honden, wat voor mij van belang is.

 

Naast de eerder genoemde Airdale, zou ook een Ierse setter een goede keuze kunnen zijn, maar ook een Dobermann is een hond passend bij de genoemde activiteiten.

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^