Puppy zindelijk maken, kans gemist?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SandokanSandokan

We hebben een Ridgeback pup van 9 weken, Zara, we mogen nog niet op de hondenuitlaat strook dus we laten haar wel 10x per dag uit voor in de tuin en op de stoep in onze straat en achter in de tuin kan ze vrij spelen.

We hadden gelezen dat je de pup niet mag straffen/ toespreken als ze in de huiskamer poept of plast dus dat hebben we ook niet gedaan. Nu heb ik het idee dat zij denkt dat het ook niet uitmaakt waar ze het doet of dat nou binnen of buiten is, buiten krijgt ze van ons een snoepje als poept of plast maar heel vaak ben ik 15 minuten buiten en doet ze niets en zodra ze binnen is plassen en poepen in huis. Ik ben nu begonnen met een paar keer hard NEE te roepen als ze in de huiskamer haar behoefte doet en we tillen haar vaak op als we op tijd zijn en zetten haar buiten neer (maar dan maakt ze haar behoefte niet af en wacht weer als ze binnen kan) Ik ben niet optimistisch dat Zara over een paar weken zindelijk is, graag jullie tips! Want sommige mensen hebben de pup binnen een paar dagen zindelijk en Zara is nu 2 weken bij ons dus dat duurt bij ons wel langer…;).. 

honden page profiel Marijke - Aila, Dinja & EviMarijke - Aila, Dinja & Evigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

2 weken is kort joh!! Ontzettend kort. 
Zou er iets minder druk om maken, als ze aanstalten maakt buiten zetten. Als ze een keer toch op de grond haar behoefte doet opruimen en negeren. 

Vooral voor zorgen dat er na elk slaapje, eten, spelletje etc even buiten gezet wordt. 

Ter illustratie: 2 van mijn honden waren pas na 6 maanden 100% zindelijk. Als ik toch iets te lang wachtte met naar buiten laten, of niet goed oplette dan deden ze toch iets binnen. 

Zou niet hard nee roepen, maar gewoon oppakken en buiten zetten. Door haar te laten schrikken heb je de kans dat ze het stiekem uit je zicht gaat doen... 

Uiteindelijk valt het kwartje, daar gaat tijd over. Binnen voelt gewoon veiliger voor haar, geef haar wat meer vertrouwen en leg er geen druk om smile

Klinkt verder alsof jullie goed bezig zijn! 

honden page profiel LolaLola 3 doggies

honden foto van Lola

Paar weken? Een hond heeft pas na ong 6 maanden controle over haar sluitspieren. Als je nu al geen geduld meer hebt, heb je nog een hele lange weg te gaan... Je pup plast niet voor de lol in huis, dit voelt gewoon nu nog veilig. Aan jou de taak om de hele dag goed op te letten, buiten te wachten tot ze wel wat doet. Als ze binnen plast, is dat gewoon een ongelukje. Niks zeggen, niet mopperen, gewoon opruimen. Het komt vanzelf, over paar maanden. Tot die tijd. Gewoon zelf goed opletten.

 

Ga ook gerust gewoon naar een veldje toe, vaak plassen ze hier een stuk makkelijker dan op een stoep.

honden page profiel SandokanSandokan

" Paar weken? Een hond heeft pas na ong 6 maanden controle over haar sluitingsspieren. Als je nu al geen geduld meer hebt, heb je nog een hele lange weg te gaan... Je pup plast niet voor de lol in huis, dit voelt gewoon nu nog veilig. Aan jou de taak om de hele dag goed op te letten, buiten te wachten tot ze wel wat doet. Als ze binnen plast, is dat gewoon een ongelukje. Niks zeggen, niet mopperen, gewoon opruimen. Het komt vanzelf, over paar maanden. Tot die tijd. Gewoon zelf goed opletten.
 
Ga ook gerust gewoon naar een veldje toe, vaak plassen ze hier een stuk makkelijker dan op een stoep. "

Ok dankje, we hebben gras in de voortuin dus dat is ok, we moeten dus nog even geduld hebben ;)…

honden page profiel SandokanSandokan

" 2 weken is kort joh!! Ontzettend kort. Zou er iets minder druk om maken, als ze aanstalten maakt buiten zetten. Als ze een keer toch op de grond haar behoefte doet opruimen en negeren. Vooral voor zorgen dat er na elk slaapje, eten, spelletje etc even buiten gezet wordt. Ter illustratie: 2 van mijn honden waren pas na 6 maanden 100% zindelijk. Als ik toch iets te lang wachtte met naar buiten laten, of niet goed oplette dan deden ze toch iets binnen. Zou niet hard nee roepen, maar gewoon oppakken en buiten zetten. Door haar te laten schrikken heb je de kans dat ze het stiekem uit je zicht gaat doen... Uiteindelijk valt het kwartje, daar gaat tijd over. Binnen voelt gewoon veiliger voor haar, geef haar wat meer vertrouwen en leg er geen druk om Klinkt verder alsof jullie goed bezig zijn!  "

Oke oke, haha dan moeten we nog ff geduld hebben lees ik, thx…;)..

honden page profiel Lineke & Saar(tje) Lineke & Saar(tje) 3 doggies

honden foto van Lineke & Saar(tje)

Er schijnen pups te zijn die inderdaad heeeeel snel zindelijk zijn maar dat is volgens mij niet de norm. Geduld, het komt goed laughing. Niet boos worden of schreeuwen, je pup heeft fysiek niet de controle over de blaas nog. Aan jou om dit rustig te begeleiden en goed op te letten. Weet je dat ze nog thuis plast na het uitlaten? Kort het huis in en goed opletten, zie je dat ze aanstalten maakt dan meteen optillen en naar buiten weer. 

honden page profiel LizLiz 2 doggies

honden foto van Liz

" Er schijnen pups te zijn die inderdaad heeeeel snel zindelijk zijn maar dat is volgens mij niet de norm. Geduld, het komt goed . Niet boos worden of schreeuwen, je pup heeft fysiek niet de controle over de blaas nog. Aan jou om dit rustig te begeleiden en goed op te letten. Weet je dat ze nog thuis plast na het uitlaten? Kort het huis in en goed opletten, zie je dat ze aanstalten maakt dan meteen optillen en naar buiten weer.  "

onzin wanneer je aan alle voorwaarden hebt voldaan om te zorgen dat de pup geen behoefte heeft om zich in huis te ontlasten of te plassen dan mag je best duidelijk nee zeggen die controle hebben ze namelijk al wanneer ze het nest verlaten want van de moeder hebben ze geleerd dat ze het nest niet mogen vervuilen en daar hebben ze ook die controle voor nodig

wanneer je het plassen en poepen in huis negeert dan zal je hond niet snel zindelijk worden om de simpele reden dat hij niet weet dat dat niet de bedoeling is

honden page profiel Jessica&TwisterJessica&Twister 3 doggies

honden foto van Jessica&Twister

Een vriendin van mij had een pup (hele dure van een goede fokker die al vanaf enkele weken aan het trainen was) die heeft ooit maar 2 keer in huis geplast. Direct zindelijk, direct doorslapen, alleen zijn aanleren ging perfect!

 

Ik daarentegen.... Bij Twister duurde het 4 maanden voor hij de eerste "helemaal droge week" had :( En toen hij 6 maanden was leek het ineens opnieuw te beginnen. Weer enkele ongelukjes in de week. Nu is hij 11 maanden en ligt het aan mij dat er een keer iets gebeurd. Hij kan 's nachts max 9 uur alles ophouden. Dus een keer de wekker te lang snoozen word direct bestraft XD

honden page profiel Marijke - Aila, Dinja & EviMarijke - Aila, Dinja & Evigoedgekeurde fokker

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

" onzin wanneer je aan alle voorwaarden hebt voldaan om te zorgen dat de pup geen behoefte heeft om zich in huis te ontlasten of te plassen dan mag je best duidelijk nee zeggen die controle hebben ze namelijk al wanneer ze het nest verlaten want van de moeder hebben ze geleerd dat ze het nest niet mogen vervuilen en daar hebben ze ook die controle voor nodig
wanneer je het plassen en poepen in huis negeert dan zal je hond niet snel zindelijk worden om de simpele reden dat hij niet weet dat dat niet de bedoeling is "

Oppakken en begeleiden is niet negeren. 

honden page profiel Nicole, Odin & TexNicole, Odin & Texgoedgekeurde fokker

honden foto van Nicole, Odin & Tex

" Een vriendin van mij had een pup (hele dure van een goede fokker die al vanaf enkele weken aan het trainen was) die heeft ooit maar 2 keer in huis geplast. Direct zindelijk, direct doorslapen, alleen zijn aanleren ging perfect!
 
Ik daarentegen.... Bij Twister duurde het 4 maanden voor hij de eerste "helemaal droge week" had :( En toen hij 6 maanden was leek het ineens opnieuw te beginnen. Weer enkele ongelukjes in de week. Nu is hij 11 maanden en ligt het aan mij dat er een keer iets gebeurd. Hij kan 's nachts max 9 uur alles ophouden. Dus een keer de wekker te lang snoozen word direct bestraft XD "

Al is je pup nog zo' duur' en van een goede fokker, de een is gewoon sneller dan de andere.

 

Geen angst, komt echt goed! Geduld en zoals Marijke zegt gewoon begeleiden. Komt vanzelf dan goed! 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Ik ging met mijn dh pup indertijd steeds naar hetzelfde plekje,om te plassen/poepen, na het eten, na het slapen, na het spelen. Ze had toen heel snel door wat de bedoeling was. Ik zei ook elke keer als ze buiten plaste: "goedzo, ga maar plassen". Zodat als het eens nodig mocht zijn, ze de link zou leggen tussen die woorden en het plassen.

 

Je hond is nog maar negen weken komt goed. Het kan ook zijn dat ze het buiten nog wat spannend vindt, of zoveel indrukken krijgt dat ze "vergeet" te plassen, en het dan alsnog in huis doet. Door dan tegen je pup hard nee te gaan roepen lijkt me niet bevordelijk voor jullie band, niemand heeft er wat aan als de pup bang van je wordt. Ik zou haar oppakken en naar buiten brengen, of als ze al helemaal uitgeplast is, gewoon niets zeggen en rustig opruimen.

honden page profiel Jessica&TwisterJessica&Twister

honden foto van Jessica&Twister

" Al is je pup nog zo' duur' en van een goede fokker, de een is gewoon sneller dan de andere.
 
Geen angst, komt echt goed! Geduld en zoals Marijke zegt gewoon begeleiden. Komt vanzelf dan goed!  "

Ja dat is ook waar! Al denk ik wel dat het heeft geholpen dat die fokker er al zoveel aandacht aan heeft besteed. Twister komt van een boerderij, waar ze gewoon hun eigen nest bevuilde en de volwassen dieren ook op het erf alles deden... Maar zelfs dat is goed gekomen wink Dus Sandokan geef de moed nooit op!

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Zelfde ervaring als iedereen die meerdere hondjes heeft gehad. Had 1 duurde echt superlang en bij een ander was het binnen 2 1/2 week gelukt. "Nee" roepen lijkt me niet handig en dan betrek ik het even op mezelf als ik nodig moet plassen en iemand roept "Nee!" tegen me. Dikke kans dat ik ergens in verborgen hoekje mijn plasje voorzet wink Kalm optillen en naar buiten. EN, eigenlijk mis ik altijd bij het topic hier "aankopen voor een pup" Een goeie dweil emmer haha. Das echt een must, ongelukjes gebeuren nu eenmaal met puppies.

honden page profiel ChantalChantal

honden foto van Chantal

Gevalletje lange adem en wachten tot het kwartje valt. Diertje is nog superjong. 

honden page profiel Lineke & Saar(tje) Lineke & Saar(tje)

honden foto van Lineke & Saar(tje)

" onzin wanneer je aan alle voorwaarden hebt voldaan om te zorgen dat de pup geen behoefte heeft om zich in huis te ontlasten of te plassen dan mag je best duidelijk nee zeggen die controle hebben ze namelijk al wanneer ze het nest verlaten want van de moeder hebben ze geleerd dat ze het nest niet mogen vervuilen en daar hebben ze ook die controle voor nodig
wanneer je het plassen en poepen in huis negeert dan zal je hond niet snel zindelijk worden om de simpele reden dat hij niet weet dat dat niet de bedoeling is "

Moederhond geeft ze zeker een goede start mee en als de fokker ook tijd steekt in het zindelijk krijgen dan heb je al een goed begin. Maar die controle is niet 100 procent en soms ben je als baasje net te laat ondanks dat je het wel in de gaten houdt. 

Ts heeft de pup net 2 weken, buiten is blijkbaar nog te spannend om te plassen. Dan is geduld beter dan een NEE schreeuwen. 

Ik kan me voorstellen dat als de pup ouder is en het commando nee is aangeleerd (ook wel handig als de pup snapt wat dat betekend en niet alleen negatieve associaties krijgt met de nee) je best op een rustige maar duidelijke toon kan laten weten dat dit toch niet de bedoeling is. En daartegenover staat nog steeds belonen als het wel goed gaat. 

 

Duidelijk iets laten weten aan je pup is prima maar dan moet de pup wel begrijpen wat je dan wel verwacht. 

 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Een advies:

Ik zou niet meer NEE!!  roepen als je je pup in huis ziet plassen.

Beter niets zeggen, optillen en buiten neerzetten (zo blijft jouw houding neutraal)  en belonen als hij buiten wel iets doet.

Je hebt anders het gevaar dat je per ongeluk het verkeerde aanleert, namelijk dat je pup denkt dat hij  'op zijn donder krijgt'  , als hij in de buurt van zijn baasjes zijn behoeftes doet .

 

Anders zou hij  de volgende keer stiekem uit jouw zicht een plasje binnen doen, of het buiten ophouden en later uit jouw zicht het alsnog doen.

 

 

 

honden page profiel Labradoodle Labradoodle

honden foto van Labradoodle

Wat leuk een ridgebackhp-heart.Ik ben nieuw op dit forum maar die van mij is ook nog niet geheel zindelijk. Bij de een gaat het gewoon een stuk sneller dan bij de andere. Uiteindelijk komt het wel goed( gewoonweg met een zachte hand opvoeden)

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^