Overwaaks

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Nijntje-2906Nijntje-2906

Hoi! Ik heb thuis een Friese stabij van 10 maandjes. Hij is sinds de laatste 3 maanden zo extreem waaks en blaft tegen alles wat hij hoort. Het zei de brievenbus, langstlopende mensen, mensen die op bezoek komen, mensen die via de achtertuin langslopen /fietsen /praten. Hij doet dit ook snachts. Hij slaat gwn overal op aan.... Uit grote frustratie van wij, als gezin, maar ook de buren wat we al een aantal keer klachten van hebben gekregen....

We hebben op een gegeven moment een blaffende met citronella aangeschaft. Eerst werkte dat heel goed, maar nu is hij er zo aan gewent dat hij er gewoon doorheen blaft... Ik ben echt tegen nóg heftigere blafbanden, want dat is nog ergere dierenmishandeling dan deze band....

Ook vind ik 't heel lastig om m niet te straffen. Want uiteindelijk werkt dat averechts.... Maar soms moet dat gewoon, hup in de bench of in de mand. Of een time out in de wc van 1 minuut.

Dat helpt soms, voor hooguit 5 minuten... Maar 's nachts als hij aanslaat kan dat niet en gaat hij ook echt van zich afbijten als we hem dan willen corrigeren. Dus mijn moeder durft dat ook niet meer te doen. Maar hem door laten blaffen en te negeren kan ook niet, want dan gaan de buren bonken op de muren en krijgen we weer klachten.

 

We staan hier dus heel machteloos in een hebben geen idee meer hoe dit goed en definitief af te leren. Over een half jaar krijg ik ook een baby, dus dan moet 't ook echt klaar zijn.... Wie helpt een heeft tips? 

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Heb je al iets gedaan om dit met hem te oefenen? Situaties in scène zetten, afleiden, belonen als hij nog stil is? 

 

honden page profiel Nijntje-2906Nijntje-2906

Ja, maar het heeft tot nu toe nog niet gewerkt.... 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Dit gedrag zit er nou zo ver in dat afleren lastig is. Ga op zoek naar een goede gedrag therapeut, die positief traint en jullie helpt. Nu heb je nog even voor de baby komt. Dan wel een goed gediplomeerde gedragstherapeut en niet zomaar even een honden coach. Zeker geen nog ergere blafbanden gaan gebruiken. Corrigeren als een hond zo hoog in spanning zit is ook niet goed, het helpt niet. 

 

Doe je verder genoeg met je hond overdag dat deze zo over actief is? Je hebt namelijk een actief ras in huis. Snachts eventueel er naast gaan slapen? Radio aan, gordijnen dicht enz?

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

" Ja, maar het heeft tot nu toe nog niet gewerkt....  "

Wat heb je precies gedaan? Want lees in je bericht alleen maar over correcties en dat werkt nog wel eens averechts als je juist wil dat je hond kalmeert. Er loopt nu ook een ander topic over blaffen, daar staan ook veel tips! 

honden page profiel Nijntje-2906Nijntje-2906

Vooral heel veel belonen, spelen (afleiden), wandelen (zo'n 30 min, of een uur losloop gebieden), ik werk met een clicker, als ik klik krijgt die een klein stukje rodi worst, hij heeft botten en oren wat hij helemaal geweldig vind. Maar hij is heel erg lastig echt moe te krijgen, dus moeten we soms een halt toe roepen omdat hij anders niet wilt rusten. Maar hij doet dat de laatste tijd wel veel meer uit zichzelf.

Wij volgen ook gespecialiseerde hondentraining en krijgen vanuit daar ook tips, maar ja, 't koppige zit ook in z'n ras he.... 

honden page profiel Nijntje-2906Nijntje-2906

Maar we zitten er vooral mee met hoe hij snachts doet... Hij sliep eerst heel vaak bij mij op bed of naast m'n bed op een kleed, dat iet hij nog steeds wel, maar hij loopt ook wel graag door 't huis en gaat zelf in de bench liggen om te slapen. Dus dan is 't lastiger te corrigeren vanaf zolder (slaapkamer).... 

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

" Maar we zitten er vooral mee met hoe hij snachts doet... Hij sliep eerst heel vaak bij mij op bed of naast m'n bed op een kleed, dat iet hij nog steeds wel, maar hij loopt ook wel graag door 't huis en gaat zelf in de bench liggen om te slapen. Dus dan is 't lastiger te corrigeren vanaf zolder (slaapkamer)....  "

Ten eerste, bespreek even met je buren dat jullie er heel hard mee bezig zijn om een oplossing te vinden. En bedank ze voor hun geduld en begrip. Als je laat zien dat je hun ergernis begrijpt dan voelen zij zich ook gehoord. (En dat geeft misschien wat goodwill). 

Is er geen praktische oplossing mogelijk? Een kamer waarin hij wat makkelijker kan doorslapen zonder veel geluiden? Stop sowieso met hem meeslepen naar de bench of wc. Gewoon niet, nooit, meer doen. 

honden page profiel Nijntje-2906Nijntje-2906

Oh, die tip van de wc kregen we juist van de trainer.... Ach ja, we willen iig het beste voor tommie!!

We hebben het al een aantal keer bij de buren gemeld dat we er druk mee bezig zijn. Aan de ene kant van 't huis zijn de buren heel begripvol, en de andere kant wonen allemaal hele asociale mensen die met iedereen ruzie zoeken. 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Vooral heel veel belonen, spelen (afleiden), wandelen (zo'n 30 min, of een uur losloop gebieden), ik werk met een clicker, als ik klik krijgt die een klein stukje rodi worst, hij heeft botten en oren wat hij helemaal geweldig vind. Maar hij is heel erg lastig echt moe te krijgen, dus moeten we soms een halt toe roepen omdat hij anders niet wilt rusten. Maar hij doet dat de laatste tijd wel veel meer uit zichzelf.
Wij volgen ook gespecialiseerde hondentraining en krijgen vanuit daar ook tips, maar ja, 't koppige zit ook in z'n ras he....  "

Maar 30 min tot een uur is toch helemaal niks voor een actief ras? Wij hebben 2 gezelschapshonden (shih tzu) en wij lopen echt wel 1 wandeling van 2 uur en de rest kortere rondes maar ook nog wel van zeker een half uur ect. Gisteren hebben we 3 uur aan 1 stuk gelopen. Als ik een half uur ga lopen heb ik ook een over actieve hond en dan heb ik het niet over een actief ras..... verder veel hersenwerkjes doen. Ik denk echt dat je hond teveel energie heeft dat hij niet kwijt kan..

honden page profiel Nijntje-2906Nijntje-2906

Ik bedoel dan een half uur tot een uur per wandeling, soms 3x per dag en soms 5x..... En dan nog zonder het spelen erbij... We doen ons best heel erg om genoeg te bewegen. Maar door de weeks is dt lastiger dan in het weekend. Maar zelfs al ligt hij te slapen, dan kan die opeens wakker worden door 't kattenluikje en gaat dan blaffen etc.

 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Ik bedoel dan een half uur tot een uur per wandeling, soms 3x per dag en soms 5x..... En dan nog zonder het spelen erbij... We doen ons best heel erg om genoeg te bewegen. Maar door de weeks is dt lastiger dan in het weekend. Maar zelfs al ligt hij te slapen, dan kan die opeens wakker worden door 't kattenluikje en gaat dan blaffen etc.
  "

Een actief ras wordt meer vermoeid van 1 wandeling van 2 uur met uitdaging dan 4x een half uur of 2x een uur. Daar krijg ik mijn honden ook niet moe mee. Ik heb er net over gelezen en een Friese stabij heeft wel echt serieus beweging nodig en uitdaging aan hersenwerkjes. Als je te weinig doet krijg je inderdaad een hond die overactief is en teveel blaft, dat staat er letterlijk. Ik zou echt gaan inzetten op langere wandelingen en eten geven in vorm van een hersenwerkje. Krijgt je hond vlees? Maak dan gebruik van een kong, lickimat ect. Bij brokken kun je snuffelmatten gebruiken. Snuffelbal/voerspel. 

 

Wordt je hond wakker van zoiets, spreek hem dan gewoon rustig toe. Als jij boos wordt denkt je hond alleen maar dat hij een reden heeft om te blaffen. Verder veel aan de slag gaan met klaar en goed belonen, als is je hond eerst maar eventjes stil. 

honden page profiel Odin & TexOdin & Texgoedgekeurde fokker

honden foto van Odin & Tex

Ik zou een goede trainer inschakelen om met jullie mee te kijken thuis. Het is namelijk echt wel op te lossen. Maar het zou bijvoorbeeld ook kunnen zijn dat je hond teveel prikkels krijgt op een dag. Hoeveel slaapt hij bijvoorbeeld?

 

Allereerst management; zorg dat de hond niets meer kan zien en horen buiten. Plak de ramen af en zet op rustige momenten de radio aan. Daarnaast ga je werken met een que om het blaffen op dat moment te stoppen. Ik werk met 'dankjewel' bij mijn Corgi. Daarnaast heb ik mijn beide honden 'speak' en 'stil' aangeleerd.

 

Goed, dat is je management. Dan moet je dus nog aan je oorzaak gaan werken. En dat lukt niet op afstand. Te weinig, of te veel prikkels op een dag is allemaal mogelijk. Zoek een goede hondentrainer die positief traint (alsjeblieft, doe die banden weg, je maakt het probleem alleen maar complexer) en laat die thuis meekijken. 

honden page profiel BlondieBlondie

Op dit moment achter niet zonder toezicht laten, als hij blaft omdat er achter mensen voorbij lopen consequent zijn en de hond naar binnen verplaatsen.

Korte tijd binnen en dan weer "vrij" laten. Weer blaffen, weer naar binnen zonder wat te zeggen. Op een bepaald moment valt het kwartje wel.

Binnen bij passanten, idem, weghalen van de plek waar hij gaat blaffen en even op aparte plek zetten. Vergeet niet te belonen als hij uit zichzelf wél mensen die voorbij komen negeert. Dan ben je blij en zeg je bijvoorbeeld iets als "netjes stil!" en geef je een beloning.

In huis bij visite kan het nog wel eens handig zijn als je de hond aanleert op een vaste plek te gaan liggen. En niet blaffen. Vergt soms lange adem, en aanbellende visite moet dan soms maar even geduld hebben. Zo deed ik het. Pas als er niet meer werd geblaft deed ik de deur open. Moest het wel in stapjes aanleren, dus niet én plaats én niet blaffen etc...

Op de plaats gaan en daar blijven liggen was al beloning. Ook nog eens stil zijn ook weer apart beloning. Maar zolang dat werd "verbroken" ging ik telkens terug de kamer in om weer naar de plek te begeleiden, en weer tot stilte te manen.

 

Brievenbus.. bij onze kruising stabij destijds waren vingers niet meer veilig en ging ze uit haar plaat. Wij hebben een brievenbus naast de deur gehangen, en de brievenbus in de deur voorzien van een latje. Probleem opgelost. Naast dus het alert blijven dat ze niet gingen aanslaan op de postbode.

Ben daar zelf nogal star in, iets wat met grote regelmaat gebeurd kan normaal worden voor een hond en daarvan vind ik dat ze niet aan hoeven te slaan. Idem met mensen die langs de achterpoort lopen, die lopen daar nu eenmaal. Gaan ze aan de poort rammelen of blijven ze met honden voor de poort stilstaan is het een ander verhaal, maar bij passanten vind ik het wel zo prettig dat ze niet continue aanslaan.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Hoe snel is de overgang van zolder naar beneden gegaan? Misschien heb je daar een steekje laten vallen? Band citronella zit je helemaal juist. Dit kan ook effect hebben op zijn gedrag nu. Er zijn honden waar dat werkt voor geruime tijd maar dan toch ineens vanuit het niets explosief gedrag vertonen. Ben ook wel van mening dat je hulp erbij nodig hebt voor een totaal plaatje van aanpak.

Volgende forumvraag: Drukke hond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^