Obsessief gedrag, wat te doen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

Hoi allemaal,

Ik heb eerder een topic geopend over Marley dat hij het water niet uit wil komen. Inmiddels is dit gedrag geëscaleerd en ik weet gewoon niet meer wat ik moet. Overal waar water is springt hij erin, echt overal. Ook op plekken die gewoon niet veilig zijn. Vervolgens gaat hij hard piepend en blaffend er doorheen rennen. Dit duurt echt heel lang. Op een gegeven moment staat hij te trillen op zijn poten en kijkt hij me piepend aan. Als ik hem eruit wil halen gaat hij grommen of rent hij gauw weg, om vervolgens weer keihard te gaan piepen en blaffen als ik weg loop...

Hij heeft zn poten de laatste keer zelfs helemaal stukgelopen op het water. Als ik hem uiteindelijk eruit krijg ziet hij er sip uit en thuis verstopt hij zich dan in een hoekje.

Momenteel loopt hij aan de riem, omdat ik het gewoon niet meer vertrouw. Ik vind het alleen zo jammer. Zijn recall is bij mensen, andere honden en wild echt heel goed en nu word het loslopen hem helemaal ontnomen door deze gekke obsessie.
Het is niet een hond die in het water springt en het leuk heeft. Het ziet er echt een beetje zielig uit. Alsof hij in paniek is of kortsluiting heeft ofzo?

Ik heb een gedragstherapeut gemaild, maar zij was zelf niet gespecialiseerd in dit gedrag, maar gaf wel aan dat het ongezond is. Ik ben een beetje ten einde raad. Ik twijfel of ik water nu volledig moet vermijden en hem aan de riem moet houden of dat ik dit juist moet gaan oefenen met lange lijn? ( ook als hij aan de lange lijn zit vertoond hij dit gedrag , waardoor ik hem eruit moet sleuren aan de lijn wat onprettig voelt voor hem denk ik).

Kennen jullie iemand die ervaring heeft in dit gedrag of hebben jullie een idee wat ik hiermee moet?

honden page profiel DieselDiesel 3 doggies

honden foto van Diesel

Voor mij zou het heel simpel zijn, hij bleef aan de lijn.

 

Ik zou dat een paar maanden volhouden, en het daarna weer een keer proberen.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

Misschien een idee om met een normale lengte wandel lijn naar het water lopen? Doet hij hysterisch? Loop je er van weg en weer terug. Net zolang tot hij kalm is voor het water en beloon je hem met erin mogen. Vergt wel veel energie van jezelf want het zal nogal eens mis gaan. En brengt hij al een balletje terug? Zo zou je hem uit het water kunnen krijgen en ook door middel van het balletje, daar de focus op te leggen ipv als een gek erdoor heen te denderen.

 

 

 

 

honden page profiel IgloIglo 3 doggies

honden foto van Iglo

Dit is echt iets waar je met een gestructureerd uitgedacht trainingsplan moet komen, niet iets voor een forum. Zou dus alsnog zoeken naar een GT die je wel kan helpen.

 

Ik herken dat obsessieve wel bij een van mijn border collies. Dat het eigenlijk gewoon helemaal niet meer leuk is maar gewoon zielig. Inderdaad voor nu aan de lijn houden zodat hij er niet in kan gaan, het is even niet anders. Dat hij zo gefrustreerd raakt dat die gaat piepen en grommen is echt niet gezond, nee. Ik zou nu ook niet gaan oefenen, maar het even laten rusten. Wacht tot een GT met je mee kan kijken en er een goed plan is. 

Zelf denk ik dat de oplossing wel kan gaan liggen in hem werk geven. (Bv jachttraining, detectie) maar goed ik zou dus echt eerst even hulp inschakelen. Succes!

 

honden page profiel rowyrowy 3 doggies

honden foto van rowy

oh wat lastig! Ik denk dat het best te proberen is met een lange lijn. Zolang je hond rustig is zou je in de buurt kunnen komen van water, zodra je de focus merkt bij je hond kun je misschien ingrijpen door hem met rust te “corrigeren” of bij de plek weggaan.. het zou heel wat schelen zolang je de aandacht nog kan hebben van je hond maar dat is natuurlijk knap lastig met obsessief gedrag. Samen met hem, aangelijnd, door (plassen)water lopen kan ook helpen.
misschien kun je hem ook nog op een ander vlak uitdagen als het gaat om een beetje behendigheid en dat uiteindelijk in de omgeving van water, waardoor water niet de enige focus meer is.. maar misschien heb je dat allang geprobeerd. Succes ermee!

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

Owh zit ineens te denken dat je ook hondenzwembaden hebt. https://www.doggo.nl/artikelen/recreatie/zwemmen-met-je-hond/ kopje zwembaden. Misschien kun je hem die manier rustiger krijgen in het water.

honden page profiel ChantalChantal 3 doggies

honden foto van Chantal

Weet je zeker dat het gedragsmatig is? Mijn hond is sowieso fan van water, hoor. Maar hij gaat ook, vooral nu, graag jet water in zodat zijn huid wat koelt. Veel last van atopie, vandaar. 

honden page profiel Wilma en DobbyWilma en Dobby 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby

Dobby heeft dit ook jaren gehad. Die sukkkel was zo gehaaid dat hij aan de lijn netjes meeliep en het water 99 van de 100 keer negeerde. Ging hij los, dan... euh, ging hij ook lós. Ze weten het verschil tussen los en vast, dus die lange lijn kan zomaar geen verschil maken in training.

Je kunt het altijd proberen, maar je hebt geen garantie. Dobby is zelfs na 1 jaar gedragstherapeut/privétraining er niet overheen gekomen. Ik kon hem alleen los laten lopen vér van water af. Echter, een jaar of 4 geleden ging dat ook mis en moest hij door de brandweer gered worden in het bos. Hij was rechtdoor gezwommen en ik moest dusdanig ver omlopen dat ik er niet op tijd was. Daarna is hij nooit meer los geweest. Nou ja, hier een veldje achter de flat, maar ook dat maar zeer zelden.

Dat is het nadeel van obsessies met dingen waar ze voor gefokt zijn...

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

Helemaal mee eens dat hier een gedragstherapeut voor nodig is! Ik ben hard opzoek, maar krijg steeds te horen dat ze niet goed weten wat ze hiermee moeten...Wilma, bij wie ben jij toentertijd geweest? Het gedrag van Dobby klinkt precies hetzelfde als wat Marley heeft.

 

We houden hem al een tijdje aan de lijn inderdaad. Loopt veel fijner voor ons en denk ik ook voor hem. Maak me meer zorgen dat hij zich misschien niet goed in zijn vel voelt, omdat hij dit gedrag vertoond. En loslopen ging altijd zo goed, waardoor ik het zo zonde vind. Het is helaas even niet anders nu

honden foto van  Dutch Auti - Komt soms ff kort rondsnuffelen.

Dus aan de lijn en alleen los bij water waar jij het oké vind dat die erin gaat.

Gevolg van zijn eigen gedrag.  Aan de andere kant misschien is helemaal niet meer los in de buurt van water nog wel veel beter als ik lees in welke mate dit is. 

 

Ik lees hierboven in een reactie dat je je afvraagt of hij zich misschien niet goed voelt. 

 

Observeer en wees alert op signalen. Bij twijfel kun je een dierenarts check doen. 

 

Verder tja als je hond met het gedrag succes heeft geboekt. Wat gebeurd is. Is het vervolgens herhalend gedrag. Eenmaal succes is het lastig om het gewenste gedrag terug aan te leren. 

 

Belangrijkste nu is dat er aangelijnd terug rust is zowel voor jouzelf als de hond en belangrijker dat je hond zichzelf aangelijnd niet kan verwonden. 

 

Wellicht zul je een flinke tijd terug in bij de basis moeten blijven. En hierkom oefeningen en Nee oefeningen moeten oppakken. 

 

En in een veel verder stadium kun je met een lange lijn gaan aftasten of je je hond kunt leren alleen water te betreden wanneer je toestemming hebt gegeven.. Echter pas in een veel later stadium zul je kunnen. Beoordelen of dat verantwoord is. 

 

Eventueel kun je eens overleggen met een honden gedragsdeskundige. 

 

En je kunt misschien ook eens kijken naar hoe jij je voelt. Ik heb zelf de ervaring dat honden veel in hun gedrag spiegelen. Zowel je energie en hoe je je voelt en zelfs eventuele lichamelijke problemen. Ik spreek hier louter uit eigen ervaring. 

 

Zou de hond kunnen reageren op iets dat bij jou hoort? Ik zeg niet dat het hier het geval is. Maat ik heb wel geleerd dat niet op voorhand uit te sluiten. 

 

Is er in de periode voor dit gedrag iets gebeurd of vooranderd. Al dan niet voor hem of voor jou? 

honden page profiel Wilma en DobbyWilma en Dobby 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby

"Wilma, bij wie ben jij toentertijd geweest? Het gedrag van Dobby klinkt precies hetzelfde als wat Marley heeft."

Ik ben bij Chantal Olfers geweest van Hondenschool Rotterdam. Margje van het forum heeft ooit bij haar getraind/ in opleiding geweest. Ze traint ook positief.

Ik denk dat mijn pech was dat Dobby 9 maanden bij zijn vorige bazen is geweest en nooit zelfbeheersing heeft geleerd. Dikke kans dat het gedrag er dus al máánden in zat. Da's denk ik net hetzelfde als een husky die al een paar schapen opgejaagd heeft weer bij schapen laten: het gedrag zit er al in.

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

" Ik ben bij Chantal Olfers geweest van Hondenschool Rotterdam. Margje van het forum heeft ooit bij haar getraind/ in opleiding geweest. Ze traint ook positief.Ik denk dat mijn pech was dat Dobby 9 maanden bij zijn vorige bazen is geweest en nooit zelfbeheersing heeft geleerd. Dikke kans dat het gedrag er dus al máánden in zat. Da's denk ik net hetzelfde als een husky die al een paar schapen opgejaagd heeft weer bij schapen laten: het gedrag zit er al in. "

Ja precies... Marley is ook 3 jaar bij zijn vorige bazen geweest en amper opvoeding gehad. De meeste dingen gaan nu goed, maar misschien dat dit wel zal blijven.. Ik ga in ieder geval Chantal opzoeken!

honden page profiel BullekeBulleke 3 doggies

honden foto van Bulleke

" Ja precies... Marley is ook 3 jaar bij zijn vorige bazen geweest en amper opvoeding gehad. De meeste dingen gaan nu goed, maar misschien dat dit wel zal blijven.. Ik ga in ieder geval Chantal opzoeken! "

Ik vind het een beetje ver gezocht dat het te maken heeft met zijn opvoeding bij de vorige eigenaren. Ik lees dat vaker dat de schuld altijd daar wordt neergelegd. 

Ons vorige teefje, de best luisterende van al onze bullen, had een obsessie voor water en ballen.

Ook was zij stapelgek op eten, een bord met broodjes kon ik op de tafel laten staan en naar boven lopen, als ik beneden kwam, lagen de broodjes er nog net zo bij als dat ik naar boven ging. Dus ze wist prima wat mocht en wat niet.

Maar als ze water zag of een bal, dan sloeg ze helemaal door, bij het neurotische af. Nu staan bullen ook erg bekend om neurotisch gedrag, geen idee hoe dat bij de labrador is.

 

Zij sprong dus ook in elke sloot die ze zag. Op een gegeven moment werd ik het ook zat, mede omdat ze er ook niet uitkwam wanneer ik dat wilde. Zo heeft ze ook nog eens in de lagune bij het strand in Camperduin gelegen. Dubbele pret, er lagen van die boeitjes die op een bal leken + water. Met geen mogelijkheid eruit te krijgen, hele bek opengehaald aan de schelpen die op die boeitjes geplakt zaten. 

 

Wij zijn wandelingen gaan uitzoeken waarvan wij wisten waar er sloten en modderpoelen waren, op tijd aanlijnen wanneer je water naderde. Maar ook zo nu en dan de tijd er voor uittrekken en de hond zijn of haar zin geven en laten gaan.

Wopper kon ook een hysterisch geluid maken of wij noemde het altijd meer zingen hp-angel als ze in het water lag.

Wij hebben er nooit een heel groot ding van gemaakt. Maar goed, de ene hond is net weer effe anders dan de andere, net zoals het ene baasje weer net weer even anders is dan de andere.

Het heeft denk ik ook niets te maken met niet lekker in zijn vel zitten. Ze zijn gewoon (neurotisch) geobsedeerd door water.   

  

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

" Ik vind het een beetje ver gezocht dat het te maken heeft met zijn opvoeding bij de vorige eigenaren. Ik lees dat vaker dat de schuld altijd daar wordt neergelegd. 
Ons vorige teefje, de best luisterende van al onze bullen, had een obsessie voor water en ballen.
Ook was zij stapelgek op eten, een bord met broodjes kon ik op de tafel laten staan en naar boven lopen, als ik beneden kwam, lagen de broodjes er nog net zo bij als dat ik naar boven ging. Dus ze wist prima wat mocht en wat niet.
Maar als ze water zag of een bal, dan sloeg ze helemaal door, bij het neurotische af. Nu staan bullen ook erg bekend om neurotisch gedrag, geen idee hoe dat bij de labrador is.
 
Zij sprong dus ook in elke sloot die ze zag. Op een gegeven moment werd ik het ook zat, mede omdat ze er ook niet uitkwam wanneer ik dat wilde. Zo heeft ze ook nog eens in de lagune bij het strand in Camperduin gelegen. Dubbele pret, er lagen van die boeitjes die op een bal leken + water. Met geen mogelijkheid eruit te krijgen, hele bek opengehaald aan de schelpen die op die boeitjes geplakt zaten. 
 
Wij zijn wandelingen gaan uitzoeken waarvan wij wisten waar er sloten en modderpoelen waren, op tijd aanlijnen wanneer je water naderde. Maar ook zo nu en dan de tijd er voor uittrekken en de hond zijn of haar zin geven en laten gaan.
Wopper kon ook een hysterisch geluid maken of wij noemde het altijd meer zingen  als ze in het water lag.
Wij hebben er nooit een heel groot ding van gemaakt. Maar goed, de ene hond is net weer effe anders dan de andere, net zoals het ene baasje weer net weer even anders is dan de andere.
Het heeft denk ik ook niets te maken met niet lekker in zijn vel zitten. Ze zijn gewoon (neurotisch) geobsedeerd door water.   
   "

Ik hoop inderdaad dat hij zich gewoon oke voelt. Opzich mag hij van mij zijn gang gaan, maar de afgelopen keren kwam hij kotsend uit het water of had zij zichzelf open gehaald waardoor ik het echt niet zo veilig meer vond. De schuld ligt ook heus niet altijd bij de vorige baasjes! Ben ik zeker met je eens. Ik denk zelf wel dat het kan meespelen gezien zijn verleden daar. Ik dacht misschien wel iets te snel dat dit er ook mee te maken had. Het kan ook zeker in hem zitten! Wat de reden ook is, ik wil gewoon dat hij zich goed voelt. Ik zie het trouwens helemaal voor me haha een zingende hond in het water. Zijn er wel meer die zo gek zijn dus haha

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Kijk hoe hij zich gedraagt buiten het waterprobleem om. Als hij verder wel gewoon ontspannen en vrolijk is dan is het prima hoor. 

Ik vind zelf dat honden opvallend vaak neuroses en obsessies hebben, zeker de werkhonden. Daarom denk ik dat het alles te maken heeft met het fokken en hoe honden altijd geselecteerd zijn geweest op raseigenschappen. Dat heeft z’n keerzijde gehad, namelijk hersenkronkeltjes. 

Mijn labrador heeft ook een obsessie die ik er niet uit krijg, dus misschien komt het inderdaad vaker voor bij dit ras. Een obsessie heeft niks met opvoeding te maken, zoiets kan zich gewoon ontwikkelen. Hoe je er vervolgens mee om gaat is wel opvoeding. Uiteindelijk zou je er naar toe kunnen werken om met je stem te verbieden dat hij naar het water gaat. Is wel lastig hoor, lukt niet 1 2 3. 

 

Volgende forumvraag: Hond bijt mij
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^