Hulp mbt stambomen.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SabinaSabina

honden foto van Sabina

Beste hondeneigenaren.

Hoe kijk je naar een stamboom, hoe zoek je verdere informatie uit over de voorouders van de hond, en hun karakters. (+ medisch gezien)
Is daar een lijst voor?  en hoe doen jullie dat?


ik hoor het graag!
groetjes Sabina.

honden foto van Profiel verwijderd omdat dit een zeik forum is, toedeloe!

Ik denk dat het er echt aanligt wat je precies wilt. Heel rustig en relaxed karakter is thuis fijn, maar voor de sporten die je benoemd minder handig omdat daarvoor een bepaalde drive nodig is. Daarbij denk ik dat die hele rustige karakters, minder snel overprikkeld zullen raken dan een hond met veel drive. 

Maar pups gaan geen exacte kopieën zijn van hun moeder. Het zit ‘m ook echt in de verdere voorouders en toch ook wel een deel opvoeding. 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Ik snap het niet helemaal.

Heb ooit ook voor zo,n keuze gestaan. Fokker van mijn hondje uitgekozen, had verschillende teefjes. Qua karakter en gedrag heb ik gezegd, ik wil graag een pup van dat teefje en zeker niet van dat teefje.

. Omdat de moederbord zeker de eerste weken ook haar gedrag overbrengt op de pup.

 

Een hysterische moeder zal sneller hysterische pupjes afleveren dan een relaxte moeder. Een bange hond, die een nestje heeft, zal dit angst gedrag over kunnen brengen. Pupjes leren zoveel van hum moeder die eerste 7 a 8 weken.

 

Maar een relaxte moeder en een Fokker die 0,0 visite bij de pupjes laat, de pupjes niet aan geluiden laat wennen, niet aan kinderen, niet aan mensen, dat kunnen zomaar hele bange pupjes  worden.

 

Of te wel een super goede stamboom, alleen in vergelijk met de rest.

 

Voor mij zou het gedrag van de teef En de reu en de gezondheidsonderzoeken en de Fokker, meer tellen dan een stamboom,

 

 

honden page profiel SabinaSabina

honden foto van Sabina

`
 
Voor mij zou het gedrag van de teef En de reu en de gezondheidsonderzoeken en de Fokker, meer tellen dan een stamboom,
 
  "

dit is waar het om draait met mijn vraag, heb het maar even aangepast voor meer duidelijkheid wink

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Door veel te spreken met de eigenaars vd honden in kwestie, door de honden zelf goed te leren kennen. 

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

bij mijn ras kijk ik op working-dog. 

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje 3 doggies

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Op de website dutchdogdata.nl kun je de stamboomnaam van een hond intypen en dan kun je meer informatie over de hond zien. Stamboom, behaalde titels, officiële gezondheidsuitslagen (niet zomaar dierenartsonderzoeken, maar echt officiële HD-foto's bijvoorbeeld). Hiervoor moet de hond wel NHSB ingeschreven staan dacht ik. Verder kan het helpen om met de eigenaren van de honden die op de stamboom staan te praten. Meer kun je niet doen, een stamboom is niet heilig en niet iedereen is eerlijk over zijn eigen honden, dus het is ook afhankelijk van je eigen gevoel bij iemand. 

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

Mijn ervaring is dat karakters binnen een nest behoorlijk uiteen kunnen lopen. Er zullen zeker trekjes van pa en ma in zitten maar hondjes zijn vooral zichzelf. Mijn hond lijkt bijvoorbeeld sprekend op zijn verre oom die ik toevallig pas heb leren kennen. Ik denk dat je vooral eerlijk naar ras eigenschappen moet kijken. In ieder ras zitten dingen die lastiger zijn en die je kunt treffen. Ik heb vocale waakse Aussies. Hoort erbij. Maar hoe vaak ik op forums leest help mijn hond blaft of gromt naar vreemden. Uh iets met ras beschrijving lezen?  En het kan vaak niet alle twee. Een makkelijke rustige hond met een enorme drive om te werken is zeldzaam. Of heel slim en heel braaf luisteren. Maar als je een ras echt leuk vindt kan je ook net de mindere trekjes leven. Qua gezondheid lijnen uitzoeken vind ik zelf best lastig omdat het niet alleen afhangt van de gezondheid uitslagen die je online kunt vinden. Het is ook een beetje vertrouwen, familieleden kennen, weten dat je een fokker hebt die het uitzoekt. Ik vind het altijd fijn als een fokker eerlijk is over risico’s want die zijn er eigenlijk altijd wel. Fokken is compromissen maken. En dan nog, bij levende wezens heb je geen garantie op een stabiel karakter en een gezond lang leven. Het is ook een beetje geluk hebben.

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Ik bekijk bij stambomen eigenlijk alleen de gezondheidsuitslagen. Ik had eens een nestje op het oog waarbij de ouders B heupen hadden, dat is op zich niet slecht, maar toen ik eens in de stamboom ging neuzen zag ik dat uit deze lijn heel veel honden met HD voortkwamen. De ouders hadden toevallig goede heupen, maar genetisch gezien was er een reeële kans dat hun pups slechte heupen zouden krijgen. In dit geval was het dus goed dat ik de stamboom had bekeken. 

Qua karakter kijk ik vooral naar de honden die bij de fokker in huis leven. Zijn dat fijne honden dan zit het wel goed. Ik ben ook wel eens met een fokker + honden wezen wandelen. Dan zie je hoe de honden echt zijn, hoe ze op andere dieren en vreemde mensen reageren, hoeveel drive ze hebben. In huis zijn honden vaak toch vrij braaf, buiten lopen geeft een beter beeld. Stamboom verteld mij niets over karakter, want ik ken al die honden niet, titels zeggen me niks. En dat er een Bello vier generaties verderop een keer een kat heeft gebeten zegt niks over hoe mijn pup gaat zijn. Als het je echt interesseert kun je wel namen van de honden googlen, soms staat er wat info over ze op de site van de eigenaar. 

Volgende forumvraag: Cockapoo kopen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^