Gaat jullie hond soms naar de oppas?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ModesteModeste

Hallo

 

Wij hebben een buitenlandse hond geadopteerd (Galgo), een teefje van 7 jaar en ze is nu ongeveer 4 maand bij ons. We zien haar helemaal openbloeien en ze voelt zich helemaal thuis. Dit heeft wel even geduurd. Ze is ook een heel zenuwachtig type en af en toe kan ze nog onrustig zijn. Maar al bij al zien we dat ze zich goed voelt en haar oogjes blinken. 

Nu was het de bedoeling dat als ik (soms) eens een hele dag weg moet of op vakantie ben, ze bij mijn schoonmoeder zou blijven. Mijn schoonmoeder ziet dit volledig zitten en kijkt er zelfs naar uit. Alleen vind ik het erg moeilijk om hieraan te beginnen. Ik vind het zo sneu voor haar omdat ik niet kan uitleggen dat ik ook weer terugkom. Ik wil niet dat ze zich terug achtergelaten voelt... En ik heb bang dat ze hierdoor terug onrustiger is thuis en mij misschien minder vertrouwt? Vanaf het moment dat ze hier kwam heeft ze een enorme focus op mij. Een echt velcro hondje... Als we bvb bij mijn schoonmoeder op bezoek zijn en ik ga naar het toilet zal ze beginnen janken en wachten aan de deur waar ik het laatst te zien was, ook al is mijn vriend daar nog en andere mensen.... 

Ik dacht het op te bouwen met bvb een uurtje even een boodschap te gaan doen en ze dan weer te gaan halen, 2 x per week om te beginnen.

Ik vroeg me af hoe jullie dit aanpakken en hoe de reactie was van jullie hond tijdens en erna? Het is namelijk toch iets anders dan een puppy die je het van in begin kan aanleren denk ik. 

honden page profiel makila_baasje_van_Jackmakila_baasje_van_Jack

honden foto van makila_baasje_van_Jack

Tot vorig jaar ging onze Jack regelmatig naar mijn moeder. Hij is daar wel graag maar hij weigert daar altijd te eten. Noch eten, noch snoep. Alleen drinken doet hij daar wel. Dus in die zin merkt mijn moeder dat hij toch een beetje treurt. De ene hond kan er beter tegen dan de andere, maar ze overleven het wel hoor! 

 

Anno 2021, denk ik niet dat onze hond nog in staat is om daar naar toe te gaan. Hij heeft steeds meer zorgen nodig. 

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

Ja ik oefen dat bewust. Want het is gewoon iets waar ze best aan kunnen wennen. Ook probeer ik mijn honden niet te veel aan me te laten plakken. Want voor je hond is dat ook niet fijn. 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Langzaam opbouwen en vaak op visite met haar gaan. Het wordt vanzelf een tweede huis. Vaak op visite gaan.

 

Dat boodschappen idee is een prima plan. Wat je kunt doen. Is dat je moeder gaat wandelen met haar en jij later de deur uit gaat. Zo hebben we hier ook gedaan want mijn vrouw mocht nergens heen. Inmiddels geeft dat geen problemen meer.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

soms heb je gewoon geen keus en zo zijn elsa en anna beiden al jong eens bij een oppas geweest ik ben wel heel kritisch wie ik op mijn honden laat passen want ik heb geleerd dat heel veel mensen zich niet aan jouw eisen houden 

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

Wij namen Luna vanaf pups af aan mee naar mijn schoonmoeder. Moest ook wel, want zij werd (en is) haar vaste oppas als wij aan het werk zijn. In het begin vooral kennismaken, bij ons en bij haar, vanaf een week of 11 oud daarheen brengen, schoonmoeder was wakker, doei zeggen en gaan werken. Tegenwoordig werk ik veel thuis maar gaat ze nog steeds minimaal 1x per week naar 'oppasbaasje'. Die slaapt nog als ik haar breng, dus dat is gewoon hup, in de mand, ga maar verder slapen, oppasbaasje komt zo beneden en weggaan om te gaan werken.

 

Ook als we op vakantie gaan is Luna bij haar, soms wel 2 of 3 weken. Door gewoon in het begin veel daar te zijn, ziet ze het als tweede thuis. Kwestie van oefenen dus. Even boodschappen doen is een goede optie, dan ziet je hond dat je ook gewoon weer terugkomt. Net als wanneer de hond thuis alleen blijft en je boodschappen gaat doen. Rustig opbouwen, benoemen dat jullie naar oppasbaasje gaan en als je zelf weggaat, dat je zo terug komt. Al is dat misschien pas 9 uur later, een dag later of 2 weken later wink

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

May gaat 1x per week naar de oppas. Ze vind het geweldig, het is een buurvrouw ook met ene hond, haar beste vriendje.

 

Maaar ik moet er wle bijzeggen dat het klinkt alsof jou hond verlatingsangst heeft. Misschien inderdaad eerst daar aan werken en mits dat beter gaat eens richting oppas gaan oefenen. Ik zou daarintegen niet in 1x 1 uur per keer doen. dat is vaak veeeelste veel.

May heeft ook verlatingsangst gehad nou 1 minuut was wel genoeg.. en dat opbouwen..

honden page profiel ChantalChantal

honden foto van Chantal

Let maar op. Hoe vaker je dit doe, hoe normaler het wordt. Je zal toch eens even weg moeten. Mogelijk als jij out of the picture bent, jankt ze niet en gaat het helemaal leuk worden. Mijn hond piept de boel bij elkaar als jij weet dat ik hem bij mijn vriendin/oppas laat ( en als ik hem weer ophaal). Maar dit duurt zolang ik in beeld ben. Daarna is alles koek en ei. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Vier maanden is nog best kort dat ze bij je is en haar gedrag bij je schoonmoeder naar jou toe wel normaal is in haar situatie. Het is inderdaad anders met een hond van zeven jaar dan met een puppy, zij heeft toch al e.a. meegemaakt in haar leven.

Ik zou idd regelmatig op bezoek gaan daar en dan daar ook langzaam opbouwen zoals je het thuis gedaan hebt. Kleine stapjes even de deur uit en gelijk weer terug en dit langzaam uitbreiden. En dan niet gaan belonen oid, doen of het heel normaal is. Wel fijn dat je schoonmoeder zo enthousiast is. Komt vast goed op de duur.

 

 

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

Ik denk dat je gewoon moet gaan opbouwen met kennismaken. Zodra je hond je schoonmoeder goed kent, zal ze er minder problemen mee hebben om daar een tijdje te zijn. Maar ze zal bij jou zijn áltijd leuker vinden.

 

Wij hebben vooral af en toe familie die oppas is voor onze hond. Gezien we haar ook overgenomen hebben van familie vindt ze dat op zich ook prima, al is het niet zo goed als bij ons ;) Andere familieleden die ze minder lang kent, hebben ook wel eens een paar uur opgepast. Dat is op zich oké, maar die gaven wel aan dat ze eigenlijk gewoon heeft zitten/liggen wachten tot wij terug waren.

 

Maar onze hond kan daar ook wel behoorlijk moeilijk in doen. Wij hebben andersom ook regelmatig op de honden van familieleden gepast, en die vonden het altijd wel prima dat we dat deden. Ze kenden ons goed en vonden het gezellig, al waren ook wij niet zo tof als hun eigen baasjes. Dat was wel meestal in hun eigen huis, dus dat maakt het wel gemakkelijker voor ze denk ik. Misschien dat dat jouw hond ook zou helpen, als je schoonmoeder naar jullie komt ipv andersom (in ieder geval in de eerste maanden)?

 

Volgende forumvraag: Plots vechten en bijten
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^