Opvoeding te streng?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Anoniem (Gast)

Mijn vriend heeft sinds een half jaar een Mechelse herder die nu 14 maanden oud is. Nu wonen we sinds kort samen, dus heb ik hem ook :-). Hartstikke leuk, want het is een schat van een beestje. Alleen hebben wij nog weleens discussies over de opvoeding. Naar mijn idee voedt hij de hond veel te streng op, wanneer hij bijv. achter een kat aanrent, is hij echt niet meer te houden. Hij geeft hem dan een flinke tik op zijn neus (gevoeligste deel van de hond), sleurt hem aan zijn nekvel mee naar de plek waar hij is weggerend, krijg meestal nog een tik en moet vervolgens zo'n 30 a 40 meter blijven volgen. In mijn ogen is het belangrijker om de hond mentaal de baas te worden, of heb ik het volledig mis? Ik ben niet opgevoed met een hond, en heb er maar weinig verstand van. Maar het lijkt mij dat dit niet nodig is!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Opvoeding te streng?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden

honden foto van Gerdine van der Linden

mhua, erg goed voor je hond is het niet. Ik heb op zo'n zelfde manier het kattenjagen uit mijn hond gekregen en zou het niemand aanraden! Want het verstord de band met je hond aardig..

Je kan het beter op een positieve manier doen want dan vind je hond het ook nog leuk en is de traktatie belangrijker dan de kat.

Dus ik vind het ook wat heftig, maar als hij het alleen bij katten jagen doet.. ja.. beter maar van niet denk ik

groetjes

honden page profiel BENJIBENJI

honden foto van BENJI

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

Zou ook beslist niet mijn manier van opvoeden zijn en iemand die zo met zijn hond om gaat zou ook mijn vriend niet kunnen zijn O-)
Je vriend werkt volgens hele ouderwetse en achterhaalde methodes. Is vaak een probleem, want als je er wat van zegt krijg je te horen dat hun vader het ook altijd zo deed :'(
Tegenwoordig weten we gelukkig beter, ook jij weet beter. Ik hoop dat je je vriend zo opvoeden kan dat hij zijn hond op een meer prettige manier op kan voeden.

honden page profiel wil geen lid zijnwil geen lid zijn

honden foto van wil geen lid zijn

pffff wat zielig voor dat beestje Ik kan alleen maar zeggen dat ik er medelijden mee heb.
Ik denk dat je genoeg reackties hierop gaat krijgen maar ik kan alleen maar zeggen GA NAAR EEN GOEDE HONDENSCHOOL MET POSITIEVE METHODE en ga daar leren hoe je een hond opvoed.
denk dat dit topic voor mij niet geschikt is omdat ik dit te zielig vind en hier te emotioneel op ga reageren.
Ik wens je veel succes en ik hoop dat je je hond een beetje kunt redden.

honden page profiel Helga & ZoëyHelga & Zoëy

honden foto van Helga & Zoëy

Dit is absoluut niet goed!!!! :'( :'(

Je slaat een hond niet en al helemaal niet op zijn meest gevooelige plek (de neus)!

Ik raad je aan om Esther (kijk even bij baasjes) van de cavaliers een pb'tje te sturen en haar om tips te vragen. Zij werkt met kalmerende signalen en daar bereik je veel meer mee!

Trouwens, wat dacht je van een hondenschool? Geen enkele school zal aanraden om te slaan...

Succes, en goed dat je het hier plaatst!
Als je vriend zijn hond wil verpesten, moet ie vooral zo doorgaan.,.. :'( :'(

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

Nog even een aanvulling, de juiste manier om je hond najagen af te leren is zorgen dat de hond de baas leuker vindt dan de kat. Als de baas met zijn lichaamstaal (aan het nekvel meesleuren) aan geeft dat hij de hond vermoorden wil, (want in het nekvel grijpen betekent in hondentaal een prooi dood maken) lijkt het me niet dat de hond de baas leuker gaat vinden dan de kat.
De enige correctie die honden onder elkaar gebruiken is de snuitklem, die je als mens na kan bootsen door je hand even over de snuit van de hond te klemmen.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

ook mijn advies, ga samen naar een goede hondenschool, leg het probleem voor over katten, dan kunnen zij je goeie raad geven, en goeie opvoedmethodes. ook wat katten betreft.

een hond vind een kat prachtig om er achter na te gaan, maar de methode van slaan en nekvel grijpen, dat leert de hond niet af om achter te kat aan te rennen, als je vriend er eens niet bij is, gaat tie ervandoor.

wees alert op die beestjes, en zie eerder de kat dan dat de hond de kat ziet, en grijp in, door rechts om keer te maken, en de kat voor de hond niet meer aantrekkelijk te maken, ook dat kunnen jullie leren op een goeie hondenschool, ga er samen naar toe.

honden page profiel wil geen lid zijnwil geen lid zijn

honden foto van wil geen lid zijn

ps laat dit topic aan je vriend lezen. hopelijk gaan zijn oge open en beseft ie dat ie helemaal verkeerd bezig is. en op deze manier de band tussen hem en zijn hond kappot maakt.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Doet je vriend wel genoeg dingen (wandelen/spelen/zoek spelletjes/fietsen).Een Mechelse herder moet wel zijn energie en werklust kwijt kunnen.Je zegt dat hij achter de kat aan jaagt...Misschien iets meer bezig zijn met de hond,zodat hij moet wordt.En hij is ook nog pas 14 maanden,heel jong en ook nog een lastige leeftijd wat getreft luisteren.Pubertijd.

Maar als je hond bijvoorbeeld flink heeft gewandeld/gefietst of zo iets dergelijks dan moet hij ook goed rusten hoor.Hebben jullie een bench?Daar gaat dathet makkelijkst in,denk vooral met een Mechelaar die zijn al heel druk en gevoelig van zichzelf.

Wat betreft hoe jou vriend met de hond omgaat...Hij is dat beest volledig aan het vergallen.Misschien moet je hem ook eens aan zijn nekvel door het huis slepen ALS HIJ ZIJN VUILE SOKKEN LAAT SLINGEREN O-) .


(ik bedoel het niet bot,maar ik kan er niet zo goed tegen,wat jij omschrijft qua opvoeding die jou vriend hanteerd).


Succes met je vriend overtuigen,

Soraya&Mila.

honden page profiel Amber & LootahAmber & Lootah

honden foto van Amber & Lootah

Ik kan je ook alleen maar adviseren om je vriend mee te nemen naar een goede hondenschool waar ze op positieve manier trainen :-) Want de manier waarop het nu gedaan word werkt niet bevorderend voor de relatie tussen hond en baas. En de methode die hij gebruikt ook agressie kan gaan uitlokken, en dan ben je verder van huis. Plus het feit dat hij die straf als een nare ervaring ziet, en dit in verband brengt met de kat, dus katten zijn niet leuk. En dat wil je ook niet. Je wilt dat hij op positieve manier zijn aandacht bij de baas houd en niet bij de kat. :-)

honden page profiel Helga & ZoëyHelga & Zoëy

honden foto van Helga & Zoëy

En waar is anonmiem nu dan??? :'(

Anoniem (Gast)

Bedankt voor al die snelle reacties! Ik ben zo blij dat ik niet de enige ben die er zo over denkt :-).
Hij heeft nu geen banch meer omdat daar geen ruimte voor is, in het vorige huis had hij dit wel. In de omgeving is er geen uitlaatterein, dus na een dag hard werken wordt er niet meer veel met hem gerend, het enige bos in de buurt is een kwartier met de auto. Dit gebeurt dan ook alleen in het weekend of op een vrije dag. De hond is ook vaak alleen, soms wel 9 uur achter elkaar. Volgens mijn vriend kan hij dit makkelijk aan. Zijn er ook mensen die ervaring hebben met het opvoeden van (Mechelse) herders? Het schijnt dat deze honden een hardere aanpak nodig hebben dan andere rassen, maar ik kan dit nergens op internet terugvinden. Een school had ik inderdaad al in gedachten, en nu ik het zo hoor ga ik daar ook zeker werk van maken!!

honden page profiel Amber & LootahAmber & Lootah

honden foto van Amber & Lootah

Mijn schoonmoeder heeft 2 mechelse herders, maar ze hebben niet een harde aanpak nodig. Maar wel een consequente opvoeding (zoals de meeste herder achtige). 9 uur achter elkaar alleen thuis is wel erg lang, vooral als ze geen uitlaatklep hebben om hun energie kwijt te kunnen. Het zijn wel werkhonden die als hun energie en intelligentie niet kwijt kunnen minder leuke dingen zullen gaan doen. Zoals je huiskamer verbouwen, neurotisch gedrag gaan vertonen, constant blaffen en meer van dat soort "problemen".

Het zijn honden waar je per dag toch minstens een uur intensief mee bezig moet zijn, naar het bos, trainen, spelletjes doen. Ze moeten hun ei kwijt kunnen zeg maar :-) . Anders krijg je er echt problemen mee.

honden foto van *~Maartje & Mila~* ( v.a. 9-2 geen actief lid meer )

Het probleem is dat als je vriend vooral de hond straft en verder weinig leuks met de hond doet. De hond jouw vriend niet meer leuk vindt. En dan kom je in zo;n spiraal:
Kat is leuker dan vriend, dus ga je achter de kat aan ipv bij vriend te blijven.
Is vriend leuker dan kat, krijg je het tegenovergestelde. En dat kun je bereiken door een goede band op te bouwen. Door bijv. veel te spelen en te wandelen. Leuke dingen doen op een positieve manier.

Ik geef toe, ik ben ook wel eens boos op Mila. En dan moet ze op de gang O-) Maar alleen maar straffen is verkeerd.

honden foto van *~Maartje & Mila~* ( v.a. 9-2 geen actief lid meer )

Consequent zijn is altijd nodig en moet juist. Maar conserquent betekent niet persé fysiek corrigeren.
Stel bijv. een lijst met regels op waar je je allebei aan houdt. Is duidelijk voor de hond, wordt de opvoeding veel makkelijker door :-)
Dus niet de ene keer wel op de bank en de andere keer niet bijvoorbeeld.

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

Je merkt al dat het niet werkt, want de hond doet het de volgende keer weer. Dus naast dat het niet leuk is om zo te moeten doen tegen je hond, heeft het ook nog eens geen nut.

Het zit m erin dat het jagen gewoon hardstikke leuk is, en het baasje moet dus minstens zo leuk worden! En het negeren van die kat, die moet hem iets supers op gaan leveren, spelen met de baas met een leuk speeltje, even gek doen, wat heel lekkers krijgen, zoiets.

Maar dat moet je vriend eerst inzien natuurlijk!

Groetjes, Margje

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

De hond 9 uur alleen laten is idd veel te lang. Ik vind dat 6 uur echt de max is. En een mechelaar moet wat te doen hebben. Niet de hele dag maar thuis liggen, dan gaat hij zelf maar dingen verzinnen om te doen, zoals bv katten najagen.
Kan hij niet tussen de middag door iemand worden uitgelaten of een uitlaatdienst?
En als jullie thuiskomen lekker een 30 fietsen ergens heen en met een balletje gooien onderweg.
Dan kan hij even uitrazen.
Een sport is ook erg leuk om samen te doen, of een gehoorzaamheidscursus.

honden page profiel NikaNika

honden foto van Nika

Om hem goed op te voeden kan je beter naar de hondenschool gaan ipv hem op zijn neus te slaan.

Er is een interressant boek van Martin Gaus, "nog beter omgaan met je hond". Koop die en laat je vriend hem lezen. Daar wordt haarfijn in uitgelegd hoe en waarom je op een postitieve manier je hond moet trainen. Zonder pijn en met veel beloningen.

En verzet je verder maar flink tegen je vriend zijn opvoedmetode, veel te hardhandig. Een hond begrijpt "slaan" niet.

honden page profiel Amber & LootahAmber & Lootah

honden foto van Amber & Lootah

@ maartje, dat bedoelde ik ook met consequent zijn O-)

honden page profiel De Mecheltjes clanDe Mecheltjes clan

honden foto van De Mecheltjes clan

Hoi,

Dat men nog steeds denkt dat mechelaars een hardere aanpak nodig hebben is een hardnekkig virus dat moeilijk te bestrijden is helaas.

Een harder aanpak is zeker niet nodig, wel een consequinte aanpak. Daarnaast moet je de mechelaar zeker wat te doen geven anders kan hij wel vervelend worden. De naam zegt het al werkhond dat wil zeggen dat er wel degelijk iets mee gedaan moet worden, doormiddel van lichamelijke en geestelijke bezigheden.

Als je mechel 9 uur alleen is geweest dan zou er toch wat mee gedaan moeten worden, bijvoorbeeld trainen/oefenen (opvoeden) dit kan wel degelijk op een positieve manier en wat je toch wel dagelijks moet doen, zoeken/speuren, apporteren. Daarnaast kan je na het werk met hem fieten, lopen je hond moet toch zijn energie kwijt raken.

Ik sla ook wel eens een dag over maar niet vaker, want dat ga je toch merken ze hebben dan toch wat energie te veel.
Met positief trainen het respect hebben voor de hond kan je veel verder komen en zeker krijg je er een veel betere band met de hond.

Groetjes,
Wilma

honden page profiel De Mecheltjes clanDe Mecheltjes clan

honden foto van De Mecheltjes clan

Zoek een goede motivator voor je hond die als beloning kan dienen en waar hij alles voor over heeft.

Je moet jezelf interessanter maken dan wat dan ook dit kan je doen door hem bijvorrbeeld gek te maken op een bal aan een touw. Deze krijgt hij dan ook alleen als beloning, je gaat dan even met hem spelen voorwaarden is wel dat hij al goed lost. Als hij al kan apporteren dan kun je die bal weggooien als beloning daarna gaat die terug in je zak(hier kun je dus ook gebruik van maken als hij de kat na wil jagen, laat hem de bal najagen), hij mag er nooit zonder er wat voor gedaan te hebben mee spelen. Je kan daarnaast gebruik maken van zijn hongergevoel dus belonen met voer, kaasjes, worst, gekkokte kipfilet, gedroogde lever, als hij er maar voor uit zijn dak gaat.

Zoek een hondenschool die positief traint en geniet van de band die jij dan met de hond krijgt.





honden page profiel nora jazzy en poppynora jazzy en poppy

honden foto van nora jazzy en poppy

nou sorry hoor ik vind dit niet normaal wat jou vriend met die hond doet.de neus van een hond is heel gevoelig.ik vind het echt zielig en dat hij dat beest slaat vind ik echt erg.als ik zo een vriend had,had ik gezegd ik sla jou toch ook niet op je neus en ga je achterna jagen?weet je hoe bang dat beest word?hier gaan mijn haren van overeind staan.ik hoop dat je vriend het anders gaat aanpakken.


noor en jazzy

honden page profiel maaike maaike

honden foto van maaike

Wat je vriend doet heeft totaal geen zin. Een hond die door het lint gaat vanwege bv een kat, is niet gevoelig voor een dergelijke correctie. Het beste wat je kunt doen is zorgen dat de hond de kat niet meer kan zien. bv door de andere kant op te lopen.
Ik heb twee katten haters hier zo en dat werkt hier het beste. ;-)

honden page profiel Liesbeth/SkinnyLiesbeth/Skinny

honden foto van Liesbeth/Skinny

hoi


wij hebben een kruising holl/mechel herder gehad,zoals hier al is geschreven geen harde aanpak ,maar een consequinte

het zijn fantastische honden ,maar moeten wel hun energie kwijt kunnen,volgens mij is dit niet altijd hier het geval(ja en dan ziet die iets lopen en daar moet achteraan gejaagd worden,logisch toch)



9 uur alleen zitten is wel heeeeeel lang,14 maanden zei je ,het dier zit vol met energie wat hij niet kwijt kan



en dat straffen heeft helemaal geen zin,werkt alleen maar averechts


sterkte ermee


gr liesbeth

Partner Van Anoniem (Gast)

Even mijn kant van het verhaal, niet dat mijn mijn vriendin af wil zeiken maar ze ziet niet de dingen die ik wel doe. We wonen pas 2 weken samen dus vandaar deze discussie.
Ik heb hem inderdaad al een half jaar. Ben al vanafs kind met honden zo´n beetje omgegaan. Ik straf hem inderdaad als hij achter een kat aan rent maar niet zo hard als mensen denken. Hij piept er niet eens bij maar ik laat wel weten dat ik het niet leuk vind. Ik heb het ook al geprobeert op een positieve manier aan te pakken door middel van snoepjes te geven. Hij loopt bijna altijd bij mij los (hij luistert goed naar me en volgt als ik dat zeg). Als hij een kat zie dan staart hij naar de kat. Hij loopt er nog niet op af pas als de kat gaat rennen rent hij er ook achteraan. Op de punt dat hij de kat ziet blijft hij even staan, en toen heb ik ook geprobeert door middel van zijn favoriete snoepjes en bal zijn aandacht te trekken. Dat werkt helaas niet. Hebben jullie sugesties. Ik kan het helaas moeilijk hebben als me vriendin me terecht wijs omdat ze zelf nooit een hond heeft gehad :'( .
Voor de rest heb ik een goede verhouding met me hond. Hij luister goed naar me en doet bijna al mijn comando's die ik hem geef. Hij blijft een puber nu nog ;-) . Ik speel veel met sneeuw en bladeren. Hij vind het leuk om het te pakken terwijl hij het nooit te pakken krijg :-D .









honden page profiel Linda Linda

honden foto van Linda

9 uur alleen voor zo´n pup/hond.. om eerlijk te zijn vind ik dat dierenmishandeling.

honden page profiel NikaNika

honden foto van Nika

Leuk dat je zelf even reageert.
Het verhaal van de man achter het monster klinkt nu wel anders ;-)
Ik denk gewoon dat je iets meer geduld moet hebben en positief moet blijven trainen.
Als je hond weet dat hij op zijn kop krijgt nadat hij achter de kat gegaan is (wat hij toch nog teeds leuk vindt blijkbaar) dan bestaat de kans dat hij de volgende keer niet meer komt (want hij weet dat hij nu op z'n kop krijgt).
Zorg dat hij jou leuker gaat vinden dan de kat.
Neem een super beloning mee dat hij krijgt vanaf hij een kat ziet, zo ben jij aantrekkelijker dan de kat.
Veel succes.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Hoi Peter,

Klinkt al leuker hoe ji het zegt.Toch wil ik je met klem vragen te stoppen met je hond aan zijn nekvel door het huis te slepen en hem op zijn neus te slaan.


De hond moet jou leuk(er) vinden dan waar hij op wilt "jagen".Als een bal en snoepje niet helpt dan kun je ook nog altijd weg rennen en zeggen DAG HOND(eigen naam gebruiken natuurlijk)

Maar niet geheel onbelangrijk is dat je met hem een goede band moet krijgen ,wil hij het leuk gaan vinden om bij jou te komen.Tot nu toe heb je hem al een paar keer pijn gedaan voor iets wat hij niet snapt.En daardoor vertrouwd ij jou veel minder en is niet gauw bereid snel bij je te komen als hij wel iets leuks ziet.

Dit vertrouwen ga je opbouwen door hem niet te straffen,maar af te leiden,begin daarmee in huis.En buiten aan een lange lijn van 20 meter.Als hij toch komt ,belonen met iets HEEL lekkers Kaasje of rodi worstje,ik gebruik 100% vis koekjes.Ze komt echt wel.

Ga thuis met je hond zitten en geef hem een mini stukje kaas en zeg zijn naam(of bijv. Bello KOM) terwijl hij kauwt,en dit een keer of 15 achter elkaar, elke dag ,een week lang.Dit werkt echt.


En ook belangrijk is dat je genoeg onderneemt met je Mechelse herder!!Het is een actieve hond.Als je niet genoeg doet ( genoeg rust geeft dan )is het niet zo gek dat hij achter de katten aangaat.Je hoeft hem dus zeker NIET te straffen als hij 9 uren alleen heeft gezeten en je gaat dan ook niet eens lekker met hem spelen.Dat is niet eerlijk tegenover hem.Hij is een werkhond,kan goed speuren enz.Dat speuren kun je hem ook in huis nog leren.


En ookal is het bos een kwartier rijden..hijzit 9 uren alleen thuis!!!Zonder input,dan wordt ie gek.Ga anders met hem fietsen,dan raakt hij in ieder geval zijn energie kwijt.


Ik vraag me nog af hoeveel dagen hij 9 uren alleen zit...?


Groetjes Soraya&Mila.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Oh ja en dat hij niet PIEPT,wil natuurlijk NIET zeggen dat hij het fijn vindt....

Of er ook maar iets van leert..ja dat jij hem pijn kan doen,dus niet te vertrouwen bent.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Opvoeding te streng?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: in vingers bijten en opspringen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^