Help! Rijgedrag

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DanielleDanielle

Nero is 1,5 jaar en sinds een aantal weken vertoond hij vreselijk rijgedrag op andere honden. Dit doet hij tijdens het loslopen/spelen. Dan ben ik er dus bij en grijp ik gelijk in, ik haal hem eraf en lijn hem aan. Het is dan gewoon klaar.

 

Maar nu het volgende. Hij gaat al sinds hij pup is naar een kleinschalige hondenopvang 1x in de 1 á 2 weken. Er komen maximaal +/- 15 honden per keer en ze zijn vrijwel de hele dag buiten, waarbij honden bij elkaar worden gezet die goed met elkaar kunnen opschieten. Het grote probleem is nu dat hij ook het rijgedrag vertoond op de opvang sinds 2 weken ongeveer. Ik haalde Nero vanavond op en die mevrouw van de opvang begon erover. Ze zei dat het vooral voor hem vervelend is, want hij wordt telkens uit de groep gehaald vanwege het rijgedrag. Waardoor hij dus niet meer kan meespelen en apart wordt gezet terwijl hij wel graag speelt.

 

De mevrouw van de opvang zei dat (chemische) castratie een oplossing kan zijn. Alleen ben ik geen fan van castratie als het medisch niet noodzakelijk is. Helemaal gezien zijn leeftijd, ik vind hem nog te jong omdat hij nog volop aan het puberen is. Bovendien ken ik gecastreerde reutjes die ook net zo hard rijden. Ik zoek nu naar alternatieven om hem het rijgedrag af te leren. Zodat ik hem weer naar de opvang kan brengen elke week waar hij lekker kan spelen en dat ik me ook niet bezwaard hoef te voelen tegenover de mensen van de opvang. 

 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

Mmmhhh dat rijgedrag? Heeft denk ik niets met seksuele drift te maken. Ken dames honden die dit ook doen. Hoort geloof ik bij het honden spel vooral op die leeftijd. Zolang het geen agressie bij andere honden veroorzaakt? Lekker laten zo.

 

Privaat oppas zoeken kan een oplossing zijn, in het geval van de kennel klacht maar dat bewijst maar weer hoe vaak ze erbij zijn hp-wink

honden page profiel DanielleDanielle

" Mmmhhh dat rijgedrag? Heeft denk ik niets met seksuele drift te maken. Ken dames honden die dit ook doen. Hoort geloof ik bij het honden spel vooral op die leeftijd. Zolang het geen agressie bij andere honden veroorzaakt? Lekker laten zo.
 
Privaat oppas zoeken kan een oplossing zijn, in het geval van de kennel klacht maar dat bewijst maar weer hoe vaak ze erbij zijn "

Het is inderdaad geen seksuele drift en ook geen stress. Wat ik denk is dat hij hoog in de opwinding zit. Hij is van zichzelf een drukke hond en andere honden vindt hij helemaal geweldig. Een hele dag met een groepje honden spelen vindt hij dan zo leuk dat hij gaat rijden. 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

Hoog in energie kan. Man! Chewy waar we zaterdag zijn geweest met Botty? Is echt een onderdanig hond maar als ie los is  en mag van de andere hond? Rijd zich wezenloos, wilt alleen maar spelen. Botty gaf een knauw en 2 minuten weg... EN DAAAAAAAAAAAAAR was ie weer. Botty keek me echt aan van "Wat ik hiermee aan nu?!" lol. Zoek gewoon een andere kennel die wel oplet voor pretnestjes of agressie. Of nogmaals een privaat oppas.

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~Britt, Maui & Fanu ~ 3 doggies

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

Tja het zal waarschijnlijk een uiting van stress en daarbij opwinding zijn. Het blijft onnatuurlijk om een grote groep honden op te sluiten in een relatief kleine ruimte. Nero wordt ook volwassen, misschien vindt hij die losloopveldjes toch niet zo leuk. En zeker bij een dagopvang waar hij de hele dag in een groep honden is, lijkt me niet dat hij daar makkelijk even zijn rust kan pakken om weer chill te worden. 

I.p.v. het rijden af te leren zou ik er gewoon voor zorgen dat hij die behoefte niet meer voelt. Dus proberen stress te vermijden. 

honden page profiel DanielleDanielle

" Tja het zal waarschijnlijk een uiting van stress en daarbij opwinding zijn. Het blijft onnatuurlijk om een grote groep honden op te sluiten in een relatief kleine ruimte. Nero wordt ook volwassen, misschien vindt hij die losloopveldjes toch niet zo leuk. En zeker bij een dagopvang waar hij de hele dag in een groep honden is, lijkt me niet dat hij daar makkelijk even zijn rust kan pakken om weer chill te worden. 
I.p.v. het rijden af te leren zou ik er gewoon voor zorgen dat hij die behoefte niet meer voelt. Dus proberen stress te vermijden.  "

Dank voor je reactie! Dat snap ik natuurlijk maar wij werken beiden dus opvang is wel noodzakelijk. Ik kies hier liever voor dan een pension waarbij er 200 honden in een kennel worden gestopt. Stress is daar niet minder, alsmaar meer. 

 

Dan lijkt me de beste optie om hem in een kleinere groep te zetten met 1 of 2 andere honden. Dat ga ik aangeven bij de opvang, houden ze wel rekening mee.

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx 3 doggies

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Je zegt dat het ook geen stress is, ik zou hiet toch niet zo zeker kan zijn, daarbij is té hoog in de opwinding stress.


Misschien speelt hij toch niet zo graag met andere honden als dat jij denkt. Anders was hij natuurlijk wel lekker mee gaan spelen.

Ik zou ook proberen om het te vermijden en hem voorlopig geen mogelijkheden meer te geven om te kunnen rijden. Het is iets wat afgeleerd moet worden, en dat kan alleen als hij rust heeft in zijn koppie en geen stress ervaart.

honden page profiel DanielleDanielle

" Je zegt dat het ook geen stress is, ik zou hiet toch niet zo zeker kan zijn, daarbij is té hoog in de opwinding stress. Misschien speelt hij toch niet zo graag met andere honden als dat jij denkt. Anders was hij natuurlijk wel lekker mee gaan spelen.
Ik zou ook proberen om het te vermijden en hem voorlopig geen mogelijkheden meer te geven om te kunnen rijden. Het is iets wat afgeleerd moet worden, en dat kan alleen als hij rust heeft in zijn koppie en geen stress ervaart. "

Ik snap dat bij sommige honden stress de oorzaak is. Bijvoorbeeld door de druk die je als baasje oplegt met trainen of wat dan ook. Ik heb heel goed gekeken en genoteerd de momenten waarop hij rijdt. Ik ben er vrijwel zeker van dat het opwinding is, meer dan jij dat bent.

 

Nero heeft met loslopen alle ruimte om te gaan en staan waar hij wil. Met sommige honden speelt hij wel en sommige niet. Of heel even en gaat dan zijn eigen gang. Dus, wanneer hij wil spelen doet hij dat en wanneer hij dat niet wil doet hij dat niet. Das dus helemaal prima! Alleen met loslopen gaat hij soms continu achter een bepaalde hond aan en blijft rijden. Terwijl hij ook de andere kant op kan lopen. Dat gebeurt niet altijd en ook als het rustig is in het gebied verder. Dan stopt het pas als die hond weggaat of ik met Nero wegga.

honden page profiel DanielleDanielle

Vroeger wilde hij alléén maar spelen en nu gaat ie ook wat vaker zijn eigen gang om rond te snuffelen en daar krijgt ie ook alle ruimte voor.

honden page profiel DanielleDanielle

" Tja het zal waarschijnlijk een uiting van stress en daarbij opwinding zijn. Het blijft onnatuurlijk om een grote groep honden op te sluiten in een relatief kleine ruimte. Nero wordt ook volwassen, misschien vindt hij die losloopveldjes toch niet zo leuk. En zeker bij een dagopvang waar hij de hele dag in een groep honden is, lijkt me niet dat hij daar makkelijk even zijn rust kan pakken om weer chill te worden. 
I.p.v. het rijden af te leren zou ik er gewoon voor zorgen dat hij die behoefte niet meer voelt. Dus proberen stress te vermijden.  "

Waar lees je dit? Hoe kom je hierbij?

honden page profiel DanielleDanielle

Britt, ik waardeer altijd goede adviezen, ongeacht of ik in een andere topic wel of niet met je eens was. Aan een deel van je reactie heb ik ook zeker wel wat. Maar het verbaast me dat je keer op keer aannames doet. En daarbij een toon aanslaat alsof 'dat dan ook de reden zal zijn'. Tuurlijk snap ik dat er stress en/of opwinding ontstaat als er veel honden bij elkaar worden gepropt, dat is geen rocket science. Als je denkt dat dat de oorzaak kan zijn van Neros rijgedrag, had je beter kunnen vragen hoe groot die velden zijn want je hebt geen idee. En dán kun je bepalen of dat valt onder een 'relatief klein veld'. Dit komt gelijk zo verwijtend over terwijl je eigenlijk niets over de situaties weet. 

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~Britt, Maui & Fanu ~

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

" Waar lees je dit? Hoe kom je hierbij? "

Het is een aanname vanuit mij dat een kleinschalige hondenopvang geen 9 hectare grond heeft voor 15 honden hp-sleephappy

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

" Ik snap dat bij sommige honden stress de oorzaak is. Bijvoorbeeld door de druk die je als baasje oplegt met trainen of wat dan ook. Ik heb heel goed gekeken en genoteerd de momenten waarop hij rijdt. Ik ben er vrijwel zeker van dat het opwinding is, meer dan jij dat bent.
 
Nero heeft met loslopen alle ruimte om te gaan en staan waar hij wil. Met sommige honden speelt hij wel en sommige niet. Of heel even en gaat dan zijn eigen gang. Dus, wanneer hij wil spelen doet hij dat en wanneer hij dat niet wil doet hij dat niet. Das dus helemaal prima! Alleen met loslopen gaat hij soms continu achter een bepaalde hond aan en blijft rijden. Terwijl hij ook de andere kant op kan lopen. Dat gebeurt niet altijd en ook als het rustig is in het gebied verder. Dan stopt het pas als die hond weggaat of ik met Nero wegga. "

Nou, als jij er 100% zeker van bent dat het opwinding is (ook al = opwindingeen vorm van stress), en zoals eigenlijk vaker ander advies niet wil aan nemen of aan iets anders dan je eigen mening te denken, weet je toch wat je te doen staat? Succes er mee hp-thumbsup

honden page profiel DanielleDanielle

" Het is een aanname vanuit mij dat een kleinschalige hondenopvang geen 9 hectare grond heeft voor 15 honden  "

Ja. Kleinschalig bedoel ik mee dat ze weinig honden opvangen, niet hoeveel velden ze hebben en hoe groot die zijn. Ze geven ook hondencursussen (ik volg dat ergens anders) dus ja, ze hebben vele grote velden voor die cursussen en voor de dagopvang wanneer er dus geen cursus wordt gegeven. 

honden page profiel DanielleDanielle

" Nou, als jij er 100% zeker van bent dat het opwinding is (ook al = opwindingeen vorm van stress), en zoals eigenlijk vaker ander advies niet wil aan nemen of aan iets anders dan je eigen mening te denken, weet je toch wat je te doen staat? Succes er mee  "

100% zeker ben ik natuurlijk nooit, maar dat ben jij ook niet zolang je niet met je honden kunt praten. Ik heb volgens mij meerdere keren gezegd dat ik veel gehad heb aan (sommige) adviezen en wat ik ga doen. Weer zo'n onterecht verwijt, thanks:)

honden page profiel DanielleDanielle

" Het is een aanname vanuit mij dat een kleinschalige hondenopvang geen 9 hectare grond heeft voor 15 honden  "

Inventariseren en weten wat de situatie is voor je (verwijtende) adviezen geeft, leer je dat niet op de martin gaus opleiding?

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

" 100% zeker ben ik natuurlijk nooit, maar dat ben jij ook niet zolang je niet met je honden kunt praten. Ik heb volgens mij meerdere keren gezegd dat ik veel gehad heb aan (sommige) adviezen en wat ik ga doen. Weer zo'n onterecht verwijt, thanks:-) "

Mi vat je veel verkeerd op. Ik verwijt je nergens iets. Net zoals dat ik nergens beweer dat ík wel gelijk heb. Waar zie jij mij dat zeggen? Dát is pas een onterecht verwijt, thanks hp-angel

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~Britt, Maui & Fanu ~

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

" Inventariseren en weten wat de situatie is voor je (verwijtende) adviezen geeft, leer je dat niet op de martin gaus opleiding? "

Geen idee.. misschien moet je de opleiding zelf eens gaan volgen. Dan leer je gelijk wat rijgedrag bij honden kan veroorzaken, namelijk vormen van stress en opwinding. 

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Het is jammer dat er vaak meteen tegen bepaald advies wordt ingegaan. Ik geef aan dat het het beste zou zijn om dit soort situaties voorlopig te ontwijken, want honden leren niet wanneer ze onder stress staan. Hij leert ook niet van de dagopvang, aangezien die mensen wel meer honden in de gaten moeten houden. Zij zien dus waarschijnlijk pas zijn gedrag, als het al te laat is. Ze zouden het juist voor moeten zijn.

 

Vervolgens lees ik alleen maar dat het bij Nero geen stress kan zijn, dat hij altijd maar leuk kan spelen, dat hij alle ruimte heeft.. ook met veel ruimte kunnen honden bepaalde stress ervaren.. Allemaal stukken tekst die mij tegenspreken. En je hoeft mijn advies niet op te volgen hoor, wat maakt mij het uit dat hij op elke hond wil rijden, wat maakt mij het uit als jij er niet mee aan de slag gaat en er even een tijdje voor zorgt dat hij er geen succes ervaringen in kan hebben. Maar het zou je sieren de situatie ook eens met andere ogen te bekijken. Wie weet zie je dan inderdaad dat jouw perfecte Nero wat extra hulp nodig heeft. En die krijgt hij niet door hem steeds maar weer om te laten gaan met andere honden, waar hij dus weer op kan rijden. Want hoe meer hij het doet, hoe minder makkelijk jij het afgeleerd krijgt. 

honden page profiel DanielleDanielle

" Geen idee.. misschien moet je de opleiding zelf eens gaan volgen. Dan leer je gelijk wat rijgedrag bij honden kan veroorzaken, namelijk vormen van stress en opwinding.  "

Maar dat heb ik toch ook gezegd, dat het, naar mijn idee, door opwinding komt. Ik vraag hier op het forum hoe ik het rijden kan afleren

honden page profiel DanielleDanielle

" Het is jammer dat er vaak meteen tegen bepaald advies wordt ingegaan. Ik geef aan dat het het beste zou zijn om dit soort situaties voorlopig te ontwijken, want honden leren niet wanneer ze onder stress staan. Hij leert ook niet van de dagopvang, aangezien die mensen wel meer honden in de gaten moeten houden. Zij zien dus waarschijnlijk pas zijn gedrag, als het al te laat is. Ze zouden het juist voor moeten zijn.
 
Vervolgens lees ik alleen maar dat het bij Nero geen stress kan zijn, dat hij altijd maar leuk kan spelen, dat hij alle ruimte heeft.. ook met veel ruimte kunnen honden bepaalde stress ervaren.. Allemaal stukken tekst die mij tegenspreken. En je hoeft mijn advies niet op te volgen hoor, wat maakt mij het uit dat hij op elke hond wil rijden, wat maakt mij het uit als jij er niet mee aan de slag gaat en er even een tijdje voor zorgt dat hij er geen succes ervaringen in kan hebben. Maar het zou je sieren de situatie ook eens met andere ogen te bekijken. Wie weet zie je dan inderdaad dat jouw perfecte Nero wat extra hulp nodig heeft. En die krijgt hij niet door hem steeds maar weer om te laten gaan met andere honden, waar hij dus weer op kan rijden. Want hoe meer hij het doet, hoe minder makkelijk jij het afgeleerd krijgt.  "

Ik heb zijn gedrag geobserveerd en aan de hand daarvan denk ik dat het opwinding is. Waar lees je dat ik niks met de adviezen doe? Ik vind het juist goede adviezen en ga de opvang voorstellen om hem in een kleinere groep te doen. 

honden page profiel DanielleDanielle

" Het is jammer dat er vaak meteen tegen bepaald advies wordt ingegaan. Ik geef aan dat het het beste zou zijn om dit soort situaties voorlopig te ontwijken, want honden leren niet wanneer ze onder stress staan. Hij leert ook niet van de dagopvang, aangezien die mensen wel meer honden in de gaten moeten houden. Zij zien dus waarschijnlijk pas zijn gedrag, als het al te laat is. Ze zouden het juist voor moeten zijn.
 
Vervolgens lees ik alleen maar dat het bij Nero geen stress kan zijn, dat hij altijd maar leuk kan spelen, dat hij alle ruimte heeft.. ook met veel ruimte kunnen honden bepaalde stress ervaren.. Allemaal stukken tekst die mij tegenspreken. En je hoeft mijn advies niet op te volgen hoor, wat maakt mij het uit dat hij op elke hond wil rijden, wat maakt mij het uit als jij er niet mee aan de slag gaat en er even een tijdje voor zorgt dat hij er geen succes ervaringen in kan hebben. Maar het zou je sieren de situatie ook eens met andere ogen te bekijken. Wie weet zie je dan inderdaad dat jouw perfecte Nero wat extra hulp nodig heeft. En die krijgt hij niet door hem steeds maar weer om te laten gaan met andere honden, waar hij dus weer op kan rijden. Want hoe meer hij het doet, hoe minder makkelijk jij het afgeleerd krijgt.  "

En waar slaat dit nou weer op? Hij is niet perfect. Kijk 1x hoeveel topics over hem heb gemaakt in een ruime jaar tijd en je weet dat hij niet perfect is. 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Maak je niet druk, 9 van de 10 keer is het gewoon spel. Rijgedrag op objecten of je been dan ga je praten over hoog in opwinding of stress. Er zal wel een hond of misschien een paar tussen zitten die nog dominanter zijn. Mijn Peanut bv was echt een dominant kereltje. Honden konden alles met hem doen maar als ze op hem gingen rijden brak de pleuris uit. Werd echt een soort tasmanian devil dan.

 

Botty probeert te rijden op kussen na het eten, das pas hoog in opwinding en stress. Hij zit namelijk op dieet en krijgt nu twee keer per dag eten. Dat moet van de DA, dat afvallen dus hij doet het er maar mee hp-wink

 

 

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

Nou nou, wat een stress en opwinding weer in dit topic, maar ik ga de grap over rijgedrag niet maken  hp-smile

 

Even buiten het hele stress/opwindingsverhaal, want dat is op het moment erg hip, vergelijkbaar met al het gedrag wat gezien wordt als "kalmerende signalen".... Het is vaak ook gewoon hormonaal. Voor een reu van 1,5 die volwassenen wordt is dit soort gedrag heel normaal, dieren oefenen onderling op elkaar (of op objecten , zie de verhalen over rijden op  kussens of knuffels) gedrag wat in de toekomst succes zal opleveren, en voortplantingsgedrag is nou eenmaal belangrijk gedrag voor een diersoort.

 

Als hij er zelf helemaal gek van wordt kun je 'm inderdaad (chemisch) laten castreren maar ik heb niet het idee dat hij niet te controleren is?

 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" Nou nou, wat een stress en opwinding weer in dit topic, maar ik ga de grap over rijgedrag niet maken 
 
Even buiten het hele stress/opwindingsverhaal, want dat is op het moment erg hip, vergelijkbaar met al het gedrag wat gezien wordt als "kalmerende signalen".... Het is vaak ook gewoon hormonaal. Voor een reu van 1,5 die volwassenen wordt is dit soort gedrag heel normaal, dieren oefenen onderling op elkaar (of op objecten , zie de verhalen over rijden op  kussens of knuffels) gedrag wat in de toekomst succes zal opleveren, en voortplantingsgedrag is nou eenmaal belangrijk gedrag voor een diersoort.
 
Als hij er zelf helemaal gek van wordt kun je 'm inderdaad (chemisch) laten castreren maar ik heb niet het idee dat hij niet te controleren is?
  "

Klopt wat je zegt maar voor voortplanting redenen? De dames doen het ook namelijk in spel. Valt daar niets mee te bevruchten op die manier hp-wink Wat betreft stress en opwinding, zo staat het beschreven dat als het objecten of jouw benen zijn dat het ook weleens stress en opwinding kan zijn. Denk dat ze dan bedoelen bij volwassen en oudere honden hp-wink

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Vorm van spel zoals Anouk zegt denk ik niet. Spel is iets gelijkwaardigs wat beide honden leuk vinden. Nou als Nero op random honden gaat rijden is dat helemaal niet leuk hoor. Voor niemand niet. 

Ik heb nooit een reu gehad dus kan je geen nuttig advies geven Danielle. Het is inderdaad zoeken waar het gedrag vandaan komt, dan weet je ook hoe je er op kan reageren. Vragen die je jezelf kan stellen zijn:

- Is er iets verandert de afgelopen weken wat hij op deze manier kan afreageren? 
- Doet hij het bij alle honden of heeft hij een voorkeur? (Reu, teef, gecastreerd of niet, bij bepaalde karakters of formaten?) 
- Vind hij groepen honden nog leuk op dit moment? 

- Is het iets seksueels of niet? Dat kan je soms zien aan ander gedrag dat hij vertoont. Bijvoorbeeld extreem bij de kont snuffelen, erecties, de “gentleman” uithangen (zich als een verliefde sukkel gedragen tijdens het spelen)

Hoop dat er nog anderen met goede tips komen, die wel ervaring hebben met reuen! Ik denk trouwens dat het erg lastig wordt betreft de opvang. Zelfs al lukt het je hem te doorbreken, dan gaat hij denk ik alsnog vrolijk verder zodra jij er niet meer bij bent... hopelijk is het een fase.

honden page profiel DanielleDanielle

" Maak je niet druk, 9 van de 10 keer is het gewoon spel. Rijgedrag op objecten of je been dan ga je praten over hoog in opwinding of stress. Er zal wel een hond of misschien een paar tussen zitten die nog dominanter zijn. Mijn Peanut bv was echt een dominant kereltje. Honden konden alles met hem doen maar als ze op hem gingen rijden brak de pleuris uit. Werd echt een soort tasmanian devil dan.
 
Botty probeert te rijden op kussen na het eten, das pas hoog in opwinding en stress. Hij zit namelijk op dieet en krijgt nu twee keer per dag eten. Dat moet van de DA, dat afvallen dus hij doet het er maar mee
 
  "

Het is geen dominantie. Nero heeft totaal geen dominant karakter. Hij wordt ook wel eens bereden en dat laat hij dan ook gewoon gebeuren. 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Ik bedoel meer dat je twee verschillende gedragingen hebt. Een hond direct gaat liggen en het buikje laat zien bij het ontmoeten noemt men een onderdanige hond. De in de volksmond genoemde dominante honden vertonen meer mounting gedrag.  Binnen het spel wisselt zich dat af. Of je moet zo een hond hebben die ik gehad heb. Die pikte dat niet, Peanut was het opperhoofd. Dominant klinkt misschien lelijk maar is helemaal niet erg en zeker geen term dat een dominante iedereen en alles onderdrukt, hij/zij wint het spelletje alleen graag hp-wink

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

" Ik bedoel meer dat je twee verschillende gedragingen hebt. Een hond direct gaat liggen en het buikje laat zien bij het ontmoeten noemt men een onderdanige hond. De in de volksmond genoemde dominante honden vertonen meer mounting gedrag.  Binnen het spel wisselt zich dat af. Of je moet zo een hond hebben die ik gehad heb. Die pikte dat niet, Peanut was het opperhoofd. Dominant klinkt misschien lelijk maar is helemaal niet erg en zeker geen term dat een dominante iedereen en alles onderdrukt, hij/zij wint het spelletje alleen graag "

Denk dat wij verschillende definities gebruiken. Voor mij valt dit allemaal niet onder spelen. Bij spelen denk ik aan samen lol maken, sprintjes trekken, stoeien, met hetzelfde touw slepen, en dat allemaal op een manier die beide honden leuk en plezierig vinden. 

Wat jij beschrijft, de buik laten zien, noem ik communicatie. Dat is volgens mijn begrippen niet hetzelfde als spel. En ik betwijfel ook of “rijden” überhaupt onder communicatie valt. Ik denk zelf dat het meer iets is dat uit de hond zelf komt, een drang. Ik denk niet dat de hond iets aan het communiceren is, zoals een hond die op zijn rug gaat liggen dat wel doet. 

Ik weet dat mensen rijden wel eens interpreteren als “de baas spelen”. Maar ik vind het moeilijk dit zo te zien. Sowieso zie ik serieus dominante honden nooit in zulk gedrag vervallen. Bij een dominante hond denk ik aan eentje met natuurlijk overwicht en leiderschap. Daar komt geen raar gedoe bij kijken. Wel een bepaalde manier van ‘zijn’. Honden die voor elke scheet in de frustratie schieten zie ik juist als de sulletjes haha. 

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

 Bij een dominante hond denk ik aan eentje met natuurlijk overwicht en leiderschap. Daar komt geen raar gedoe bij kijken. Wel een bepaalde manier van ‘zijn’. Honden die voor elke scheet in de frustratie schieten zie ik juist als de sulletjes haha.  "

Precies. Een dominante hond heeft niet de behoefte om te laten zien hoe 'sterk' hij / zij wel niet is. Juist onzekere honden hebben die behoefte wel. 

 

Kahlúa kan heel gemeen blaffend op andere honden af rennen, werpt ze het liefst op de grond en staat er dan boven. Voor veel mensen dominant gedrag. Volgens een gt en mensen die verstand hebben van honden juist een en al onzekerheid.

 

Willow is heel zelfverzekerd, tsja, noem het dominantie? Zij loopt netjes om elke hond heen, staat statig stil als andere honden haar willen besnuffelen, gedraagt zich erg sociaal, maar staat wel haar mannetje als ze over haar grenzen heen gaan (op een nette manier) 

 

Willow straalt een bepaalde zekerheid uit, waardoor veel honden ook totaal niet de behoefte hebben om contact met haar te maken en allemaal behandelen ze haar met respect, de meeste althans. 

 

Terwijl het juist Kahlúa is, die een gróte persoonlijke ruimte nodig heeft, en dit al vanaf een afstand duidelijk aangeeft, die wordt belaagd door andere honden.. best gek hoe dat werkt. 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: 2de keer loops in 1 maand
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^