Australian/Working kelpie?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Wendy, Floris & NjállaWendy, Floris & Njálla

honden foto van Wendy, Floris & Njálla

Heeft iemand hier ervaring met Australian of working kelpie fokkers in Nederland? Ik heb kelpiebrink ondertussen gevonden, maar dat lijkt de enige te zijn en het is me niet duidelijk of zij Australian 'show' of working kelpies fokken. Ik heb al een mailtje gestuurd, maar zou ook graag eventuele ervaringen van jullie horen :) Heeft een van jullie ervaring met deze fokker? Kennen jullie ook andere fokkers en zo ja, welke variant fokken zij?

 

Hoe groot is het verschil tussen de Australian en de working variant?  Het energieniveau, de drijfdrift vs. meer algemene werkdrift (voor diverse sporten), etc. De Australian kelpie association Nederland lijkt geen onderscheid te maken of noemt het in ieder geval niet op hun website. Hoezeer is hun werkdrift te vergelijken met die van een border collie?

 

We hebben ook contact met een border collie fokker waar we heel enthousiast over zijn, maar twijfelen nog tussen deze rassen. Klopt het dat kelpies wat onafhankelijker en iets eigenwijzer zijn dan border collies in het dagelijkse leven? Ik weet dat border collies in principe ook zelfstandig schapen moeten kunnen drijven, maar dat is wanneer ze aan het drijven zijn, tegenover andere sporten en huiselijke situaties.

 

Klopt het dat kelpies wat minder moeite hebben met reactiviteit en nervositeit bij verschillende situaties? We zouden graag met onze honden willen reizen en in verschillende situaties terecht willen komen, en zijn hierdoor toch nog steeds onzeker over de verhalen rondom border collies, alsook de grote mate van reactiviteit die we bij veel border collies in de buurt zien. Daar willen we prima aan werken, maar hoezeer blijft dat er in zitten? De kelpies die ik ben tegengekomen lijken hier geen last van te hebben. Is dat omdat het verschil in het ras zit, of omdat er te veel border collies van slechte fok zijn en bij baasjes terecht komen die te weinig kennis hebben over het ras? De border collie fokker waar we contact mee hebben let overigens wel goed op een stabiel karakter met hun fokdoel. Hoe ervaren jullie de mate van reactiviteit en nervositeit bij kelpies? Zit daar nog een verschil in tussen de werk en 'show' lijn van kelpies?

 

Uiteindelijk willen we met goede fokkers van beide rassen praten, maar dit zijn de grootste vragen waar we op dit moment mee zitten. Alle extra informatie is welkom! :)

honden page profiel Aedon & Senán Aedon & Senán

honden foto van Aedon & Senán

Ik volg graag mee!

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~Britt, Maui & Fanu ~ 3 doggies

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

Persoonlijk vind ik niet dat een ras zoals de Working Kelpie hoort in een Nederlands gezin, hoeveel je er ook mee wandelt. Die honden hebben zo bizar veel beweging, uitdaging en werk nodig dat ze vrijwel altijd te kort zullen krijgen. Ze hebben dus echt nooit genoeg aan grote wandelingen en een paar keer per week hondensport. En een ontevreden hond die niet voldaan is heeft ook nervositeit en reactiviteits problemen. 


Ze zijn gemaakt om in de meest extreme temperaturen alsnog 50+ kilometer per dag af te leggen en de hele dag door te werken. 

Ik vind ze zelf ook fantastisch maar om deze reden zal ik er nooit eentje nemen, voelt gewoon absoluut niet eerlijk naar de hond toe. 

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

een working kelpie heeft nog veel meer nodig dan een border collie is minder een maatje en zelfstandiger

waar een border collie voldoende heeft aan een taak heeft een working kelpie ook echt enorm veel beweging nodig en denk dan echt aan meerdere uren per dag wandelen liefst ook kilometers afleggen op hoog tempo bv naast een fiets

een working kelpie hoort gewoon echt niet in een gewoon gezin thuis gewoon niet neem dan een gewone kelpie maar een border collie die je de juiste opvoeding en uitdaging biedt is veel minder veeleisend

nerveus kunnen kelpies ook zijn ik ken er eentje die echt doodsbang is voor vuurwerk en soortgelijke geluiden

 

waarom zoek je eigenlijk in die rassen

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow 3 doggies

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Ik heb ruim 2 jaar met de Working kelpies gewerkt in Australië. Juist omdat ik daar zag waar toe die honden allemaal in staat zijn, vind ik het bijna zielig om een Kelpie in Nederland te zien. Ze gingen elke dag 6 a 7 dagen per week 10 tot 12 uur per dag mee met het drijven van de kuddes. 

 

Wanneer het hoogteseizoen voorbij was, zaten ze buiten aan de ketting, ze waren namelijk niet leuk naar andere honden en dieren als zij niet aan het werk waren. Wanneer ze aan het werk waren konden ze allemaal goed met elkaar overweg en werkte samen. 

 

Het waren leuke werkhondjes, maar erg op zichzelf. Waren totaal geen knuffelaars en konden ook behoorlijk snappen als ze aangehaald werden. Niet allemaal natuurlijk, er zaten heus ook lieve tussen. Natuurlijk ligt dit ook aan de opvoeding daar, maar veel Australische mensen die ik ken en een kelpie als huisdier hebben, hebben soms wat moeite met hun (onvoorspelbare) gedrag. Misschien dat de kelpies in NL heel anders gefokt worden, vast wel, want sommige Nederlandse Kelpies die ik ken vind ik nauwelijks een kelpie te noemen, veel karakter eigenschappen die weggefokt zijn. 

 

Ik vind het absoluut geweldige honden, en als ik een grote boerderij met vee en schapen had, had ik er zeker een kelpie bij gewild, ik genoot ontzettend van hun werklustige karakter. En eenmaal klaar met werken waren ze ook rustig en ontspannen. 

 

Kelpiebrink ken ik, ik heb er zelfs heel even op de wachtlijst gestaan! Ruim voor ik in Australië ging werken. Leuk contact, en van wat ik zie ook leuke honden. Ik hoorde via via dat ze wel moeite kunnen hebben met andere honden. Maar dit is niet vreemd. Uiteindelijk toch besloten om voor een Hollandse herder te gaan. 

honden page profiel Wendy, Floris & NjállaWendy, Floris & Njálla

honden foto van Wendy, Floris & Njálla

Bedankt! Dat zijn al hele duidelijke antwoorden. Geen working kelpie dus, haha. Ik heb ze in de eerste instantie op ons lijstje gezet door iets van Florenc schreef over haar working kelpie. Dat is voor mij een hele goede beschrijving van wat ik zoek in een hond: 

'Lekker actief (maar ook een aan/uit, hoewel dat misschien training is), heel veelzijdig qua sporten (Canicross, steppen, speuren, detectie, agility, schapendrijven,...). Ik zou ze alleen niet aanraden voor pure gehoorzaamheid bv, hoewel ze meer als intelligent genoeg zijn. Het moet wat vooruit gaan, afwisseling hebben en ze werken vooral graag en goed zelfstandig (ipv zoals een border collie die heel slaafs nr zijn baas luistert en bijna vraagt om instructies).'

 

Ik twijfelde ook door de tekst in de FAQ van kelpiebrink:

'Nee, je hoeft niet met de kelpie aan allerlei hondensporten te doen. Belangrijk is dat je de hond voldoende beweging en afleiding bezorg en dat kan ook, als hij oud genoeg is, door wandelen, fietsen en dergelijke. Toch is een vorm van hondensport zoals agility (behendigheid), hoopers,  flyball, doggydance, schapen drijven of zo iets dergelijks een leuke manier om met je hond bezig te zijn.'

 

Dat klonk mij toch in de oren als minder werkdrift dan een border collie en minder wat ik zoek. Is het zo dat de balans mentale/fysieke uitdaging bij de nood voor fysieke uitdaging hoger ligt bij een kelpie en de mentale uitdaging hoger ligt bij border collies? Kan je een Australian (niet werklijn) kelpie wat werkdrift en energieniveau betreft vergelijken met een show, een sportlijn of een werklijn border collie (dat laatste lijkt me gezien de tekst van kelpiebrink niet)?

 

Liz, ik kijk naar deze rassen omdat ik heel graag freestyle frisbee/disc dog wil doen en wil canicrossen als hoofdsporten, met de hond door de (onder andere op loopafstand gelegen) natuurgebieden wil fietsen en wandelen (ik loop dagelijks doordeweeks ca. 15 km met Floris, maar hij is niet geschikt voor naast de fiets. Dat wil ik meer doen), actief met de hond verder wil leren en oefenen dmv cursussen agility, etc, en elke dag even oefenen wat we geleerd hebben. We hebben in de buurt zelfs een organisatie via waar je kan suppen met je hond  (niet iedere hond zit daar natuurlijk op te wachten, maar wie weet, haha). We vinden het leuk om met de hond op verschillende manieren actief te zijn. We willen een hond die daar zin in heeft, de drive heeft voor freestyle frisbee en daarnaast bij ons blijft bij het loslopen.  We wilden met de hond ook om te beginnen eenmaal per maand schapen drijven. Het is daarnaast prettig dat ze niet te enthousiast zijn naar vreemden en niet te groot/zwaar zijn. We zijn beiden eind twintig, werken om te leven, zijn actief, houden van de natuur en willen geen kinderen, dus hebben we lekker veel tijd voor onze honden :)

honden page profiel Wendy, Floris & NjállaWendy, Floris & Njálla

honden foto van Wendy, Floris & Njálla

" Ik heb ruim 2 jaar met de Working kelpies gewerkt in Australië. Juist omdat ik daar zag waar toe die honden allemaal in staat zijn, vind ik het bijna zielig om een Kelpie in Nederland te zien. Ze gingen elke dag 6 a 7 dagen per week 10 tot 12 uur per dag mee met het drijven van de kuddes. 
...
 
Kelpiebrink ken ik, ik heb er zelfs heel even op de wachtlijst gestaan! Ruim voor ik in Australië ging werken. Leuk contact, en van wat ik zie ook leuke honden. Ik hoorde via via dat ze wel moeite kunnen hebben met andere honden. Maar dit is niet vreemd. Uiteindelijk toch besloten om voor een Hollandse herder te gaan.  "

 

Wat gaaf Pascale! Bedankt voor het delen van je ervaring laughing Lijkt me prachtig om te zien.

Waarom heb je uiteindelijk besloten om toch voor een Hollandse herder te gaan? Zij zijn ook niet de makkelijkste naar vreemden toe toch? En als het een andere reden heeft: Waarom heb je uiteindelijk toch van een kelpie afgezien?

 

'Misschien dat de kelpies in NL heel anders gefokt worden, vast wel, want sommige Nederlandse Kelpies die ik ken vind ik nauwelijks een kelpie te noemen, veel karakter eigenschappen die weggefokt zijn.' Ik ben hier ook wel benieuwd naar. Op welke manieren is dit zo? Welke karaktereigenschappen gaat het om?

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

" Bedankt! Dat zijn al hele duidelijke antwoorden. Geen working kelpie dus, haha. Ik heb ze in de eerste instantie op ons lijstje gezet door iets van Florenc schreef over haar working kelpie. Dat is voor mij een hele goede beschrijving van wat ik zoek in een hond: 
'Lekker actief (maar ook een aan/uit, hoewel dat misschien training is), heel veelzijdig qua sporten (Canicross, steppen, speuren, detectie, agility, schapendrijven,...). Ik zou ze alleen niet aanraden voor pure gehoorzaamheid bv, hoewel ze meer als intelligent genoeg zijn. Het moet wat vooruit gaan, afwisseling hebben en ze werken vooral graag en goed zelfstandig (ipv zoals een border collie die heel slaafs nr zijn baas luistert en bijna vraagt om instructies).'
 
Ik twijfelde ook door de tekst in de FAQ van kelpiebrink:
'Nee, je hoeft niet met de kelpie aan allerlei hondensporten te doen. Belangrijk is dat je de hond voldoende beweging en afleiding bezorg en dat kan ook, als hij oud genoeg is, door wandelen, fietsen en dergelijke. Toch is een vorm van hondensport zoals agility (behendigheid), hoopers,  flyball, doggydance, schapen drijven of zo iets dergelijks een leuke manier om met je hond bezig te zijn.'
 
Dat klonk mij toch in de oren als minder werkdrift dan een border collie en minder wat ik zoek. Is het zo dat de balans mentale/fysieke uitdaging bij de nood voor fysieke uitdaging hoger ligt bij een kelpie en de mentale uitdaging hoger ligt bij border collies? Kan je een Australian (niet werklijn) kelpie wat werkdrift en energieniveau betreft vergelijken met een show, een sportlijn of een werklijn border collie (dat laatste lijkt me gezien de tekst van kelpiebrink niet)?
 
Liz, ik kijk naar deze rassen omdat ik heel graag freestyle frisbee/disc dog wil doen en wil canicrossen als hoofdsporten, met de hond door de (onder andere op loopafstand gelegen) natuurgebieden wil fietsen en wandelen (ik loop dagelijks doordeweeks ca. 15 km met Floris, maar hij is niet geschikt voor naast de fiets. Dat wil ik meer doen), actief met de hond verder wil leren en oefenen dmv cursussen agility, etc, en elke dag even oefenen wat we geleerd hebben. We hebben in de buurt zelfs een organisatie via waar je kan suppen met je hond  (niet iedere hond zit daar natuurlijk op te wachten, maar wie weet, haha). We vinden het leuk om met de hond op verschillende manieren actief te zijn. We willen een hond die daar zin in heeft, de drive heeft voor freestyle frisbee en daarnaast bij ons blijft bij het loslopen.  We wilden met de hond ook om te beginnen eenmaal per maand schapen drijven. Het is daarnaast prettig dat ze niet te enthousiast zijn naar vreemden en niet te groot/zwaar zijn. We zijn beiden eind twintig, werken om te leven, zijn actief, houden van de natuur en willen geen kinderen, dus hebben we lekker veel tijd voor onze honden :-) "

als je het fietsen vergeet zou ik niet weten waarom geen border collie zeer veelzijdig in voor van alles en nog wat

of ze eenkennig zijn is heel erg verschillend ik heb er eentje gehad die daadwerkelijk snapte als een vreemde haar aan wilde halen en eentje die het liefst iedereen in de armen wilde vliegen doorgaans zijn ze vaker terughoudend naar vreemden dan allemansvriendjes wel liggen andere border collies ze beter dan andere rassen door de wijze van communiceren

slaafs zijn ze niet en ze kunnen zeer zelfstandig werken alleen worden ze vaak als robotjes getraind en geen ruimte gegeven voor eigen initiatief

 

fietsen raad ik af voor een border collie omdat een border collie vooral mentale uitdaging nodig heeft en veel minder fysiek fietsen is een eentonig saai gedoe voor een border collie die er alleen maar conditie mee opbouwt maar het koppie niet laat werken na een uur fietsen zijn ze minder moe dan na 10 minuten schapen

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow 3 doggies

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

"  
Wat gaaf Pascale! Bedankt voor het delen van je ervaring  Lijkt me prachtig om te zien.
Waarom heb je uiteindelijk besloten om toch voor een Hollandse herder te gaan? Zij zijn ook niet de makkelijkste naar vreemden toe toch? En als het een andere reden heeft: Waarom heb je uiteindelijk toch van een kelpie afgezien?
 
'Misschien dat de kelpies in NL heel anders gefokt worden, vast wel, want sommige Nederlandse Kelpies die ik ken vind ik nauwelijks een kelpie te noemen, veel karakter eigenschappen die weggefokt zijn.' Ik ben hier ook wel benieuwd naar. Op welke manieren is dit zo? Welke karaktereigenschappen gaat het om? "

Hollandse herders zijn over het algemeen redelijk oké met andere honden. Ze zijn wel heel duidelijk in hun grenzen. Bij Kahlúa heb ik zelf de fout gemaakt door als jonge pup al naar een klein losloop veldje te gaan, ze heeft daar alleen maar geleerd dat honden niet naar haar signalen luisteren en hoe ze voor zichzelf op moet komen. Helaas, mijn schuld. Haar broer en zussen kunnen namelijk wel oke met andere honden. Kahlúa ook hoor, maar wel met een erg goede duidelijke kennismaking! Willow is super sociaal naar andere honden!Kahlúa kwam ik toevallig tegen. Maar door haar ben ik verliefd geworden op het ras. Super eigenwijze zelfstandige honden, want ook zij moesten (en moeten) in hun eentje aan de slag bij de schapen, heel slim en leergierig. Kahlúa en Willow zijn enorm verschillend (Kahlúa komt uit een 'schapenlijn', Willow 'pakwerklijn') maar beide genieten ze enorm van het samenwerken met mij! Ik fiets met ze, begin langzaam met bikejoring, ik canicross, doe aan speuren, gehoorzaamheid en bijtwerk, en heb met Kahlúa ook veel verschillende dingen gedaan. Het is een enorm veelzijdig ras, elke sport kunnen ze en vinden ze leuk. En dat is wat ik zoek. Gewoon zo veel mogelijk actief bezig zijn.Toen ik nog niet in AUS was geweest zag ik van de kelpie af omdat ik 2 jaar op de lijst zou moeten staan. Op dat moment vond ik dat te lang. Eenmaal in Australië was ik er blij om, wat die beesten daar kunnen en doen, kan ik in NL niet geven.

 

Ik ken een paar Kelpies in Nederland, en ik vind het allemaal maar 'doetjes' ze zijn lief, rustig, sociaal, hebben véél minder nodig dan mijn 2 meiden.. dat vind ik gewoon gek, aangezien de kelpies waar ik mee werkte, op verschillende bedrijven, het tegenovergestelde zijn. 

honden page profiel MichelleMichelle 3 doggies

honden foto van Michelle

Ik heb een kruising waarvan de moeder een stamboom working kelpie is.

Moeder is een super lieve drukke knuffel hond die ondanks de pups bij iedereen op schoot sprong om te knuffelen. 

Er werd 3x per week agility mee gedaan.

Kennis heeft 4 kelpies en wat ik van de kelpie mensen begrijp zijn het echt twee totaal verschillende rassen.

De kelpie is bijna de helft kleiner, vocaler en minder sociaal is mijn ervaring.

De working kelpie is dus groter, minder gevoelig voor alles.

Beide word gezegd niet heel sociaal met andere honden maar van de 7 kelpies die ik ken is er niet een sociaal en van de 4 woking kelpies plus mijn kruising zijn ze wel degelijk sociaal naar andere honden en mensen.

Ja ze hebben veel beweging nodig maar minder dan mijn mechelse herders.

Ik laat mijn teefje volgende week dekken door een sociale lieve mechel reu juist omdat ze wel wat meer power zou mogen hebben en wat meer werkdrift.

 

honden page profiel MichelleMichelle 3 doggies

honden foto van Michelle

overgens heb ik ook een border collie van nu 14 en de rede om niet meer voor een border collie te gaan is de gezondheid en vooral HD en epeleptie dat verzwegen word maar zeer veel voorkomt. 

Bij de border collie heb je show, sport en werklijn en ook daar heb je weer onderling kruisingen en vertakkingen.

Een werklijj is vaak minder gevoelig op geluid maar minder sociaal naar nadere, een showlijn is tegenwoordig meer richting de labrador mbt karakter iedereen leuk en niets meer van werkdrift aanwezig. Hier in de wijk loopt er een van 2 jaar die letterlijk genoeg heeft met 3x per dag 10 min lopen. Ze wil niet meer en slaap de hele dag verder.

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

overgens heb ik ook een border collie van nu 14 en de rede om niet meer voor een border collie te gaan is de gezondheid en vooral HD en epeleptie dat verzwegen word maar zeer veel voorkomt. 

Bij de border collie heb je show, sport en werklijn en ook daar heb je weer onderling kruisingen en vertakkingen.

Een werklijj is vaak minder gevoelig op geluid maar minder sociaal naar nadere, een showlijn is tegenwoordig meer richting de labrador mbt karakter iedereen leuk en niets meer van werkdrift aanwezig. Hier in de wijk loopt er een van 2 jaar die letterlijk genoeg heeft met 3x per dag 10 min lopen. Ze wil niet meer en slaap de hele dag verder.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" overgens heb ik ook een border collie van nu 14 en de rede om niet meer voor een border collie te gaan is de gezondheid en vooral HD en epeleptie dat verzwegen word maar zeer veel voorkomt. 
Bij de border collie heb je show, sport en werklijn en ook daar heb je weer onderling kruisingen en vertakkingen.
Een werklijj is vaak minder gevoelig op geluid maar minder sociaal naar nadere, een showlijn is tegenwoordig meer richting de labrador mbt karakter iedereen leuk en niets meer van werkdrift aanwezig. Hier in de wijk loopt er een van 2 jaar die letterlijk genoeg heeft met 3x per dag 10 min lopen. Ze wil niet meer en slaap de hele dag verder. "

zeergevaarlijk advies over de border collie uitzonderingen heb je in alle rassen en lijnen datis niet de standaard

honden page profiel Sas en haar hondenSas en haar honden 3 doggies

honden foto van Sas en haar honden

In het verleden heb ik border collie's gehad. Waren tophonden, alleen hun gezondheid liet te wensen over. De éne border collie moeten laten inslapen op 7 jarige leeftijd en de andere op 9 jarige leeftijd. Ze waren alletwee van goede fokkers afkomstig. Daarna nooit meer aan de border collie durven beginnen.

 

Zelf heb ik een australian kelpie (geen working kelpie) gehad. (zie foto's op mijn profiel). Hij kwam als 6 jarige herplaatser bij ons. (en is 11,5 jaar geworden). Het was een heerlijke hond. Heb er hoopers mee gedaan en mantrailing en detectie. Hij genoot daarvan. Echt zo'n hond dat in je hart kruipt. Ik kan natuurlijk alleen maar praten over de tijd dat hij bij ons was, want ik heb hem niet als pup meegemaakt.... ik kon er alles mee. Hij was super trouw, altijd bij je, altijd in je buurt. Hij vond alles leuk en goed. Met andere honden ging hij ook goed. Hij zat hier in een roedeltje van 3 honden (verschillende rassen)....

Hij was heel gevoelig, bang voor onweer en vuurwerk. Ruzie en spanningen in huis kon hij niet goed tegen. Als je iets TE hard sprak, dan kwam hij wel even checken of er wat gaande was. Hij dook dan niet in een hoekje of zo, maar hij merkte wel dat er iets niet normaal was.

 

Voor ons gezin was hij super en als onze poedel er niet meer is, dan denken we er toch echt aan om weer een kelpie in ons midden te hebben.

 

Ik hoop dat je wat aan mijn uitleg hebt ? en als je nog meer laat weten, laat maar weten.

honden page profiel MichelleMichelle 3 doggies

honden foto van Michelle

" zeergevaarlijk advies over de border collie uitzonderingen heb je in alle rassen en lijnen datis niet de standaard "

Waarom? ik geef juist aan dat er zo onwijs veel verschil is tussen lijnen. Ik heb dagelijks met heel veel honden te maken uit werklijnen. allemaal verschillende rassen en die honden moeten super stabiel zijn, het zijn iedere keer de zelfde types die afvallen voor het werk dus ik denk dat ik wel een aardig beeld heb.

honden page profiel Wendy, Floris & NjállaWendy, Floris & Njálla

honden foto van Wendy, Floris & Njálla

fietsen raad ik af voor een border collie omdat een border collie vooral mentale uitdaging nodig heeft en veel minder fysiek fietsen is een eentonig saai gedoe voor een border collie die er alleen maar conditie mee opbouwt maar het koppie niet laat werken na een uur fietsen zijn ze minder moe dan na 10 minuten schapen "

Hier ben ik dus wel een beetje bang voor. Dat de border collie tijdens een voor mij fijne, lange wandeling door de natuur opeens zoiets heeft van 'Ik ben het zat, wanneer gaan we weer aan het werk?' Dat er samen op uit zijn iets saais is in plaats van een leuke ervaring. Ik doe dan wel allemaal oefeningetjes tijdens het wandelen met Floris en neem aan dat kunnen snuffelen ook helpt, maar niet elke wandeling hoeft van mij een intensieve border collie trainings-bootcamp te worden hp-angel Ik snap dat een wandeling niet uitputtend is, dat hoeft ook niet, want daar zijn de cursussen en trainingen voor, maar een flinke wandeling moet wel leuk zijn voor alle partijen.

honden page profiel Wendy, Floris & NjállaWendy, Floris & Njálla

honden foto van Wendy, Floris & Njálla

" Hollandse herders zijn over het algemeen redelijk oké met andere honden. Ze zijn wel heel duidelijk in hun grenzen. Bij Kahlúa heb ik zelf de fout gemaakt door als jonge pup al naar een klein losloop veldje te gaan, ze heeft daar alleen maar geleerd dat honden niet naar haar signalen luisteren en hoe ze voor zichzelf op moet komen. Helaas, mijn schuld. Haar broer en zussen kunnen namelijk wel oke met andere honden. Kahlúa ook hoor, maar wel met een erg goede duidelijke kennismaking! Willow is super sociaal naar andere honden!
Kahlúa kwam ik toevallig tegen. Maar door haar ben ik verliefd geworden op het ras. Super eigenwijze zelfstandige honden, want ook zij moesten (en moeten) in hun eentje aan de slag bij de schapen, heel slim en leergierig. Kahlúa en Willow zijn enorm verschillend (Kahlúa komt uit een 'schapenlijn', Willow 'pakwerklijn') maar beide genieten ze enorm van het samenwerken met mij! Ik fiets met ze, begin langzaam met bikejoring, ik canicross, doe aan speuren, gehoorzaamheid en bijtwerk, en heb met Kahlúa ook veel verschillende dingen gedaan. Het is een enorm veelzijdig ras, elke sport kunnen ze en vinden ze leuk. En dat is wat ik zoek. Gewoon zo veel mogelijk actief bezig zijn.
Toen ik nog niet in AUS was geweest zag ik van de kelpie af omdat ik 2 jaar op de lijst zou moeten staan. Op dat moment vond ik dat te lang. Eenmaal in Australië was ik er blij om, wat die beesten daar kunnen en doen, kan ik in NL niet geven.
 
Ik ken een paar Kelpies in Nederland, en ik vind het allemaal maar 'doetjes' ze zijn lief, rustig, sociaal, hebben véél minder nodig dan mijn 2 meiden.. dat vind ik gewoon gek, aangezien de kelpies waar ik mee werkte, op verschillende bedrijven, het tegenovergestelde zijn.  "

Haha, zoals je je Hollandse herders beschrijft dacht ik dus eigenlijk dat kelpies ook zouden zijn, maar dan met meer drive voor freestyle frisbee en kleiner. Zoals iedereen ze in dit topic beschrijft klinkt het helaas niet geweldig. Een beetje alsof je of een NBA speler hebt (de working kelpie) of een amateurspeler die een groot deel van de tijd langs de lijn staat (de Nederlandse variant van de Australian kelpie).

honden page profiel NaomiNaomi 3 doggies

honden foto van Naomi

Heb niet alle reacties gelezen, maar heb in pensions gewerkt waar veel border collies komen, en 1 waar ook veel australian kelpies waren en kwamen omdat ze die daar fokte.

 

Ik vond de kelpies wel veel minder neurotisch dan de border collies. De meesten gingen prima met andere honden, maar een aantal konden niet met sommige honden van hetzelfde geslacht, dat werd echt vechten. 

 

Ze gingen geen andere honden drijven op de groep, wat sommige borders wel deden.

 

Met working kelpies heb ik geen ervaring, daar heb ik er maar 1 van gehad in het pension. 

 

 

honden page profiel Wendy, Floris & NjállaWendy, Floris & Njálla

honden foto van Wendy, Floris & Njálla

" Ik heb een kruising waarvan de moeder een stamboom working kelpie is.
Moeder is een super lieve drukke knuffel hond die ondanks de pups bij iedereen op schoot sprong om te knuffelen. 
Er werd 3x per week agility mee gedaan.
Kennis heeft 4 kelpies en wat ik van de kelpie mensen begrijp zijn het echt twee totaal verschillende rassen.
De kelpie is bijna de helft kleiner, vocaler en minder sociaal is mijn ervaring.
De working kelpie is dus groter, minder gevoelig voor alles.
Beide word gezegd niet heel sociaal met andere honden maar van de 7 kelpies die ik ken is er niet een sociaal en van de 4 woking kelpies plus mijn kruising zijn ze wel degelijk sociaal naar andere honden en mensen.
Ja ze hebben veel beweging nodig maar minder dan mijn mechelse herders.
Ik laat mijn teefje volgende week dekken door een sociale lieve mechel reu juist omdat ze wel wat meer power zou mogen hebben en wat meer werkdrift.
  "

Bedankt voor je ervaringen! Het is lastig, want dit gaat naar mijn idee dus wel in tegen alles wat iedereen verder heeft gezegd. Weet je wat ze zoal doen met de 4 working kelpies die je kent? Worden ze bijvoorbeeld wel gewoon voor het werk als schapendrijver gebruikt? Ik kan me voorstellen dat dat al een flink verschil uitmaakt.

honden page profiel Sas en haar hondenSas en haar honden

honden foto van Sas en haar honden

" In het verleden heb ik border collie's gehad. Waren tophonden, alleen hun gezondheid liet te wensen over. De éne border collie moeten laten inslapen op 7 jarige leeftijd en de andere op 9 jarige leeftijd. Ze waren alletwee van goede fokkers afkomstig. Daarna nooit meer aan de border collie durven beginnen.
 
Zelf heb ik een australian kelpie (geen working kelpie) gehad. (zie foto's op mijn profiel). Hij kwam als 6 jarige herplaatser bij ons. (en is 11,5 jaar geworden). Het was een heerlijke hond. Heb er hoopers mee gedaan en mantrailing en detectie. Hij genoot daarvan. Echt zo'n hond dat in je hart kruipt. Ik kan natuurlijk alleen maar praten over de tijd dat hij bij ons was, want ik heb hem niet als pup meegemaakt.... ik kon er alles mee. Hij was super trouw, altijd bij je, altijd in je buurt. Hij vond alles leuk en goed. Met andere honden ging hij ook goed. Hij zat hier in een roedeltje van 3 honden (verschillende rassen)....
Hij was heel gevoelig, bang voor onweer en vuurwerk. Ruzie en spanningen in huis kon hij niet goed tegen. Als je iets TE hard sprak, dan kwam hij wel even checken of er wat gaande was. Hij dook dan niet in een hoekje of zo, maar hij merkte wel dat er iets niet normaal was.
 
Voor ons gezin was hij super en als onze poedel er niet meer is, dan denken we er toch echt aan om weer een kelpie in ons midden te hebben.
 
Ik hoop dat je wat aan mijn uitleg hebt ? en als je nog meer laat weten, laat maar weten. "

Nogmaals even mijn ervaring met een australian kelpie...... was een super hond

honden page profiel Florenc Florenc 3 doggies

Ik zie dat er gedeeltelijk op basis van één van mijn posts werd gereageerd, dus misschien mijn ervaring hier ook even bij gooien. 

 

Wij hebben thuis een Mechelaar (werklijn, bijna 5 jaar) en een working kelpie (1,5 jaar nu). De zoektocht is ietswat hetzelfde gelopen als die van jou. Ik was op zoek naar een fijn actief werkhondje om veelzijdig mee bezig te kunnen zijn. Wij zijn beiden ook jong, sportief en actief, geen kinderwens en werkuren die het toelaten om relatief makkelijk honden te houden. De Mechelaar is een heerlijke hond, maar voor mij een maat te groot om er zo twee bij te hebben. Dus ik wilde een werkhond in een kleiner formaat, én eentje die haar mannetje kan staan tegen het brute geweld van de Mechelaar.

Vrij snel ben ik dan uitgekomen op Border collies, Kelpies (autralische en working) en cattledogs. Cattledogs vielen vrij snel af, omdat de enige kweker die me ietswat aansprak meer dan 500km ver was. Border collies heb ik zelf vroeger bij mijn ouders altijd gehad (wedstrijdniveau gehoorzaamheid). Heerlijke honden, maar ik vind de gemiddelde border collie van tegenwoordig vaak té onzeker (hetgeen zich vaak uit in angstbijten) en te flauw van karakter. Het zijn niet meer de karakterhonden die je 15/20 jaar geleden wél nog zag. Kelpies kende ik niet genoeg, dus ik ben beginnen rond rijden naar fokkers. 

 

Bij Kelpiebrink ben ik dan kennismakend geweest. Heel correcte fokker, heel toffe hondjes, maar ik had de klik met de honden niet genoeg. Ik vond ze een tikkeltje nerveus over komen, hetgeen hier en daar in het gesprek ook wel bevestigd werd (De teef waarvan de nest ging zijn deed aanvankelijk agility, maar is dichtgeklapt onder de druk van de geleider en wilde helemaal niet meer werken - daarna is ze overgestapt naar hoopers, hetgeen ze wel weer voorzichtig oppikte). Niets mis mee natuurlijk, maar niet voor mij.  

Dan bij een fokker van borders geweest, die echt sportlijnen fokte (agility). Super mooie honden, top sporthonden, maar voor mij (Ik ben dan natuurlijk ook een belachelijk zelfzekere matcho Mechelaars gewoon) te onderdanig en plat van karakter.

Vervolgens bij Maeglin geweest, die nog Border collies van de werklijnen heeft. Heerlijke honden, wél helemaal het karakter wat ik zocht, wél pit in, wél wat hardheid in. Maar op dat moment gewoon niet mijn favoriete combinatie van honden die gebruikt gingen worden (puur estetisch dingetje). 

Daarna ben ik bij 'Bahou working kelpies' geweest, een beetje per toeval omdat ik verlof had en tijd had, want eigenlijk had ik de kelpies al van mijn lijstje gehaald nadat ik bij Kelpiebrink geweest was. Zij hebben wel nog de pure werklijnen, gedeeltelijk ook import uit Australië en ze werken ook echt nog actief met de schapen. Ik heb er twee of drie uur gezeten, heb met alle honden (want ze hebben er wel wat) kennisgemaakt en ik was volledig verkocht. 

 

Voor degene die zich ook zorgen maken - onze working kelpie (vader is rechtstreekse import van Australië) - ligt op dit moment op haar gemak te slapen in de zetel. Ze doet geen 50 kilometer per dag, al hélemaal niet bij warm weer en heeft weinig tot geen neurotische trekjes. Die twee honden spelen erg veel onderling, we wandelen een keer of drie per dag (in totaal gemiddeld een kilometer of 6/7, met in het weekend eerder 10/15km) en verder train ik met haar detectie en gaat ze mee canitrailen (voor canicross ben ik gewoon te traag). En verder werken wij alletwee gewoon voltijds en ligt zij op haar gemak in de zetel te slapen. 

 

Uiteindelijk is het allemaal maar het soort hond dat je zoekt en wil. Ik zou haar NOOIT aan iemand als eerste hond aanraden. In opvoeding van de Mechelaar echt tien keer makkelijker. Een working kelpie is hyperactief, ongeduldig en héél erg in your face. En dat is niet makkelijk (geduuuuuld), maar dat maakt ze voor mij persoonlijk wel heel leuk. Geef geen working kelpie aan iemand die er puur gehoorzaamheid mee wilt gaan doen (waar ze rustig, volgend moeten luisteren), want die wordt zot. Mijn vader (20 jaar les gegeven in een hondenschool, wedstrijden gehoorzaamheid) heeft haar het eerste jaar "een onopgevoede hyperactieve hond waar niks mee aan te vangen is" genoemd, want nee, een jonge working kelpie gaat niet rustig langst je been je snoepje volgen.... Die staat 35 stappen voor en is alweer aan het blaffen omdat het niet snel genoeg gaat. Maar vraag het aan onze trainer detectie (die zelf in detectie/reddingswerk/mantrailing zit), en die noemde haar vanaf dag één "een goudhaantje met enorm veel potentieel en drive die zich heel makkelijk laat sturen". Dat is een trainer die zelfstandigheid verwacht, die drive verwacht, die doorzettingsvermogen verwacht. En dat zit erin. Dat is een hondje die zonder twijfel in een kast of een auto of een wankel pallet met dozen zal springen om haar 'werk' te doen, waar een gemiddelde border collie daar vaak al wat twijfelachtig zal staan.

 

Ik heb haar ooit eens in tien woorden omschreven, en dat is nog redelijk accuraat:

x Hyperactief (moet ook niet ontkend worden hé)
x perfecte on-off switch (zodra we iets gaan doen, eender wat, is het een "blij ei" en zodra de training/wandeling/activiteit gedaan is legt ze zich neer en is de kaars letterlijk uit)
x ongeduldig (wat gehoorzaamheid als sport absoluut een hel maakt, want die beloning moet NU NU NU en die volgende oefening moet NU NU NU - als er geen instant feedback komt, haakt ze heel snel af)
x superlief (Ganse avonden zou die op je schoot komen liggen, liefst met haar hoofd zo kort mogelijk tegen jouw hoofd)
x heel intelligent (weliswaar op een heel andere manier dan de Mechelaar. Ze heeft meer herhaling nodig om iets aan te leren, maar blijft dat dan wel super stabiel doen)
x instinctgedreven - Het blijft wel een drijver. De andere hond wordt hier bij regelmaat gedreven, en als pup naast een grote baan iets van haar vragen was ook een no-go (want ze is 100% gefocust op auto's drijven, fietsers drijven) - dat is nu wel helemaal onder controle gelukkig. We zijn met haar ook één keer bij de schapen geweest, en je merkt dat dat wel in haar genen zit. 
x Iedereens beste vriend. Ze vind letterlijk iedereen leuk en zou het liefst bij iedereen uitgebreid dag gaan zeggen. Jonge mensen, oude mensen, kinderen,... Ze draait dan ook letterlijk rond gans haar lijf en zou het liefst op je schoot kruipen om zo kort mogelijk bij je te zijn. Ook andere honden of vreemde honden, als ze mag gaat ze met iedereen spelen. 
x Intens. Ze doet niets 'een beetje', het is altijd ALLES of niks. 'Rustig mee gaan lopen' is bijvoorbeeld geen optie, gaan lopen is full power en gas geven. 'Een beetje spelen' zit er niet in, dat is full on en ze laat zich (pakweg door onze brute mechelaar) ook absoluut niet doen. Dat is het hondje van 16kg die full on in de aanval gaat en in de nek vliegt van de Mechelaar. 'Rustig langst de fiets lopen' denk ik ook dat bij haar mission impossible is. 
x Super 'soft hearted'. Echt, agressielevel van die kleine = 0,0%. Als ze ooit zou bijten, is omdat ze te intens aan het spelen is, maar met de hand op het hart, NOOIT uit slechte wil. 
x Luid (ze heeft een stem en ze weet't. Buiten willen om een plasje? Blaffen. Honger hebben? Blaffen. Iets vreemd gezien? Blaffen. Ongeduldig omdat ze nog niet mag vertrekken met het lopen? Blaffen)

Ik kan alleen maar aanraden om te gaan rondrijden, ga kennis maken, ga zelf aanvoelen. Verhalen van mensen zijn persoonlijk en zijn ook heel afhankelijk van wat iemand "normaal" vindt. Als je wat foto's van die van ons wil zien, ze zit op instagram (Pajko_fay)! 

honden page profiel AureliaAurelia 3 doggies

honden foto van Aurelia

" Hier ben ik dus wel een beetje bang voor. Dat de border collie tijdens een voor mij fijne, lange wandeling door de natuur opeens zoiets heeft van 'Ik ben het zat, wanneer gaan we weer aan het werk?' Dat er samen op uit zijn iets saais is in plaats van een leuke ervaring. Ik doe dan wel allemaal oefeningetjes tijdens het wandelen met Floris en neem aan dat kunnen snuffelen ook helpt, maar niet elke wandeling hoeft van mij een intensieve border collie trainings-bootcamp te worden  Ik snap dat een wandeling niet uitputtend is, dat hoeft ook niet, want daar zijn de cursussen en trainingen voor, maar een flinke wandeling moet wel leuk zijn voor alle partijen. "

Wij hebben een extreem-werklijn-border collie en dit ken ik niet hoor. Wandelen altijd leuk, samen met de baas op pad, altijd leuk! Wat we wel veel deden is veel spelletjes/activiteiten tijdens wandelingen. Dus of dingetjes trainen, maar ook veel verstoppertje, héél veel apporteren (en dan het liefst uit water / van een berg op en neer). Bij onze hond hebben we ook veel met snoepjes speuren gedaan. Ze gebruikte haar neus namelijk niet bijzonder veel van nature, dus dat was voor haar een echte uitdaging. Maar goed, al die dingen deden we dus ipv een hondensport/werk. Als we met haar zouden hebben gesport, dan zouden de wandelingen echt wel genoeg zijn geweest.

 

Hier in de familie meer werklijn border collies en die hielden en houden allemaal enorm van met de baas op pad gaan, uitdaging of niet. Echt niet dat ze halverwege zich vervelen hoor, we zijn met z'n allen op pad! Het is meer het thuis zitten dat tot verveling kan leiden.

 

Daarnaast deden we trouwens óók vaak nog fietstochten hahah, om haar ook fysiek moe te maken. Alleen mentaal moe maken was niet genoeg, dan wilde ze er nog steeds op uit. 

 

Ik zou de meeste mensen geen werklijn border collie aanraden eigenlijk, maar het klinkt alsof onze hond bij jullie ook wel tot haar recht was gekomen ;) 

Maar onze hond en de honden van familie komen allemaal van boerderijen in de UK, dus echt werklijn die daar gefokt is tussen de schapen in de bergen. Ik weet niet hoe het staat met de Nederlandse lijnen, maar ik denk dat er hier maar heel weinig écht gewerkt wordt met honden, de meeste mensen doen het meer als sport volgens mij.

honden page profiel Sas en haar hondenSas en haar honden

honden foto van Sas en haar honden

@Florenc : wat heb jij het mooi beschreven hp-thumbsup Ik herken veel van je verhaal, zeker ook de beschrijving van mechelse herder en de kelpie. wij hadden hier een groenendaeler en een kelpie, was een hele fijne combi

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

" Wij hebben een extreem-werklijn-border collie en dit ken ik niet hoor. Wandelen altijd leuk, samen met de baas op pad, altijd leuk! Wat we wel veel deden is veel spelletjes/activiteiten tijdens wandelingen. Dus of dingetjes trainen, maar ook veel verstoppertje, héél veel apporteren (en dan het liefst uit water / van een berg op en neer). Bij onze hond hebben we ook veel met snoepjes speuren gedaan. Ze gebruikte haar neus namelijk niet bijzonder veel van nature, dus dat was voor haar een echte uitdaging. Maar goed, al die dingen deden we dus ipv een hondensport/werk. Als we met haar zouden hebben gesport, dan zouden de wandelingen echt wel genoeg zijn geweest.
 
Hier in de familie meer werklijn border collies en die hielden en houden allemaal enorm van met de baas op pad gaan, uitdaging of niet. Echt niet dat ze halverwege zich vervelen hoor, we zijn met z'n allen op pad! Het is meer het thuis zitten dat tot verveling kan leiden.
 
Daarnaast deden we trouwens óók vaak nog fietstochten hahah, om haar ook fysiek moe te maken. Alleen mentaal moe maken was niet genoeg, dan wilde ze er nog steeds op uit. 
 
Ik zou de meeste mensen geen werklijn border collie aanraden eigenlijk, maar het klinkt alsof onze hond bij jullie ook wel tot haar recht was gekomen ;-) 
Maar onze hond en de honden van familie komen allemaal van boerderijen in de UK, dus echt werklijn die daar gefokt is tussen de schapen in de bergen. Ik weet niet hoe het staat met de Nederlandse lijnen, maar ik denk dat er hier maar heel weinig écht gewerkt wordt met honden, de meeste mensen doen het meer als sport volgens mij. "

er zijn tegenwoordig meer border collies dan herders maar voor een hond maakt het werkelijk niet uit of de handler dat doet voor de sport als vrijwilliger of er voor betaald wordt zolang hij maar lekker veel bij de schapen is

ik ken aardig wat mensen die er hun brood mee verdienen en nog meer mensen die minimaal 4 dagen in de week met de hond bij de schapen staan

ik ervaar je post dan ook als wat neerbuigend tegenover de nederlandse werklijnen mijn honden komen van een fokker met 2500 schapen die aan begrazingsprojecten doen er wordt dus met de roedel dagelijks echt gewerkt en daarnaast nog aan sport gedaan door trails te lopen

honden page profiel AureliaAurelia 3 doggies

honden foto van Aurelia

" er zijn tegenwoordig meer border collies dan herders maar voor een hond maakt het werkelijk niet uit of de handler dat doet voor de sport als vrijwilliger of er voor betaald wordt zolang hij maar lekker veel bij de schapen is
ik ken aardig wat mensen die er hun brood mee verdienen en nog meer mensen die minimaal 4 dagen in de week met de hond bij de schapen staan
ik ervaar je post dan ook als wat neerbuigend tegenover de nederlandse werklijnen mijn honden komen van een fokker met 2500 schapen die aan begrazingsprojecten doen er wordt dus met de roedel dagelijks echt gewerkt en daarnaast nog aan sport gedaan door trails te lopen "

Dat neerbuigend vul je zelf in; ik geef duidelijk aan dat ik het niet weet en dat ik denk dat dit het geval is.

 

Het was sowieso niet bedoeld als waardeoordeel; ik denk dat in een land als NL het voor de meeste mensen verstandiger is om geen werklijnhonden te houden, omdat er niet veel werk meer te doen is met honden van welk type dan ook. Mijn verwachting daardoor was/is dan ook dat de meeste border collies in NL als sportlijn of showlijn gefokt zullen worden, en dat lijkt me heel verstandig. Ik noemde het alleen maar zodat OP weet dat onze hond wellicht niet representatief is voor de Nederlandse lijnen. (En dat vind ik dus positief. Maar specifiek in dit voorbeeld: als zelfs die extreme fanatiekelingen die ik ken het altijd leuk vinden om met de baas te wandelen, dan zal dat met de Nederlandse lijnen ook wel goedkomen, is mijn verwachting.)

honden page profiel Wendy, Floris & NjállaWendy, Floris & Njálla

honden foto van Wendy, Floris & Njálla

Florenc, wat een geweldige en duidelijke beschrijving van je zoektocht en het karakter van de working kelpie. Veel van geleerd en zeker ook in combinatie met de andere reacties over zowel working kelpies als Australian kelpies wat puzzelstukjes op hun plaats gekregen voor een beter beeld van het ras. Heel erg bedankt! Ook Sas en Naomi bedankt voor jullie ervaringen.

 

Ik heb ondertussen ook een reactie terug van kelpiebrink en moet zeggen dat mijn nieuwsgierigheid naar de verschillende lijnen door dit topic verder gegroeid is en ik dus een afspraak ga maken voor een kennismaking. Met al deze informatie heb ik een stuk meer het gevoel dat ik goede vragen zal kunnen stellen en een beter beeld kan krijgen van de honden als ik daar eenmaal ben. Ze hebben daar kelpies met meer en minder werkdrift, alsook een dubbel gecertificeerde kelpie, dus ik ben heel benieuwd naar hoe de verschillende karakters zich daar laten zien en hoe/of het klikt. 

 

Al ben ik ook zekerder geworden over de border collie doordat wat twijfels die ik nog had over dit ras zijn verminderd of in sommige gevallen weggenomen door Liz en Aurelia. Zoals Aurelia de wandelingen beschrijft is inderdaad zoals ik ze ook leuk vind, dus dat zou helemaal goed moeten komen. Ook daarvoor is het dus even langsgaan als de combinatie waar ik voor op de interesselijst sta eenmaal bekend is. Ik kijk er in ieder geval erg naar uit hp-shiny

honden page profiel AureliaAurelia 3 doggies

honden foto van Aurelia

" Florenc, wat een geweldige en duidelijke beschrijving van je zoektocht en het karakter van de working kelpie. Veel van geleerd en zeker ook in combinatie met de andere reacties over zowel working kelpies als Australian kelpies wat puzzelstukjes op hun plaats gekregen voor een beter beeld van het ras. Heel erg bedankt! Ook Sas en Naomi bedankt voor jullie ervaringen.
 
Ik heb ondertussen ook een reactie terug van kelpiebrink en moet zeggen dat mijn nieuwsgierigheid naar de verschillende lijnen door dit topic verder gegroeid is en ik dus een afspraak ga maken voor een kennismaking. Met al deze informatie heb ik een stuk meer het gevoel dat ik goede vragen zal kunnen stellen en een beter beeld kan krijgen van de honden als ik daar eenmaal ben. Ze hebben daar kelpies met meer en minder werkdrift, alsook een dubbel gecertificeerde kelpie, dus ik ben heel benieuwd naar hoe de verschillende karakters zich daar laten zien en hoe/of het klikt. 
 
Al ben ik ook zekerder geworden over de border collie doordat wat twijfels die ik nog had over dit ras zijn verminderd of in sommige gevallen weggenomen door Liz en Aurelia. Zoals Aurelia de wandelingen beschrijft is inderdaad zoals ik ze ook leuk vind, dus dat zou helemaal goed moeten komen. Ook daarvoor is het dus even langsgaan als de combinatie waar ik voor op de interesselijst sta eenmaal bekend is. Ik kijk er in ieder geval erg naar uit  "

In zijn algemeenheid is kennismaken met (beide! als dat kan) ouders een heel goed idee denk ik met pups. Dat geeft vaak een prima beeld van de potentiële karakters van een nestje. Al blijven honden natuurlijk individuen. 

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

Al ben ik ook zekerder geworden over de border collie doordat wat twijfels die ik nog had over dit ras zijn verminderd of in sommige gevallen weggenomen door Liz en Aurelia. Zoals Aurelia de wandelingen beschrijft is inderdaad zoals ik ze ook leuk vind, dus dat zou helemaal goed moeten komen. Ook daarvoor is het dus even langsgaan als de combinatie waar ik voor op de interesselijst sta eenmaal bekend is. Ik kijk er in ieder geval erg naar uit  "

wandelen is heerlijk en dan bedoel ik lekker naar een losloopgebied dat vinden volgens mij vrijwel alle border collies van alle lijnen ook fantastisch het verschil met fietsen is dat ze tijd en ruimte hebben om ook met de omgeving bezig te zijn ze zelf kunnen bepalen waar en hoe ze lopen dus veel tempo wisselingen wendingen en wellicht hier en daar eens springen de meeste border collies zijn niet zo van het snuffelen maar ik heb er nu eentje die dat ook leuk vindt lekker al die geurtjes bestuderen en extra leuk is natuurlijk een ontmoeting met een andere border collie en dan samen scheuren het liefst een snelle zodat ze eens echt voluit kan wandelen vinden ze dus zeker niet saai fietsen wel

wel hebben ze daarnaast dus een actieve sport nodig bijvoorkeur schapendrijven maar agility flyball of frisbee met die kunstjes erbij kan hen ook voldaan maken speuren en gehoorzaamheid is niet voor iedere border collie een passie omdat er te weinig van hun koppie en hun eigen inbreng wordt gevraagd en veel border collies dus niet op hun neus gericht zijn

 

nadelen aan de border collie zijn dat ze een zeer consequente opvoeding nodig hebben en ook echt begrensd moeten worden ze zijn slim en leren dus net zo snel ongewenst gedrag aan als gewenst gedrag en zie dat er dan maar eens uit te krijgen met drukke kleine kinderen zijn ze vaak geen goede combinatie en vergeet daarbij vooral niet dat de verhalen die je hoort komen van de mensen bij wie het wel goed ging terwijl de mensen die hun border collie hebben herplaatst omdat het niet ging hun verhaal doorgaans niet vertellen online en geen lid zijn van online border collie of hondengroepen

 

heb je interesse in een border collie dan is de eerste stap je verdiepen in de verschillende lijnen show sport of werk

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Dat neerbuigend vul je zelf in; ik geef duidelijk aan dat ik het niet weet en dat ik denk dat dit het geval is.
 
Het was sowieso niet bedoeld als waardeoordeel; ik denk dat in een land als NL het voor de meeste mensen verstandiger is om geen werklijnhonden te houden, omdat er niet veel werk meer te doen is met honden van welk type dan ook. Mijn verwachting daardoor was/is dan ook dat de meeste border collies in NL als sportlijn of showlijn gefokt zullen worden, en dat lijkt me heel verstandig. Ik noemde het alleen maar zodat OP weet dat onze hond wellicht niet representatief is voor de Nederlandse lijnen. (En dat vind ik dus positief. Maar specifiek in dit voorbeeld: als zelfs die extreme fanatiekelingen die ik ken het altijd leuk vinden om met de baas te wandelen, dan zal dat met de Nederlandse lijnen ook wel goedkomen, is mijn verwachting.) "

ik vind het fokken van vooral de showlijn de doodsteek voor het ras je kunt het verschil in uiterlijk al zien en qua karakter zijn ze vaak slechter dan de werklijnen van mij mogen de showlijnen uit het ras gedonderd worden

 

maar het is duidelijk dat je niet erg bekend bent met de nederlandse werklijnen en hoe het daar aan toe gaat en dan neem je jouw enkele border collie met jouw specifieke wensen als het ultime de moeder van mijn pup komt trouwens van een werkende herder uit ierland en zelf werkt ze dus in nederland

honden page profiel Angelique, Kleine Maybe en Tess <3Angelique, Kleine Maybe en Tess <3 3 doggies

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

" Hier ben ik dus wel een beetje bang voor. Dat de border collie tijdens een voor mij fijne, lange wandeling door de natuur opeens zoiets heeft van 'Ik ben het zat, wanneer gaan we weer aan het werk?' Dat er samen op uit zijn iets saais is in plaats van een leuke ervaring. Ik doe dan wel allemaal oefeningetjes tijdens het wandelen met Floris en neem aan dat kunnen snuffelen ook helpt, maar niet elke wandeling hoeft van mij een intensieve border collie trainings-bootcamp te worden  Ik snap dat een wandeling niet uitputtend is, dat hoeft ook niet, want daar zijn de cursussen en trainingen voor, maar een flinke wandeling moet wel leuk zijn voor alle partijen. "

Ik heb 2 werklijn border collies beide compleet verschillend, maar ik zie niet in waarom jij geen border kunt nemen. Aan het einde van de dag zijn het ook maar gewoon honden.

 

Mijn honden zijn beide voldaan na een heerlijke boswandeling. Ik hou ze niet bezig laat ze lekker hun ding doen en als we thuis komen ploffen ze neer en slapen ze.

 

Ik ga 1x in de week naar de schapen en verder doe ik ook niet mega veel bijzonders. Ik heb 2 heerlijke relaxte honden die een echte aan en uitknop hebben. Ik heb wel een actieve lifestyle dus we zijn wel vaak op pad en de kleinste wandeling is dan ook minimaal een half uur.

 

Ik vind dat border collies echt wat overdreven worden om heel eerlijk te zijn. Gewoon lekker bezig zijn met je hond en ze voldoende rust geven. Krijg je echt de fijnste hondjes van als je t mij vraagt.

 

Overigens vinden mijn beide border collies het heerlijk om naast de fiets te lopen. Snap dan ook niet waarom er gezegd word dat border collies hier niet geschikt voor zijn.

 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Cavalier King Charles of ...
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^