gedragsverandering

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van carolien vandecandelaere

wij hebben 2 maltezers, die elkaar eigenlijk niet kunnen missen. Maar sinds een kleine 3 maanden merken we dat ons oudste hondje van 3 jaar, Mira,  soms maar heel weinig kan verdragen van het jongste van 16 maanden, Milou. Mira is altijd al een angstig hondje geweest, maar zelfs haar haartjes knippen lukt nu amper nog (ik doe het al altijd zelf) en nageltjes knippen is al helemaal een ramp geworden. Nochtans is ze nog steeds een heel lief hondje, een echt schatje. Eind januari werden ze beiden gestereliseerd (we lieten dit bij beiden op dezelfde dag doen, juist omdat ze elkaar niet kunnen missen). Miloutje is nog steeds haar vrolijke zelve, wel iets rustiger nu. Maar Mira...ik vind het zo erg en vraag me af wat ik voor haar kan doen. Iemand tips?

 

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

Bij zo'n angstig hondje is het gewoon oefenen, oefenen, oefenen. Op een gegeven moment wennen ze er wel aan. 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Bij zoiets zou ik de hond eerst even helemaal na laten kijken, misschien bloedonderzoek of hier niets medisch achter zit.

 

Verder, denk goed na, is er iets veranderd, is er iets gebeurd, iets in huis veranderd. Ruziënde mensen, sfeer veranderd. Meubels, gordijnen, vreemde mensen in huis,  luchtverfrisset opgehangen. Heeft ze medicatie gehad, bv vlooien middeltje of pilletje. Bedenk alles en schrijf het op. Andere voeding.

 

Want ik denk echt dat er iets gebeurd is. Castratie heeft hier niets mee te maken. Een teefje wordt daar eerder wat zekerder van dan onzekerder omdat ze nu meer manlijk hormoon in haar lijfje heeft. Of hebben jullie heel veel aandacht aan haar besteed  na de igreep, dat ze het idee heeft gekregen, als ik zielig doe krijg ik veel aandacht?

 

Ga met haar naar buiten, alleen, behandel haar niet als een zielig hondje maar gewoon zoals je altijd deed. Ga spelletjes met haar doen zodat ze zelfvertrouwen krijgt, denk spelletjes, gehoorzaamheid oefeningetjes. 

 

Bedenk ook, malthesers zijn hondjes met een stevig karaktertje, beide dames zijn nu volwassen. Kan er onenigheid zijn geweest tussen de honden, bv als ze alleen waren? Twee teefjes die ruzie hebben dat is heel lastig.

 

Maar eerst naar de dierenarts.

 

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

Ik heb het op de hondenclub meegemaakt met een herder teef, maand na de castratie wilde ze niet meer bijten, werd onzeker en niet meer geschikt voor de sport. Terwijl ze ervoor wel heel zeker was en bij het zien van de pakwerker moeilijk te houden was, dat was dus gelijk over na castratie.

En een hondje, teefje dus, gekend die jaren meeliep met de uitlaatservice en na castratie kon dat teefje niet meer mee vanwegen angst en onzekerheid naar alles. Van de bus tot in het bos weg lopen bij het zien van andere mensen en honden.

Het kan dus wel degelijk door de castratie komen.

Volgende forumvraag: Cane Corso probleem
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^