Puppy " leren" loslopen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel JorienJorien

Ik ben nieuw hier, wat een schat aan informatie! Ik heb - samen met mijn vriend - voor het eerst een puppy (überhaupt een hond), en dit forum heeft me 129678 topics openen bespaard, want op heel veel van mijn vragen vond ik door andere topics te lezen voldoende antwoord(en). Maar ik heb nog een vraag waar ik niet direct antwoord op vond: hoe, waar en wanneer laat je je puppy loslopen? Ik heb een aantal keer voorbij zien komen dat het "belangrijk" is daar niet te lang mee te wachten? Misschien even kort wat info die wellicht helpt bij het beantwoorden van mijn vraag:

 

- we hebben een kruising friese stabij kooiker van nu 12 weken, een reutje

 

- hij is nu een krappe 4 weken bij ons en gedraagt zich so far voorbeeldig (op de gebruikelijke puppenkuren na)

 

- hij vond uitlaten eerst niet leuk/spannend, ben er inmiddels achter gekomen dat dat vooral in het rondje zat - blokje om over de stoep, ik wilde voorzichtig doen/niet te lang lopen - wat we liepen. Verderop is een grote strook gras/bomen/struiken aan het water en het probleem is verschoven van naar huis willen, naar niet naar huis willen

 

Daar komt ook mijn vraag om de hoek: hij loopt aan een korte lijn. Dat gaat overwegend goed, maar ik merk aan hem dat hij echt de smaak te pakken krijgt en soms even een sprintje wil trekken, of wat heen en weer wil springen. Hij stond net even met zijn poten in het water, vond hij geweldig, maar dan rent hij soort van mini rondjes om me heen, omdat hij dus aan de lijn zit. Ik oefen met hem thuis in de achtertuin met o.a. commando "hier" en "kijk", dat gaat thuis perfect, buiten hangt het af van de hoeveelheid afleiding ;-). Naast z'n enthousiasme schrikt hij ook nog wel eens van plotselinge geluiden, of hele grote honden. Ik ben bang dat als ik hem loslaat dat hij de benen neemt als hij schrikt en dan dus niet luistert. 

 

Ik dacht zelf aan de volgende oplossingen: klein afgesloten veldje zoeken waar hij zonder risico los kan lopen. Heb dat hier in de buurt nog niet gevonden (ook op doggydatingapp gekeken, maar dat zijn eigenlijk alleen grote losloopgebieden). Dus mocht iemand zoiets toevallig weten in de buurt van scheveningen, of anders den haag, stukje fietsen/rijden vind ik ook geen probleem, let me know! Ik dacht ook: misschien het eerste rondje, als het meestal heel rustig is een keer oefenen? Maar goed, vanmorgen kwamen we net een hele grote, overenthousiaste hond tegen, was Sjonnie (zo heet hij) niet direct van gecharmeerd, dus die "oplossing" vind ik wel spannend. Een flexlijn als tussenoplossing heb ik ook aan gedacht, kan hij in ieder geval beetje razen, maar uiteindelijk zou ik het fijn vinden als hij helemaal los kan lopen, en heb het gevoel dat ik dan beter zsm daar mee kan gaan oefenen ipv voor deze tussenoplossing gaan? Overigens doen we ook puppycursus, dus zal het daar ook vragen, maar de laatste dagen is hij ineens dolenthousiast, dus is het nu ook een urgentere vraag dan eerder. :) 

 

honden page profiel CarolineCaroline

honden foto van Caroline

He leuk een pup. Ik heb mijn hond als pup in het begin in het bos aan een hele lange lijn gehad van 20 meter. Dat gaf haar toch het gevoel dat ze los liep maar kon ze er in ieder geval niet vandoor. Bij Shep was een lijn al snel niet meer nodig maar dan krijg je denk toch verschil in ras. Shep is een herder en zij zal me dus nooit uit het oog verliezen. Is in al haar 14.5 jaar nog nooit bij me weg gelopen. Zowel een fries stabij als een kooiker zijn daar toch wel anders in. Haha ik had als kind een kooiker en die liep constant weg van huis. Dus misschien zul je wel langer die lijn moeten gebruiken maar ik vond het wel de ideale manier om uit te proberen hoe het los ging terwijl ze natuurlijk eigenlijk niet echt los was. Oh en de commando's komen en blijf volgde ze al wel op voordat ik haar volkomen los liet.

honden page profiel RensRens

honden foto van Rens

Hoi Jorien,

Wij hebben zelf ook voor de eerste keer een hond sinds twee maanden en heeft toevallig net voor het eerst echt los gespeeld met een andere hond. Ik wil maar zeggen dat het moment dat je de hond los laat voor iedereen anders kan zijn. Freddie komt uit Roemenië en wordt dit weekend 7 maanden en heb hem nu pas écht losgelaten met een andere hond erbij.

Vaak is het wel zo dat als je de hond als puppy krijgt ze nog erg aanhankelijk zijn en je daarom de hond ook meteen los kunt laten bij het uitlaten, omdat ze nog afhankelijk zijn van het baasje. Ik heb dat niet gedurfd aangezien onze hond al 4,5 maand was toen we hem kregen en hondjes uit Roemenië schijnbaar bekend staan als weglopers surprised

Wat je zou kunnen doen is een lange lijn kopen, zodat hij toch wat meer bewegingsvrijheid heeft en jij evengoed de controle hebt en zeker weet dat de hond niet weg gaat. Ik heb zelf een lijn van 10 meter die ik gebruik als we op een grasveld of in het bos gaan wandelen / spelen. Een paar keer per week gaan we er op uit, zodat hij helemaal los kan gaan. 

 

 

 

honden page profiel JorienJorien

" He leuk een pup. Ik heb mijn hond als pup in het begin in het bos aan een hele lange lijn gehad van 20 meter. Dat gaf haar toch het gevoel dat ze los liep maar kon ze er in ieder geval niet vandoor. Bij Shep was een lijn al snel niet meer nodig maar dan krijg je denk toch verschil in ras. Shep is een herder en zij zal me dus nooit uit het oog verliezen. Is in al haar 14.5 jaar nog nooit bij me weg gelopen. Zowel een fries stabij als een kooiker zijn daar toch wel anders in. Haha ik had als kind een kooiker en die liep constant weg van huis. Dus misschien zul je wel langer die lijn moeten gebruiken maar ik vond het wel de ideale manier om uit te proberen hoe het los ging terwijl ze natuurlijk eigenlijk niet echt los was. Oh en de commando's komen en blijf volgde ze al wel op voordat ik haar volkomen los liet. "

Dank voor je heldere en snelle antwoord! Ok, duidelijk. Ik ga toch even naar zo'n flexlijn kijken!

honden page profiel JorienJorien

" Hoi Jorien,
Wij hebben zelf ook voor de eerste keer een hond sinds twee maanden en heeft toevallig net voor het eerst echt los gespeeld met een andere hond. Ik wil maar zeggen dat het moment dat je de hond los laat voor iedereen anders kan zijn. Freddie komt uit Roemenië en wordt dit weekend 7 maanden en heb hem nu pas écht losgelaten met een andere hond erbij.
Vaak is het wel zo dat als je de hond als puppy krijgt ze nog erg aanhankelijk zijn en je daarom de hond ook meteen los kunt laten bij het uitlaten, omdat ze nog afhankelijk zijn van het baasje. Ik heb dat niet gedurfd aangezien onze hond al 4,5 maand was toen we hem kregen en hondjes uit Roemenië schijnbaar bekend staan als weglopers 
Wat je zou kunnen doen is een lange lijn kopen, zodat hij toch wat meer bewegingsvrijheid heeft en jij evengoed de controle hebt en zeker weet dat de hond niet weg gaat. Ik heb zelf een lijn van 10 meter die ik gebruik als we op een grasveld of in het bos gaan wandelen / spelen. Een paar keer per week gaan we er op uit, zodat hij helemaal los kan gaan. 
 
 
  "

Dank voor je antwoord. Ik snap heel goed wat je zegt over de angst voor het risico op weglopen. Wat je zegt over dat puppies (nog) afhankelijker of meer gericht zijn op de baas las ik ook ergens en in dat verband het advies om dus als ze jong zijn al snel te oefenen met loslopen. Maar goed, ik lees in jouw reactie en ook in die van Caroline dat een flexlijn een prima optie/tussenoplossing is. Vind het vooral belangrijk dat hij niet alleen in de achtertuin even de Sjonnie Verstappen uit kan hangen, want daar is de tuin toch iets te klein voor. 

honden page profiel RensRens

honden foto van Rens

Wij gebruiken geen flexlijn maar een vast lang touw wat je voor een paar euro bij de dierenwinkel kunt kopen...Flexlijn en puppytandjes zijn geen goede combi heb ik me laten vertellen laughing

honden page profiel Heidi, Bobby & NoortjeHeidi, Bobby & Noortje

honden foto van Heidi, Bobby & Noortje

Je kunt ook eens op de site van de gemeente kijken. Vaak kun je daar vinden wat bij jou in de buurt de losloopgebieden zijn, juist ook de kleinere.

Een omheind gebied is inderdaad een optie, maar een overzichtelijk losloopgebied met niet al te veel zijpaden en kanten waar ineens wat aan kan komen is ook prima. Zeker als je in het begin nog wat onzeker bent over ontmoetingen met grote, drukke honden. Dan kun je eerst vertrouwen opbouwen in het samen los lopen en kijken hoe het gaat met wat rustigere honden.

Een flexlijn of lange lijn is heerlijk om je hond wat meer ruimte te geven waar loslaten niet kan, maar niet geschikt om lekker vrij sprintjes te trekken. Dan is je hond net lekker op snelheid en ineens ruk, eind van de lijn.

honden page profiel CarolineCaroline

honden foto van Caroline

" Wij gebruiken geen flexlijn maar een vast lang touw wat je voor een paar euro bij de dierenwinkel kunt kopen...Flexlijn en puppytandjes zijn geen goede combi heb ik me laten vertellen  "

Ja precies die bedoel ik ook. Zo'n flexlijn is ook scherp terwijl zo'n touw niet snijdt. Dan kun je gewoon een lekkere lange nemen en dan kan de pup toch echt wel een eindje rennen. Ik had een touw met een haak eraan die ik dan weer aan het ringetje van de halsband kon doen.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Bij puppies heb je 't meest kans op slagen als ze meteen vanaf de eerste dag los lopen. Zoals hierboven al gezegd: omdat ze dan vanuit zichzelf bij je blijven en het op die manier natuurlijk gedrag wordt. 

 

Wat je nu kan doen: in rustige natuurgebieden (dus zonder te veel wandelaars, andere honden, wild,...) de lijn losklikken tijdens het wandelen en een eind verderop weer vastklikken. Los, vast, los, vast... zonder er speciale nadruk op te leggen. Zo wordt vastklikken een evidentie en vermijd je dat je hond na het loslopen niet meer wil terugkomen om vastgemaakt te worden. 

Maak je wandelingen tijdens het loslopen interessant: dus ga echt samen met de hond op pad en deel de interesse: samen banjeren door het gras, samen verstoppertje spelen of zoekspelletje tussen de struiken, samen over een omgevallen boomstam lopen, samen een molshoop uitgraven, enz.

Zo gaat de hond op een natuurlijke manier de link leggen tussen: samenblijven met mijn mens = ik vind dit leuk!

Als je de hond losgooit op een veldje en hem alleen maar bij je roept om daar weer weg te gaan, dan is het samenzijn met zijn mens niet prettig, want voor de hond betekent het samenkomen met zijn mens dan het einde van zijn plezier. 

Dus let op de invulling, hoe fijner het samenzijn, hoe liever de hond uit zichzelf (zonder dwang, zonder commando's) bij jou zal blijven.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Zo vroeg mogelijk los laten op een beschermde , afgeheinde ruimte. Ik deed het op het schoolplein, op de derde dag dat de pup kwam, staan hier veilige hekken omheen, om dat schoolplein.

Je hond,  Brokjes geven, riem er af, brokje geven recht opstaan en weglopen, paar pasjesm. 9 vd 10 x loopt je pup achter je aan, brokje geven. Hij loopt achter je aan, omdat hij nog niets verder weet, hij kent jou, jij ben zijn veilige baken, hier moet je gebruik van maken.

Loopt je pup even wat weg, rustig laten gaan, de ruimte is veilig. Zie je hem rondkijken, dan zorgen dat hij je ziet, dus bewegen en roepen. Komt, hij braaaaaaf. Koekje.

Bedenk dat puppie ogen nog lang niet ontwikkeld zijn op deze leeftijd, dus de pup is snel te ver weg om jou te zien. Paar meter en hij is het zicht kwijt. Voorkom dat door in de buurt te blijven. 

 

Tijdens het loslopen zoals Alaska zegt, zo nu en dan riempje er aan, en weer loslaten. 

En ga nooit vangen, want dat spelletje kent de pup heel snel en jij verliest altijd,

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

En om je hondje het commando hier te leren.

De gewone riem aan de halsband, naam noemen en gelijk een stapje achteruit en je hondje meenemen, lnee, niet rukken aan de riem, maar je mag de riem gebruiken, loopt hij met je mee, riempje hangt dan in een boogje,, dan brokje geven en herhalen. Jij loopt achteruit en het hondje loopt mee, vinden ze allemaal een pracht oefening, je kan het gewoon in de kamer, op de wandeling, op een veldje of waar ook doen, beloon met brokjes uit eigen voer, zo wordt je pup niet te dik.

 

Een heel leuke en speelse methode staat beschreven in het boekje help mijn hond trekt van Turid rugaas. Een methode die vooral gericht is op aandacht voor de baas.

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~Britt, Maui & Fanu ~

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

Ik gooi mijn pups de eerste dagen dat ze hier wonen al direct los in het bos (als het rustig is, weinig andere honden/mensen). De wereld is dan namelijk nog spannend dus ze blijven toch wel bij je. 

Mijn pup, Fanu, van nu 17 weken vindt de wereld nu niet meer spannend dus loopt hij nog wel altijd los maar wel met een 10 meter lijn die achter hem aan op de grond sleept. In geval van nood (of Dalmatiër Oost Indisch doofheid) kan ik dan makkelijk mijn voet op de lijn zetten. 

https://www.actievehonden.com/p/lijnen/lange-lijnen/dutch-dog-gear-super-grip-fix-lijn-zonder-handvat-diverse-maten-anti-slip/2231

 

Ik gebruik zelf deze. Hij heeft geen handvat omdat ik hem ook gebruik tijdens de speurlessen en ze dan nergens achter kunnen blijven hangen. Maar ze hebben hem ook met handvat als je dat makkelijker vindt. 

honden page profiel JorienJorien

Wauw, veel supergoede tips. Allemaal bedankt. Ik ga inderdaad zo een lange lijn (ipv flexlijn ;-)) aanschaffen, ik denk dat dat voor hem al een heel stuk fijner is om in ieder geval iets meer ruimte te hebben om te snuffelen en wat enthousiast rond te springen. Ik snap dat zo'n lijn de behoefte aan een lange sprint nog steeds niet kan vervullen, aangezien ook daar nog steeds een einde aan zit. Maar we gaan dat in ieder geval ervaren en kijken hoe hij het vindt. M.b.t. de tips voor het loslopen: ik vind het echt erg spannend om hem in een niet omheind gebied los te laten lopen. Hier in de duinen, het bos en het strand lopen bijna altijd andere honden, wandelaars, fietsers, naaktzwemmers. Je kent het wel. ;-) Hij heeft, zoals Rens schreef over zijn pup, bijvoorbeeld niet al met andere honden los gespeeld, dus weet niet zo goed hoe dat dan zal gaan? Ik heb in dat kader dit weekend in ieder geval een afspraak met andere pup, dus dat is denk ik heel leuk. Maar er zal hier in Den Haag ongetwijfeld een omheind gebied/grasveld zijn waar ik dit weekend eerst wat vertrouwen op kan doen dat hij ook komt als ik hem roep (ook dank voor tips omtrent oefenen commando "hier"). En misschien dat ik tijdens en vroege ochtendwandeling voldoende zicht voor en achter heb om te oefenen met de lijn een paar keer los- en vastklikken. De tip om de wandeling interessant te maken is ook een heel goede. Vandaag voelde ik me met hem een halve padvinder (nooit geweest), mieren op een omgevallen boomstronk bekijken, je rustig een hellinkje af laten glijden op je zij (en dat dan liefst 45 keer) en lekker in het water springen. Maar goed, dan voelt zo'n korte lijn echt als een beperking. Nou goed, ik ga veel van jullie tips gebruiken, nogmaals veel dank!

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

ik zou bij een pup van dat formaat geen losse lange lijn gebruiken dat moet hij dan achter zich aanslepen en is veel te zwaar dan is een flex als je hem niet los durft te laten nog altijd beter

 

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Hoi Jorien, welkom hier met Sjonnie.   Wij zijn dol op foto's van pups!

Wat betreft je vraag over loslopen.  Ik heb ook nog wel wat tips. 

Het is eigenlijk de bedoeling dat de pup jou volgt, in plaats van omgekeerd. 

Dus je moet niet de hele tijd roepen, hij moet jou zelf in de gaten houden. 

Soms is het leuk om je even te verstoppen, dan is de pup heel blij als hij je ineens weer ziet. 

Ook is het handig om er de gewoonte van te maken als hij spontaan naar je toekomt, of na jouw roepen, hem even te knuffelen of een brokje te geven.  Dat terugkomen niet standaard betekent : aan de riem, einde van de pret.

Mijn volwassen hond reageert nog steeds direct als ik met een blikje rammel en dan holt hij naar mij toe.  Dan krijgt hij een brokje en mag hij weer verder.   Ik gebruik zo'n blikje :Smint XL Peppermint 50 mints | Plein.nldat rammelt lekker!

Verder ben ik geen voorstander*  van flexlijnen, nooit.   Zelf heb ik een gewone 'politie'- lijn van zo'n 2 meter lang, toevallig recent een nieuwe van paracord.

* Als je een flexlijn per ongeluk loslaat, stuitert deze achter de hond aan, die het van schrik op een lopen zet.  Bovendien staat er bij een flexlijn meestal druk op de hals van de hond, ook niet prettig.

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

444143.jpg444136.jpg  Pup 8 weken oud...     Hier een pup gelijk los, een stabiele hond mee daar gaat tie wel achter aan, en af en toe even aan de lijn zodat tie went aan het lopen aan een lijn, en loslopen op een veilige plek natuurlijk.  

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Wij gebruiken geen flexlijn maar een vast lang touw wat je voor een paar euro bij de dierenwinkel kunt kopen...Flexlijn en puppytandjes zijn geen goede combi heb ik me laten vertellen  "

Deed ik ook. Een metertje of 5 vanaf dag 1.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Zoek een rustig krap bospad. Pups blijven over het algemeen dicht bij je. Alleen bij afleiding van willen spelen met een andere hond of achter gekke vogels aan? Willen ze het nog wel eens op een lopen zetten. Mocht ie na verloop van tijd heel zeker van zichzelf worden? Dan even een looplijn eraan zodat je snel kan ingrijpen als het mis gaat. Terugroepen of de recall is iets wat je vanaf nu aan moet oefenen. Succes hp-smile. Ik vond het zo leuk bij mijn pupsel om hem dat te leren en nu met deze herplaatser ook maar bij hem is het iets meer zweten, zo nu en dan.

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

Hoer lopen ze ook vanaf 7 weken los. Maar rond een maand of 4 worden ze erg nieuwsgierig en luisteren nog niet in alle omstandigheden dus gaat er een lange lichtgewicht lijn aan die ik zelf maak van een stuk dikker draad en een kleine musketon eraan geknoopt. Deze lijn hangt er altijd aan maar wel los achter de pup. Dus mogt de pup ergens op af gaan of schrikken en weg rennen dan kan ik snel op de lijn gaan staan in nood. 

Verder neem ik altijd zn voer mee ipv in de voerbak krijgen ze dit tijdens het loslopen. Dus hierkomen is eten. Zo kan je op een leuke manier leren dat ook als er minder leuke en sociale honden lopen en je je hondje wil roepen hij gelijk komt want eten.

honden page profiel JorienJorien

Hai allemaal,

 

ik ben vanmorgen extra vroeg met hem gaan wandelen en heb op een rustig, smal pad met een hoge grashelling aan de ene kant en water aan de andere kant (voor hem bekend terrein, we lopen daar een paar keer per dag) geoefend met loslopen en een aantal adviezen van jullie in de praktijk geprobeerd te brengen. Ik heb hem af en aan zonder er bijzondere aandacht aan te besteden de lijn los en weer vast geklikt. Wel met redelijk lange tussenpozen hoor, en hij leek er niet echt van onder de indruk. Van het losklikken niet en ook van het vastklikken niet. Verder had ik zijn ontbijt bij me, dus elke keer als hij terug kwam, of me inhaalde als hij wat was achter gebleven heb ik hem brokjes gegeven. Ik ben ook een paar keer bewust blijven staan als hij doorliep, zodat de afstand tussen ons wat groter werd en vervolgens zijn naam icm commando " hier" gegeven, ik heb hem nog nooit zo'n enthousiaste sprint terug zien trekken. :)  Ik ben een paar keer andere honden tegen gekomen, ik heb hem toen wel even vast geklikt en na wat kijken ook weer geprobeerd zijn aandacht op mij te krijgen en rustig door te lopen. Bij een grotere, hele vriendelijke hond die spontaan het water inliep heb ik ze even aan elkaar laten snuffelen. Dat ging erg goed en heb Sjonnie toen ook los geklikt, wat volgde was een vrolijk waterspelletje. Leuk om te zien dat hij zelf nieuwsgierig is maar niet vanzelf, of na een hele tijd, het water in loopt, maar achter die hond aan twijfelde hij geen moment. Wat me ook opviel is dat als hij aan de lijn loopt, hij eigenlijk vrij veel voor me uitloopt, toen hij los liep, liep hij veel vlak achter of naast me. Ik ga zo nog wel een lange, zo licht mogelijke lijn halen om op onbekend terrein, of als het bv drukker is een "noodoplossing" te hebben. De korte lijn houdt ik dan voor de plekken waar hij niet los kan/mag. Korte samenvatting: het ging een stuk beter dan ik verwachtte, en jullie tips gaven me net dat zetje om een poging te wagen. Thanks! Ik zal zo ook nog even proberen wat foto's van hem te uploaden!

 

Edit: het lukt me vooralsnog niet om foto's te uploaden helaas...

honden foto van Paula, Noa*, Desi* ,Nola en Bobbi

" ik zou bij een pup van dat formaat geen losse lange lijn gebruiken dat moet hij dan achter zich aanslepen en is veel te zwaar dan is een flex als je hem niet los durft te laten nog altijd beter
  "

Je kan natuurlijk ook gewoon zo,n touwtje (op zo,n rol) nemen, en die laten slepen, lekker licht voor de pup.

honden page profiel NolastormNolastorm

honden foto van Nolastorm

Hoi Jorien, hier een kruising friese stabij met wetterhoun. Wij hebben Nola toen ze 9 weken oud was meegenomen naar een voor haar onbekend bospad en daar los gelaten en af en toe weer vastgedaan. Er kwam toen een buizerd in duikvlucht naar beneden dus toen maar snel even opgepakt :) :) Maar wat wij vooral oefenen is dat ze op ons let in plaats van wij de hele tijd op haar. Dus als ze los is schenk ik verder geen aandacht aan haar, behalve als ze even terugkomt, dan krijgt ze een lekker koekje, en als ze omkijkt naar ons beloon ik haar met stem. Af en toe roep ik haar bij me, dan krijgt ze een suuuper lekker koekje. Maar als we ergens afslaan roep ik haar niet, ze moet zelf op ons letten. Mijn ervaring is dat dat bij een Friese Stabij goed werkt, ze zijn heel zelfstandig en gaan graag lekker erop uit, maar ze willen toch ook wel bij de baas enigszins in de buurt blijven. Als ik teveel op haar let en haar steeds roep of wacht op haar dan zijn wij minder belangrijk voor haar om op te letten. Ik loop dus ook regelmatig honderd meter verderop al, ze is nu 4 maanden trouwens, en dan merkt ze dat wij niet wachten op haar en komt ze eraan sprinten. Maar mijn advies zou zijn, eerst vooral los laten zonder al teveel moeilijke afleidingen (honden, mensen) en als dat goed los proberen te laten als er mensen of honden lopen, en dan wel heel lekkere koekjes meenemen. 

Volgende forumvraag: Twee puppies tegelijk opvoeden
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^