Advies hondenras

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MikeMike

Hallo,

Introductie
Mijn naam is Mike en ben zot van honden. Al jaren droom ik van een eigen hond. Echter werken we allebei fulltime en zijn we vaak 10uur per dag van huis weg. Dat is volgens ons geen gezonde/geschikte omgeving en hebben daarom nog nooit een hond gehad. Wel gingen we vaak wandelen met een hond van het Aziel of vrienden.

Sinds maart vorig jaar werkt mijn vriendin door de maatregelen fulltime thuis en zelf ga ik ook slechts één, max twee dagen per week naar mijn werk. Zoals je wel begrijpt denken we nu "Zou het nu wel kunnen?". Maar je koopt uiteraard geen hond omdat het door een uitzonderlijke situatie tijdelijk wel schikt.

Bij onze beide werkgevers zijn ze intussen echter overtuigd van de voordelen van het thuiswerk. Ongeacht lockdown/pandemie zal (gedeeltelijk) thuiswerk verplicht blijven voor ons. Realistisch gezien zullen we elk twee tot maximum drie dagen per week naar ons werk gaan. Wanneer het kan plannen we die dagen uiteraard verschillend, maar in het allerslechtste geval zijn we dus twee dagen per week niet thuis overdag.

Onze ouders zijn intussen beiden met pensioen, wonen in de buurt en zijn ook bereid om op die dagen de hond uit te laten. Mijn schoonpa gaat zelf ook regelmatig naar het aziel met een hond wandelen, dus wil dat met plezier doen. Mijn mama is ook zot van honden en ze hebben vroeger ook een hond gehad.

Concrete vraag
Welke hondenrassen zouden het gelukkigst zijn bij ons?

Karakter/verwachtingen
Als we een hond zouden nemen is het 100% als gezinshond. Geen verwachtingen als waakhond, werkhond of voor zeer uitdagende activiteiten zoals agility e.d. Blaffen hoeft dus zeker niet. Liever een hond die kwispelt bij een "inbreker" dan eentje die blaft.

Omgeving
- bel-etage woning (rijwoning) met 70m² stadstuin (geen gras)
- woonruimte (living, keuken) op eerste verdiep (trap! geen lift)
- geen kinderen (ook niet in de toekomst), geen andere huisdieren
- aparte eigen ruimte voorzien voor de hond op gelijkvloers (10m²), die met hekje kan worden afgesloten (slapen, rusten, als we niet thuis zijn).
- (worst case) twee dagen per week, stukken van max 4uur alleen zijn

Fysieke activiteit (basis)
- Uiteraard bieden we nodige fysieke activiteit, maar we hebben geen vereisten voor een zeer sportieve hond (lopen, tochten van 20km, etc.).
- dagelijkse twee a drie korte wandelingen/toiletbezoek (15min.): voor het werk, tijdens middagpauze, onmiddellijk na het werk
- dagelijks min. één langere wandeling + training (30min. tot +1uur)
- dagelijks gezellig samen zijn (knuffelen, tv-kijken, ..)
- zaterdag én zondag: uitstapjes (bos, prov. domein, zee, duinen, honden weides, ..) en ook langere wandelingen (steeds 6 à 10km, max. 15km)
- 1 à 2/week hondenschool

Mentale activiteit/werken
Ik kijk er naar uit om de hond zaken aan te leren, heb nog geen ervaring maar wel bereid om veel te leren (hondenschool, boeken, ..). Kan zeker consequent zijn. Heb echter geen competitieve verwachtingen of ambities (agility, etc..). Flink wandelen aan de lijn (niet trekken), niet weglopen zijn wel vereist. Apporteren en eventueel spoorzoeken lijken me leuk, maar is geen must.

Speeltjes met voeding lijken me ook tof, zeker op die momenten dat we niet thuis zijn.

Verzorging
- wekelijks borstelen (frequenter tijdens rui) is geen probleem
- maandelijks wassen ook niet
- wel voorkeur naar een hond die niet continu veel haar verliest

Karakter
- gezellige gezinshond, allemansvriend
- geen agressie, weinig/geen blaffen (ook opvoeding uiteraard)
- geen super sportieve/actieve hond (gezien ruimte (tuin) en tijd)

Vakantie
We houden van kamperen met de tent en de hond kan dan zeker mee. Meestal gaan we richting de bergen. Op het heetst van de dag zoeken we zelf ook de schaduw op.

Uiterlijk
Karakter en andere eigenschappen zijn uiteraard het belangrijkste. Maar iedereen heeft wel honden types waarvan het uiterlijk je meer aanspreekt dan anderen.

Zeer kleine honden zijn echt niets voor mij (Pomeranian, Chihuahua, Shih-tzu, Mopshond, Yorkshire Terrier, ..). Ook heb ik het niet voor honden met een korte neus (Bulldogs).

Een Shiba Inu vind ik een mooi hond, maar heb me laten vertellen dat deze moeilijk te trainen zijn (aan de lijn wandelen, niet weglopen = jachtinstinct).

Een Border Collie vind ik een hele mooi hond, maar besef dat deze niet bij ons leven past. Een Berner Senner vind ik ook héél mooi, maar wellicht hebben we daar te weinige ruimte voor? Als pup kunnen die wel dragen op de trap, maar op latere leeftijd is dat misschien moeilijker.

Ik ben benieuwd naar jullie advies.

PS: We sluiten een herplaatser niet uit, maar onze voorkeur gaat toch uit naar een Puppy. Het lijkt ons uniek om een hond te kunnen opvoeden vanaf puppy.

honden page profiel DanielleDanielle

Ik zou toch een aantal weken vrij nemen, ongeacht of je thuiswerkt of niet. Wij namen een pup nog voor corona, want toen werkte ik ook thuis. Het klinkt makkelijker dan dat het is, maar vergis je niet. Ik kwam nauwelijks aan werk toe. Pup moet plassen, pup kauwt aan de bank, pup hangt aan je arm, pup gaat er met de schoenen vandoor, etc etc. Ik vond het een dagtaak die in de beginfase niet makkelijk te combineren is met werk. Ga er ook van uit dat je heel vaak naar buiten moet met je pup, heb je daar tijd voor tijdens werk? 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Goed over na gedacht, en wat ik van jullie lees, kan het zeker en is er ruimte om een hond te houden.....welk ras dat is zo persoonlijk.....is het jullie eerste hond die jullie als huisgenoot willen....is er ook een wens voor een bepaald ras ? 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Je hebt gewandeld met asielhonden, je schoonvader ook.

Is er niet een asielhond wat bij jullie past?

Als je gaat wandelen en er regelmatig bent, leer je de honden ook kennen en weet je wat ze in huis hebben. Voor je schoonvader precies hetzelfde, misschien wandeld hij wel met een hond waarvan hij denkt dat ie wel bij jullie past.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Misschien zou een Tibetaanse terriër wat zijn, dit is een gezelschapshond.

Valt niet onder de terriër honden, ondanks dat dit wel in in de naam zit, heeft er zelfs niets van weg.

Het zijn sociale, vrolijke, redelijk ongecompliceerde hondjes.

Ook slim, dus je kan ze van alles leren en actief en speels zijn ze ook.

Een leuk formaat, niet klein maar ook niet groot hp-smile

Ze hebben een wat langere vacht, dit kan je zo laten en goed borstelen.

Maar je kan ook zo 2 x per jaar naar de trimmer om de vacht korter te houden.

Sowieso verhaart dit ras niet echt, dus je hebt geen last van haar in huis.

 

544174.jpg

 

 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Waarom zou een border niet in jullie leven passen? 20km per dag denk dat menig border er van droomt tongue-out

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Anouk, dat willen ze nu juist niet ha ha laughing

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" Anouk, dat willen ze nu juist niet ha ha  "

Lijkt mij de ideale hond niet? tongue-out

honden page profiel L.L.

honden foto van L.

Zelf begon ik mijn zoektochten altijd vanuit lijstjes op internet met gezonde hondenrassen. Van daaruit koos ik enkele rassen om mij verder in te verdiepen. De berner sennen die je noemt, heeft helaas enorm veel erfelijke aandoeningen.

In jouw geval zou ik zeker kijken naar een hond die je op volwassen leeftijd kan dragen op en af de trap. Je hond kan altijd iets voor hebben, bijvoorbeeld revalidatie na een operatie of op oude leeftijd geen trappen meer kunnen doen, dan is 60 kg hond wel heel onhandig. 

 

Verder ook een ras dat rustig is in huis, ik denk hierbij vooral aan windhonden, die slapen echt heeeel veel in huis, lijkt me wel handig als je toch 38u per week aan het werken bent (ook thuis moet je natuurlijk wel werken en kan je niet te veel bezig zijn met de hond). Ze kunnen wel niet allemaal loslopen ivm jachtinstinct, maar je hebt er wel een goede huishond aan die past bij jullie werk- en leefsituatie. 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Markiesje?

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Ik zou toch een aantal weken vrij nemen, ongeacht of je thuiswerkt of niet. Wij namen een pup nog voor corona, want toen werkte ik ook thuis. Het klinkt makkelijker dan dat het is, maar vergis je niet. Ik kwam nauwelijks aan werk toe. Pup moet plassen, pup kauwt aan de bank, pup hangt aan je arm, pup gaat er met de schoenen vandoor, etc etc. Ik vond het een dagtaak die in de beginfase niet makkelijk te combineren is met werk. Ga er ook van uit dat je heel vaak naar buiten moet met je pup, heb je daar tijd voor tijdens werk?  "

Helemaal mee eens! Een pup kun je zeker de eerste maanden nog geen 4 uur alleen laten. Onze pup kon dat pas met 5 maanden. En zelfs nu is dat voor onze honden maximaal. Ik zou dus zeker de eerste maanden voor jullie werkdagen zorgen dat je de hele dag oppas hebt. Even uitlaten lijkt me echt onvoldoende. Je kunt het beter goed opbouwen het alleen zijn, dan dat je een pup krijgt met verlatingsangst. Voor een volwassen leeftijd lijkt het me voor 2 keer in de week alleen zijn niet een heel groot probleem, mits ze ook goed(!) uit gelaten worden smorgens en smiddags. Ik vind het zelf geen prettig idee om de honden 10 uit alleen te laten en alleen even uit te laten tussendoor, ondanks ik een uur pauze heb en om de hoek woon hebben wij wel gekozen voor 2 dagen volledige oppas..

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" ondanks ik een uur pauze heb en om de hoek woon hebben wij wel gekozen voor 2 dagen volledige oppas.. "

Oppas is echt een hele goeie tip, die vergeten mensen weleens. Uit logeren, even ergens anders zijn, als pup zijnde. Ook iets wat normaal moet worden. Maar niet te gek maken, want je hond moet een band met jou hebben en niet iemand anders die niet in huis woont.

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

Een pup opvoeden en full time werken blijft een lastige combi ook als je thuis werkt. Ik zie de laatste tijd veel mensen die dat onderschatten. Veel hondenscholen zijn dicht of hebben wachtlijsten, bazen blijken niet zo flexibel en pupjes  uiteraard juist aan je kamerplant knagen tijdens een online vergadering. Ook is het nu gewoon niet de handigste tijd om een pup te kopen. Omdat er veel mensen zijn die denken zoals jullie is er op dit moment een enorme vraag naar pups. Ze zijn dus belachelijk duur en er zijn lange wachtlijsten. Een hond heeft behoefte aan tijd, niet aan een baas die er wel is maar de hele dag achter een computer zit. Natuurlijk hebben wij ook van die dagen. Maar we werken bewust beide part time zodat we deze dagen kunnen afwisselen met dagen dat er alle tijd is om uren te wandelen en te trainen. Ik wil echt niet zeggen dat jullie niet geschikt zijn en natuurlijk kan het prima. Maar onderschat niet hoeveel tijd een hond kost. Zeker een pup. Ik leen mijn honden wel eens een weekje uit aan mensen die een hond willen en het valt ze altijd tegen. Zeggen dat je iedere dag een uur gaat wandelen is toch iets anders dan het iedere dag ook echt doen. Zeker in combinatie met werk, kinderen etc. En besef ook dat we nu in een bijzondere tijd leven zonder feestjes, sociale verplichtingen, vergaderingen waar je fysiek bij moet zijn. Maar dat dat allemaal (hoop ik) wel weer komt. Sorry voor deze preek maar ik werk dus op een hondenscholen en wij maken ons zorgen over de hoeveelheid pups die worden aangeschaft op basis van hoe ons leven er nu uit ziet. En wij zien ook mensen worstelen met de opvoeding in combinatie met thuiswerken. En mensen die pups kopen die niet altijd de beste basis hebben gehad omdat er nu zoveel dubieuze fokkers zijn die geld ruiken. Mijn tip: wacht een jaar. Kijk hoe je leven er echt uit ziet straks als het allemaal wat normaler is en of daar een pup in past. Ik voorspel ook dat de asiels tegen die redelijk vol zitten met honden die in deze tijd zijn aangeschaft dus de keuze is waarschijnlijk reuze. En als je je nu op een wachtlijst laat plaatsen duurt het sowieso waarschijnlijk een jaar voordat je een pup hebt dus nadenken over een ras is natuurlijk al super goed. 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Waarom zou een border niet in jullie leven passen? 20km per dag denk dat menig border er van droomt "

omdat een bc niet zo zeer behoefte heeft aan beweging maar aan een taak zoals schapendrijven of een actieve sport zoals agility

Volgende forumvraag: Giftige planten
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^