Visite drijven

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel BorderBorder

honden foto van Border

Ik kom zojuist van de cursus af en ik moest een oefening doen waarbij mijn hondje begon te blaffen naar mijn voeten. Ik zei toen dat hij dat vaak doet bij de visite. Dan gaat hij blaffen naar de schoenen en soms probeert hij dan nog aan de veters te trekken. Ze vertelde dat hij dan de visite aan het drijven is. Ze zei dat ik dan een kong moet geven. Heeft iemand dit ook gehad? Hoe gingen jullie ermee om? 

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

Gefeliciteerd. Je hebt een bordercollie. Hij is overprikkeld. Naar zijn plek sturen en rust laten nemen. Kong kan daarbij inderdaad wel helpen.

 

Wat voor cursus doe je?

 

honden page profiel BorderBorder

honden foto van Border

Ik heb de puppy, pubber gedaan en nu de fun. 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

nou nee dat is geen drijven hoe komen ze er op je hond verveelt zich mentaal te pletter en zoekt een eigen taak ga een actieve sport doen met je hond geen saaie gehoorzaamheidlessen maar iets als agility of flyball of nog beter ga schapendrijven met je hond wat hij nu doet is hetzelfde als een balletjesjunk met een balletje doet hee wat leuk als ik dat doe krijg ikreactie

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

Doet hij dit alleen bij het binnenkomen en weggaan van de visite? Ik hoorde van de week op tv een hondentrainster zeggen dat een hond dit vaak doet omdat hij niet wil de de visite weggaat. Balou doet dit ook vooral bij het weggaan, het kan natuurlijk zijn dat hij de visite de deur uit drijft.

honden page profiel BorderBorder

honden foto van Border

Dit heeft niets te maken met verveling. Hij krijgt meer als voldoende beweging.

Hij doet dit vaak als ze op de bank zitten en met kids als ze gaan rennen maar dan weet ik dat hij dan wilt drijven.

 

 

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Ik vind de eerste reacties wel wat kort door de bocht. Ken genoeg jonge honden die irritant doen naar voeten, veters en visite. Lijkt me meer een kwestie van opvoeding. Ik zou hem zelf inderdaad afleiden met de kong en hem sowieso meer begrenzen als hij zich zo gedraagt. Zelf vind ik het fijn om mijn hond even aan te lijnen bij visite zodat ze kalm blijft en niet haar irritante gang kan gaan. Als ze rustig is doe ik haar weer los.

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

" Dit heeft niets te maken met verveling. Hij krijgt meer als voldoende beweging.
Hij doet dit vaak als ze op de bank zitten en met kids als ze gaan rennen maar dan weet ik dat hij dan wilt drijven.
 
  "

Bij drijven denk ik aan een lage sluiphouding, staren, langzaam bewegen, nippen. Doet hij dit? Het kan inderdaad drijven zijn, maar ik denk niet dat je je daar blind op moet staren. Heel veel jonge honden kunnen verschrikkelijk irritant zijn. Bij jouw border collie uit zich dat door achter de voeten aan te gaan, en bij een andere hond bijvoorbeeld door te springen en happen. Allemaal verschillende gedragingen maar vaak met dezelfde oplossing: begrenzen, afleiden. Een border collie is ook gewoon een hond :-) 

honden page profiel BlondieBlondie

Als pup deed onze herder dat ook. Meestal bij bepaalde mensen en hij strikte dan de veters los. 

Zijn we uiteraard wat aan gaan doen door nee, en een alternatief bieden. Hij is nu bijna zeven jaar. En zonder dollen, alleen bij die mensen heeft hij nog steeds de neiging.

Als ik met mijn voeten zand weg schop of bewust wat schuifel buiten.. dan geheid komt het gedrag ook weer terug. En dat weet ik, maar hij wordt dan wat feller, gaat blaffen en als ik niet uitkijk hangt hij vol in de voet.

Ik zie het zelf als een vorm van opwinding en uitdagen. Niet om te drijven. 

ik stop dan met het voetenspel en leidt hem weer af door wederom een Nee, omdat ik het niet gewenst gedrag vind, en doe als het buiten is een ander spelletje of een oefening om hem van die voet focus af te krijgen. (Aan de voet laten zitten, of gewoon een zit of een af) en dan weer door met wat je verder wilde doen, spelen of gewoon weer doorlopen of trainen.

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

" Dit heeft niets te maken met verveling. Hij krijgt meer als voldoende beweging.
Hij doet dit vaak als ze op de bank zitten en met kids als ze gaan rennen maar dan weet ik dat hij dan wilt drijven.
 
  "

Beweging is niet genoeg voor een Bordercollie, en zeker niet hetzelfde als mentale uitdaging. Ik ben het helemaal met Liz eens. Als je voor een Bordercolie kiest, kies je er in beginsel ook voor om een sport als agility of flyball te gaan doen en in het beste geval: schapendrijven. Daar heb je precies de mensen om je heen die dit ras door en door kennen en exact weten hoe je met het BC-gedrag omgaat zodat je ze kunt aanbieden wat ze echt nodig hebben.

honden page profiel BorderBorder

honden foto van Border

Bedankt voor jullie opmerkingen. Ik denk persoonlijk ook dat het meer te maken heeft met opwinding en te veel prikkels. En hij doet het idd ook vaak bij de zelfde personen. 

Afleiding geven en even op zijn plekje laten liggen met een kong of iets dergelijks lijkt mij inderdaad het manier van aanpak. Hij is ook pas 1 dus kan nog met het puberen te maken hebben

Voor de personen die denken dat hij te weinig beweging krijgt of denk spelletjes. Zitten jullie er behoorlijk naast.

Maar iedereen bedankt voor de feedback. Hier kan ik wel wat mee! 

honden page profiel BlondieBlondie

Ook bij bepaalde sporten als flybal of agility zijn sommige types zo gedreven dat je ook dan moet inspelen op bepaald gedrag. 

Ooit behendigheid gedaan en daar was een border die echt goed erin was en gedreven, maar als hij niet mocht gaan was hij dusdanig bezig met blaffen, naar de andere honden die wel mochten gaan naar de andere honden en geleiders die ook stonden te wachten, dat andere honden daar ook behoorlijk geïrriteerd op gingen reageren. 

Nu had ik zelf honden waarvan het ene type rustig kon wachten bij diverse disciplines. Maar ik had er ook een paar die dat niet konden. Die moest ik tijdens wachten dus alternatieve dingen aanbieden. Voor afleiding zorgen, zeker toen ze jong waren. De rust en focus was er gewoonweg niet, prikkels en afleiding waren des te meer aanwezig. Daar moet je op in kunnen spelen, zowel binnen met visite als buiten als je echt bepaalde trainingen gaat volgen. En bij dat laatste is ook nog belangrijk wát je dan gaat trainen. Gehoorzaamheid is toch een wat lager energielevel, dan dat je bijvoorbeeld behendigheid aan gaat leren waarbij er veel meer actie is.

Vind het een beetje te kort door de bocht gaan om aan te nemen dat deze uitingen komen door gebrek aan uitdaging of dat er te weinig mee gedaan zou worden.

honden page profiel BorderBorder

honden foto van Border

Bedankt voor je bericht Blondie! :)

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^