Puppy en poes

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Lynn08Lynn08

Hallo allemaal!

Op dit moment hebben wij een hele lieve puppy van 5 maanden. Het is een labrador/golden retriever kruising, genaamd Joy. Daarnaast hebben wij nog een lieve poes van 4 jaar. Het loopt alleen nog steeds niet helemaal lekker tussen die twee. De poes was er al vanaf het begin en kon prima met onze oppashond, vandaar dat we dachten dat ze wel een puppy kon handelen. Ze hebben geen ruzie en vechten zeker niet, maar de poes wil echt niet de kamer in als Joy in de kamer zit, zelfs niet als Joy rustig in de banch slaapt. Daarnaast wordt Joy helemaal lyrisch als ze de poes ziet en rent erachter aan, vanaf het begin al duidelijk gemaakt dat dit niet mocht, maar het werkt niet helemaal goed. De poes blaast alleen en gaat op een stoel zitten. Nou heb ik 2 vraagjes die hiermee te maken hebben.

1. Hoe kan ik Joy goed aanleren om niet achter de poes aan te rennen, en haar uit die focus te halen?

2. Iemand hier ervaring met een poes die niet bij de hond wou komen, en hoe dat is opgelost. Moeten we gewoon nog langer wachten en gaat het vanzelf goed komen, of is de kans dat het goed komt minimaal?

Alvast bedankt voor de reacties!

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

 

Hoi Lynn welkom,

 

Katten is een apart volk. Zet een nieuwe stoel neer en ze zijn al ontregelt. Vaak zie dan je dan dat ze naar een dag of zo als een malle hun hoofd er tegen aanwrijven of even de klauwen erin zetten. Dit heeft te maken met de feromonen, hun luchtje. Een hond heeft die ook maar die zijn vele malen sterker dan die van de kat. Zijn lucht is dus heersend in het huis. Om te beginnen kun je een soort feromonen parfum ophangen. https://www.medpets.nl/feliway-optimum/

 

Ten tweede denk ik dat je niet genoeg ruimtes hebt gemaakt zodat je kat veilig kan weg komen. Een katten krabpaal kan daarbij  helpen. Neem er dan wel één van minimaal 150cm, die kun je dan weer naast een kast zetten en zo verbreed de ruimtes waar de kat zich veilig kan bewegen buiten het bereik van je pup. Zet het eten en water op een plek waar je pup niet bij kan. Dit kan bv ook op een kast of een tafel ect.

 

Wat kan helpen is ze samen op een bepaald tijd stip een snack te geven samen. Zo associëren ze elkaar met iets lekkers en iets leuks. Om je pup te leren de kat met rust te laten zul je de training "Laat het" moeten leren. Als hij blijf al kent wordt deze training nog iets makkelijk. Je kunt op youtube diverse filmpjes vinden hoe je dit kunt doen en  kijk welke je pup het beste op reageert. Ik ben zelf erg fan van Victoria Stilwell. Dat is wel in het Engels.

honden page profiel Nicole & OdinNicole & Odingoedgekeurde fokker

honden foto van Nicole & Odin

Hoi Lynn,

 

Ik heb hierzelf ook een puppy bij twee katten gezet. Dus ik heb wel wat ervaring.

 

Allereerst mag Joy NOOIT meer achter de kat aanrennen. Hoe vaker ze het doet, hoe moeilijker je het er weer uit krijgt. Dit betekent dus aan de riem als de kat in de buurt is. Zodra de kat niet meer opgejaagd wordt, zal de kat steeds meer durven. Beloon dit. De volgende stap was voor ons dat de kat op de tafel zat en de puppy er naast zat op de grond. En dan alletwee de beestjes lekkers geven. Steeds dichterbij.

 

Tegelijkertijd ga je het 'Leave it' commando aanleren.

https://youtu.be/C1f4hQqs9rI

 

Ik heb twee katten. Met een is het helemaal goed gekomen en die geeft de hond kopjes. De andere kat moet nog steeds niks van de hond hebben, maar die sprint ook weg als we bezoek hebben. Die kat is gewoon een enorme schijtluis en voor ons heel lief, maar schuw voor de rest van de wereld. Dat was dus te verwachten. Ik ben nu anderhalf jaar verder en dit is het eindstation denk ik. Het duurde wel een jaar hoor.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Met een is het helemaal goed gekomen en die geeft de hond kopjes. De andere kat moet nog steeds niks van de hond hebben

Die wou ik er niet bij zetten, hihi. Maar katten is raar volk. Ze kunnen tolereren om samen te leven onder één dak. Daar moet wel voldoende ruimte zijn voor beide. En soms slaat het over naar een liefdes verhouding, soms ook nooit.

honden page profiel Lynn08Lynn08

Hartstikke bedankt allemaal!

Anouk, ik ga zeker het commando 'leave it' aanleren. Joy kent het commando blijf al, dus dat is heel erg fijn. Daarnaast ga ik ook zeker kijken voor de krabpaal en feromonen parfum. Dankjewel voor deze tips!

Inmiddels is de poes vaak boven en in de keuken, en dus ziet Joy haar niet zo vaak meer. We gaan nog harder trainen om Joy de poes met rust te laten. Fijn om te horen dat het dus nog mogelijk is.

Het blijven uiteindelijk katten hè, bij de een komt het goed, bij de ander niet, daar moet je mee leren leven.

Ik hoop dat ze uiteindelijk elkaar kunnen tolereren, en ga hard aan de slag.

Dankjewel!

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Ook wij hadden een kat. En kregen een pup. Ik heb de pup aan de riem gedaan in huis en de kat laten lopen, als de kat rondliep, de kat kon ook uren slapen en dan was de pup natuurlijk los.  Op deze manier kwamen ze elkaar steeds dichter bij, najagen heb ik niet toegestaan , en dan meteen  de lijn er aan, begrenzen ook veilig voor de oup.. De kat had een mooie krabpaal waar hij heerlijk vanuit de hoogte alles in de gaten kon houden, in een andere kamer kon hier niet, maar samen in de kamer, zonder ons heb ik nooit gedaan. Ook niet in de nacht. De kat beneden, de hond boven. Misschien heeft jouw hond inmiddels geleerd dat najagen leuk is, dan wordt het heel moeilijk voor de kat en de hond om dit terug te draaien.

.  Dit waren de eerste dagen. Hond een kluif, en dan de kat die kwam kijken. De pup was van huis uit geen kat gewend,

527693.jpg

Zo werd het na een paar weken, tot de kat overleed in augustus. Ik zie Diki soms nog rondkijken als we ,s ochtends de kamer bonnen kwamen, het was een pracht stel samen,

536133.jpg

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

Wij hebben de hond aan een riem door het huis laten lopen. Zodra ik zag dat hij erachteraan wilde ging ik op de riem staan. De kat mag nooit maar dan ook nooit worden opgejaagd. Die was hier eerder en moet zich goed voelen in huis. Als ik wegging deed ik de kat boven en de hond beneden. Verder had de kat ook veel plekken waar de hond niet mocht komen ( bijvoorbeeld de bank en op schoot etc). Als de kat op schoot zat of op de bank stuurde ik de hond naar zn plaats. Inmiddels zijn het beste vriendjes en slapen ze zelfs samen, maar ze hebben de eerste maanden heeeel veel ruimte van elkaar gehad.

539753.jpg

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

Wat Nicole zegt over allebei wat lekkers geven ( op een veilige manier!) is ook een hele goede. Wij hebben ze ook vaak in dezelfde kamer allebei iets lekkers gegeven zodat ze elkaar gingen associëren met iets leuks. Zodra ze samen in een kamer waren gaven we ze iets heel lekkers. Mijn vriend gaf dan de kat en ik de hond, zodat je niet krijgt dat ze elkaar gaan afsnauwen voor eten haha

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^