Rustdag

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Michelle, baasje van Scotty en kater Charlie

Ik ben wel benieuwd hoeveel mensen hun hond wel eens een rustdag geven. En zo ja, hoe vaak? Een keer per week of eens in de zoveel tijd, of gewoon soms? En is dat dan écht de hele dag niks, of korte(re) wandeling en dan hersenwerk o.i.d.?

En vinden jullie het nodig, belangrijk of overbodig?

 

Ik merk dat als ik "even een rustdag" tussen gooi, dat we dan toch drie kwartier tot een uur lopen, alleen dan rustige rondjes door het (losloop) park, en dat ik vervolgens thuis 2 lickimatten en een kong voor hem vul om hem bezig te houden hp-frusty. Puur omdat ik er vanuit ga dat hij zich uiteindelijk gaat vervelen als hij niet genoeg gedaan heeft op een dag (fysiek of mentaal) en hij is erg slecht in zichzelf bezighouden.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Een dag zonder wandelen, dat is hier nog nooit gebeurd. Voor mijn honden is dat een basisbehoefte, ze krijgen liever een dag geen eten dan een dag niet op stap mogen gaan.

honden page profiel Arran & AedonArran & Aedon 3 doggies

honden foto van Arran & Aedon

Jep hier wel rustdagen (gehad).

 

Meestal na een vol weekend of een dag waarom we veel hadden ondernomen. 

Mijn bedoeling was altijd om het fysiek zo rustig mogelijk te houden, dus dat werd niet langer dan 1.5 uur bewegen en verder lekker mentaal aan de slag. Een echte rustdag waarbij er alleen een uurtje gelopen werd zat er hier niet in.

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

ja, dat is ook broodnodig. Ik sport en train veel met ze, bewust werken op bepaalde spieren. Die spieren kunnen enkel maar verbeteren als ze ook rust krijgen, tijdens het trainen, maak je ze 'kapot' dus vervolgens hebben ze tijd nodig om te herstellen.

1 dag per week is het dan ook enkel maar uitlaten.

honden page profiel Thara Thara 3 doggies

honden foto van Thara

Yep . Meestal op maandagochtend. Dan even p&p en weer naar binnen . Dan ligt madam de hele ochtend te maffen 

Maar als ze,eenmaal wakker is wil ze, weer graag naar buiten 

En verder geeft ze het prima zelf aan wat ze,wil 

honden page profiel jantienjantien 3 doggies

honden foto van jantien

Alleen tijdens vakanties.  Dan maken we soms veel langere wandelingen dan normaal, die Pepijn overigens zonder bezwaar meeloopt...

De dag erna blijven we dan thuis, is voor ons ook lekker.  Beetje luieren, beetje lezen.

Maar Pepijn krijgt wel 4 x per dag de gelegenheid om te plassen enzo

honden page profiel DanielleDanielle 3 doggies

Nee, niet nodig. Ik train of sport niet dusdanig veel met hem dat hij het nodig zou hebben. Wel elke dag 3 - 4 uur beweging. Sommige dagen meer, sommige dagen minder. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Hier nimmer een rustdag...iedere dag wordt er gelopen, wel als het warm is mag er een eigen tempo op na gehouden worden, maar we slaan nooit  een dag over.

honden foto van Michelle, baasje van Scotty en kater Charlie

En dan te bedenken dat wij op een normale dag slechts 1-2 uur lopen foot-in-mouth

Echt sporten doen we ook al niet. Ligt nu natuurlijk sowieso allemaal stil. Toen we nog eens per week 's middags speurden liepen we op die dag wel minder, omdat hij én na de training altijd bekaf was, én als we een "normaal" rondje liepen werd hij altijd drassig omdat hij moe was hp-sleephappy. En toen we 's avonds hoopers deden liepen we overdag een "normaal" rondje, maar was hij de dag erna zo moe dat hij zelf geen zin had om te lopen, dus was dat onze rustdag.

honden page profiel BullekeBulleke 3 doggies

honden foto van Bulleke

Wij lopen op normale (werk)dagen, weekend en vakanties uitgezonderd, ook niet meer als 1 tot hooguit 2 uur per dag hoor.

Met onze huidige Teuntje al helemaal niet, die vind het alleen maar leuk als we beide mee gaan en dat gaat nu eenmaal niet altijd. 

Moet wel zeggen dat ik met ons vorige teefje wel aan de 3 tot 4 uur kwam, maar die vond het ook geweldig en was onvermoeibaar. Ik vond alle teefjes sowieso buiten wat actiever, maar dat zal toeval zijn.

Voor ons vorige reutje en ook Teuntje dus, hoeft het allemaal niet zoveel, hij last ook rustig zijn eigen rustdag in hp-angel, wat niet wil zeggen dat hij thuis ook niets doet, maar dan doet hij andere activiteiten. Maar ook weleens een luie bankhangdag.

Ik kijk niet naar wat andere normaal vinden of niet, ik kijk naar de behoefte van de hond en dat verschilt zelfs in hetzelfde ras al heel veel. Wil hij een dag niet lopen? Dan ga ik hem niet dwingen/voortslepen, is zowel voor hem als voor mij niet leuk. Dus dan gaan we weer lekker naar huis en in de tuin een partijtje voetballen of zo. 

Ik doe er in ieder geval niet te moeilijk over.   

  

 

honden page profiel IgloIglo 3 doggies

honden foto van Iglo

Ja, hier is het af en toe echt nodig. Ik heb een jonge labrador die nogal eens spanning wil opbouwen. Als ze een paar drukke dagen achter elkaar heeft is ze niet te pruimen. Dan gaat ze druk doen, niet op een leuke manier. Een rustdag betekent hier vooral rust voor het koppie. We gaan nog wel wandelen, maar op een rustige plek. Ik vraag niks van haar. Dus geen spel, geen denkwerk. Alleen maar rustig lopen. Lekker saai. Het helpt haar wel om weer te aarden. Ze is soms net een kleuter die gaat jengelen als het te veel is. In ieder geval wel lekker duidelijke communicatie haha

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

Welke rustdag? Ik kan der wel één gebruiken haha. Deze wilt altijd naar buiten om de 3 uur. Snap ik wel, als je alleen twee stoeptegels en een tuinhek hebt gezien heel je leven. Maar serieus, geantwoord. We proberen in het weekend wat later dan de wekker aan de wandel te gaan. Dus ja, er is wel verschil in weekend of werkdagen. Wat ook onder de categorie rustdagen valt hp-wink

honden page profiel LavinaLavina 3 doggies

honden foto van Lavina

Ja May heeft op maandag een rustdag. (Tenzij we in het weekend naar mijn zus zijn geweest rn minder hebben gelopen dan niet). In het weekend doen wij het meest namelijk. 1 a 2x naar het bos waarvan de wandeling iig 1,5 uur is. Daarnaast in de middag nog training of hersenwerken. 

 

Door de weeks wandelen wij ook wel hoor! Maar dan kom ik meestal niet boven de 10km per dag uit. Met uitzondering wel. Dan gaan we 1 of 2x per wee naar de hondenschool (wanneer die weer open is) ik doe het nu zelf 2x per week in het weekend uitgebreider en lamger en doordeweeks kortere oefeneningen. 

 

Ook gaat May 2 a 3x per week mee naar werk. Waar ze genoeg knuffels, geluiden, prikkels meekrijgt. Waardoor ik een rustdag wel fijn vind voor haar.

Gewoon even bijslapen van alles.

Een rustdag voor May houd in zeg 3a4x 30-45 min lopen

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Rustdag is vrij relatief denk ik. Dat is voor iedereen tenslotte weer anders. Hier gaan de meiden twee keer in de week hardlopen en ik train drie keer in de week met ze. De andere twee dagen zijn "rustdagen". Wat dus in houdt dat ik wel lekker 1 - 1,5 uur los + half uur - uur aangelijnd met ze wandel en ze een puzzel krijgen, maar er wordt niet gesport.
Edit: en natuurlijk nog twee keer een plasrondje van 10 - 15 minuten. ;) Even vergeten.

honden page profiel laura   Diva&Novalaura Diva&Novagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van laura   Diva&Nova

Ik weet ook niet goed wanneer we een rustdag hebben, doordeweeks lopen ze op het erf en in bedrijf, worden ze niet uitgelaten overdag en kunnen zelf gaan en staan waar ze willen, dus als ik het zo bekijk hebben ze hier 5 dagen per week rustdagtongue-out in het weekend vaak leuke dingen doen en er opuit

honden page profiel Puck & Fenrir Puck & Fenrir 3 doggies

honden foto van Puck & Fenrir

Ik geef ook rustdagen, in de zin van dat er op die dag alleen rustig gewandeld wordt.

 

Bijvoorbeeld na een dag agility trainen ga ik de dag erna niet trainen, niet hardlopen of fietsen etc. Maar wandelen doen we iedere dag, alleen op rustdagen geen 20 km hp-smile

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Geen rustdagen in de zin van niets doen.

Wel bv na een paar dagen veel gedaan , een dagje  of 2 dagen met alleen een rustige wandeling , hangt ook van mijn werk af.

Maar ze kunnen thuis ook naar buiten en rond lopen zoveel ze willen.   Ik merk wel als ze echt een luie dag hebben dit ook niet doen maar uitgestrekt in hun mand liggen hp-smile

 

honden page profiel ChantalChantal 3 doggies

honden foto van Chantal

Met een bejaardensoos is het elke dag rustdag. Behalve als ik werk, gaan we s'middags, met de auto, naar een uitgebreider losloopgebeid en bepalen de honden zelf hoe ver ze willen gaan. De ene dag heftiger dan de andere dag.

Alleen als er 1 manker ed loopt, dan gaan we dit niet doen en blijven we wat dichter bij huis. 

De ochtendwandeling is in het dorrup, bij een loslooppad op 5 min. Middag dus verder weg. S'middags blokje om en s'avonds groenstrook aan de overkant. 

Als 1 hond ergens geen zin in heeft, blijft tie lekker thuis. Daar kiest mijn teefje weleens voor als de prikkels haar teveel worden. 

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

ik doe ook aan een rustdag 1x per week alleen poep en plas rondjes

honden page profiel Nicole, Odin & TexNicole, Odin & Texgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Nicole, Odin & Tex

Ik kijk eigenlijk altijd naar wat Odin aangeeft. Donderdad hadden we een drukke dag (nieuw losloopgebied gevonden en 's avonds trainen op de hondenschool) waarna hij thuis in slaap is gevallen en niet meer wakker werd die avond. Dan houd ik daar de volgende dag rekening mee, dan lopen we wat korter. Maar gisteren aan het eind van de dag zie ik aan hem dat hij toch weer wat wilt doen. Dan lopen we 's avonds wat verder en krijgt hij nog een extra mentale uitdaging.

 

En heel soms is het andersom, dan heb ik niet meer tijd dan 3x een half uur wandelen. Het gebeurt. En dat accepteert hij ook. Dan zorg ik dat er de volgende dag meer op de planning staat. 

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow 3 doggies

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Een rustdag betekend hier niet naar het bos. 

 

Donderdag avond hebben we anderhalf u gewandeld met andere honden, waar ze alleen maar los aan het rennen waren. De vrijdag besloten om een rustdag te houden. Dus 's ochtends een korte wandeling, s middags een korte wandeling en trainen met Willow (zo'n 15 minuten, maar wel met wat apporteren en spelen) en s avonds een wandeling van zo'n 3 kwartier. Allemaal aan de lijn. Tussendoor geen hersenwerk gedaan. 

 

Vandaag hebben we igp training. Dus dan worden er ook geen lange wandelingen gemaakt. Vanmorgen met beide honden een half u weggeweest, en vanavond nog eens. 

honden page profiel DogsWithLoesDogsWithLoes 3 doggies

honden foto van DogsWithLoes

Hier kijk ik gwn naar wat ze nodig hebben. Rori geeft zelf aan of ze mee wil of niet (inmiddels bijna 14 jaar en soms heeft ze een dagje geen zin) dus dat is makkelijk.

Voor beiden honden zitten er soms wel dagen tussen dat ze niet van ons terrein af komen (we hebben een afgezette weide waar ze kunnen rennen). Dan laat ik ze op de weide gewoon lekker een beetje rennen/snuffelen. Ze kunnen zichzelf er heerlijk vermaken. Met Raico oefen ik regelmatig nieuwe commando's, laat ik hem zijn voer zoeken of probeer ik wat impuls controle te oefenen met speelgoed. Die weide helpt ook heel erg als massaal het hele dorp besluit om bij ons in het buitengebied te gaan lopen met hun hond. Op dat soort momenten kan ik niet het erf af met Raico zonder hem compleet overprikkeld weer thuis te krijgen. 

Op een drukke dag loop ik ook max 2 a 3 uur in een bos waar we dan een stuk voor rijden en krijgen ze thuis een grote kauwsnack. Soms doe ik in een rustig bos een ronde van 15km met Raico. Dat red Rori niet meer, laatst per ongeluk 11 km gedaan met haar erbij (verdwaald) en daarna was ze wel echt een paar dagen moe.

Ik denk dat er niks mis is met een rustdag en dat dat voor zowel de hond als de baas weleens fijn is. Als ik merk dat ik een rustdag wilde en de honden wel graag willen, gaan we gewoon ons vaste rondje in de buurt doen van 45 min of een uur. Als dat niet genoeg is, gaan we weer iets op de wei doen.

In de winter krijgen ze wat minder beweging omdat we in een buitengebied wonen en donker ook echt donker en veel wild betekent. Dan loop ik meestal voor het werk nog wel m'n 45 min ronde met een hoofdlamp mr afgelopen winter merkte ik dat Rori het gwn niet meer ziet in het donker en daardoor de hele wandeling tegen me aan blijft lopen. Dus met haar doe ik dan gewoon binnen voer spelletjes of laat haar op de weide snuffelen. Op vrije dagen ga ik dan wel lekker naar het bos ofzo.

Als er wel meer daglicht is, is het voor en na het werk meestal 45 min a 1 uur en op vrije dagen ook weer naar het bos of als ik buiten op het terrein bezig ben (tuin, hout zagen, etc) dan zitten zij lekker op de weide.

Sinds 2 jaar wonen we hier en die weide heeft ons zoveel extra vrijheid gegeven aangezien Raico niet met andere honden kan, kan hij op de weide alsnog dagelijks loslopen en lekker rennen. En aangezien Rori inmiddels doof is laat ik haar ook alleen nog op de weide volledig los (tijdens wandelingen laat ik haar gwn een 10m riem achter zich aanslepen zodat ze toch een soort van los kan lopen).

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker 3 doggies

Helemaal voor rustdagen. Mijn honden worden er leuker vinden (geldt vaak ook voor kinderen trouwens ;)) Ze hoeven echt niet altijd maar vermaakt te worden en vinden een dagje bankhangen ook gewoon fijn. Ik doe er buiten die rustdagen wel veel mee, het gaat om de balans.

Volgende forumvraag: Wat moeten we doen?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^