Rasgroep/ras keuze

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel RobinRobin

Hallo allemaal, 

Over een paar jaar komt hier misschien een hond, en het lijkt mij en mijn vriend leuk om ons er nu al een beetje in te verdiepen, om erachter te komen wat voor rasgroep/ras bij ons past. We willen de komende jaren naar een aantal dagen van rasvereniging van rassen die ons interessant lijken etc. 

Het liefste gaan we voor een volwassen hond(uit het asiel, via rasvereniging, particulier of buitenland maakt ons niet veel uit) omdat je dan naar mijn idee toch iets meer zicht hebt op het karakter, en we dat erg belangrijk vinden. We hebben namelijk ook vogels, die kunnen best wel hoge, piepende geluiden maken wat wel op een speeltje lijkt. Ze hoeven absoluut niet los in dezelfde kamer te kunnen, we houden iedereen veilig maar het moet geen stressvol leven voor de hond en vogels worden.

We hebben beiden wel ervaring met honden, mijn vriend zijn ouders hebben sinds 5 jaar een Rottweiler, en mijn familie heeft altijd wel een hond gehad, maar die zijn niet per se goed opgevoed en dergelijke. Ik zou het heel anders doen zeg maar. We hebben wel een husky gehad, waar ze wel mee naar training gingen, wat wel een pittige dame was. 

Wij zouden met onze hond sowieso naar de basiscursus gaan, met goede begeleiding qua opvoeding. We lezen er allebei veel over, en we kunnen 'oefenen' met de rottweiler, die heeft wel wat gedragsproblemen gehad en mijn schoonouders hebben daarbij geen hulp gezocht(not done vind ik persoonlijk, als je z'n grote hond hebt al helemaal) maar die problemen hebben we vrijwel helemaal op kunnen lossen. Dus helemaal ongeoefend zijn we ook niet. Alsnog zouden we het fijn vinden als er een goede trainer meekijkt af en toen, en ons wat tips te geven en dergelijke. 

Na de basiscursus willen we graag een sport gaan doen, mij lijkt schapen drijven heel leuk, maar ook agility en speuren lijken ons heel leuk. Daarnaast willen we graag hersenwerk doen, als de hond dat leuk vind dan. Dagelijks willen we minstens een grote ronde van 45 minuten, vaak zal dat langer zijn, maar dit is minimaal, en dan nog een aantal plasrondjes van 15-20 min. We zijn wel van plan wat uitdaging te bieden tijdens de wandeling dmv spelletjes, apporteren, zwemmen, trucjes onderweg etc. En hopelijk veel loslopen:) Eventueel ook joggen/fietsen/steppen. 

Qua karakter zoeken we een hond die het gezellig vind om bij z'n mensen te zijn, en goed met kinderen kan. Mijn familie heeft jonge kinderen en komt regelmatig op bezoek. Een hond die het leuk vind om te kroelen zouden we leuk vinden. Verder mag hij best eigenwijze trekken hebben en streken, maar niet te veel. Loslopen is natuurlijk aan bijna alle honden te leren, en uiteraard blijven we alert met het loslopen en onderhouden we het goede gedrag en zijn we consequent, maar de rottweiler van mij schoonouders bijvoorbeeld, daar heb je je handen vol aan. Je moet constant blijven belonen met voer, 90% van de tijd minstens, anders trekt ze haar eigen plan en komt niet terug. Dat willen we niet graag, af en toe een streek en wegrennen of iets anders geks oke, maar het liefst wel een hond met een redelijke will to please. 

Ik vond het lastig om te verwoorden, maar kort gezegd zoeken we dus een redelijk baasgerichte hond, mag wel wat pit in zitten, het liefste een hond die niet veel strenge correcties nodig zou hebben(ik werk het liefste met de zachte hand), een hond die het leuk zou vinden om een sport te beoefenen, en houdt van wandelen maar niet een onuitputtelijke energie heeft. Een hond die het leuk vindt om te spelen, met mensen en eventueel andere honden. Mag wel blaffen als er mensen het erf op komen, hoeft niet. Het liefste een hond die sociaal is naar mens en dier zeg maar. Het liefst een hond die het leven niet te serieus neemt en wat humor heeft. Weinig jachtinstinct, af en toe even alleen kunnen zijn(we werken thuis, maar zou wel af en toe een middag, 4 uurtjes of minder, alleen zijn. Zou nog verholpen kunnen worden als de hond mee mag naar kantoor). Qua grootte is veel goed, alleen niet heel klein(teckel) of heel groot(Duitse dog). Zelf vinden we herderachtigen en poolhonden heel erg mooi, maar we denken niet dat die goed bij ons zouden passen. Een labrador lijkt ons leuk, maar misschien iets te lomp. We horen heel graag suggesties! 

honden page profiel KlaraKlara 3 doggies

Je schetst het ideale hondje :).  Mijn ervaring is dat niet alle eigenschappen helemaal samen gaan. Als er wat pit en will to please in zit zijn ze vaak wat minder met andere honden. En als ze goed zijn met kinderen, niet waaks en sociaal naar alles mist er weer wat werklust. Beetje zwart wit gesteld hoor. Mijn Aussies zijn bijvoorbeeld heel leuk om schapen mee te drijven en te sporten en enorme kroelkonten maar veel honden vinden ze stom en kinderen pas leuk als ze wat ouder zijn. Wat ik zelf wel bij je verhaal vindt passen is een Flatcoated Retriever. Die ik ken hebben zeker humor, werken graag en zijn vrij makkelijk met alles. Ik begreep alleen dat de gezondheid binnen het ras wel een zorg is. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Goh, dat klinkt inderdaad een beetje als het perfecte plaatje. hp-shiny

Gezien je toch liefst een volwassen hond aanschaft, zou ik er eigenlijk geen ras of rasgroep opplakken en puur op individu gaan zoeken.

Dus hou allerlei herplaatsing/adoptie-sites in de gaten, en als er een hond verschijnt waarbij je het gevoel krijgt dat die zou kunnen passen, maak dan kennis, stel je vragen, en neem je tijd daarvoor. 

 

Voor jezelf is het misschien handig om een selectie te maken in je wensen: dat wat écht belangrijk is qua 'eis', en datgene wat aangenaam zou zijn maar niet zo noodzakelijk of doorslaggevend is. 

honden page profiel RobinRobin

Haha ja ik snap dat het inderdaad is wat iedereen wilt, moet wel zeggen dat het me vrij weinig uitmaakt hoe ze met andere honden zijn, als het maar geen agressie is. Hond terugroepen en sturen als er andere honden zijn is geen probleem, maar de rottweiler kan bij bepaalde honden echt in de aanval gaan en dat wil ik vooral absoluut niet. En kinderen hoeft hij niet per se leuk te vinden, maar wil natuurlijk niet dat de hond veel stress heeft als ze er toch zijn(ik zorg wel dat ze de hond respecteren). Dat helpt misschien een beetje:)

Eigenlijk, als jullie het zo zeggen, het belangrijkste vind ik dat de hond niet te veel jachtinstinct heeft(niet achter onze andere dieren aangaat), lief is tegen ons en graag op de bank een knuffel haalt, met ons wilt spelen en leuke activiteiten doen, en als we een dagje alleen wandelen niet helemaal uit z'n hum is. En het liefste los kan lopen op bepaalde plekken, maar als dit niet kan is een lange lijn natuurlijk ook een optie, en we hebben een grote tuin om wat in te ravotten. Toen ik m'n eerste bericht schreef draalde ik een beetje(behoorlijk haha) af van de kern.

Heel erg bedankt voor de reacties! Ik zal eens naar de flatcoated kijken, en inderdaad lijkt het me ook handig om puur op individu te kijken. Nu momenteel met corona zijn er echter niet heel veel honden in de asiels over heb ik begrepen, vandaar dat we misschien uitwijken naar rasvereniging voor herplaatsing. Waarschijnlijk zal dat niet meer aan de orde zijn eer dat wij op zoek gaan, maar toch. 

honden page profiel KlaraKlara 3 doggies

" Haha ja ik snap dat het inderdaad is wat iedereen wilt, moet wel zeggen dat het me vrij weinig uitmaakt hoe ze met andere honden zijn, als het maar geen agressie is. Hond terugroepen en sturen als er andere honden zijn is geen probleem, maar de rottweiler kan bij bepaalde honden echt in de aanval gaan en dat wil ik vooral absoluut niet. En kinderen hoeft hij niet per se leuk te vinden, maar wil natuurlijk niet dat de hond veel stress heeft als ze er toch zijn(ik zorg wel dat ze de hond respecteren). Dat helpt misschien een beetje:-)
Eigenlijk, als jullie het zo zeggen, het belangrijkste vind ik dat de hond niet te veel jachtinstinct heeft(niet achter onze andere dieren aangaat), lief is tegen ons en graag op de bank een knuffel haalt, met ons wilt spelen en leuke activiteiten doen, en als we een dagje alleen wandelen niet helemaal uit z'n hum is. En het liefste los kan lopen op bepaalde plekken, maar als dit niet kan is een lange lijn natuurlijk ook een optie, en we hebben een grote tuin om wat in te ravotten. Toen ik m'n eerste bericht schreef draalde ik een beetje(behoorlijk haha) af van de kern.
Heel erg bedankt voor de reacties! Ik zal eens naar de flatcoated kijken, en inderdaad lijkt het me ook handig om puur op individu te kijken. Nu momenteel met corona zijn er echter niet heel veel honden in de asiels over heb ik begrepen, vandaar dat we misschien uitwijken naar rasvereniging voor herplaatsing. Waarschijnlijk zal dat niet meer aan de orde zijn eer dat wij op zoek gaan, maar toch.  "

Ik denk dat als mensen weer meer naar kantoor moeten en de wereld weer open gaat er veel herplaatshondjes komen.  

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Als ik het een beetje samenvat, zoek je eigenlijk een meegaande, goedhartige allround hond, zonder uitgesproken ras-eigenschappen (die vaak met werk te maken hebben zoals jacht, waken, verdedigen, hoeden, enz...) 

 

De aanschaf van corona-puppies loopt een beetje op z'n eind, denk ik, de honden van vorig jaar beginnen nu al de asielen en herplaatsingsorganisaties binnen te sijpelen. Het is triest om te zeggen, maar ik denk dat er straks heel veel aanbod in jonge honden zal zijn...

Succes met de zoektocht!

honden page profiel MichelleMichelle 3 doggies

honden foto van Michelle

Je beschrijft precies mijn Raya. Haar moeder is een working kelpie met stamboom en haar vader een kruising alpensenne/Australische herder met een beetje Duitse herder. Superlief, nooit gehoorzaamheid getraind want dat deed ze gewoon gelijk. van pup af aan loopt ze overal los.

Gek op mensen, kinderen en speelt met andere honden. Ze houd zich ook heel goed staande tussen de mechelse herders hier, laat niet over zich heen lopen maar absoluut geen vechter. Word een vreemde hond te opdringerig en werkt snauwen en weglopen niet dan springt ze tegen mij op zodat ik weet dat ik haar moet helpen.

Was ook als pup direct met 7 weken al zindelijk en sliep vanaf dag 1,  8 uur lang door (op bed, dat wel) Ondanks dat ze zo dol is op andere mensen en honden blijft ze altijd mij in de gaten houden en zal ze nooit zo met een ander meelopen. Ze kan hele dagen relaxen op de bank zonder druk te worden maar buiten rent ze bijna iedere hond eruit, en daarnaast ook te porren om met de baas te werken. 

Zo werk ik dus met Raya als speurhondmenselijklucht.

Ik heb contact met alle 7 de eigenaren van haar broers en zussen en ook nog met haar Fokker en alle honden uit dit nest zijn zo van karakter. Maar ik heb dus echt super veel geluk met haar gehad.

Ze bestaan dus wel maar je moet echt geluk hebben, meestal is er veel met opvoeding te bereiken en de juiste ras keuze. Kijk ook vooral naar de beide ouders en liefst zelfs nog generaties verder naar hoe de karakters zijn.

 

honden page profiel DanielleDanielle 3 doggies

Ik ben het er ook mee eens dat het dan handiger is om naar het individu te kijken dan te selecteren op ras. Asielhonden, herplaatsers zijn vaak ook kruisingen, een stamboomhond wordt bijna nooit herplaatst. 

honden page profiel RobinRobin

Ah ja, ik zie jullie punt. Zeker dat er dadelijk de corona pups weer komen. Arme hondjes, het zou mooi zijn als we een van hen een tweede kans kunnen geven! Hebben jullie nog tips qua jachtinstinct? Ik kan me voorstellen dat dat moeilijk te testen is in het asiel. Ik was al wel van plan een paar geluiden van de vogels af te spelen en kijken hoe de hond reageert. Ik liet een keer een filmpje aan mijn schoonouders zien, en toen werd de rottweiler helemaal gek(piepen, enthousiast, ze dacht dat ik een speeltje voor haar had ergens). We kunnen ons aan vrijwel ieder karakter aanpassen, en iedere sport vinden we wel leuk om met de hond te doen en ze zal vrijwel nooit alleen zijn, maar hetgeen wat echt een vereiste is de dieren met rust laten. 

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

Ik zou inderdaad ook kijken naar het individu als je een herplaatser wil. Zelf heb ik hele goede ervaringen met sos strays. (Als opvang gezin en hond van geadopteerd)

 

Ze proberen in het asiel de meest geschikte huishonden te selecteren die hier dan in opvang komen. Die maken een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van de hond, zodat je er een goed beeld van hebt. Natuurlijk heb je ook dan geen zekerheid natuurlijk. Een hond kan bij de ene baas wat anders zijn dan bij een andere baas. 

 

Vaak zijn het gewoon onherleidbare mixjes. Al onze opvangers van hun waren gewoon leuke probleemloze hondjes eigenlijk. hp-smile

 

Op verhuisdieren en hhin.nl komen ook veel leuke honden voorbij. hp-smile

 

Qua jachtinstinct, vaak heb je er wel al een beeld van bij een herplaatser. Maar ik zou dan minder snel voor jachthonden gaan. Even googlen waar een ras voor is gefokt, dat zegt al veel over het karakter. hp-shiny

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Zou ook lekker kijken naar wat bij je past ipv van ras. Maar ik hoor toch drie x rottweiler hp-wink Je goed informeren, zijn echt super lieve honden in de juiste handen. Precies wat je opnoemt. Hebben wel veel training nodig. Mensen hebben er een idee over namelijk. Als je een herplaatser of buitenlandse hond wilt? Ook een wat jongere hond. Je gaat vanzelf door de mangel bij het interview bij de juiste stichtingen. Laat je daardoor niet afschrikken. Zij willen echt het beste voor het diertje. Een stichting die niet al te moeilijk doet? Is dan ook niet de juiste en vraag naar nazorg.

honden page profiel JashinJashin

Op zoek naar een individuele hond die al volwassen is, klinkt inderdaad wel als misschien de beste garantie (zeker bij een kruising) om ervoor te zorgen dat de hond geen aanstoot neemt aan jullie kwetterende vogels. Dat komt toch wel naar voren als iets wat jullie erg belangrijk vinden.

Een ras(groep) die ik bij jullie plaatje vind passen zijn idd. de al genoemde retrievers. Een golden retriever of labrador of iets wat erop lijkt. Collies zou ook kunnen, maar die hebben misschien iets meer energie dan je zoekt en zijn niet altijd even handig met kleine kinderen (maar dat verschilt sterk per individu).

Ga in ieder geval met een grote boog om de spanielachtigen heen. Voor de rest passen ze mooi bij je omschrijving, maar ik denk mijn dames bij je door de ruit zouden springen als ze die geluiden zouden horen, haha. 

honden page profiel KlaraKlara

" Ik ben het er ook mee eens dat het dan handiger is om naar het individu te kijken dan te selecteren op ras. Asielhonden, herplaatsers zijn vaak ook kruisingen, een stamboomhond wordt bijna nooit herplaatst.  "

Ik heb altijd herplaatsers met een stamboom gehad. Eentje vanwege een scheiding, eentje omdat het baasje ziek werd, eentje omdat een familielid zwaar astma had, eentje omdat het toch geen match bleek met de andere hond. Kortom het kan zeker. Maar deze honden komen vaak niet asiels en worden via fokkers, rasverenigingen of bijvoorbeeld besloten Facebookgroepen herplaatst. 

honden page profiel KlaraKlara

" Op zoek naar een individuele hond die al volwassen is, klinkt inderdaad wel als misschien de beste garantie (zeker bij een kruising) om ervoor te zorgen dat de hond geen aanstoot neemt aan jullie kwetterende vogels. Dat komt toch wel naar voren als iets wat jullie erg belangrijk vinden.
Een ras(groep) die ik bij jullie plaatje vind passen zijn idd. de al genoemde retrievers. Een golden retriever of labrador of iets wat erop lijkt. Collies zou ook kunnen, maar die hebben misschien iets meer energie dan je zoekt en zijn niet altijd even handig met kleine kinderen (maar dat verschilt sterk per individu).
Ga in ieder geval met een grote boog om de spanielachtigen heen. Voor de rest passen ze mooi bij je omschrijving, maar ik denk mijn dames bij je door de ruit zouden springen als ze die geluiden zouden horen, haha.  "

Als een hond al vanaf pup aan de vogels went en je het goed begeleidt is dat waarschijnlijk de beste garantie. Op oudere leeftijd aan iets wennen is vaak net wat lastiger. Ook hebben al mijn herplaatsers een nieuwe pubertijd gekregen als ze zich eenmaal op hun gemak voelden. Meestal maar kort maar toch even de grens opzoeken. Ik ken trouwens zat mensen waar hond en vogel prima samenleven en het kan zeker ook op latere leeftijd geleerd worden. 

honden page profiel Florenc Florenc

 
" Je beschrijft precies mijn Raya. Haar moeder is een working kelpie met stamboom en haar vader een kruising alpensenne/Australische herder met een beetje Duitse herder. 

 

Grappig, ik ging bijna net hetzelfde zeggen over onze working kelpie laughing,die past ook perfect in je plaatje. Lekker actief, maar met een perfecte uitknop (is ook wel een aan te leren dingetje denk ik), heel fijne will to please zonder slaafs te zijn (zit nog best wel wat zelfstandigheid in), zelfzeker genoeg om zich inderdaad staande te houden naast onze Mechelaar (helemaal 0,0 dominantie, maar ze staat er wel en laat niet over zich lopen), waaks (lawaai....) zonder agressief te zijn, prima met kinderen, sociaal naar andere honden. Je hebt er het drijfinstinct wel bij te nemen, dat kan wel een dingetje zijn. Verder echt een vrolijk, actief, grappig hondje... 
Wij trainen trouwens detectie met haar, dus ook het betere neuswerk. Werkt daarin stukken beter dan onze mechelaar en werkt echt mooi zelfstandig. Verder zijn het dagelijkse wandelingen, regelmatig mee gaan hardlopen, af en toe wat kleine gehoorzaamheid... En lekker languit op de zetel liggen natuurlijk 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^