Box feeding

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Arran & AedonArran & Aedon

honden foto van Arran & Aedon

Vandaag heb ik geluisterd naar  podcast 4 van 'the Canine Paradigm'. Deze podcast ging over het concept 'box feeding' bij honden en hoe dit principe een hond 'sterk' en 'neutraal' zou kunnen maken voor prikkels van buitenaf.

 

Door gebruik te maken van box feeding met verschillende soorten afleiding zou je hond dus een optimale focus kunnen bereiken.

 

Nu vroeg ik me af of iemand hier op het forum bekend is met dit principe?

Heeft iemand het hier misschien een keer gedaan/van gehoord/etc.

 

Ik ben benieuwd naar jullie mening van dit trainingsconcepthp-thumbsup

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

Nee, zegt me totaal niets.

Is het echt om eten te doen? Is dat eerder een uitdrukking voor het toedienen van prikkels? Ik ben wel benieuwd

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~ Britt, Maui & Fanu ~ 3 doggies

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

Ik volg even, ben ook wel benieuwd 

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Hoe werkt het dan?

Ik kan er op google niets over vinden. embarassed

honden page profiel Arran & AedonArran & Aedon

honden foto van Arran & Aedon

Oke ik zal het proberen goed uit te leggen, maar eigenlijk zou ik de podcast daar ook nog een keer voor moeten luisterenhp-angel

 

Het is dus een manier van je hond trainen.

Je begint met een 'doos' die aan 5 zijden compleet dicht is, zodat je hond ook niets kan zien.

 

Vervolgens stop je daar (in het begin) de complete maaltijd in van je hond. Het doel voor je hond wordt om zijn/haar hoofd in de doos te houden. Haalt je hond zijn/haar hoofd eruit? dan haal je het eten en de doos weg. Training afgelopen en het eten gaat tot de volgende dag terug de zak in (dus dat krijgt je hond niet op een later moment).

 

Vervolgens bouw je dit zo op dat de maaltijd van je hond gewoon opgegeten wordt zonder dat de hond zijn/haar hoofd eruit haalt.

 

Als dit goed gaat, begin je met de hond te leren aanwijzen/marken op de doos. Dus je geeft niet meer de complete maaltijd in de doos, maar de hond moet het hoofd in de doos doen en zolang deze erin blijft zitten werp je brokken de doos in. Dit is dan ook het punt dat je lichtelijk afleiding gaat verzorgen, door bijvoorbeeld de hond aan te raken, een deur dicht te doen, te bewegen, de hond uit balans duwen, etc. (wel zorgen dat het doel haalbaar blijft: hoofd in de doos houden)

 

Maar punt blijft: hoofd uit de doos = training sessie afgelopen en geen eten meer.

 

Deze afleiding kun je dan zo opbouwen totdat je bijvoorbeeld met een bladblazer naast je hond zou kunnen staan en deze houd nog steeds zijn/haar hoofd in de doos.

 

Het doel zou dan zijn dat je een hele goede focus opbouwt, zodat je hond in andere trainingen beter wordt. Dat je een hond krijgt die minder gevoelig is voor onbekende/stress prikkels en je zou eventueel kunnen inspelen op angsten die de hond heeft of als je detectiewerk doet, dat de hond leert aanwijzen/marken op een specifieke geur. Je moet wel zorgen dat je het juiste tempo van je hond volgt, want te veel prikkels of te snel te veel prikkels werkt averechts.

 

 

Hopelijk heb ik het zo een beetje goed uitgelegd, maar als er vragen zijn stel ze gerust haha. Ik vind het in ieder geval een waanzinnig interessant concept en de trainer die de uitleg geeft in de podcast is dit zelfs in de training van zijn puppy gaan verwerken, vanaf de dag dat de pup thuiskwam.

honden page profiel Arran & AedonArran & Aedon

honden foto van Arran & Aedon

" Hoe werkt het dan?
Ik kan er op google niets over vinden.  "

Er zijn als het goed is wel filmpjes op youtube te vinden als je zoekt op 'box feeding' of 'box feeding session'.

Als je spotify hebt zou ik je zeker aanraden om de podcast te luisten, want daar leggen ze het een stuk helderder en uitgebreider uithp-angel

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

Ok. Ik hou niet zo van een basisbehoefte te onthouden van mijn honden, dat is voor mij meer slavernij/dictator regime.  Zo'n relatie wil ik niet, dus het zal niets voor mij zijn (wat niet betekent dat het niet voor andere top zijn hoor)

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Voor mij klinkt deze training ook erg wrang, moet er niet aan denken om zo met mijn hond om te gaan.

Kop in een doos moeten houden om tegen prikkels te kunnen... leer het dier dan toch omgaan met de prikkels zelf, met open vizier, op zijn eigen tempo en vanuit zijn eigen vermogen, ipv dit soort vreemde dwangmiddelen.

Nee, voor mij mag die uitvinder zelf met een doos over zijn kop rondlopen, hehehe... cool

 

honden page profiel Arran & AedonArran & Aedon

honden foto van Arran & Aedon

" Ok. Ik hou niet zo van een basisbehoefte te onthouden van mijn honden, dat is voor mij meer slavernij/dictator regime.  Zo'n relatie wil ik niet, dus het zal niets voor mij zijn (wat niet betekent dat het niet voor andere top zijn hoor) "

Om dit permanent te doen is volgens mij ook niet het doel.

Meer dat je dit in de begin fase gebruikt. Je zou bijvoorbeeld ook meerdere sessies kunnen doen op een dag.

Uiteindelijk als het gedrag er dan goed in zit hoef je geen eten te onthouden

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

Het lijkt mij, met de beschrijving die je geeft, dat je je hond zo aan gaat leren om enorm snel alles op te eten, want eenmaal de kop uit de box, is het eten weg en de hond ziet dat ook weggaan.

 

Die gaat lijkt me dan de link leggen; eten in box, moet snel eten.

Misschien dat ie er ook nog baknijd bij gaat ontwikkelen doordat je aan zn eten komt.

honden page profiel IgloIglo 3 doggies

honden foto van Iglo

Ik vind het altijd zeer interessant als ze nieuwe methodes bedenken. Ik had hier nog niet eerder van gehoord. Al denk ik dat het veel simpeler is om je hond gewoon op een normale manier aan prikkels te laten wennen. Misschien is dit alleen nuttig bij serieus angstige honden die met een prikkel moeten leren omgaan (zoals bijvoorbeeld vuurwerkangst). Al vraag ik me wel af of dit niet het tegenovergestelde effect kan hebben. Ik denk dat de hond evengoed bang blijft, maar dan met zijn hoofd in een doos. Volgens mij is omkopen met eten ook niet echt handig bij het leren om met prikkels om te gaan. Ze moeten het namelijk op eigen kracht doen, en niet omdat ze zich gedwongen voelen en honger hebben.


Als ik dit bij mijn hond zou proberen, zou ze haar hoofd wel netjes in de doos houden. Maar dan alsnog gespannen blijven. Ik vind het me moeilijk voor te stellen dat een hond zich veilig kan voelen in een doos. Je ontneemt ze wel een zintuig op deze manier. 

honden page profiel Heidi, Bobby & Kimmi †Heidi, Bobby & Kimmi † 3 doggies

honden foto van Heidi, Bobby & Kimmi †

Ik vind het ook wat vreemd klinken eerlijk gezegd. Een hond is een intelligent dier dat interactie heeft met zijn omgeving. In plaats van hem te leren normaal met prikkels om te gaan, leer je hem dat hij, wat er ook gebeurt, met zijn kop in een doos moet staan om überhaupt voedsel te krijgen.
Misschien dat het wel voor sommigen wel werkt, maar dit is niet de manier waarop ik met een hond om wil gaan en ook niet de manier waarop een hond volgens mij in het leven zou moeten staan.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

" Om dit permanent te doen is volgens mij ook niet het doel.
Meer dat je dit in de begin fase gebruikt. Je zou bijvoorbeeld ook meerdere sessies kunnen doen op een dag.
Uiteindelijk als het gedrag er dan goed in zit hoef je geen eten te onthouden "

Dit is iets waarvan ik vind dat je dit niet kunt maken. 

Mens of dier straf je niet door hem/haar eten te onthouden.

 

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

Ik vind het hondje pesten ,Wat men al niet verzint zeg .

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Bij onder andere paarden wordt er wel eens een term gebruikt, Learned helplessness (aangeleerde hulpeloosheid)

Zo'n paard heeft geleerd dat hij geen invloed kan uitoefenen op situaties om hem heen en wordt passief en kan geen eigen initiatief meer tonen.

Je kan de gekste dingen doen:  hem in elkaar slaan, 100 bladblazers op hem richten  maar het paard is zo murw gemaakt dat hij er niet op reageert, sommigen mensen vinden het dan een heel 'braaf paard'.

 

Ik kan het best mis hebben, maar ik vind deze methode box feeding, er op lijken dat een hond ergens ook zo wordt.

 

 

 

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~ Britt, Maui & Fanu ~ 3 doggies

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

Ik denk dat jullie het een beetje heftig zien.. 

 

Er is ook een nieuwe socialisatie techniek die zegt dat je pups vanaf de geboorte elke dag een paar seconde op hun kop moet houden, door die kleine stressvolle momenten zouden ze op latere leeftijd beter met stress situaties om moeten kunnen gaan. 

Is toch alleen maar mooi dat we steeds meer manieren vinden om honden te leren omgaan met een prikkelrijk Nederland? 

honden page profiel Arran & AedonArran & Aedon

honden foto van Arran & Aedon

Volgens mij hebben jullie een verkeerd beeld gekregen van deze training. zoals ik  al had vermeld: het kan goed zijn dat ik het niet goed uitleg, zoals zou moeten. Ik ken alleen de basis en niet de praktijk erbij. Ook ben ik nog niet volledig het onderwerp ingedoken.

Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik sommige van jullie ook wat heftig vind, nu lijkt het net alsof dit een soort martelmethode om je hond mee te verdoven terwijl dat het niet zou (moeten) zijn.


Het zou juist moeten gaan om het vertrouwen en de band met je hond opbouwen (je hand kan immers niets zien en zal dus op jou als baas/handler moeten vertrouwen). Het is ook niet zo dat je hond helemaal geen eten meer geeft, absoluut niet.

 

Maar zodra het hoofd van de hond uit de doos komt is de training sessie klaar (je kunt eventueel meerdere sessies op een dag doen). Echter wat er daarna overblijft gaat wel terug de zak in.

 

Misschien dat het makkelijker is om je hond aan gewone prikkels te laten wennen (zoals je hond ontvang tijdens het wandelen) maar dit zou dan extra ondersteuning zijn, eventueel ene optie om 1 specifieke prikkel/angst aan te pakken of omdat je je training wilt uitbreiden. Box feeding is geen vervanging van een goede socialisatie en de algemene basis die iedereen zijn/haar pup mee zou moeten geven.

Dit gaat dus om het vertrouwen en de focus die je opbouwt. In een stress situatie (of trainingssituatie) vraag je absolute focus van je hond en vraag je deze te vertrouwen op jou.

 

De filmpjes die ik heb gezien laten ook echt geen agressieve/angstige honden zien. Het gaat er ontspannen aan toe en zonder druk. Alles op het tempo van de hond.

 

 

 

En voor de mensen die geen uitleg geven bij hun mening, zou je dit alsjeblieft wel willen doen? Zo wordt een discussie meteen al niet open aangegaan/niet meer mogelijk en laat je alleen een nare reactie achter.

honden page profiel DagmarDagmar

Ik snap het wel hoor, zie er ook wel de voordelen en het nut zeker van in.

Ik vind zelf gewoon persoonlijk 'ofwel doe je wat ik wil en krijg je eten, ofwel doe je je eigen gedacht en krijg je geen eten' niets voor mij.  Ik ken er ook die hun honden uithongeren voor het speuren en als ze dan goed speuren (volgens de normen van de baas dan toch) krijgen ze eten, anders niet. Ik doe dat nooit en vind dat echt geen aangename manier (ondanks er honden op die manier ook wel degelijk goed speuren).

 

Nu, als het zou toegepast worden op gewoon beloning (en niet op een maaltijd dus) vind ik het weer anders (terwijl het in wezen krak hetzelfde is dus haha). Zodat de hond de keuze heeft om iets lekkers te eten (zonder dat hij anders moet kiezen voor honger dus) of weggaan uit de situatie.

Ik ga zeker eens wat filmpjes bekijken, ik zie er (mits wat aanpassingen) ook wel wat in.

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

" Ik denk dat jullie het een beetje heftig zien.. 
 
Er is ook een nieuwe socialisatie techniek die zegt dat je pups vanaf de geboorte elke dag een paar seconde op hun kop moet houden, door die kleine stressvolle momenten zouden ze op latere leeftijd beter met stress situaties om moeten kunnen gaan. 
Is toch alleen maar mooi dat we steeds meer manieren vinden om honden te leren omgaan met een prikkelrijk Nederland?  "

Maar dit is de ENS techniek (early neurological stimulation) naar mijn mening niet te vergelijken met boxfeedin. Bij Willow is deze techniek ook uitgevoerd. Vanaf dag 3, tot 16.

Bij ENS worden dagelijks vijf kleine handelingen uitgevoerd bij iedere pup. Deze simpele oefeningen produceren neurologische prikkelingen bij de pup die zich anders in dit levensstadium niet zouden voordoen. In ieder geval moeten de oefeningen steeds nauwgezet en voorzichtig worden uitgevoerd.  Niet meer dan eenmaal per dag en nooit langer dan drie tot vijf seconden per oefening. Wanneer pups worden blootgesteld aan Early Neurological Stimulation ervaren zij een milde vorm van stress. Stress heeft in onze samenleving een nogal negatieve klank, maar milde stress kan ook positieve effecten hebben. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat ENS-pups als volwassen honden beter kunnen omgaan met spannende situaties dan honden die als pup niet neurologisch zijn gestimuleerd.

 

Bewezen voordelen van deze methode:

1    Stabielere hartslag

2.    Sterkere hartslag

3.    Snellere aanmaak van adrenaline (nodig om prestaties te kunnen  leveren)

4.    Beter kunnen omgaan met stress (en stress breekt vitamine c af wat nodig is voor het opbouw van collageen, een bouwstof voor botten en bindweefsel. Indirect dus als extra voordeel ; sterkere botten!)

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Het zou juist moeten gaan om het vertrouwen en de band met je hond opbouwen (je hand kan immers niets zien en zal dus op jou als baas/handler moeten vertrouwen).

Ik zie in deze techniek geen opbouw van vertrouwen, eerder van onderwerping, inschikkelijkheid of afhankelijkheid. Het is iets heel anders inschikkelijk te zijn dan vertrouwen te hebben.

Naar mijn mening is vertrouwen iets wat de ene vanuit zichzelf aan de andere geeft. Door een hoofd in een doos te moeten houden tot de maaltijd op is of 'm anders niet te krijgen, heeft m.i. helemaal niks met vertrouwen te maken, maar met gehoorzaamheid en inschikkelijkheid. Ik zie dus niks ondersteundends in de basis van de training, wel iets onderdrukkends. Het werkt van boven naar onder toe, ipv van onder naar boven.

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~ Britt, Maui & Fanu ~

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

" Maar dit is de ENS techniek (early neurological stimulation) naar mijn mening niet te vergelijken met boxfeedin. Bij Willow is deze techniek ook uitgevoerd. Vanaf dag 3, tot 16.
Bij ENS worden dagelijks vijf kleine handelingen uitgevoerd bij iedere pup. Deze simpele oefeningen produceren neurologische prikkelingen bij de pup die zich anders in dit levensstadium niet zouden voordoen. In ieder geval moeten de oefeningen steeds nauwgezet en voorzichtig worden uitgevoerd.  Niet meer dan eenmaal per dag en nooit langer dan drie tot vijf seconden per oefening. Wanneer pups worden blootgesteld aan Early Neurological Stimulation ervaren zij een milde vorm van stress. Stress heeft in onze samenleving een nogal negatieve klank, maar milde stress kan ook positieve effecten hebben. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat ENS-pups als volwassen honden beter kunnen omgaan met spannende situaties dan honden die als pup niet neurologisch zijn gestimuleerd.
 
Bewezen voordelen van deze methode:
1    Stabielere hartslag
2.    Sterkere hartslag
3.    Snellere aanmaak van adrenaline (nodig om prestaties te kunnen  leveren)
4.    Beter kunnen omgaan met stress (en stress breekt vitamine c af wat nodig is voor het opbouw van collageen, een bouwstof voor botten en bindweefsel. Indirect dus als extra voordeel ; sterkere botten!) "

Ik weet wat ENS is haha. 

Het zijn wel allemaal manieren om een hond met prikkels om te laten gaan in het verdere leven. Daarom vond ik het vergelijkbaar. 

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

" Ik weet wat ENS is haha. 
Het zijn wel allemaal manieren om een hond met prikkels om te laten gaan in het verdere leven. Daarom vond ik het vergelijkbaar.  "

Ik weet dat jij het weet haha. Dit was een stukje voor iedereen hp-shiny

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Volgens mij hebben jullie een verkeerd beeld gekregen van deze training. zoals ik  al had vermeld: het kan goed zijn dat ik het niet goed uitleg, zoals zou moeten. Ik ken alleen de basis en niet de praktijk erbij. Ook ben ik nog niet volledig het onderwerp ingedoken.Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik sommige van jullie ook wat heftig vind, nu lijkt het net alsof dit een soort martelmethode om je hond mee te verdoven terwijl dat het niet zou (moeten) zijn.
Het zou juist moeten gaan om het vertrouwen en de band met je hond opbouwen (je hand kan immers niets zien en zal dus op jou als baas/handler moeten vertrouwen). Het is ook niet zo dat je hond helemaal geen eten meer geeft, absoluut niet.
 
Maar zodra het hoofd van de hond uit de doos komt is de training sessie klaar (je kunt eventueel meerdere sessies op een dag doen). Echter wat er daarna overblijft gaat wel terug de zak in.
 
Misschien dat het makkelijker is om je hond aan gewone prikkels te laten wennen (zoals je hond ontvang tijdens het wandelen) maar dit zou dan extra ondersteuning zijn, eventueel ene optie om 1 specifieke prikkel/angst aan te pakken of omdat je je training wilt uitbreiden. Box feeding is geen vervanging van een goede socialisatie en de algemene basis die iedereen zijn/haar pup mee zou moeten geven.
Dit gaat dus om het vertrouwen en de focus die je opbouwt. In een stress situatie (of trainingssituatie) vraag je absolute focus van je hond en vraag je deze te vertrouwen op jou.
 
De filmpjes die ik heb gezien laten ook echt geen agressieve/angstige honden zien. Het gaat er ontspannen aan toe en zonder druk. Alles op het tempo van de hond.
 
 
 
En voor de mensen die geen uitleg geven bij hun mening, zou je dit alsjeblieft wel willen doen? Zo wordt een discussie meteen al niet open aangegaan/niet meer mogelijk en laat je alleen een nare reactie achter. "

Nou ik heb het filmpje van jimmy en freddy even bekeken ,en mijn mening is dat er alleen maar nadelen aan zitten ,Jimmy  met zijn ene oogje is al heel aandoenlijk ,gaat erg ongemakkelijk dat vreten uit een doos ,ze moeten toch ook ff adem kunnen halen ,freddy heeft dan de pech dat hij klein is met een doos waar hij amper bij kan en op het einde zich daardoor verslikt en het filmpje rochelend stopt .

Het is niet mijn bedoeling nare reacties achter te laten maar ik vind het geen manier om zo je honden te voeren en blijf erbij dat het voor mij wat treiterig overkomt ,

Maar goed  een paar jaar geleden was het ook zo'n hype om brokjes op een lange honden neus en kop te leggen en ze mochten het dan pas pakken als dominant baasje het zei ,kijk eens wat een controle ,werd er dan gezegd .Is dit weer over komen waaien uit Amerika ?

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Ik denk zelf gewoon niet dat het echt een verbetering is om negatieve prikkels toe te voegen. Je hebt toch al genoeg mini stressmomenten in het dagelijks leven? Waarin onderscheidt zo’n ENS stressmoment zich van een normaal stressmoment vraag ik me dan af.

 

Waar ik wel echt voor ben, is honden het even zelf laten uitzoeken. Ik ga ze niet terug roepen van het schrikdraad, kom er zelf maar achter. Evenals op het ijs lopen, daar komen ze zelf achter dat ze er doorheen kunnen zakken. Natuurlijk wel in de gaten houden dat situaties veilig blijven. Maar soms weet ik gewoon dat iets even vervelend gaat zijn, maar daar leren ze tenminste van. De kachel raken ze ook maar één keer aan. Je hebt mensen die beschermen hun hond koste wat het kost, en ik denk dat je daar domme honden van krijgt. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Ik kende het niet en keek even op Youtube naar een filmpje wat concentreren en mediteren als titel heeft, waar ik dan weer iets heel anders verwacht had

https://www.youtube.com/watch?v=Y1GjxqAo0DQ

 

dat zou dus niet iets voor mij zijn, ik ben er juist voor dat honden in alle rust kunnen eten als basisbehoefte juist om vertrouwen in zijn mensen te krijgen en geen baknijd aanleert.

Bovendien  zou het kunnen dat ook niet elke hond dit pikt en je juist het tegenovergestelde bereikt?

 

Het lijkt me ook niet de bedoeling van het leven, dat iemand op alle situaties stoicijns blijft, soms is snel handelen en aktie ondernemen juist nodig? Er zijn best wat situaties bekend dat een hond de redder in nood was, wordt dat er met boxfeeding niet uitgetraind?

 

 

 

 

 

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

" Nou ik heb het filmpje van jimmy en freddy even bekeken ,en mijn mening is dat er alleen maar nadelen aan zitten ,Jimmy  met zijn ene oogje is al heel aandoenlijk ,gaat erg ongemakkelijk dat vreten uit een doos ,ze moeten toch ook ff adem kunnen halen ,freddy heeft dan de pech dat hij klein is met een doos waar hij amper bij kan en op het einde zich daardoor verslikt en het filmpje rochelend stopt .
Het is niet mijn bedoeling nare reacties achter te laten maar ik vind het geen manier om zo je honden te voeren en blijf erbij dat het voor mij wat treiterig overkomt ,
Maar goed  een paar jaar geleden was het ook zo'n hype om brokjes op een lange honden neus en kop te leggen en ze mochten het dan pas pakken als dominant baasje het zei ,kijk eens wat een controle ,werd er dan gezegd .Is dit weer over komen waaien uit Amerika ? "

Tsja. Dat brokje op de neus leggen doe ik dan weer wel om aan de impuls controle te werken. Overigens zien mijn honden het als een leuk trucje. Het kan net zo goed een speeltje, een bril, een hoed zijn wat ze balanceren. En de beloning is dan ook enorm groot. Jij noemt het dominant, ik noem het leuk met je hond bezig zijn, want uit alles blijkt dat mijn honden het geweldig vinden om te doen en er komen geen stress signalen bij kijken. 

 

Over boxfeeding zelf heb ik nog geen duidelijke mening. Zo in eerste instantie lijkt het me helemaal niks, maar ik heb me er dan ook totaal nog niet in verdiept (en weet ook niet of ik dat ga doen) ik vind het niets om het eten van mijn honden weg te halen, daarbij eten ze barf dus dat ze in alle rust kunnen kauwen zonder gestoord te worden vind ik zeer belangrijk. 

honden page profiel 3 muisjes3 muisjes

honden foto van 3 muisjes

" Volgens mij hebben jullie een verkeerd beeld gekregen van deze training. zoals ik  al had vermeld: het kan goed zijn dat ik het niet goed uitleg, zoals zou moeten. Ik ken alleen de basis en niet de praktijk erbij. Ook ben ik nog niet volledig het onderwerp ingedoken.Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik sommige van jullie ook wat heftig vind, nu lijkt het net alsof dit een soort martelmethode om je hond mee te verdoven terwijl dat het niet zou (moeten) zijn.
Het zou juist moeten gaan om het vertrouwen en de band met je hond opbouwen (je hand kan immers niets zien en zal dus op jou als baas/handler moeten vertrouwen). Het is ook niet zo dat je hond helemaal geen eten meer geeft, absoluut niet.
 
Maar zodra het hoofd van de hond uit de doos komt is de training sessie klaar (je kunt eventueel meerdere sessies op een dag doen). Echter wat er daarna overblijft gaat wel terug de zak in.
 
Misschien dat het makkelijker is om je hond aan gewone prikkels te laten wennen (zoals je hond ontvang tijdens het wandelen) maar dit zou dan extra ondersteuning zijn, eventueel ene optie om 1 specifieke prikkel/angst aan te pakken of omdat je je training wilt uitbreiden. Box feeding is geen vervanging van een goede socialisatie en de algemene basis die iedereen zijn/haar pup mee zou moeten geven.
Dit gaat dus om het vertrouwen en de focus die je opbouwt. In een stress situatie (of trainingssituatie) vraag je absolute focus van je hond en vraag je deze te vertrouwen op jou.
 
De filmpjes die ik heb gezien laten ook echt geen agressieve/angstige honden zien. Het gaat er ontspannen aan toe en zonder druk. Alles op het tempo van de hond.
 
 
 
En voor de mensen die geen uitleg geven bij hun mening, zou je dit alsjeblieft wel willen doen? Zo wordt een discussie meteen al niet open aangegaan/niet meer mogelijk en laat je alleen een nare reactie achter. "


Ik moet zeggen dat ik de methode ook heel naar vind klinken, niet omdat de training op zich zelf erg is, maar meer omdat mij dit te ver zou gaan in het wissen van de persoonlijkheid van mijn hond. En ik denk dat meer mensen er wel zo over zullen denken. 

Er zijn tegenwoordig zoveel trainingen en methodes en trucjes om een hond te leren niet te reageren op bepaalde prikkels, of iets niet te doen. Natuurlijk is dit tot bepaalde hoogte goed, het is immers de bedoeling dat een hond normaal kan functioneren in een toch vrij drukke samenleving. Maar moeten we dan echt zo extreem ver gaan, nee toch? 

Een hond leren dat hij niet moet reageren op iets wat hij hoort of voelt, maar niet ziet door een doos op z’n kop, sorry maar dat zou mij te ver gaan. Ik wil helemaal geen hond die dat maar negeert, waar zou dan de persoonlijkheid en impuls van mijn hond zijn gebleven? Dan ga ik zo lopen kneden en vormen aan het karakter dat mijn hond helemaal mijn hond niet meer is, maar een mak beestje die leert niet te reageren als ik het maar zeg. Tenminste, zo voelt dat voor mij, en Ik zou dat helemaal niet willen. 

Een hond die een geluids-of gevoelprikkel negeert terwijl hij zelf niets kan zien klinkt mij gewoon extreem onnatuurlijk en ongewenst, dan liever een hond die gewoon reageert zoals dat in de natuur van t beestje zit. Zo slaat bijv onze jongste hond altijd aan zodra iemand het pad van ons huis op loopt. Ik zou dat zelf niet anders willen zien, als hij dat opeens niet meer zou doen zou ik het gevoel hebben dat er een stukje karakter van hem is verdwenen. Het hoort gewoon bij hem, onze waker, gaan we dus niks aan trainen. Dat continu omvormen van gedrag klinkt me gewoon als niks, laat de hond lekker zichzelf zijn als dat kan.

honden page profiel FieFie

honden foto van Fie

" Tsja. Dat brokje op de neus leggen doe ik dan weer wel om aan de impuls controle te werken. 

Wij gebruikten (en soms nu nog steeds) kleine snoepjes om onze hond te leren om niet in de opwinding te gaan voor bepaalde zaken. Zo werd ze elke keer knettergek als iemand een veegbeweging maakte (grond vegen, stofzuigen, maar even goed gewoon even over mijn broek wrijven). Snoepje op de grond, 'even wachten', met een doek over de grond wrijven, 'goed zo!', snoepje. Daarvoor hebben we haar ook eerst moeten aanleren dat ze niet zomaar een snoepje mag graaien.

 

Het heeft gelijkaardige kenmerken van de techniek die hier beschreven wordt, want het gaat ook over het leren negeren van bepaalde prikkels, maar het gaat veel minder ver en het staat ook los van haar normale maaltijden.

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Tsja. Dat brokje op de neus leggen doe ik dan weer wel om aan de impuls controle te werken. Overigens zien mijn honden het als een leuk trucje. Het kan net zo goed een speeltje, een bril, een hoed zijn wat ze balanceren. En de beloning is dan ook enorm groot. Jij noemt het dominant, ik noem het leuk met je hond bezig zijn, want uit alles blijkt dat mijn honden het geweldig vinden om te doen en er komen geen stress signalen bij kijken. 
 
Over boxfeeding zelf heb ik nog geen duidelijke mening. Zo in eerste instantie lijkt het me helemaal niks, maar ik heb me er dan ook totaal nog niet in verdiept (en weet ook niet of ik dat ga doen) ik vind het niets om het eten van mijn honden weg te halen, daarbij eten ze barf dus dat ze in alle rust kunnen kauwen zonder gestoord te worden vind ik zeer belangrijk.  "

Ohh de impuls controle ,nou als ze het leuk vinden en jij als baas ook lekker doen toch ?

 

Nee ik zie mij ook geen lappen pens of halve harten in een doosje voeren  gaat doorlekken ook nog en ze kijken best vaak omhoog als ze eten ,dan moet ik het steeds weghalen en ben ik nog langer als 2 uur aan het voeren bezig .tongue-out

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Vind het helemaal niets....nou heb ik geen honden die volop in de stres zijn en geen prikkels kunnen verwerken maar als de hond zijn/haar kop omhoog doet uit de doos, eten weghalen....hier krijgen ze eten waar ik bij sta en af en toe kijken ze of er nog wat bij gaat, dan afgelopen sessie, eten weg, nou dat  zal hier niet werken hoor, en wat voor doos moet je gebruiken zeg.....zal best aan mij liggen maar vind het helemaal niets.

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: tinka dierenarts
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^