Blaffen, blaffen en nog eens blaffen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel paard1paard1

Lieve hondenliefhebbers,

Ik ben nieuw hier op het forum dus bij deze ook nog eens hallo! Wij hebben thuis een hele lieve maar ook nog ondeugende dobermann puber van 7 maanden oud. 

Nu is het zo dat hij samen met onze andere 2 honden in de veranda slaapt, deze is gewoon overdekt en verwarmd en zit aan ons huis vast. 

Sinds een paar weken begint hij nu steeds te blaffen savonds. De andere 2 doen dan ook niet mee. Het maakt niet uit wat we doen, de radio aan, eetspelletjes en afleiding achterlaten, negeren of juist even sussen, licht aan of uit hij blijft blaffen. We hebben hier een trainer voor laten komen en die vertelde ons dat hij gewoon rust moet nemen maarja nu is de vraag hoe?

Hij zit niet alleen, niet in een bench, heeft afleiding...

Willen jullie misschien meedenken en of hebben jullie misschien de ideale tip?

Alvast heel erg bedankt!

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Wat doen jullie dan zo verder met de honden op een dag?

 

 

honden page profiel paard1paard1

@syvia allereerst bedankt voor je snelle reactie! We laten ze sowieso uit, daarnaast wordt er altijd lekker met de bal gespeeld maar toch ook veel rust gehouden, dit is aanbevolen door de trainer toen der tijd omdat hij zag dat onze hond teveel geprikkeld was. Een dagje ziet er dus ongeveer zo uit; eten, naar buiten, spelen, slapen, naar buiten, slapen, naar buiten,  spelen en dan eten. Ook proberen we om met voer onze honden te prikkelen bijvoorbeeld door het te verstoppen of dmv. Een snuffelmat zodat zij ook nog wat mentale uitdaging hebben.

honden page profiel Vera & DracoVera & Draco

honden foto van Vera & Draco

Kan me voorstellen dat dit vervelend is zeker als je geen idee hebt waar dit vandaan komt!

 

hoe is de dynamiek met jullie andere honden? kan hij er goed mee overweg of is het bijv echt hun 2 en dan hij als ‘nieuweling’. En blijven de anderen helemaal rustig gewoon of zijn ze wel opgewonden ondanks dat ze dan niet mee blaffen.

is het ook helemaal ineens begonnen of is er rond die tijd iets veranderd? Andere dag-indeling, andere slaapplek, miss iets met 1 van je andere honden (ruzietje/aanvaring etc.)

 

heb je ook al geprobeerd hem alleen te laten slapen zonder de andere honden? geen idee of dat wat is maar je kan alles maar uitgesloten hebben toch hp-smile

 

honden page profiel Vera & DracoVera & Draco

honden foto van Vera & Draco

Trouwens een rare conclusie van de trainer ook, zonder uitleg hoe je dit moet aanpakken op een andere manier dan nu.. 

Ik zou ook zeker overwegen toch nogmaals een andere gedragstherapeut in de hand te nemen mochten jullie er niet spoedig iets op vinden. Weet zeker dat een echt goede therapeut het niet met zo’n conclusie af zou doen maar zou kijken hoe en waarom dit gebeurt en vervolgens ook verder meekijkt wat dan wel mocht de aangeraden aanpak geen succes hebben. hp-wink

honden page profiel paard1paard1

@Vera & Draco, ook jij bedankt voor je snelle reactie!

De dynamiek is dat de andere honden rustig blijven, ze zoeken gewoon een slaapplekje op en gaan dan lekker liggen. Als hij dan begint met blaffen kijken ze wel even op van ehmm wat gebeurd er nou, maar ze gaan niet opgefokt mee doen. De honden hebben soms wel eens een akkefietje, gelukkig niks ernstig hoor maar omdat die puber nog zo druk is blaft ons teefje hem wel eens van zich af. Maar kom ik weer met de trainer haha, maar die vertelde dat dit ook normaal was.

 

Eigenlijk is er in die tijd niks anders veranderd, het enige wat ik mij kan voorstellen is dat het nu eerder donker wordt? Maarja of dat deze verandering kan veroorzaken weet ik ook niet.

 

We hebben hem inderdaad geprobeerd alleen te laten slapen, dit vond hij echt verschrikkelijk en hij begon toen ook met slopen en janken, sinds hij met de rest slaapt is dit gestopt. Tuurlijk maakt hij ook wel eens wat kapot maarja dat hoort een beetje bij de leeftijd. 

honden page profiel paard1paard1

" Trouwens een rare conclusie van de trainer ook, zonder uitleg hoe je dit moet aanpakken op een andere manier dan nu.. 
Ik zou ook zeker overwegen toch nogmaals een andere gedragstherapeut in de hand te nemen mochten jullie er niet spoedig iets op vinden. Weet zeker dat een echt goede therapeut het niet met zo’n conclusie af zou doen maar zou kijken hoe en waarom dit gebeurt en vervolgens ook verder meekijkt wat dan wel mocht de aangeraden aanpak geen succes hebben.  "

Oke sorry, kom nu pas achter de quote functie haha.

Maar klopt, ik vond het ook een beetje wazig. Hij vertelde ons dat wij gewoon eerst moesten oefenen met slapen en dat dat blaffen daar bij hoorde en misschien vanzelf wel zal wegtrekken als hij weer relaxter zou worden. Dit was eigenlijk zijn uitleg en hij zei dat we dit even moesten aankijken. Eerst lieten we hem ook nog niet veel slapen overdag wat waarschijnlijk overprikkeling bezorgde, nu doen we dat wel. Dus misschien is het echt nog even een kwestie van afwachten? Maarja ik dacht misschien zit er hier iemand met de ultieme tip haha. Het is wel een echte goede therapeut, heeft er ook een opleiding etc. voor gedaan. Ook hebben we van hem tips gekregen voor het uitlaten wat wel gelijk werkte. 

honden page profiel paard1paard1

Om het even kort uit te leggen is dat hij wil dat de cortisol spiegel van onze hond eerst naar beneden gaat. Hij vertelde dat als dit gebeurd dat bijvoorbeeld dit soort dingen dan ook weg zullen gaan, dus dat bedoel ik. Misschien is het gewoon echt nog even een kwestie van meer slaap, en even afwachten.

honden foto van Profiel verwijderd omdat dit een zeik forum is, toedeloe!

Een dobermann is wel een serieuze werkhond die ook de nodige mentale en fysieke uitdaging nodig heeft, balletjes gooien is hier geen goede activiteit voor. 

Ten eerste is dit best wel schadelijk voor het jonge lijf van je pup maar daarnaast maken ze ontzettend veel adrenaline aan om de bal te kunnen pakken. Het duurt dagen eer deze adrenaline uit het lichaam is en ze kunnen hier ontzettend verslaafd aan raken. Door de adrenaline kunnen ze hun rust niet pakken en krijg je dus probleemgedrag. 

Is het een idee om een speurcursus met hem te gaan doen? 

honden page profiel L.L.

honden foto van L.

Is het een optie dat je zelf bvb een paar nachten op een matras in de veranda gaat slapen? Je hond kan namelijk ook niet ontstressen als hij de nacht doorblaft (en je andere honden hebben ook geen rust door het lawaai). Je kan door je aanwezigheid hem beter begeleiden in de nacht, hem leren omgaan met triggers, ontdekken wat überhaupt de triggers zijn voor hem... Wie weet is er een of ander geluid waar hij op reageert?

honden page profiel paard1paard1

" Een dobermann is wel een serieuze werkhond die ook de nodige mentale en fysieke uitdaging nodig heeft, balletjes gooien is hier geen goede activiteit voor. 
Ten eerste is dit best wel schadelijk voor het jonge lijf van je pup maar daarnaast maken ze ontzettend veel adrenaline aan om de bal te kunnen pakken. Het duurt dagen eer deze adrenaline uit het lichaam is en ze kunnen hier ontzettend verslaafd aan raken. Door de adrenaline kunnen ze hun rust niet pakken en krijg je dus probleemgedrag. 
Is het een idee om een speurcursus met hem te gaan doen?  "

Hi Britt en Maui! Bedankt voor ook jouw snelle reactie haha. Balletje gooien is maar een voorbeeld hoor we doen verschillende spelletjes en proberen inderdaad ook snuffel en speur spelletjes te doen. Dit in de tuin maar ook tijdens het uitlaten en bijvoorbeeld door de Kong. Misschien is zo'n cursus wel een leuk idee, ik ga eens kijken of er hier wat in de buurt zit!

honden page profiel paard1paard1

" Is het een optie dat je zelf bvb een paar nachten op een matras in de veranda gaat slapen? Je hond kan namelijk ook niet ontstressen als hij de nacht doorblaft (en je andere honden hebben ook geen rust door het lawaai). Je kan door je aanwezigheid hem beter begeleiden in de nacht, hem leren omgaan met triggers, ontdekken wat überhaupt de triggers zijn voor hem... Wie weet is er een of ander geluid waar hij op reageert? "

Nou dit is een beetje een wazige uitleg, maar mijn moeder slaapt daarnaast, de veranda zit daar aan vast en er zitten ook ramen tussen dus ze kunnen haar gewoon zien, en zij hen ook. De triggers hebben wij op dit moment dus echt nog niet gevonden, het is niet dat er rare geluidjes zijn...

honden foto van Profiel verwijderd omdat dit een zeik forum is, toedeloe!

" Hi Britt en Maui! Bedankt voor ook jouw snelle reactie haha. Balletje gooien is maar een voorbeeld hoor we doen verschillende spelletjes en proberen inderdaad ook snuffel en speur spelletjes te doen. Dit in de tuin maar ook tijdens het uitlaten en bijvoorbeeld door de Kong. Misschien is zo'n cursus wel een leuk idee, ik ga eens kijken of er hier wat in de buurt zit! "

Het lastige van een werkhond op die leeftijd is dat ze graag veel willen maar nog niet zoveel mogen. Daarom is bijvoorbeeld met mantrailen (mensen zoeken in het bos) een geweldig iets. 

10 minuten speuren staat kwa vermoeidheid gelijk aan een uur wandelen. Je kunt je dus wel voorstellen hoe voldaan ze zijn na een uurtje speuren. Misschien krijgt hij dan wat meer rust in zijn koppie :) 

honden page profiel paard1paard1

Hij slaapt snachts dan wel weer goed door dat is het rare, hij heeft meestal savonds een soort van blafuur ofzo.

honden page profiel paard1paard1

" Het lastige van een werkhond op die leeftijd is dat ze graag veel willen maar nog niet zoveel mogen. Daarom is bijvoorbeeld met mantrailen (mensen zoeken in het bos) een geweldig iets. 
10 minuten speuren staat kwa vermoeidheid gelijk aan een uur wandelen. Je kunt je dus wel voorstellen hoe voldaan ze zijn na een uurtje speuren. Misschien krijgt hij dan wat meer rust in zijn koppie :-)  "

Haha precies! Als het aan hem lag ging hij heel de dag door, maar soms moeten we hem gewoon even stoppen. Eerst even lekker tukje doen en uitrusten en daarna weer verder... Mantrailen klinkt echt heel leuk, daar ga ik verder onderzoek naar doen dankjewel! 

honden page profiel Vera & DracoVera & Draco

honden foto van Vera & Draco

" Hij slaapt snachts dan wel weer goed door dat is het rare, hij heeft meestal savonds een soort van blafuur ofzo. "

Dus hij blaft alleen vlak nadat jullie naar bed gaan een (lange) tijd en verder snachts niet meer? Als ik het goed begrijp haha 

honden page profiel L.L.

honden foto van L.

" Hij slaapt snachts dan wel weer goed door dat is het rare, hij heeft meestal savonds een soort van blafuur ofzo. "

Oh op die manier. Is het vaak rond hetzelfde uur? Dan zou je bvb met hem kunnen gaan wandelen voor hij begint aan zijn blafsessie en daarna een lekkere kluif geven? 

honden page profiel paard1paard1

" Dus hij blaft alleen vlak nadat jullie naar bed gaan een (lange) tijd en verder snachts niet meer? Als ik het goed begrijp haha  "

Klopt! Rond een uur of 7/9 daartussen een beetje. Verschilt per keer.

honden page profiel paard1paard1

" Oh op die manier. Is het vaak rond hetzelfde uur? Dan zou je bvb met hem kunnen gaan wandelen voor hij begint aan zijn blafsessie en daarna een lekkere kluif geven?  "

Dat proberen we nu te doen inderdaad! Lekker nog even een avondwandeling en daarna inderdaad een kluif of gevulde kong. Vandaag weer, toch begon hij weer met blaffen toen hebben we hem alsnog even naar buiten gedaan toen moest hij plassen, daarna lekker stil. Gister hetzelfde, toen geen geplas, daarna nog even blaffen en daarna weer stil.

honden page profiel L.L.

honden foto van L.

" Dat proberen we nu te doen inderdaad! Lekker nog even een avondwandeling en daarna inderdaad een kluif of gevulde kong. Vandaag weer, toch begon hij weer met blaffen toen hebben we hem alsnog even naar buiten gedaan toen moest hij plassen, daarna lekker stil. Gister hetzelfde, toen geen geplas, daarna nog even blaffen en daarna weer stil. "

Oh super! Hoe reageren jullie eigenlijk als hij blaft? 

honden page profiel Vera & DracoVera & Draco

honden foto van Vera & Draco

" Klopt! Rond een uur of 7/9 daartussen een beetje. Verschilt per keer. "

Ahh ja misschien dat je dan kan proberen dat ritme eens te doorbreken door juist op die tijd wat te ondernemen met hem (wandelen/speurspelletje) en dan dus afwachten of hij dan nog steeds gaat blaffen maar dan dus later of dat het dan ook gelijk klaar is.

honden page profiel Vera & DracoVera & Draco

honden foto van Vera & Draco

Oh zie nu dat hierboven hetzelfde als tip werd gegeven en je dat ook al doet hihi hp-angel

honden page profiel paard1paard1

" Oh super! Hoe reageren jullie eigenlijk als hij blaft?  "

We proberen het nu eigenlijk te negeren, maar als hij het in het begin doet doen we hem nog wel eens naar buiten om te zien of hij moet poepen of plassen, maar wel zonder leuke praatjes of veel aandacht. Gewoon even kijken of hij zijn ding moet doen, zo niet dan weer naar binnen. 

honden page profiel paard1paard1

Heel lief dat jullie allemaal zo snel reageren, dat had ik niet verwacht, bedankt! laughing

honden page profiel L.L.

honden foto van L.

" We proberen het nu eigenlijk te negeren, maar als hij het in het begin doet doen we hem nog wel eens naar buiten om te zien of hij moet poepen of plassen, maar wel zonder leuke praatjes of veel aandacht. Gewoon even kijken of hij zijn ding moet doen, zo niet dan weer naar binnen.  "

En hebben de honden rond dat tijdstip ook toegang tot de rest van de woning? Blaft hij ook als je erbij bent in de veranda? Misschien kan je eens een boek gaan lezen ofzo vanaf 19u, kijken wat dat doet? 

honden page profiel paard1paard1

" En hebben de honden rond dat tijdstip ook toegang tot de rest van de woning? Blaft hij ook als je erbij bent in de veranda? Misschien kan je eens een boek gaan lezen ofzo vanaf 19u, kijken wat dat doet?  "

Nee, dat is echt hun plekje zegmaar. En nee dat niet, maar dat is het juist we gaan na het eten altijd even bij ze zitten en zo sluiten we de avond meestal af. Ene keer blaft hij wel als wij weg gaan, de andere keer gaat hij dan gewoon zoet slapen.

honden page profiel L.L.

honden foto van L.

" Nee, dat is echt hun plekje zegmaar. En nee dat niet, maar dat is het juist we gaan na het eten altijd even bij ze zitten en zo sluiten we de avond meestal af. Ene keer blaft hij wel als wij weg gaan, de andere keer gaat hij dan gewoon zoet slapen. "

Oooooh nu snap ik de situatie. Let je er ook op in welke stemming hij is als je weggaat? Dus rustig, voldaan, moe en dan zelf kalm zijn en rustig vertrekken. Als je bvb eerst balletjes gooit, of een leuke wandeling maakt en hem daar meteen in zet en weggaat, is ie misschien te opgewonden waardoor hij kan gaan blaffen

honden page profiel Vera & DracoVera & Draco

honden foto van Vera & Draco

" We proberen het nu eigenlijk te negeren, maar als hij het in het begin doet doen we hem nog wel eens naar buiten om te zien of hij moet poepen of plassen, maar wel zonder leuke praatjes of veel aandacht. Gewoon even kijken of hij zijn ding moet doen, zo niet dan weer naar binnen.  "

Kan het niet gewoon zo zijn dan dat hij nu gewend is dat als hij blaft dat beloond wordt (jullie komen naar hem toe, mag ook even naar buiten etc.) in dat geval opzich logisch dat hij het blijft proberen. Denk dat je het dan alleen op kunt lossen door vanaf nu structureel te negeren zodat hij doorkrijgt dat er niks meer gebeurt qua aandacht als hij blaft. 

 

Geen probleem hoor, soms zien meerdere ogen net wat meer dan 1. Zo krijg je ook weer wat nieuwe inzichten en hopelijk is het snel weer rust in de tent voor je hp-shiny

 

honden page profiel paard1paard1

" Oooooh nu snap ik de situatie. Let je er ook op in welke stemming hij is als je weggaat? Dus rustig, voldaan, moe en dan zelf kalm zijn en rustig vertrekken. Als je bvb eerst balletjes gooit, of een leuke wandeling maakt en hem daar meteen in zet en weggaat, is ie misschien te opgewonden waardoor hij kan gaan blaffen "

Hij is altijd heel druk als we weer naar binnen gaan, maar we laten hem inderdaad altijd rustig achter hij ligt dan helemaal relaxed op zn plekje en zodra wij de deur uit gaan blijft hij daar dan ook lekker liggen. Maarja daarna gaat hij weer spoken als hij zin heeft haha.

honden page profiel paard1paard1

" Kan het niet gewoon zo zijn dan dat hij nu gewend is dat als hij blaft dat beloond wordt (jullie komen naar hem toe, mag ook even naar buiten etc.) in dat geval opzich logisch dat hij het blijft proberen. Denk dat je het dan alleen op kunt lossen door vanaf nu structureel te negeren zodat hij doorkrijgt dat er niks meer gebeurt qua aandacht als hij blaft. 
 
Geen probleem hoor, soms zien meerdere ogen net wat meer dan 1. Zo krijg je ook weer wat nieuwe inzichten en hopelijk is het snel weer rust in de tent voor je 
  "

Dat zou misschien wel kunnen ja, misschien moeten we hem inderdaad gewoon wat meer negeren, hier heb je echt wel een punt in. Het is alleen zo dat ik dan weer nadenk van misschien blaft hij om een reden bijvoorbeeld poepen of plassen of iets, weetjewel? Maar als wij goed uit zijn geweest kan dit ook niet zo zijn... 

Ik denk dat het inderdaad misschien geen kwaad kan om er minder op te reageren samen in combinatie met een leuke activiteit voor zijn blafmomentjes en de avond daarna rustig afsluiten.

En klopt! Daarom heb ik het hier ook geplaatst, ik had gewoon even iemand nodig die even mee wilde denken. Daarvoor alvast super bedankt! 

 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Vreemd gedrag (na wandeling)
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^