Criteria hondenschool

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Danique, Spike † & JakeDanique, Spike † & Jake

honden foto van Danique, Spike † & Jake

Hoi allemaal,

Ben ik weer, met weer een vraag embarassed

We hebben zoveel hondenscholen aangeschreven, ik zie door de bomen het bos niet meer. We zijn helaas nog maar bij 1 school wezen kijken omdat alles nu verder dicht is. Deze school, stichting hondenschool Zoetermeer, is niet aangesloten bij SPPD maar is wel door FHN erkend. Uiteindelijk willen we ook graag gaan sporten dus dat is gunstig. Maar voor de puppycursus en gehoorzaamheid zijn ze dus geen lid van SPPD of een andere instantie (NVGH of APDT BeNe). Hierdoor twijfel ik wel een beetje.

Waar moet ik allemaal opletten bij het uitkiezen van een hondenschool? De kans is namelijk aanwezig dat we door Corona niet kunnen kijken.

In de derde week van december krijgen we onze border terrier pupje. Ik wil ons wel op tijd inschrijven, geen puppycursus of uitstellen daarvan heb ik liever niet. Zoveel tijd hebben we niet meer.

Moet de hondenschool zeker aangesloten zijn bij een dergelijke instantie in kader van deskundigheid? En als ze dan zijn aangesloten zijn ze dan ook echt opgeleid tot kynologisch instructeur? Of zegt het niks over de genoten opleidingen?

alvast bedankt weer voor de tips !!

gr. Danique

honden page profiel EngeeXEngeeX 3 doggies

honden foto van EngeeX

Hi,

 

Ik weet niet of ik nog een keer een puppy cursus zou doen, omdat het zo veel indrukken geeft aan de pup en hierdoor weinig opsteekt. Je bent er om jezelf te trainen en zo op een rustig moment met je hond te trainen. Het duurt ook gewoon veel te lang voor de meeste pups. 

 

Ook word er in het kader van socialisatie de pups vaak losgelaten om te spelen. Ik ben hier niet kapot van omdat niet alle rassen met elkaar kunnen spelen en het spel hierdoor niet voor alle hondjes een positieve ervaring is. 

 

Hoewel een border een dapper ras is, een grote hond in een kleine verpakking, vind ik het geen gelukkige combinatie om los te gaan met een Duitse herder pup bijvoorbeeld.

 

Ik zou het Sam Turner boek absorberen en hier een trainingsprogramma uit halen en hiermee consequent gaan trainen. 

 

Nog een leuke kijktip is de puppy training van Edwin Frakking.

 

Als je wil weten of mensen kynologisch instructeur zijn kun je hier terugvinden.

Uiteraard geeft het geen garanties, nascholing is bijv niet verplicht, maar het geeft een indicatie. Niet gediplomeerd zijn is ook niet per de slecht. Het verhaal moet bij je passen.  

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Ik zelf zou geen pupcursus doen , heb genoeg ervaring , heb je weinig ervaring en loop je ergens tegen aan dan zeker doen .   Er zijn ook scholen waar er niet na de les gespeeld wordt, ben er ook geen voorstander van .     Met coronatijd is het misschien wat moeilijker om te gaan kijken, maar je kan ook als je de hond hebt best mogelijk voor een les gaan......en dan eens kijken hoe alles toegaat, ongedwongen en rekening houdend met iedere pup...kleine klasjes is al een must.   

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Persoonlijk zou ik me nooit inschrijven in een school waarvan ik niet met eigen ogen heb gezien hoe ze te werk gaan. Wat er op websites staat geschreven kan best veel verschillen met hoe het werkelijk gaat. 

Wat al die ronkende afkortingen betekenen die je daar neerzet en of dat een criterium is voor kwaliteit, geen idee. Ik zou eerder kijken naar praktijk dan naar titels.

 

Het valt idd niet mee een goeie hondenschool te vinden, er zijn er -naar mijn mening- namelijk heel veel slechte. tongue-outcool

 

Waar je op kan letten:

- Hoe groot is het puppy-groepje

- Hoeveel individuele aandacht is er (inspelen op de behoeften en het tempo van iedere pup afzonderlijk)

- Hoelang duurt een les

- Welke onderwerpen komen aan bod (gaat het alleen over commando's aanleren, of gaat het over opvoedingsaspecten zoals verlatingsangst, zelfbeheersing,...)

- Past de visie/aanpak van de instructeur bij je eigen visie

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

" Persoonlijk zou ik me nooit inschrijven in een school waarvan ik niet met eigen ogen heb gezien hoe ze te werk gaan. Wat er op websites staat geschreven kan best veel verschillen met hoe het werkelijk gaat. 
Wat al die ronkende afkortingen betekenen die je daar neerzet en of dat een criterium is voor kwaliteit, geen idee. Ik zou eerder kijken naar praktijk dan naar titels.
 
Het valt idd niet mee een goeie hondenschool te vinden, er zijn er -naar mijn mening- namelijk heel veel slechte. 
 
Waar je op kan letten:
- Hoe groot is het puppy-groepje
- Hoeveel individuele aandacht is er (inspelen op de behoeften en het tempo van iedere pup afzonderlijk)
- Hoelang duurt een les
- Welke onderwerpen komen aan bod (gaat het alleen over commando's aanleren, of gaat het over opvoedingsaspecten zoals verlatingsangst, zelfbeheersing,...)
- Past de visie/aanpak van de instructeur bij je eigen visie "

- Kan de instructeur zijn/haar werkwijze ook aanpassen aan het doel van de eigenaar, de individuele persoon en de individuele hond (geen one-size-fits-all aanpak)

honden page profiel KlaraKlara 3 doggies

Wat een goede hondenschool is is super persoonlijk. Nou is mijn ervaring wel dat de verschillen niet meer zo groot zijn hoor. Veel hondentrainers volgen opleidingen aan dezelfde instituten die de laatste jaren qua inhoud ook nog eens steeds dichter naar elkaar toe groeien. De meeste scholen trainen positief maar wel met grenzen, de focus ligt veel meer op gedrag dan commando’s en willekeurig pups los bij elkaar gooien zie je eigenlijk nergens meer. Persoonlijk train ik graag op een kleinschalige hondenschool en wil ik een trainer die mijn ras kent en leuk vindt. Ik doe het voor mijn lol en wil dus een vrolijke ontspannen training. Opvoeden doe ik thuis wel. Wat bij mijn huidige hondenschool fijn is is dat de puppytraining heel relaxed is voor de hondjes. Van het uur hoeven ze ze maar 30 minuten iets te doen of te ontdekken. Verder is het veel rustig leren liggen terwijl er van alles rond ze aan de hand is. Veel vragen beantwoorden van baasjes en er wordt ook gewoon gelachen tussendoor. Het belangrijkste wat de pups leren is ontspannen in de buurt van andere honden. Iets wat super  war handig is voor later. Ik merk dat er hier op het forum vaak een beeld heerst van hondenscholen die ik niet meer zo herken. Maak het vooral niet te belangrijk. Uiteindelijk gaat het om wat jij wil leren en pak je eruit wat je nuttig vind. 

honden page profiel IgloIglo 3 doggies

Ik zou je hondenschool uitkiezen op wat je wil bereiken met je pup. Al die instanties die jij noemt ken ik niet eens haha. 

Ik ben zelf eerst begonnen bij een standaard puppycursus. We gingen bezig met af, zit, blijf, volgen etc. Allemaal leuk en aardig maar veel pups vinden dit geen reet aan. De lessen gingen te snel of te langzaam en daar sta je dan met een gefrustreerde en vaak overprikkelde pup. Desondanks dat de insteek van de school positieve opvoeding was, kwamen al gauw de correctiemiddelen uit de kast (zoals bijvoorbeeld een halti). Naar mijn mening hoort dit niet thuis in positieve opvoeding. Toch gebeurd dit op de meeste scholen wel, ongeacht hoe ze zichzelf presenteren. 

Mijn doel was dat mijn hond haar rust leerde behouden in het bijzijn van andere honden. Gehoorzaamheid was geen succes want de lessen waren te frustrerend voor mijn pup. Toen overgestapt naar een andere hondenschool. En dit paste veel beter bij ons. Elke les is anders. Soms gaan we naar de stad of het bos met de hele groep. We doen aan speuren, reddingswerk, free shaping clickertraining. We werken aan zelfvertrouwen door de hond spannende situaties succesvol te laten aangaan. Ze kijken heel erg naar de hond als individu, en wat de hond motiveert. Commando’s komen nauwelijks aan bod, dit is ook helemaal niet nodig. Al spelende leren honden wat ze moeten doen. We vragen wel eens een af of een blijf, maar dit doen we dan maar 1x, en daarop volgt vaak een leuke oefening. Zo blijft trainen leuk ipv frustrerend. 

Dingen waar je op moet letten:

- Kijken ze naar het individu? Wat motiveert de hond? (Niet elke hond wordt gemotiveerd van snoepjes, niet elke hond wordt gemotiveerd van spel, het is echt zoeken)
- Mag je dingen op je eigen manier doen? Of denken ze dat ze alle wijsheid in pacht hebben en moet het per se op hun manier?
- Letten ze op de veiligheid van de honden (dus niet elke hond bij elkaar zetten om te spelen)

- En het belangrijkste: is het leuk???

 

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley 3 doggies

honden foto van Lotte & Marley

Ik zou kiezen op gevoel. Dus kennismaken met de trainer en eventueel 1 privelesje inplannen. Zo heb ik het in ieder geval gedaan. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de trainster met wie ik op hetzelfde niveau zit qua hoe ik wil opvoeden en hoe ik met mijn hond wil omgaan etc. 

honden page profiel Danique, Spike † & JakeDanique, Spike † & Jake

honden foto van Danique, Spike † & Jake

Wauw fantastisch bedankt voor alle reacties en tips!! Hier heb ik zeker wat aan. Ik ga ze morgen allemaal even goed lezen en beantwoorden!! hp-heart

Volgende forumvraag: tips voor het uitlaten
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^