Bijten negeren bij pup, maar wat als ze echt pijnlijk in voeten, benen kids hangt?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Pupje LPupje L

Hoi allemaal, 

ik heb weer een adviesje nodig. Ik heb me goed ingelezen over het negeren van onze pup als ze bijt. Ze is nu drie dagen hier en de eerste dagen is het denk ik al mis gegaan. Door nee te roepen, ofwel door de kinderen die natuurlijk gaan rennen, gillen, huilen. Ze gaat steeds erger bijten, dat is nog haar enige spel haha. Ze is 8 weekjes. Nu weet ik en probeer ik kids te leren niet te rennen, gillen of nee te roepen. Maar kan je vertellen, als die tandjes in je broek,been of handen hangen wil je haar toch echt ff los hebben ;). Wat moet ik dan, negeren is geen optie dan? 

honden page profiel Nicole, Odin & TexNicole, Odin & Texgoedgekeurde fokker

honden foto van Nicole, Odin & Tex

Een alternatief bieden. Een speeltje waar ze in mag bijten. 

honden page profiel HeleenHeleen

Ik zou je pup aanleren dat spelen met een flos of ander speeltje heel erg leuk is. Dan kunnen jij en je kinderen zo’n speeltje aanbieden aan je pup als (of het liefst nog voordat) die in de broek hangt. Dan zal de pup als het speeltje leuk genoeg is broek/been/arm loslaten en het speeltje pakken. Dit werkte met mijn hond toen ze pup was erg goed.

honden page profiel Pupje LPupje L

Dank voor reacties. Dat deed ik inderdaad ook wel :), iets anders geven, maar was bang dat ik daarmee bevestig dat wat ze doet goed is. Omdat het geen negeren is. Wat hebben allemaal leuk speeltjes waar ze graag in bijt, armen benen haren van m’n dochter blijven interessanter... ze vliegt er gewoon in haha. Maar ik zal alternatieven blijven aanbieden 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Omdat het geen negeren is. 

Ik weet niet wie je het advies van negeren heeft gegeven, maar dat slaat in praktijk nergens op. Happen en bijten is iets wat we als mens niet leuk vinden en niet wensen. Dus gaan we met dat gedrag aan de slag, en gaan we het juist niet negeren.

 

Je hebt het je kinderen vast al gezegd, maar het is belangrijk te weten dat de pup hiermee geen kwaad bedoelt. Het is een jong hondje dat 'spreekt' met de middelen die ie heeft. Dat is dus ook happen, bijten, krabben, piepen, blaffen, enz. 

Hij zal hier ook niet zo op 1-2-3 mee stoppen, het duurt wat langer om het helemaal om te buigen. Dus verwacht geen instant tovermiddel. Er zijn een aantal manieren die kunnen helpen, het is uitzoeken wat er bij jullie hond in jullie situatie het best werkt.

 

1. Anticiperen.

Pups gaan vaak happen en bijten als ze opgewonden zijn. Bijvoorbeeld tijdens een spelletje, bij drukte, agitatie of lawaai in de omgeving. Maar ook als ze zich vervelen, moe zijn, honger hebben, als ze zich ergeren, enz.

Dus daar kan je op letten. Bijvoorbeeld: niet te druk doen rond de pup, spelletjes niet te intensief of te lang maken, actie regelmatig afwisselen met kalmte, kort aaien op de borst ipv over de kop,...

 

2. Bescherm je.

Puppytandjes zijn vlijmscherp. Het doet echt pijn als je pup voluit hapt en bijt.

Hier beten de pups heel erg in de benen als we 's morgens opstonden, bij de eerste begroeting van de dag dus. Oplossing tegen de pijn was alvast hele dikke winterkousen dragen 's morgens cool. Het neemt de oorzaak van het bijten niet weg, maar als het al geen pijn meer doet, is het makkelijker om zelf rustig te blijven en dat scheelt ook in opwinding bij de pup.

 

3. Ombuigen.

Zoals hierboven al gezegd: gaan ze happen, biedt iets anders aan. Als een pup meteen in je handen hangt als je haar aanraakt, neem dan een zacht knuffeltje in één hand en terwijl ze daarin bijt kan je met de andere hand haar even zachtjes kriebelen op de borst. 

 

4. Wegstappen uit de situatie

Wordt een pup echt baldadig, stap gewoon even weg. Niet boos of druk. Gewoon time out. Je stapt een andere kamer in en wacht even tot de pup kalmeert.  

 

Veel plezier met het schattige bijtmonstertje! hp-heart

 

honden page profiel Pupje LPupje L

Ik heb er over gelezen en gehoord van vrienden die advies hadden van een hondencoach. Ik denk eigenlijk dat ze hetzelfde bedoelen. Vooral rustig blijven en niet gaan rennen en gillen. Maar ja, dat is dus moeilijk voor kinderen als het zo’n pijn doet. Ik vind een dikke broek en sokken schoenen wel slim want dan doet het geen pijn en kunnen ze in ieder geval rustig blijven. Veel dank voor de uitgebreide reactie ????. we gaan aan de slag met dit bijtgrage lieve dottige monstertje haha

by the way, ik heb de kids verteld dat Lola dat bijten met haar broertjes ook deed en het voor haar een vorm van spelen is en betekent dat ze de kindjes lief vindt maar dat we geen honden taal praten en op andere manier duidelijk moeten maken dat het bijten niet voor mensen is

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Goede tips hierboven! Verder voor als je dat nog niet doet, zou ik de hond ook heel veel kauwmateriaal aanbieden. Bullepees, runderoren, runderkophuid enz. Vaak hebben ze op deze leeftijd ook een hoge kauwbehoefte.

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Er zijn nu twee Lola's in gesprek hier, misschien dat één van de twee iets aan de profielnaam kan doen?

 

honden page profiel Pupje LPupje L

" Goede tips hierboven! Verder voor als je dat nog niet doet, zou ik de hond ook heel veel kauwmateriaal aanbieden. Bullepees, runderoren, runderkophuid enz. Vaak hebben ze op deze leeftijd ook een hoge kauwbehoefte. "

Oh ja ook een goeie tip. Mag dat al vanaf 8 weken? Dacht dat dat gevaarlijk was 

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

" Oh ja ook een goeie tip. Mag dat al vanaf 8 weken? Dacht dat dat gevaarlijk was  "

Ja hoor! Er uiteraard wel áltijd bij blijven en tijdig weg ruilen zodat er niet een te klein stukje over blijft (hier kunnen ze in stikken). Kauwen maakt ze relaxter/meer moe en meer tevreden hp-thumbsup

honden page profiel Sofie83Sofie83

Als onze pup wou happen of bijten hielp het echt dat we opstonden en  stopten met spelen. Daar legde hij de link wel hoor. Als het pijn deed gilde we en stopte hij ook. Ze zijn erg slim en hebben direct door hoe ver ze kunnen gaan. Hij is nu 16 weken en bijt of springt niet meer 

honden page profiel Pupje LPupje L

Ze hapt dus echt bewust naar het gezicht van m’n dochter van 5 nu. Zit helemaal onder de krassen in haar gezichtje. Is dit normaal? Ben er erg van geschrokken, is dit puppygedrag of hebben we echt iets verkeerds gedaan. Word hier erg onzeker van... 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

" Ze hapt dus echt bewust naar het gezicht van m’n dochter van 5 nu. Zit helemaal onder de krassen in haar gezichtje. Is dit normaal? Ben er erg van geschrokken, is dit puppygedrag of hebben we echt iets verkeerds gedaan. Word hier erg onzeker van...  "

Vertel es wat meer over de omstandigheden. Hangt je dochtertje met haar gezicht boven de hond? Is dit tijdens het spelen? Aaien? Stoeien? Wat gaat eraan vooraf (handelingen pup en dochter).

Ik snap dat je hiervan schrikt en onzeker wordt. Maar probeer eens even zo neutraal mogelijk naar de hele situatie te kijken,  dan zie je makkelijker waar het mis begint te gaan en kan je daarop inspelen. 

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

" Ze hapt dus echt bewust naar het gezicht van m’n dochter van 5 nu. Zit helemaal onder de krassen in haar gezichtje. Is dit normaal? Ben er erg van geschrokken, is dit puppygedrag of hebben we echt iets verkeerds gedaan. Word hier erg onzeker van...  "

Hoe dan ook is het puppy gedrag, je pup is 8 weken zeg je. Daar kan nog geen enkele valsheid in zitten als je daar bang voor bent. Dat wilde ik vast even gezegd hebben.hp-heart

 

Verder ben ik ook benieuwd naar de omstandigheden zoals Alaska vraagt.

honden page profiel Pupje LPupje L

Mijn dochter zit dan op de bank en dan hapt en springt ze ... maar mijn dochter zit ook veel bij op en aan een pup. Blijft haar optillen etc... dus we hebben met opvoeden dochter ook nog wel een weg te gaan. Maar pup laat wanneer ze wakker is niemand met rust. Continue springen happen bijten... het is een spel zie ik. Niet vals bedoeld - hoop ik van harte althans- maar het is wel lastig. Leuk spelen zit er niet bij.

vanochtend zag ik een focus Van pup op het gezicht Van m’n dochter... ik dacht ze kijkt naar haar maar ineens vloog ze er naartoe, net als bij een balletje... ze ziet het als een speeltje denk ik. 

honden page profiel Pupje LPupje L

" Hoe dan ook is het puppy gedrag, je pup is 8 weken zeg je. Daar kan nog geen enkele valsheid in zitten als je daar bang voor bent. Dat wilde ik vast even gezegd hebben.
 
Verder ben ik ook benieuwd naar de omstandigheden zoals Alaska vraagt. "

 

honden page profiel Pupje LPupje L

"   "

Hier was ik dus wel bang voor inderdaad.. dat het valsheid zou worden. Maar hopelijk gewoon speelsheid dus!!! 

honden page profiel Pupje LPupje L

"   "

Hier was ik dus wel bang voor inderdaad.. dat het valsheid zou worden. Maar hopelijk gewoon speelsheid dus!!! 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Puppies vinden het niet altijd fijn om opgetild te worden. Ze proberen zich dan los te wriemelen of te ontsnappen. Je dochtertje is nog maar 5 en de puppy nog maar 8 weken, ze zijn allebei nog heel erg jong en zich vaak niet bewust dat ze de andere kunnen ergeren, pijn doen of bang maken met hun gedrag. 

Probeer hier dus zo goed mogelijk te begeleiden. Je dochtertje te vertellen dat de pup geen speelgoed is dat je zomaar van de grond kan tillen en in je handen houden, elke keer je daar zin in hebt.

Leer rustige spelletjes aan: snuffelzoektochten bijvoorbeeld, waarbij je enkele snoepjes verstopt en je die samen gaat zoeken. Daar komen geen aanrakingen bij te pas en toch is het leuk. 

Je kan ook inzetten op een duidelijk onderscheid tussen binnen- en buitenshuis. Buiten = samen actief bezig zijn, binnen = elkaar met rust laten. 

 

Valsheid is het niet, dit doorgedreven happen en bijten. Maar speelsheid ook niet altijd. Happen en bijten kan ook een uiting zijn van ergernissen, te hoog in de opwinding zitten, spanning,... Let dus op voldoende kalme momenten, zowel voor de pup als voor je dochtertje.

honden page profiel Pupje LPupje L

" Puppies vinden het niet altijd fijn om opgetild te worden. Ze proberen zich dan los te wriemelen of te ontsnappen. Je dochtertje is nog maar 5 en de puppy nog maar 8 weken, ze zijn allebei nog heel erg jong en zich vaak niet bewust dat ze de andere kunnen ergeren, pijn doen of bang maken met hun gedrag. 
Probeer hier dus zo goed mogelijk te begeleiden. Je dochtertje te vertellen dat de pup geen speelgoed is dat je zomaar van de grond kan tillen en in je handen houden, elke keer je daar zin in hebt.
Leer rustige spelletjes aan: snuffelzoektochten bijvoorbeeld, waarbij je enkele snoepjes verstopt en je die samen gaat zoeken. Daar komen geen aanrakingen bij te pas en toch is het leuk. 
Je kan ook inzetten op een duidelijk onderscheid tussen binnen- en buitenshuis. Buiten = samen actief bezig zijn, binnen = elkaar met rust laten. 
 
Valsheid is het niet, dit doorgedreven happen en bijten. Maar speelsheid ook niet altijd. Happen en bijten kan ook een uiting zijn van ergernissen, te hoog in de opwinding zitten, spanning,... Let dus op voldoende kalme momenten, zowel voor de pup als voor je dochtertje. "

Dank! Ik merk ook dat pupje heftiger reageert op m’n dochter  dan op m’n zoon, die is 2 jaar ouder. Mijn zoon laat haar meer met rust. Alhoewel we allemaal niet relaxed rond kunnen lopen door het huis als mevrouw wakker is, haha, want alles wat beweegt is aanleiding om in te hangen, naar te happen en in te bijten. Ze slaapt erg veel overdag. Ze valt op schoot bij mij in slaap of op het kleed en dan leg ik haar altijd in de bench. Als ik zie dat ze echt overprikkeld raakt, heel snel, leg ik haar ook in de bench, met mijn hand er even in en dan pakt ze vrij snel de slaap. Helemaal nog wakker in de bench leggen en deurtje dicht doen zit er nog niet in... 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Dank! Ik merk ook dat pupje heftiger reageert op m’n dochter  dan op m’n zoon, die is 2 jaar ouder. Mijn zoon laat haar meer met rust. Alhoewel we allemaal niet relaxed rond kunnen lopen door het huis als mevrouw wakker is, haha, want alles wat beweegt is aanleiding om in te hangen, naar te happen en in te bijten. Ze slaapt erg veel overdag. Ze valt op schoot bij mij in slaap of op het kleed en dan leg ik haar altijd in de bench. Als ik zie dat ze echt overprikkeld raakt, heel snel, leg ik haar ook in de bench, met mijn hand er even in en dan pakt ze vrij snel de slaap. Helemaal nog wakker in de bench leggen en deurtje dicht doen zit er nog niet in...  "

Je zult er een balans in moeten vinden en dat komt vanzelf. Zou toch je dochter proberen uit te leggen waarom ze de pup soms even moet rust moet laten. Verder veel kauwmateriaal aanbieden en een gevulde kong geeft vaak ook rust, zijn ze mooi druk mee en worden ze moe van. Een bench zou ik de pup ook niet wakker in zetten, is meer een slaapplek toch. Wat je ook nog al optie kunt overwegen is een grote ren om de bench heen zetten of een deel van de kamer er mee af zetten. Weet niet wat voor pup je hebt, maar wij hebben zelf een klein hondje en gebruikte gewoon 2 konijnenrennen tongue-out

 

Mijn pup beet ook zo in onze neus als het te druk was om haar heen of je met je gezicht dicht bij haar kop kwam, dat vond ze echt niet prettig, honden ervaren dit vaak ook wel al bedreigend had ik toen gelezen. Zit verder ook geen valsheid in in onze hond, ze doet het overigens nu ook niet meer.

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker 3 doggies

Kleuters en pups is ook een lastige combi. Je kunt ook eens kijken naar een puppyren. Dat zijn hekjes die je in een vorm kunt zetten of waar je een deel van de kamer mee kunt afzetten. Dan kan de pup wel gewoon rondlopen en spelen maar niet bij in je dochter gaan hangen. Zou je dochter dan ook leren dat ze de pup echt met rust laat als ze daar in zit. Zo wordt het samen in een ruimte zijn wat relaxter. En inderdaad goed uitleggen wat een puppy leuk vind. Hier leer ik ze altijd om alleen over de zijkant te aaien, dus niet bovenlangs en niet het kopje. En heel rustig te bewegen in de buurt van het pupje. En inderaad een koekje niet te moeilijk verstoppen is ook iets wat ze samen kunnen doen. 

honden page profiel Pupje LPupje L

" Je zult er een balans in moeten vinden en dat komt vanzelf. Zou toch je dochter proberen uit te leggen waarom ze de pup soms even moet rust moet laten. Verder veel kauwmateriaal aanbieden en een gevulde kong geeft vaak ook rust, zijn ze mooi druk mee en worden ze moe van. Een bench zou ik de pup ook niet wakker in zetten, is meer een slaapplek toch. Wat je ook nog al optie kunt overwegen is een grote ren om de bench heen zetten of een deel van de kamer er mee af zetten. Weet niet wat voor pup je hebt, maar wij hebben zelf een klein hondje en gebruikte gewoon 2 konijnenrennen 
 
Mijn pup beet ook zo in onze neus als het te druk was om haar heen of je met je gezicht dicht bij haar kop kwam, dat vond ze echt niet prettig, honden ervaren dit vaak ook wel al bedreigend had ik toen gelezen. Zit verder ook geen valsheid in in onze hond, ze doet het overigens nu ook niet meer. "

Fijne tips allemaal. Het is een labrador kruising met jachthond, ze weegt nu bijna 6 kilo dus zal wel een flinke hond worden denk ik haha. Heel fijn te lezen dat jullie hondje het ook deed en nu niet meer. We hebben ook nog geen ritme en rust er in inderdaad. Alles is nieuw, kids de hele dag thuis ivm vakantie. Dat was toch wel heel anders met mijn vorige pup  en we nog geen kids hadden ;)) 

honden page profiel BaasjeThorBaasjeThor

" Fijne tips allemaal. Het is een labrador kruising met jachthond, ze weegt nu bijna 6 kilo dus zal wel een flinke hond worden denk ik haha. Heel fijn te lezen dat jullie hondje het ook deed en nu niet meer. We hebben ook nog geen ritme en rust er in inderdaad. Alles is nieuw, kids de hele dag thuis ivm vakantie. Dat was toch wel heel anders met mijn vorige pup  en we nog geen kids hadden ;-) "

Heel herkenbaar! Onze jongste moet nog 5 worden en was vanaf het begin heel geïnteresseerd in de hond. Zat constant in zijn buurt, aan hem etc.. Zij druk, de hond ook druk en vervelend. Hij is nu bijna 8 maanden en ze laat hem veel meer met rust, waardoor hij dus ook veel rustiger is bij haar.

Het was echt een wisselwerking tussen die twee. Mijn oudste dochter is bijna 10, was aanvankelijk bang van hem dus zocht hem niet op en bij haar is hij altijd heel rustig geweest.

Met drie kinderen en in lockdown toen kreeg de pup ook te weinig rust. Kreeg hier toen de tip om hem regelmatig echt even in de bench te zetten zodat hij z'n rust wel moest nemen. Hij kon dat niet in de hectiek van ons gezin. Nu wel! 

honden page profiel Pupje LPupje L

" Heel herkenbaar! Onze jongste moet nog 5 worden en was vanaf het begin heel geïnteresseerd in de hond. Zat constant in zijn buurt, aan hem etc.. Zij druk, de hond ook druk en vervelend. Hij is nu bijna 8 maanden en ze laat hem veel meer met rust, waardoor hij dus ook veel rustiger is bij haar.
Het was echt een wisselwerking tussen die twee. Mijn oudste dochter is bijna 10, was aanvankelijk bang van hem dus zocht hem niet op en bij haar is hij altijd heel rustig geweest.
Met drie kinderen en in lockdown toen kreeg de pup ook te weinig rust. Kreeg hier toen de tip om hem regelmatig echt even in de bench te zetten zodat hij z'n rust wel moest nemen. Hij kon dat niet in de hectiek van ons gezin. Nu wel!  "

Ik ben blij dat het herkenbaar is. Ik schrok me kapot na wat ons pupje vanochtend had gedaan... ik dacht oh jee dit ga je niet menen.maar ben blij met dit forum, even verhalen horen van mensen die ervaren zijn en ervaring hebben. Je denkt och ik heb al een pup opgevoed (al moet ik zeggen dat ik erg bewust 2 jaar gewacht heb na afscheid van onze hond) maar het valt toch weer erg tegen ;)).

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Je denkt och ik heb al een pup opgevoed maar het valt toch weer erg tegen ;-). "

Haha! Ja, de ene pup is de andere niet. Er zitten echte kleine draakjes tussen, die je meer dan eens achter het behang wil plakken cool.

Maar niet wanhopen, hoor. Jullie vinden je weg wel. En wat vandaag nog niet is, komt morgen wel. hp-wink

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

Op de hondenschool gaven ze als tip om aluminiumfolie om je enkels te wikkelen. Honden bijten daar niet graag in en leren het dan snel af. Zelf nooit gedaan overigens, maar het proberen waard?

 

Daarnaast: ik riep altijd met een héél hoog stemmetje AUW als Luna te hard beet. Het geluid dat pups zelf ook maken als ze pijn hebben. Dat werkte echt heel goed. Kan me voorstellen dat je dochtertje sowieso een hoog stemmetje heeft en dit doet, maar voor jou dus ook de tip: doe alsof je een héél kleinzerig pupje bent. Wie weet helpt het hp-smile

 

Verder heel veel geluk met jullie pupje gewenst hp-heart

honden page profiel Wilma en DobbyWilma en Dobby

honden foto van Wilma en Dobby

Vergeet ook niet dat honden, en vooral pups heb ik gemerkt, heel graag naar het gezicht van andere honden springen. Soms om aan de kin te likken, of zich onderdanig op te dringen, noem ik het maar. Mijn hond heeft in ieder geval een heel ritueel om op zijn tenen te gaan staan, buiten bereik, want die vind dat gespring naar zijn kin maar niets.

Ik denk dat de pup ook nog moet leren dat mensen liever gewoon een neus onder hun hand of elleboog willen, of een poot voor aandacht. Of welke varianten dan ook.

Volgende forumvraag: Halsbandje puppy
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^