Veranderen van commando 'kom'?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Anton1rtAnton1rt

Beste,

Ik heb een Eurasier van 2 jaar. Waar alles prima mee gaat en goed luisterd.

Nu merk ik aan mijn eigen dat ik te vaak de commando 'kom' zeg. Dit wanneer mijn hond moet komen, maar ook wanneer ik de straat over steek, als het stoplicht op groen spring, wanneer ik van richting verander en nog veel meer.

Nu wil ik het commando 'hier' van maken (naar mij toe komen).

Kan dit kwaad of moet ik het commando 'kom' blijven aanhouden. Ik ben bang dat hij op latere leeftijd denk zoek het maar uit je zeg het toch te vaak zonder reden.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Misschien moet je gewoon minder vaak kom zeggen? 

 

Heb je ook een foto van je hond? Ik vind t zo'n mooi ras.

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

Ik herken je probleem, ik gebruik het commando 'kom' ook te vaak en dan voor zo veel verschillende situaties dat het voor mijn hond waarschijnlijk niet meer echt iets betekend. Ik gebruik het als ze los te ver achter mij loopt, als ze aan de riem loopt en we gaan een andere kant op, als ik haar in huis even bij me wil roepen..

Penny heb ik om die reden wel het commando 'hier' geleerd en dat gebruik ik eigenlijk alleen in twee verschillende situaties, namelijk als ze te ver weg loopt en als er iets is waardoor ze aan de lijn moet (andere hond bijvoorbeeld). Na 'hier' volgt altijd een beloning (zolang ze rent, niet als ze heel rustig aan komt lopen) waardoor het ook erg betrouwbaar is en eigenlijk altijd werkt.

'Kom' gebruik ik ook gewoon nog steeds, maar als ze echt direct naar mij toe moet komen gebruik ik nu 'hier'

 

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Als hij luistert naar kom en dan ook komt als het nodig is, dan is er toch geen probleem.

Ik gebruik altijd hele zinnen...'kom eens even hier', 'ja kom maar'(met oversteken), luistert perfect hp-shiny

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Een hond weet precies  wat je bedoelt. Natuurlijk kan je het commando vervangen, maar nodig is het niet.

Ik had een hond die deed alles .....op 1 commando... Ik werd er op gewezen door de trainster, die vond het apart. Ze zei, weet je dat jouw hondje alles doet op 1 woord. Ik keek haar aan en was verbaasd. Maar mijn hondje deed alles op het woord nu.

Kom, nu! Plaats, nu, zit, nu. Hij wachtte echt op het woordje nu voor hij iets deed. Ben het gaan proberen zonder, kom, plaats, af zit enzv. En wat bleek ,,nu,, was voor alles voldoende. Zo voelt een hond je aan, kent de gewoontes. En als de band goed is, doet je hond alles voor je. Ik betrap me er nu met mijn huidige hond ook weer op, ook zij reageert perfect op ,,nu,,

 

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Te vaak een commando daar luisterd de hond op een gegeven moment niet meer , kletsen met je hond blijven doen, haha, doe ik ook...wanneer je een commando geeft moet de hond begrijpen wat je bedoeld, kort en duidelijk...en dan moet de hond dat uitvoeren....ik betrap me er ook wel eens op dat als de hond losloopt, ik te vaak, hier....roep, dan luisterd ze niet, een keer hier is genoeg, luisterd ze niet dan of ze begrijpt het commando niet of ze heeft een beetje maling aan je...smile  en dan stuur je de hond, bijvoorbeeld.......als mijn hond niet luisterd naar..hier hier....ja logisch, een keer hier, niet luisteren dan haal ik ze op en aan de riem, tweede keer los en hier, komt ze direct...gewoon eens aftasten hoevaak je een commando zegt, misschien wat te veel....en wat je voor commando geeft is aan jou, als de hond het maar begrijpt.

honden page profiel Anton1rtAnton1rt

539524.jpg

Hierbij de foto van de hond.

Bedankt voor de reacties, ik ga hier zeker wat mee doen. 

Ben van plan om het commando *kom* nog steeds te gebruiken. 

Ik ga het commando *hier* wel aan toevoegen. (Wanneer hij snel naar mij terug moet komen). 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Hierbij de foto van de hond.
Bedankt voor de reacties, ik ga hier zeker wat mee doen. 
Ben van plan om het commando *kom* nog steeds te gebruiken. 
Ik ga het commando *hier* wel aan toevoegen. (Wanneer hij snel naar mij terug moet komen).  "

Oh wat is hij mooi! Ik heb vroeger een kruissing Eurasier/Keeshond gehad.

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Mijn reactie is wat anders, mijn ervaring is ook wat anders.

Ik heb gemerkt dat een 'commando' wel degelijk zijn waarde kan verliezen als je het te vaak en te onbedoeld gebruikt.

Dat gaat de hond beseffen dat het er niet meer zo toe doet.

Ik had dat ook en Wanda kwam dus , als puber ,niet meer zomaar op mijn hier. (kom gebruik ik niet, is een te 'gewoon' woord wat je in normale gesprekken ook gebruikt en is dus niet krachtig)

Dat gedoe werd best lastig dus ik probeerde uit waardoor ze wél zou komen. Wanda is nooit erg voergevoelig geweest dus zwaaien met iets lekkers doet haar niet veel.

Zo ontdekte ik dat van haar weglopen en niet omkijken hét moment voor haar was om als de bliksem naast me te komenhp-wink

Ik gebruikte de uitdrukking: doei. En liep weg.

En. Tot op heden is dat het krachtige woord geworden om haar bij mij te krijgen: doei.

hp-wink

Rare honden ooktongue-out

Maar ik wil maar zeggen, een nieuw krachtig woord (wat je dus alleen voor dat doel gebruikt) en wellicht een wat andere manier van doen om de hond bij je krijgen helpt wel

honden page profiel AizenAizen

honden foto van Aizen

"
Ik gebruikte de uitdrukking: doei. En liep weg.
En. Tot op heden is dat het krachtige woord geworden om haar bij mij te krijgen: doei.

 "

hahahaha heel herkenbaar deze tongue-out zo deed/ doe ik dat ook met Aizen omdraaien en doei zeggen pohhh meneer weet dan niet hoe snel die bij me moet komen hoor hahaha

honden page profiel BlondieBlondie

Prachtige hond!

Maar het zijn ook intelligente honden toch die snel leren? Zelf ben ik gewend om veel te benoemen en dat te koppelen aan een commando. Ik vind dat helder voor mijzelf (en partner) maar ook naar de hond(en). Komt ook een beetje voort dat ik jaren geleden 2 verschillende sporten met een hond deed en dat me daar duidelijk werd dat het duidelijker voor de hond werd om met verschillende woorden te werken.

Hier is bij me komen, aan de voet is echt aan de voet komen zitten, kom (op) gebruik ik om mee te roepen en te manen tot doorlopen.

En de DOEI gebruik ik ook, als hij verder wil spelen en ik niet. Nadat "Kom op nou", niet werkt. Dan zeg ik Doei, of Dag (naam van de hond) en dan komt hij als de wiedeweerga bij me..

Ik heb de hond aan de flex in de wijk, dus bij het oversteken van een straat is het Wacht. Als we mogen over steken is het Toe maar. Of naast, en dat laatste gebruik ik ook als hij even naast moet blijven lopen bij passeren van mensen.

Links en rechtsaf benoem ik trouwens ook. Maak dan ook gebruik van handgebaren trouwens. 

Maar het is mens en hond afhankelijk of je dit prettig vindt. Zelf vond ik het prettig werken en het was ook bij een wat ouder hondje dat bij me kwam wonen snel aangeleerd. Ze is recent overleden, maar het werkte erg prettig met 2 honden aan de flex die wisten wat ik bedoelde met bepaalde commando's of verwachtingen.

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

Ik zeg het ook te veel, net als in de situaties die jij benoemt en de anderen. 

 

Als hij echt bij mij moet komen plak ik er een woordje achter, en dat kent hij nu heel goed ''kom voor''. En dan komt hij voor mij zitten hp-thumbsup

honden page profiel Anton1rtAnton1rt

Ik leer hem nu langzaam het commando 'hier' hij reageert hier super op. 

Ik merk aan mijn hond dat hij beter begrijp wat ik bedoel.

'Hier' snel naar mij toe komen. *Alleen als er iets voordoet*

'Kom' rustig meelopen of naar mij toe komen.

 

honden foto van Ellen, vrouwtje van Noortje

" Hierbij de foto van de hond.
Bedankt voor de reacties, ik ga hier zeker wat mee doen. 
Ben van plan om het commando *kom* nog steeds te gebruiken. 
Ik ga het commando *hier* wel aan toevoegen. (Wanneer hij snel naar mij terug moet komen).  "

Wat een prachtige hond, zeg!

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Ik gebruik ook vaak het woord ‘kom’. Op allerlei manieren. Ook als Ziva een eind weg is en moet komen. Dan snuffelt ze terwijl ik al verder ben en roep ik haar met ‘kom’.

Meestal komt ze dan wel maar zo niet, dan gebruik ik het volledige commando waar ‘kom’ eigenlijk een afkorting voor is: ‘kom voor!’ Dan ga ik er ook netjes voor staan en dan komt ze altijd. Ze krijgt er ook altijd een beloning voor want: ‘een hond die komt als hij geroepen wordt is AL-TIJD braaf!’

 

Nou heeft Ziva wel eerst het kom voor-commando geleerd op de (onze) officiële manier waar dus ook een bepaalde houding en beweging van mij bij hoort. Later is dat tijdens het wandelen en kletsen tegen haar, afgekort naar kom en wordt voor veel dingen gebruikt. ‘Kom’ heeft weinig waarde, geeft alleen een wens van mij aan waar meestal wel op gereageerd wordt. ‘Kom voor’ daar wordt direct op gereageerd en is echt een commando.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^