Hond aaien

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DanielleDanielle

Ik heb een golden retriever met een hoog aai/knuffelgehalte van 10 maanden oud. Tijdens het wandelen willen mensen en kinderen hem regelmatig aaien. Voor mij in principe geen probleem. Mijn hond is niet bang voor mensen en begroet iedereen met hetzelfde enthousiasme, bekenden en onbekenden. Als ik met hem buiten loop en iemand wil hem aaien, schrikt hij daarvan en schiet hij achteruit, wel om vervolgens weer dichterbij te komen om te snuffelen etc. Maar daarna schiet hij weer achteruit zodra een hand richting zijn kop komt. 

 

Hij is niet echt bang want hij blijft wil niet echt weglopen, maar hij schrikt dus blijkbaar van een (onbekende) hand die zijn richting op komt. Natuurlijk kan ik het me best voorstellen dat dat spannend is voor een hond omdat hij niet weet wat zijn bedoeling is. Maar hoe kan ik het hem aanleren dat dit niet iets engs is? Of moet ik die persoon aanwijzingen geven om hem op een bepaalde manier te benaderen/aaien? En wat is dan een goede manier? Of zal ik vreemden hem gewoon niet meer laten aaien? Herkent iemand dit? 

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Dat hij dichterbij komt betekent niet dat hij geaaid wil worden. Honden komen vaak dichterbij zodat ze de geur beter kunnen opnemen. Dat hij zelfs twee keer wegschiet lijkt me wel duidelijk dat hij niet geaaid wil worden. Een hond die geaaid wil worden heeft een ontspannen houding, drukt zijn lichaam tegen je aan, geeft pootjes oid om de aandacht terug te krijgen. Wegschieten is een nee.

Ik zie het sowieso niet helemaal voor me, waarom laat je iedereen je hond aaien. Je had namelijk ook al het probleem dat hij ging liggen als hij andere honden zat. Misschien gaat hij straks ook liggen als hij mensen spot. Lijkt me een probleem die je voor wil zijn. 

Ik zie er het nut niet van in om hem geaaid te laten worden. Veel honden vinden dit niet prettig. Hij leert er niks van. Kans dat hij weer gefixeerd gedrag ontwikkeld is ook aanwezig. Dus ik zeg: niet meer doen. En je hoeft hem ook niet te leren niet bang te zijn, hiervan is denk ik geen sprake.

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Ik vind deze post een beetje dubbel. Je schrijft:  hond is niet bang voor mensen en begroet iedereen met hetzelfde enthousiasme en als iemand wil hem aaien, schrikt hij daarvan en schiet hij achteruit. Welke van de 2 is het nu?

 

Verder is het heel simpel. Zeg tegen mensen dat ze jouw hond niet mogen aaien, en accepteer het gedrag dat je hond hier laat zien. Hij heeft er blijkbaar geen behoefte aan. 

 

 

honden page profiel Puck & Fenrir Puck & Fenrir

honden foto van Puck & Fenrir

Ik heb liever niet dat iedereen Fenrir maar aait, juist omdat meeste mensen dit dus totaal verkeerd  doen.. (over hond heenbuigen, van boven met de hand op de kop) dus ik laat vreemde mensen hem niet zomaar aaien.

Als jij dit wel prima vind en je hond reageert zo zou ik mensen instrueren door de knieën te gaan en de hond van onderlangs te gaan aaien maar als je hond er zo op reageert zou ik misschien toch denken, beter niet.

honden page profiel Aedon & Senán Aedon & Senán

honden foto van Aedon & Senán

Als hij aangeeft het spannend te vinden zou ik gewoon zorgen dat mensen hem niet (kunnen) aaien.

 

Ik heb zelf ook een hond die het echt niet fijn vind om geaaid te worden, maar wel oogcontact maakt met mensen (in zijn geval niet 100% positief). Mensen vinden dat leuk, gaan tegen hem praten wat het voor hem niet beter maakt. vaak gaan ze daarna over op een hand uitsteken als ze er al niet eerder opgedoken waren.

 

Gezien je hond nu al aangeeft dat hij het spannend vind zou ik wel voorzichtig zijn met nieuwe ontmoetingen met vreemden. Nu vind hij het waarschijnlijk nog niet 'eng-eng', maar er hoeft maar 1 nare ervaring tussen te zitten en dat wordt het WEL eng.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Het is fijn als een hond met de wandeling niet naar mensen loopt, niet iedereen is er van gediend als een hond naar hun toe komt, oefenen kan je dat zeker, aan de lijn houden en doorlopen langs mensen, en aaien, kan je gerust zeggen tegen mensen nee niet aan de hond komen de hond vind het niet prettig..en bij je thuis, als de hond netjes het bezoek met rust laat en toch even wil komen dan tegen bezoek zeggen, hand laag houden en laat die dan maar aan de hand ruiken meer niet, maar dat is een keuze die jij maakt natuurlijk...wat jij wilt, ik vind het fijn als mijn hond mensen negeerd.

honden page profiel DanielleDanielle

" Dat hij dichterbij komt betekent niet dat hij geaaid wil worden. Honden komen vaak dichterbij zodat ze de geur beter kunnen opnemen. Dat hij zelfs twee keer wegschiet lijkt me wel duidelijk dat hij niet geaaid wil worden. Een hond die geaaid wil worden heeft een ontspannen houding, drukt zijn lichaam tegen je aan, geeft pootjes oid om de aandacht terug te krijgen. Wegschieten is een nee.
Ik zie het sowieso niet helemaal voor me, waarom laat je iedereen je hond aaien. Je had namelijk ook al het probleem dat hij ging liggen als hij andere honden zat. Misschien gaat hij straks ook liggen als hij mensen spot. Lijkt me een probleem die je voor wil zijn. 
Ik zie er het nut niet van in om hem geaaid te laten worden. Veel honden vinden dit niet prettig. Hij leert er niks van. Kans dat hij weer gefixeerd gedrag ontwikkeld is ook aanwezig. Dus ik zeg: niet meer doen. En je hoeft hem ook niet te leren niet bang te zijn, hiervan is denk ik geen sprake. "

Waarom zou hij dan gaan liggen als hij mensen ziet? Hij gaat liggen bij honden omdat hij honden leuk vindt, niet geaaid worden door vreemden dus blijkbaar niet. Dan verwacht ik al helemaal niet dat hij gaat liggen. Maar ik dacht dat dit misschien door de manier van aanhalen komt. Tuurlijk laat ik mensen niet aaien als de hond dat niet wil. 

honden page profiel DanielleDanielle

" Het is fijn als een hond met de wandeling niet naar mensen loopt, niet iedereen is er van gediend als een hond naar hun toe komt, oefenen kan je dat zeker, aan de lijn houden en doorlopen langs mensen, en aaien, kan je gerust zeggen tegen mensen nee niet aan de hond komen de hond vind het niet prettig..en bij je thuis, als de hond netjes het bezoek met rust laat en toch even wil komen dan tegen bezoek zeggen, hand laag houden en laat die dan maar aan de hand ruiken meer niet, maar dat is een keuze die jij maakt natuurlijk...wat jij wilt, ik vind het fijn als mijn hond mensen negeerd. "

Haha, hij loopt niet zomaar naar iedereen toe hoor! Ik heb hem gewoon aangelijnd en hij is meer geïnteresseerd in honden dan in mensen. Als mensen naar mij toekomen voor de hond, dan is hij wel geïnteresseerd en loopt naar ze toe. Mensen vinden dat dus prima omdat zij zelf al naar mij toekomen. Dus dat is het probleem niet :) Het probleem is het moment dat mensen hun hand over zijn kop willen halen. 

Mensen die hier thuis komen of als we naar mensen gaan, is hij zó dolenthousiast. Die laat hij niet met rust het eerste uur ;) Dan is het alleen maar aandacht vragen, etc. Maargoed, dat is een ander verhaal haha. 

honden page profiel DanielleDanielle

" Ik heb liever niet dat iedereen Fenrir maar aait, juist omdat meeste mensen dit dus totaal verkeerd  doen.. (over hond heenbuigen, van boven met de hand op de kop) dus ik laat vreemde mensen hem niet zomaar aaien.
Als jij dit wel prima vind en je hond reageert zo zou ik mensen instrueren door de knieën te gaan en de hond van onderlangs te gaan aaien maar als je hond er zo op reageert zou ik misschien toch denken, beter niet. "

Dank voor de tip! Ik denk idd dat ik hem nu maar even niet meer laat aaien. Ik wil natuurlijk niet dat hij straks anders gaat reageren en bijv. van zich af bijt. 

honden page profiel DanielleDanielle

" Ik vind deze post een beetje dubbel. Je schrijft:  hond is niet bang voor mensen en begroet iedereen met hetzelfde enthousiasme en als iemand wil hem aaien, schrikt hij daarvan en schiet hij achteruit. Welke van de 2 is het nu?
 
Verder is het heel simpel. Zeg tegen mensen dat ze jouw hond niet mogen aaien, en accepteer het gedrag dat je hond hier laat zien. Hij heeft er blijkbaar geen behoefte aan. 
 
  "

Mensen die op bezoek komen, ook als hij ze nog nooit eerder heeft gezien. Dan is hij zó dol blij en staat te springen en aandacht vragen en pakt een balletje en gaat naar die persoon toe, gaat op zijn/haar schoot liggen, etc, etc. Die persoon kan dan ook gewoon aaien. Hetzelfde als wij bij iemand op bezoek komen. Mensen onderweg tijdens de wandelingen is het anders. Hij is niet bang, loopt naar ze toe, vindt het niet eng als ze bij ons komen. Maar zodra de hand richting zijn kop gaat, schiet hij weg. Alleen tijdens wandelingen dus. Vroeger, als echt jonge pup, wilde hij nog naar élke persoon en hond om te begroeten. Nu is het alleen dat hij nog naar élke hond. Maar hij vindt mensen dus nog wel helemaal fantastisch leuk. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Als ik met hem buiten loop en iemand wil hem aaien, schrikt hij daarvan en schiet hij achteruit, wel om vervolgens weer dichterbij te komen om te snuffelen etc. Maar daarna schiet hij weer achteruit zodra een hand richting zijn kop komt. 
 
Hij is niet echt bang want hij blijft wil niet echt weglopen, maar hij schrikt dus blijkbaar van een (onbekende) hand die zijn richting op komt. 

Er is een verschil tussen angstig zijn/schrik hebben en iets niet prettig vinden.

Je hond hoeft geen schrik te hebben van mensen om toch die aanraking op zijn hoofd niet fijn te vinden.

Hij vindt de mensen dus misschien best ok, maar deinst terug van hun aanraking, die wil hij vermijden.

Dat is z'n goed recht, vind ik zelf.

Aanraken op het hoofd als begroeting is sowieso al vreemd voor een hond. Als een mens een hond op een beleefde manier wil begroeten, dan biedt ie gewoon zijn handpalm aan, naast zijn lichaam. Zo kan de hond eerst snuffelen aan die hand, maar nooit zomaar zonder introductie meteen boven op de kop aanraken. En eenmaal de hond eerst gesnuffeld heeft, merk je vanzelf wel of de hond een aai wenst of niet.

 

honden page profiel DanielleDanielle

" Er is een verschil tussen angstig zijn/schrik hebben en iets niet prettig vinden.
Je hond hoeft geen schrik te hebben van mensen om toch die aanraking op zijn hoofd niet fijn te vinden.
Hij vindt de mensen dus misschien best ok, maar deinst terug van hun aanraking, die wil hij vermijden.
Dat is z'n goed recht, vind ik zelf.
Aanraken op het hoofd als begroeting is sowieso al vreemd voor een hond. Als een mens een hond op een beleefde manier wil begroeten, dan biedt ie gewoon zijn handpalm aan, naast zijn lichaam. Zo kan de hond eerst snuffelen aan die hand, maar nooit zomaar zonder introductie meteen boven op de kop aanraken. En eenmaal de hond eerst gesnuffeld heeft, merk je vanzelf wel of de hond een aai wenst of niet.
  "

Dat is zeker zijn goed recht! Dank voor je tips, dan weet ik hoe ik de volgende keer mensen kan instrueren :) 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Een kennis van mij ging naar puppyles met haar pup. In de allereerste les, was het eerste wat iedereen moest doen, zijn pup over de kop aaien. En elke pup zonder uitzondering deinsde even terug. De insturcteur wilde hiermee aangeven dat honden aaien over de kop niet automatisch fijn vinden. Laat staan door vreemden.

 

Ik zou het dus niet toestaan dat mensen dit zomaar doen en hem bij het passeren gewoon kort naast je houden en jij tussen hem en mensen in gaat lopen zodat ook niemand hem kan aaien.

honden page profiel L.L.

honden foto van L.

Mijn hond kent een commando voor aai, je kan hem dat misschien ook leren? Gewoon even een heads up geven dat er mensenhandjes aankomen. Mijn hond schrikt soms ook als ik hem aai als hij moe is, dat vindt ie superleuk maar soms verwacht hij het gewoon niet

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

" Waarom zou hij dan gaan liggen als hij mensen ziet? Hij gaat liggen bij honden omdat hij honden leuk vindt, niet geaaid worden door vreemden dus blijkbaar niet. Dan verwacht ik al helemaal niet dat hij gaat liggen. Maar ik dacht dat dit misschien door de manier van aanhalen komt. Tuurlijk laat ik mensen niet aaien als de hond dat niet wil.  "

Als je je hond naar mensen toe laat gaan en hij de aandacht wel leuk vindt, dan kan hij zich in de toekomst ook zo gaan fixeren, net als hij nu bij honden al doet.   Hoeft niet, maar ik waarschuw je toch maar. Of hij geaaid wil worden staat daar los van in mijn beleving. 

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Ik zou er ook niet voor kiezen dat mijn hond maar door jan en alleman geaaid of aangehaald wordt.

Want mensen doen dat inderdaad over het algemeen verkeerd en of te ruw en de kans dat jouw hond het niks vind tot en met zich bedreigd voelt is dan groot. Nu kan het een lieverd zijn die geen vlieg kwaad doet maar op een dag kan hij dit grondig zat zijn en dan......hap......en wie is er dan de pineut en de 'schuldige'.....

Dat moet je allemaal niet willen.

Ook kan het zo zijn dat je hond het wel leuk gaat vinden en dan vervolgens naar iedereen toe rent en zelfs tegen ze op springt om maar geaaid te worden.....

Dat moet je ook niet willen. Toch?

Mijn hond wordt, als volwassene (als pup is ze stukgeknuffeldtongue-out, maar ook dat alleen op mijn goedkeuring) alleen op uitdrukkelijke toestemming van mij , aangehaald door een vreemde. 

Ze moet vreemden negeren, dat is altijd de beste reactie.....

honden page profiel DagmarDagmar

Ik denk dat het voor de hond ook allemaal te veel ineens is. Hij wil gewoon neutraal begroeten. Meteen aaien is zo iets als dat een vreemde ons meteen goed vast zou pakken en 3 kussen geven. Dan zou je ook vreemd opkijken. Gewoon begroeten en een hand geven is prima als kennismaking.

 

Je kunt de mensen vragen om gewoon hun hand te presenteren zodat hij daar kan aan snuffelen en pas als dat gebeurd is, laten aaien.  Maar idd ook leren dat hij vreemde soms gewoon moet/mag negeren en omgekeerd, vreemde mensen mogen hem best negeren als jij daar even geen zin in hebt of als je ziet dat het contact niet gewenst is. 

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

Als een hond plat gaat liggen kan dat ook juist betekenen dat hij een situatie spannend vind en hij daarom dit kalmerende signaal afgeeft.

Het klinkt voor mij niet alsof je hond het nou perse leuk vind, ook omdat je beschrijft hoe hij zich terugtrekt.

Ik zelf zou echt niet willen dat mensen mijn hond allemaal kunnen aaien. Als mensen het vragen kun je het wel doen, maar dan wel met de juiste begeleiding zodat het niet te spannend is voor je hond. Zoals de anderen zeggen, misschien , mensen hun hand laten presenteren zodat hij even kan snuffelen. Dit maakt het al wat meer ontspannen.

Daarnaast leer je je hond ook aan dat hij zomaar naar iedereen toe kan terwijl het misschien fijner is als hij op jou gefocust is toch? 

 

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

Geen enkele hond vindt over de kop aaien echt fijn. Zeker niet door een vreemde. Een aai op de flank is een stuk beleefder maar niet voordat de hond even rustig aan je hand heeft kunnen snuffelen. En stop na een paar seconden. Je ziet dan aan de hond wel of hij nog een aai wil of liever niet. Respecteer dat. 

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Zijn de ogen van je hond helemaal oké?

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Zeker nu in corona tijd blijven vreemden van mijn hond af. Ik mag geen handen schudden maar dan ook geen handen op mijn hond.  En sorry voor de kindjes, mijn hond is geen speelgoed al ziet ze er zo uit. Kennismaken ja, maar rustig en niet meerderen tegelijk. Zo snel mijn hond aangeeft, niet leuk, dan is het ook klaar.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Eigenlijk is er maar 1 regel, de hond moet zelf komen en niet andersom, dan voorkom je sowieso dat hij schrikt.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^