Verlatingsangst of toch niet

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LysteriousLysterious

Hallo mede honden liefhebbers, 

Ik en mijn vriend hebben een border collie. Ze doet het super goed op puber training. Alleen ze gedraagd ze de laatste weken wat raar. Vanaf dat ze pup was. Ben ik altijd de gene geweest die bijna 24/7 thuis is. En mijn vriend fulltime werkt. Ik heb haar als pup zijnde geprobeerd te trainen. Maar twijfelen toch of ik al te veel met haar wou doen. Ze wil steeds iets minder met mij doen. En mijn vriend is heel simpeltjes ook niet veel regeltjes. Maar wanneer weet je dat je te streng bent of juist andersom? Met mij alleen wil ze niet meer trainen. Wel als mijn vriend erbij is. Eigenlijk wil ze pas weer wat doen als mijn vriend terug is van werk. In de ochtend geeft mijn vriend haar nog wat aandacht en gaat dan naar werk. Merk de laatste tijd dat ze naar de deur gaat kijken als mijn vriend weg gaat. Echt zo van ' Waar ga je heen? ' :( En de rest van de dag gaat ze liggen slapen en als ik haar probeer te motiveren om wat met mij te doen komt ze even naar mij toe voor een knuffel en gaat dan weer liggen. Het is niet dat zij geen energie heeft. Alle energie komt er weer uit wanneer mijn vriend thuis komt. Dan is ze weer helemaal vrolijk en rond rennen en willen spelen en mijn eigenlijk hele tijd achter mijn vriend aan lopen. Met mij buiten wandelen vind ze nog wel leuk. En als ik met een hele bak speeltjes aan komt word ze ook wel blij en dan gaat ze even half uurtje met mij spelen. Maar zodra ik toch weer even iets anders moet regelen gaat ze weer liggen. Ze wil niet eens botje kauwen waar ze echt gek op. Brokjes wil ze ook niet van mij aan nemen. Wel van mijn vriend wanneer hij in de avond thuis komt. Mijn vraag is. Kan het zijn dat ze mij niet leuk vind of dat ik per ongeluk een keer wat gedaan wat ze niet leuk vond. Dat ze toch wat bang voor mij is? Of kan het ook gewoon zo zijn dat ze zo erg mijn vriend mist dat ze maar slaapt in hoop dat tijd snel voorbij is en vriend weer thuis? Klinkt gek maar zal bijna denken dat ze verlatingsangst heeft wanneer mijn vriend weg gaat. Ook al ben ik thuis. 

Groetjes 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Veel honden hechten zich toch het meest aan één persoon binnen het gezin.

Dat hoeft niet persé degene te zijn die er het meest is.

Het lijkt erop dat dit bij jullie je vriend is, waar jullie hond het meest naar toe trekt.

 

 

honden page profiel L.L.

honden foto van L.

Voor moj klinkt het eerder als dat je vriend 'speciaal' is zoals als er bezoek komt. Voor m'n oudste hond is het dan ook feest. Ik vind het niet abnormaal dat hij bij jou nu op z'n gemak is en dus gewoon rust terwijl jij bezig bent. En geen brokjes of snoep aannemen hoeft ook niet gek te zijn als hij niet zo voedselgemotiveerd is. Ik mag buiten met vanalles staan zwaaien, inclusief een stuk steak, maar van zodra een vreemde of kennis snoepjes van eender wat boven haalt: yay snoep!

M'n oudste kan al uren aan het slapen zijn en als er dan iemand binnenkomt dan is er opwinding en is ie supervrolijk, maar ook dat is weggegaan bij het ouder worden nu begroet hij mensen heel vrolijk en gaat dan weer slapen.

Vroeger toen hij pup was en mijn vriend altijd thuis was en ik naar school of werk, was ik ook degene die extra speciaal was en dus meer aandacht verdiende als ik thuis kwam ;) luister je hond verder wel goed naar je? Even de puberbananen-in-de-oren terzijde :p

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Ik heb haar als pup zijnde geprobeerd te trainen. Maar twijfelen toch of ik al te veel met haar wou doen. Ze wil steeds iets minder met mij doen.
En mijn vriend is heel simpeltjes ook niet veel regeltjes. Maar wanneer weet je dat je te streng bent of juist andersom? Met mij alleen wil ze niet meer trainen.
Merk de laatste tijd dat ze naar de deur gaat kijken als mijn vriend weg gaat. Echt zo van ' Waar ga je heen? ' :( En de rest van de dag gaat ze liggen slapen en als ik haar probeer te motiveren om wat met mij te doen komt ze even naar mij toe voor een knuffel en gaat dan weer liggen.
Met mij buiten wandelen vind ze nog wel leuk. En als ik met een hele bak speeltjes aan komt word ze ook wel blij en dan gaat ze even half uurtje met mij spelen. Maar zodra ik toch weer even iets anders moet regelen gaat ze weer liggen.
Mijn vraag is. Kan het zijn dat ze mij niet leuk vind of dat ik per ongeluk een keer wat gedaan wat ze niet leuk vond. Dat ze toch wat bang voor mij is?
Of kan het ook gewoon zo zijn dat ze zo erg mijn vriend mist dat ze maar slaapt in hoop dat tijd snel voorbij is en vriend weer thuis? Klinkt gek maar zal bijna denken dat ze verlatingsangst heeft wanneer mijn vriend weg gaat. 

Wat bedoel je met 'streng'?

 

Uit je tekst haal ik nergens dat ze bang is van jou, hoor. Ze laat gewoon weten wat ze leuk vindt en waar ze zin in heeft.

Zo heeft ze wel zin in een wandeling of een spelletje met jou, maar daarna wil ze graag rusten. Ideaal toch?

Het is nergens voor nodig om de hele tijd je hond te entertainen. Of te trainen.

Misschien heb je daar in het verleden te veel druk op gelegd? Je schrijft dat ze alsmaar minder en minder met je wil doen, dus kijk es naar wat je van haar vraagt. Misschien vindt zij die dingen helemaal niet leuk.

Je vriend houdt het simpel, zeg je, en misschien past dat beter bij je hond, voelt ze zich daar fijner bij.

honden page profiel ............................

honden foto van ..............

Ik lees niet zoveel raars hoor.

Mijn hond is ook pas echt helemaal gelukkig als mijn partner ook thuis is. Dan is haar "roedel" compleet  en dat viert ze elke avond met een klein feestje. Ik vind dat juist mooi.

 

En dat jouw hond overdag rustiger is, ik zou zeggen: tel je zegeningen. Dat geeft toch niet? Ze gaat graag mee wandelen, ze wil best even uitgedaagd worden voor een spel, maar verder wacht ze tot de roedel weer compleet is.

 

Het geldt voor elke hond: als de samenstelling van de roedel verandert, verandert het gedrag. Dus als jij weg bent, maar je partner thuis, is ze ook anders. Loopt hij alleen met haar buiten, is ze anders als met jou erbij, of met jou alleen. Dat is echt heel normaal.

 

Veel honden eten en knagen alleen als de roedel compleet is. Eten is voor een hond een hele sociale bezigheid (tenminste, dat zou het moeten zijn) en menig hond laat zijn snoepje of kauwbot liggen tot iedereen weer thuis is. Naar mate ze wat ouder worden en stabieler, zie je daar wel verschuiving in. Maar ook mijn hond kan intens tevreden haar kauwbot wegwerken savonds als wij beiden thuis zijn, waar ze overdag dan niet naar omgekeken heeft. Je ziet haar denken "he, gezellig, iedereen is er"

 

Dus geen zorgen maken hoor. Omdat jij met haar thuis bent, ben je misschien ook wel iets "strikter", ik denk dat iedereen die de hoofdtaak heeft in de zorg dat wel herkent. Ik ook dus, bovendien heb ik een erg sterke en wat heftige hond en ben ik toch echt een heel stuk minder (fysiek gezien) sterk dan mijn partner. Ik ga dus anders om met die kracht, omdat ik die altijd voor moet zijn. Maar ik weet zeker dat ze van ons allebei evenveel houdt. Wij zijn haar roedel, haar gezin. En dat geldt voor jouw hond ook. Juist heel mooi gedrag, geniet ervan !

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~Britt, Maui & Fanu ~

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

Je hebt een Border Collie. Die staan erom bekend dat ze 1 vaste baas hebben. De rest in het gezin is ook wel leuk, maar niet zo speciaal als die ene baas. Het zijn dus niet echt allemansvriend gezinshonden want vaak is er dan teleurstelling bij de rest van het gezin aangezien de hond dan vooral op de ander gefocust is. 

In extreme gevallen komt het zelfs voor dat de hond ook niet meer naar de rest van het gezin luistert bijvoorbeeld. Probeer daar dus wel voor te waken. Ben je in de mogelijkheid om een leuke hondensport met haar te doen om jullie band te versterken? 

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~Britt, Maui & Fanu ~

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

Ik herinnerde me je vorige topic nog waarin staat: 

“Al is ze soms zo actief dat ze je echt opdringt en speeltje continu tegen je aan drukt. Ze heeft 2 plaatsen in woonkamer. Een kussen en een bench. Als ik gevoel heb dat ze aandacht op probeert te eisen laat ik op plaats gaan. Als ze na paar keer nog niet op kussen blijft doe ik haar in bench. Bench is echt niet haar straf plek. Ze vind het heel fijn daar tenzij ze dus aandacht wil en heel druk is.” 

Zou het kunnen dat je haar ondertussen zo vaak naar haar plaats gestuurd hebt dat dat het enige is wat ze kent? Uitnodiging om te spelen met jou betekende dat ze naar haar plaats moest en als ze daar niet naar luisterde, werd ze in de bench gestopt. 

honden page profiel DanielleDanielle

Misschien neemt ze geen initiatief omdat je, zoals Britt al zegt, de hond bij het minste of geringste al naar mand/bench stuurt.

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Maybe mijn border van nu 3,5 is precies zoals jou hond. Is bijna depressief als ik weg ga van huis ondanks dat er andere zijn. Slaapt ook alleen maar, zodra ik thuis ben leeft ze weer helemaal op. Ze is dan ook echt mijn hond en dat vind ze zelf ook haha.

 

Ik denk zoals Britt al aanhaalt dat je haar geconditioneerd hebt om jou niet meer uit te dagen tot spel en niks met jou te ondernemen. Juist omdat je bij spel uitnodigingen van haar haar afwees en naar haar plaats stuurde.

 

Dit gedrag heb je dan ook zelf wel in de hand gewerkt hoe cru het ook klinkt.

 

 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Ik herinnerde me je vorige topic nog waarin staat: 
“Al is ze soms zo actief dat ze je echt opdringt en speeltje continu tegen je aan drukt. Ze heeft 2 plaatsen in woonkamer. Een kussen en een bench. Als ik gevoel heb dat ze aandacht op probeert te eisen laat ik op plaats gaan. Als ze na paar keer nog niet op kussen blijft doe ik haar in bench. Bench is echt niet haar straf plek. Ze vind het heel fijn daar tenzij ze dus aandacht wil en heel druk is.” 
Zou het kunnen dat je haar ondertussen zo vaak naar haar plaats gestuurd hebt dat dat het enige is wat ze kent? Uitnodiging om te spelen met jou betekende dat ze naar haar plaats moest en als ze daar niet naar luisterde, werd ze in de bench gestopt.  "

Eens met de reacties hierboven. Ik vind dit ook nog al wat.. tuurlijk vraagt een pup veel aandacht en als je dit niet geeft eist die dit misschien wel op. Het is aan jou om hier op in te gaan, dit in goede banen te leiden. Je wijst de hond op deze manier af. Ik begrijp haar gedrag wel. De bench is geen strafplek maar zo zodra ze niet luistert moet ze in de bench. Dan kun je dit het strafplek noemen, maar zoals het hier beschreven wordt, gebruik je het wel degelijk als een strafplek. Je hond komt nu geen aandacht meer bij je vragen, want dit is wat je haar hebt geleerd. Wel erg jammer en sneu voor de hond.. hopelijk kun je de band met je hond nog verbeteren.

honden page profiel KlaraKlara

Nou er worden nu wel heel kort door de bocht conclusies getrokken op basis van weinig tekst. Borders kunnen inderdaad meer naar 1 mens trekken maar ik zou het ook niet te dramatisch maken.  Mijn tip is ga een leuke cursus samen doen en leer elkaar daar beter kennen. Samen iets nieuws leren.

honden page profiel LysteriousLysterious

Klara dankje wel voor je reactie. Cursus doen we dat vind ze helemaal geweldig. Dan wil ze ook met mij dingentjes doen enzo. Maar we gaan altijd met de 'hele roedel' die kant op. 

Jullie klingen wel heel erg aan vorige bericht die ik gekapt was omdat ik situatie moeilijk uit te leggen vond. Maar goed als zij de bench zo erg als straf ziet vind ik het wel heel erg gek dat ze daar met alle plezier in slaapt. Met zelfs de gekste houdingen. Als zij rust moet nemen en we vragen haar bench in te gaan. Gaat ze daar nooit met staart tussen de benen er in ofzo. Ze weet dat dat haar plekje is. Border collie hebben toch juist een rust plek nodig? 

Ik wist alleen niet wanneer ze nou te ver gaan. Bedoel is het de bedoeling hele dag met haar te spelen? Iedereen heeft op een dag toch keer geen tijd? Of is het 24/7u met hondje spelen? 

En ja ik merk wel aan haar dat ze mij niet zo goed begrijpt en ik haar niet. En ik denk toch wel dat ze andere baasje heel erg mist. Gisteren leek ze wel verdrietig. Uiteindelijk kwam ze met balletje en hebben we even gespeeld. 

Maar wat kan ik het beste doen? Wil ze overdag gewoon slapen of is ze echt verdrietig dat andere baasje weg is?  Hoe motiveer ik haar weer? 

honden page profiel LysteriousLysterious

Zijn er mensen die ervaringen hebben met border collies? 

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~Britt, Maui & Fanu ~

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

" Zijn er mensen die ervaringen hebben met border collies?  "

Ervaring genoeg. 

Ik denk dat je moet gaan werken aan de band tussen jou en de hond. Een leuke cursus doen die jullie dan met z’n tweeën doen zoals bijvoorbeeld het schapendrijven. Hierbij is communicatie tussen jullie beide erg belangrijk. Ik vind het een prachtige hondensport die goed is voor de band tussen handler en hond. 

Ik bedoelde het vorige bericht ook niet om je af te kraken. Maar wel om aan te geven dat bepaalde keuzes wel consequenties kunnen hebben.

De BC is een gevoelig ras. Heel gevoelig. Dus stel nou dat ze een keer voor de 9e keer een speeltje op jouw schoot geduwd hebt en je bent een keer uit je slof geschoten en haar toen naar de mand of bench gestuurd, daar maak je bij de BC meer kapot mee dan lief is. Sommige zijn zelfs zo gevoelig dat ze na een stemverheffing de baas soms weken niet meer aankijken, al zijn er genoeg bc waar wel een kop op zit. 

Maar ga dus vooral leuke dingen samen met je hond doen, zonder je vriend erbij. 

honden page profiel KlaraKlara

Ik heb zelf jarenlang borders gehad voordat ik aussies had en nu nog regelmatig 2 te logeren. In het algemeen, borders zijn vaak niet super speels. De aussies slepen hier de hele dag met knuffelbeesten maar borders vinden dat maar kinderachtig gedoe. Ze vinden het wel heerlijk om 1 op 1 iets te doen. Iets te leren bijvoorbeeld met de clicker. Ja er zijn borders die oneindig achter ballen aan kunnen rennen maar dat heeft vaak weinig te maken met echt spel. Dat gevoelige herken ik maar zelf altijd herplaatsers met een een rugzak gehad en me altijd verbaast over hun vermogen om te herstellen. Ik raad mensen met borders altijd om om te gaan sporten. Al mijn honden heb ik echt leren kennen door met ze aan het werk te gaan. Je leert elkaar dan echt waarderen. Ik snap dat het rot voelt als de hond meer naar je partner trekt. Maar geef het wat tijd. Ik weet niet of jouw partner door corona eerst thuis zat maar ook dat kan iets doen me een hond. 

honden page profiel KlaraKlara

" Ervaring genoeg. 

Jij bent toch nog op zoek naar je eerste border pup? Verder geen verwijt hoor want ook dan kun je zeker ervaring hebben. Maar ik vind je zo stellig in de beschrijving van het ras terwijl die van mij allemaal anders waren en ook een andere aanpak nodig hadden. Vandaar mijn advies om vooral een hondenschool te zoeken en daar te gaan werken want live advies op maat werkt altijd beter. En schapen drijven hangt natuurlijk helemaal  af van de aanleg en karakter die het hondje ervoor heeft. (Ts tip je kunt een keer een aanlegtest doen superleuk!) Er zijn zat laagdrempelige minder moeilijkere sporten waar je ook werkt aan je band. Ik zelf vind het altijd een beetje een zoektocht. Nu weer een aussie die obedience prachtig vind terwijl ik dat supersuf vind. Maar we gaan als een speer en dan blijkt het toch fantastisch. Schapen hebben we gedaan maar op advies van de trainer gestopt omdat meneer eerst wat meer volwassen moet worden in zijn koppie. (Hij vond ze te spannend en de schapen gaven hem nog net geen middelvinger). 

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~Britt, Maui & Fanu ~

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

" Jij bent toch nog op zoek naar je eerste border pup? Verder geen verwijt hoor want ook dan kun je zeker ervaring hebben. Maar ik vind je zo stellig in de beschrijving van het ras terwijl die van mij allemaal anders waren en ook een andere aanpak nodig hadden. Vandaar mijn advies om vooral een hondenschool te zoeken en daar te gaan werken want live advies op maat werkt altijd beter. En schapen drijven hangt natuurlijk helemaal  af van de aanleg en karakter die het hondje ervoor heeft. (Ts tip je kunt een keer een aanlegtest doen superleuk!) Er zijn zat laagdrempelige minder moeilijkere sporten waar je ook werkt aan je band. Ik zelf vind het altijd een beetje een zoektocht. Nu weer een aussie die obedience prachtig vind terwijl ik dat supersuf vind. Maar we gaan als een speer en dan blijkt het toch fantastisch. Schapen hebben we gedaan maar op advies van de trainer gestopt omdat meneer eerst wat meer volwassen moet worden in zijn koppie. (Hij vond ze te spannend en de schapen gaven hem nog net geen middelvinger).  "

Ik heb op de hondenschool met weet ik niet hoeveel (probleem) border collies gewerkt. Ik ben zelf persoonlijk ook van mening dat ik zelf niet aan een border zou beginnen zonder ervaring. Ja, het blijven honden maar er zijn wel veel gevallen met een serieuze gebruiksaanwijzing. Ik vind ze ontzettend leuk en heerlijk om mee te werken. Vandaar de keus voor een eigen bc. 

Ik zet liever niet m’n ervaring in elk topic omdat ik heb gemerkt dat dat hier nogal verkeerd valt bij anderen. 

Ja, ik hou me aan een rasbeschrijving vast. Zeker als ik de hond van TS niet gezien heb. Een (goed gefokte) BC zal toch in grote lijnen op zijn soortgenoten lijken. Het gedrag wat de hond van TS vertoont door heel erg te focussen op haar vriend, is namelijk veelvoorkomend BC gedrag en een frustratie die in veel gezinnen met een BC speelt. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Bedoel is het de bedoeling hele dag met haar te spelen? Iedereen heeft op een dag toch keer geen tijd? Of is het 24/7u met hondje spelen? 

 En ik denk toch wel dat ze andere baasje heel erg mist. Gisteren leek ze wel verdrietig. Uiteindelijk kwam ze met balletje en hebben we even gespeeld. 
Maar wat kan ik het beste doen? Wil ze overdag gewoon slapen of is ze echt verdrietig dat andere baasje weg is?  Hoe motiveer ik haar weer?  "

 

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je 24/7 met de hond moet spelen, of dat je haar niet zou mogen duidelijk maken dat er momenten zijn dat ze je met rust moet laten. 

 

Je ziet echt wel het verschil tussen een treurende hond en een hond die 'gewoon' rustig in huis is. In hun blik, in hun houding. Een hond die binnenshuis niet naar jouw doen en laten omkijkt, hoeft niet meteen bang of verdrietig te zijn, hoor.

Dus kijk verder dan alleen maar haar gedrag op zich, en let ook op lichaamstaal. Dan zal je vast wel kunnen afleiden of dit een hond is die zich lekker in haar vel voelt, of eentje die wegkwijnt. hp-smile

 

Je schreef dat je denkt dat je vroeger teveel met haar trainde en ze steeds minder en minder met jou wou doen. Maar wandelen of een spelletje met jou vindt ze wel fijn. Doe dat dan vooral met haar. Maak leuke wandelingen, je kan een wandeling heel veel invulling geven waar jullie beiden plezier in scheppen, het is niet alleen de ene voet voor de ander plaatsen en een ommetje maken. hp-wink Dus maak er echte qualitytime van.

En forceer verder niet te veel, kijk wat er vanuit de leuke momenten groeit. Luister naar je hond, zo worden vanzelf haar voorkeuren en interesses duidelijk en kan je daarmee aan de slag. Er zijn genoeg sporten/activiteiten die vanuit bepaalde interesses vertrekken. 

En als ze dan binnenshuis graag de afzondering zoekt om te rusten... count your blessings, haha! 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Klara dankje wel voor je reactie. Cursus doen we dat vind ze helemaal geweldig. Dan wil ze ook met mij dingentjes doen enzo. Maar we gaan altijd met de 'hele roedel' die kant op. 
Jullie klingen wel heel erg aan vorige bericht die ik gekapt was omdat ik situatie moeilijk uit te leggen vond. Maar goed als zij de bench zo erg als straf ziet vind ik het wel heel erg gek dat ze daar met alle plezier in slaapt. Met zelfs de gekste houdingen. Als zij rust moet nemen en we vragen haar bench in te gaan. Gaat ze daar nooit met staart tussen de benen er in ofzo. Ze weet dat dat haar plekje is. Border collie hebben toch juist een rust plek nodig? 
Ik wist alleen niet wanneer ze nou te ver gaan. Bedoel is het de bedoeling hele dag met haar te spelen? Iedereen heeft op een dag toch keer geen tijd? Of is het 24/7u met hondje spelen? 
En ja ik merk wel aan haar dat ze mij niet zo goed begrijpt en ik haar niet. En ik denk toch wel dat ze andere baasje heel erg mist. Gisteren leek ze wel verdrietig. Uiteindelijk kwam ze met balletje en hebben we even gespeeld. 
Maar wat kan ik het beste doen? Wil ze overdag gewoon slapen of is ze echt verdrietig dat andere baasje weg is?  Hoe motiveer ik haar weer?  "

Ik zei niet dat ze haar bench als straf zag of ziet. Ik zei dat jij het geen startplek noemt, maar het wel zo gebruikt. Daarom kan de hond het nog wel als een slaap plek zien, hij weet ook niet beter. Als je alleen regelmatig een hond erin zet omdat hij niet luistert na een aantal keer waarschuwen, dan wordt het op dat moment toch gebruikt als een strafplek? Verder hoef je zeker geen 24/7 aandacht te geven, maar naar de mand sturen of in de bench zetten is ook niet altijd nodig. Mijn honden weten wat klaar betekend. Als ze echt aandacht opeisen, wat eigenlijk nooit gebeurd maar dan zeg ik 1 keer klaar en ze gaan gewoon rustig op een botje kauwen of op de bank liggen. Je kunt het gedrag dus ook ombuigen en de hond leren wat die wel mag doen ipv gelijk weg te sturen. Maar dit las ik inderdaad zo uit het vorige bericht. Mocht ik het verkeerd hebben opgevat dan excusus. Voor nu zou ik ook kijken of je haar misschien kunt motiveren door eens wat wat anders te doen of samen hersenwerkjes doen? Eens met de auto naar een andere plek rijden? Zorgen dat ze weer zin heeft om wat te ondernemen. 

Volgende forumvraag: Hond alleen laten
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^