Angstige puppy

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel StephanieStephanie

Hallo, 

Sinds een paar dagen hebben mijn vriend en ik ons schattige pupje Noa in huis, vandaag is hij precies 8 weken. Het is ons eerste hondje samen en ondanks dat ik me vooraf uitgebreid ingelezen heb, heb ik het geloof ik toch iets onderschat en vond ik de eerste dagen enorm pittig. Alles staat in het teken van het pupje, je kan hem geen seconde uit het oog verliezen of ergens ligt een plasje/er wordt ergens in gebeten, dus even zelf rustig koken of douchen zit er bijvoorbeeld nauwelijks in. Bij oververmoeidheid wordt hij heel wild en bijterig en is het ontzettend lastig hem tot rust te brengen. Een grote investering, maar ik ben ervan overtuigd dat het het helemaal waard gaat zijn uiteindelijk! :-)


Ik realiseer me hoe een enorme verandering het is voor zo’n pup om uit het nest weg te gaan en daarom hebben we tot nu toe vooral heel rustig aan gedaan (wennen in huis, nauwelijks bezoek, paar meter buiten wandelen). Ik merk wel al mini vooruitgang, Noa zoekt het liefst de hele dag door mijn veiligheid op door letterlijk op mijn voeten of tegen me aan te willen liggen. Als ik even opsta om een klein minuutje iets anders te doen (zoals naar het toilet gaan) en hem in de puppyren zet, begint hij al behoorlijk te piepen en doet hij direct een plasje (uit angst?). 

mijn vraag; we zijn vandaag gaan kennismaken bij de dierenarts, Noa vond het enorm spannend. Lichamelijk was alles helemaal prima, echter de dierenarts gaf ook aan dat hij wel zeer angstig was. Is het mogelijk dat dit al iets zegt over zijn toekomstige temperament? Of is dit nog heel normaal? Mijn dilemma is ook; moet ik hem nu extra tijd geven om thuis rustig te wennen? Of aangezien hij angstig aangelegd lijkt te zijn, júist nu meer gaan inzetten op socialiseren? Hoe vind ik hierin een goede middenweg? 

PS hij is opgegroeid in de woonkamer van de fokker met een super socialisatie. daar stond hij totaal niet bekend als het angstige hondje uit het nest of iets dergelijks.

Ik hoop dat jullie me kunnen helpen!

Bedankt alvast! 

groetjes, Stephanie

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Ik kan niet voor alle pups spreken maar de eerste weken waren de pups hier ook angstig door de overgang. Na een week of 3 waren ze gewend. Ze zijn nu 2 en bijna 6 en gaat allemaal prima.

Gewoon ff rustig aan doen, komt vast goed.

 

honden page profiel SierramaxSierramax

honden foto van Sierramax

Hey Stephanie, 

Wat leuk! Wat voor ras is het? 

ikzelf heb een boerenfox van inmiddels bijna 11 weken oud en weet precies waar je het over hebt. 

ben je alleen of heb je een partner o.i.d. Waarmee je de zorgen kunt delen? 

War ik je in ieder geval als advies kan geven (hier heeft het in ieder geval geholpen);

- als hij onrustig is in de ren, ga er gewoon lekker even naast zitten en laat weten dat je nog bij hem bent. Tevens is hem goed laten wennen natuurlijk wel belangrijk. Dus eerst eens eventjes erin, snoepjes geven, dan er weer uit. En zo opbouwen. Ook heb ik een kong gekocht. Die gebruik ik nu vaak met wat paté erin als ik hem in de Bench zet. 

 

- betreffende het angstige: mijn hond vond in het begin ook alles super eng (ik bleek te snel te willen gaan en teveel ineens te willen). Geef m gewoon lekker even de tijd om te wennen en ook aan alles buiten te wennen. Begin rustig voor de deur en ga daar lekker met hem zitten. 

ga je naar een puppy cursus met hem? Dat zou qua socialisatie natuurlijk een heel groot voordeel zijn. 

honden page profiel IgloIglo

Gefeliciteerd met je pup, wat voor ras is het? 

Dat hij angstig was bij de dierenarts kan verschillende redenen hebben. Zo kan hij inderdaad een onzeker temperament hebben. Of hij had gewoon al veel prikkels gehad die dag. Of de dierenarts vond hij gewoon niet leuk. Één situatie zegt niet veel over hoe jouw hond gaat opgroeien. Als hij in het nest gewoon normaal was zou ik daar van uit gaan.

Socialisatie is belangrijk, ongeacht het temperament van je pup. Wel wordt het vaak verkeerd uitgelegd. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat je pup zoveel mogelijk situaties, geluiden en ontmoetingen met honden/mensen moet hebben gehad in de eerste periode. Dit is gewoon niet waar. Het gaat er om dat jouw pup een nieuwe situatie aangaat en daar een positief gevoel aan overhoudt. Bijvoorbeeld je pup laten kennismaken met alle soorten honden uit de buurt doet vaak meer kwaad dan goed. Het beste kan je hem laten kennismaken met een rustige sociaalvaardige hond die je vertrouwd. Je kan een keer naar het winkelcentrum gaan en 5min op een bankje zitten, zodat hij de boel van een afstand kan aanschouwen. Socialisatie kan je lekker kort houden en vooral zorgen dat je niet over de grenzen van je pup gaat. Hij moet ontspannen en nieuwsgierig ogen. Als je pup stress laat zien of verstijfd ben je te ver gegaan. En ja een pup kan eigenlijk best weinig aan, en is onder de indruk van dingen waar jij niet eens bij stil staat (een wapperend lint, een vuilniscontainer, een scootmobiel). Het gaat er niet om hoe veel je doet. Zolang de pup zich maar vertrouwd voelt. Twee keer in de week ergens heen gaan is genoeg hoor. Zeker niet elke dag. 

De puppytijd is zwaar. Naar mijn ervaring wordt het rond de 4-5 maanden veel beter. Je pup zal dan zelf zijn rust pakken en niet meer zo’n enorme bijt en sloopdrang hebben. Nog even volhouden dus haha

Als je hem in de ren zet zou ik eerst 5 minuten bij hem gaan zitten tot hij rustig is, voordat je met je eigen zaken bezig gaat. Hij is nog heel jong, een babytje. Het is juist goed dat hij bescherming bij jou zoekt. Het zou toch wat zijn als de pup geen interesse in je had ;-)

wees lief voor hem en laat hem niet doorpiepen. Als het echt niet wil kan je misschien wat te kluiven geven?

honden page profiel StephanieStephanie

Dank jullie wel voor het begrip en de tips! Ook fijn om het vooruitzicht en vertrouwen te krijgen dat het écht beter zal gaan na verloop van tijd. 

Qua ras: het is een lagotto romagnolo oftewel italiaanse waterhond. Ze staan bekend als heel sociaal en zachtaardig, maar inderdaad met een wat angstige aanleg. 

Verder ben ik samen met mijn vriend, zonder kinderen. Mijn vriend heeft echter pas na deze week vakantie dus ik ben de afgelopen dagen continu alleen met de pup geweest, dat maakte het voor mij even extra zwaar denk ik. 

We starten over 1,5 week met een puppycursus. Ik ben heel benieuwd, hoe het nu gaat kan ik me nog bijna niet voorstellen dat Noa er tegen die tijd klaar voor zou zijn.

En helemaal gelijk dat het alleen maar fijn is dat hij mij al zo opzoekt! Als hij helemaal op mijn schoot wegkruipt (als een écht baby’tje) en dan in slaap dut, dat voelt heerlijk ;-)

 

alle andere tips/ervaringen blijven welkom! Dat helpt zo!

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Een tip, blijf kijken naar je pup en wat die op dat moment nodig heeft, volg zijn tempo. Je hebt  er niks aan als je loopt te pushen terwijl je pup er misschien nog niet klaar voor is.

 

Denk je dat je pup niet klaar is voor de puppycursus, dan zeg je af en begin je een paar weken later.

 

Voor toileteren kun je de pup ook even mee laten lopen, dan ziet ie waar je blijft.

ik heb precies dit gehad, toen ik Vegas mijn mechelaar ging halen zat ik bij dag 3 al met mijn handen in t haar geef. je pup gewoon heel veel rust, een wandeling geeft al een golf met prikkels, en vergeet niet: dat pupje is pas een paar dagen bij jou gewoon geduld ze word vanzelf gewend.

Volgende forumvraag: Gek op kong
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^