Onzeker of juist niet?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel IgloIglo

Wie snapt mijn hond? (Labrador teefje, 9 maand oud). Vanaf pup is ze al onzeker bij andere honden. Dat uitte zich in enorme spanning, als een gek rondrennen (niet spelen), en bij mij komen schuilen. Door haar onzekere houding lokte ze ook vaak vervelende reacties uit van andere honden. Dus ik heb veel contact met andere honden vermeden, behalve als ik wist dat het echt goed zat. Alles wat groot en/of druk was was een Nee. Kleine rustige hondjes daar was ze wel nieuwsgierig naar.

Nu is ze dus 9 maanden oud en is haar interesse in honden toegenomen. Ze wil graag contact maken, maar ze is nog zoo onbeholpen in haar gedrag. Daarom denk ik dat het goed is om haar meer contact te laten hebben met andere honden, zodat ze er wat van leert en meer zelfvertrouwen krijgt. Ze gedraagt zich namelijk nog echt als pup. Haar oren gaan naar achter, staart houdt ze laag en kwispelt snel heen en weer, soms gaat ze zelfs op haar rug liggen. Bij sommige honden schiet ze alle kanten op.
Als ze het contact niet leuk vindt sjeest ze naar me terug om tussen mijn benen te schuilen. 

Ik forceer haar trouwens nooit contact te maken. Ze kiest er zelf voor en lijkt het heel graag te willen. Maar op het moment suprême doet ze alsnog onzeker en soms zelfs angstig. Als het een lompe hond betreft piept ze zelfs. En toch elke keer als ze losloopt wil ze dolgraag naar honden toe. Waar doe ik goed aan? Zou ik haar zelf haar keuzes laten maken, ondanks dat ze het de helft van de tijd toch te eng vindt? Of moet ik toch zelf weer de boel gaan regelen en haar meer beschermen. Mijn twijfel zit er in dat haar bange lichaamstaal niet strookt met haar gedrag (naar honden toe willen). Misschien schat ik haar verkeerd in en is ze helemaal niet zo onzeker als ik denk dat ze is. 

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Jouw hond kan het dan wel leuk vinden, andere honden zijn hier niet altijd van gediend. Die hebben geen idee wat ze met zo'n onzekere hond aanmoeten die bijna plat naar ze toe kruipt. Ik zou dus eerst met eigenaren overleggen hoe de hond reageert op onzekere honden. Want als jouw hond vervolgens weer een snauw van een andere hond krijgt (en terecht) geeft dat weer een deuk in het zelfvertrouwen van jouw hond. 

 

Persoonlijk zou ik haar weg laten bij vreemde honden. Het is voor beide honden niet leuk, voor jouw hond niet als ze een snauw krijgt, voor de andere niet om jouw hond te corrigeren. Dat is namelijk niet hun taak, maar die van jou. 

 

Spreek af met een vast groepje stabiele honden, waarvan je weet dat ze het gedrag van jouw hond kunnen hebben en haar op een nette manier laten weten hoe ze het beste contact van maken. Door met stabiele honden om te gaan, krijgt die van jouw ook wat extra zelfvertrouwen. Verder vooral goed om te leren vreemde honden te negeren. Laat haar naar jou kijken, en beloon dat. 

honden page profiel IgloIglo

" Jouw hond kan het dan wel leuk vinden, andere honden zijn hier niet altijd van gediend. Die hebben geen idee wat ze met zo'n onzekere hond aanmoeten die bijna plat naar ze toe kruipt. Ik zou dus eerst met eigenaren overleggen hoe de hond reageert op onzekere honden. Want als jouw hond vervolgens weer een snauw van een andere hond krijgt (en terecht) geeft dat weer een deuk in het zelfvertrouwen van jouw hond. 
 
Persoonlijk zou ik haar weg laten bij vreemde honden. Het is voor beide honden niet leuk, voor jouw hond niet als ze een snauw krijgt, voor de andere niet om jouw hond te corrigeren. Dat is namelijk niet hun taak, maar die van jou. 
 
Spreek af met een vast groepje stabiele honden, waarvan je weet dat ze het gedrag van jouw hond kunnen hebben en haar op een nette manier laten weten hoe ze het beste contact van maken. Door met stabiele honden om te gaan, krijgt die van jouw ook wat extra zelfvertrouwen. Verder vooral goed om te leren vreemde honden te negeren. Laat haar naar jou kijken, en beloon dat.  "

Bedankt voor je reactie. Ik heb geen groepje stabiele honden hier in de buurt. Dus het enige contact is toch wel van willekeurige honden die ik toevallig tegenkom. Ik laat haar nooit zomaar naar honden toe gaan trouwens. Wat ik nu doe is naar het hondenstrand hier gaan, daar is een fijne sfeer. Het contact tussen de honden is daar niet geforceerd en ze kunnen weglopen wanneer ze willen. (In tegenstelling tot zo’n ongemakkelijke ontmoeting op een smal paadje). Ze kijkt graag naar hoe andere honden spelen terwijl ze bij mij zit. 
Als pup lokte ze inderdaad correcties uit, nu niet meer. Er is wel iets verandert in haar gedrag dus, alleen ik vind het maar moeilijk te peilen. Zou jij zeggen dat ze onzeker is of niet? Ik snap haar gedrag gewoon niet. 

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

" Bedankt voor je reactie. Ik heb geen groepje stabiele honden hier in de buurt. Dus het enige contact is toch wel van willekeurige honden die ik toevallig tegenkom. Ik laat haar nooit zomaar naar honden toe gaan trouwens. Wat ik nu doe is naar het hondenstrand hier gaan, daar is een fijne sfeer. Het contact tussen de honden is daar niet geforceerd en ze kunnen weglopen wanneer ze willen. (In tegenstelling tot zo’n ongemakkelijke ontmoeting op een smal paadje). Ze kijkt graag naar hoe andere honden spelen terwijl ze bij mij zit. Als pup lokte ze inderdaad correcties uit, nu niet meer. Er is wel iets verandert in haar gedrag dus, alleen ik vind het maar moeilijk te peilen. Zou jij zeggen dat ze onzeker is of niet? Ik snap haar gedrag gewoon niet.  "

Kun je geen doggydate aanmaken? Dat heeft bij mijn hond veel geholpen. Ik organiseerde regelmatig wandeling, en beschreef wel wat mijn eisen ten opzichte van andere honden waren. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Iglo, ja je hond is onzeker, je geeft zelf aan dat er op het hondenstrand een prettige sfeer is, mooi naar toe gaan en laat je hond meespelen, laat ze het zelf bepalen, ga er bij staan zodat ze wat vertrouwen in krijgt...en probeer de kleine paadjes te ontwijken...misschien kan je er naar toe waar je niet op die kleine paadjes moet lopen...als ze daar meerderen keren komt op dat hondenstrandje krijgt ze ook wat meer vertrouwen zeker als de sfeer er prettig is.

honden page profiel IgloIglo

" Kun je geen doggydate aanmaken? Dat heeft bij mijn hond veel geholpen. Ik organiseerde regelmatig wandeling, en beschreef wel wat mijn eisen ten opzichte van andere honden waren.  "

Ik had al gekeken, ja. Goede tip al moet ik voor mezelf wel even een drempel over om dat te doen. Straks loop ik alsnog met vervelende honden terwijl hun baasje ze zo lief vindt, haha

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

" Ik had al gekeken, ja. Goede tip al moet ik voor mezelf wel even een drempel over om dat te doen. Straks loop ik alsnog met vervelende honden terwijl hun baasje ze zo lief vindt, haha "

Dan stuur je ze gewoon weg. Heb ik ook eens gedaan met een Mechelaar die constant op andere honden aan het rijden was. Baasje deed niks. Heb hem toen vriendelijk verzocht om een eigen route te gaan lopen. 

Volgende forumvraag: Graven
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^