Dier & Recht: Rashondenleed

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DanielleDanielle

Vandaag plaatste Dier & Recht een artikel over 'rashondenleed'. Het gaat hierbij over een Duitse Herder met diverse erfelijke aandoeningen.

Conclusie van het artikel: Neem geen rashond maar een kruising. Want een rashond is te ver doorgefokt, dus een kruising is gezonder.

https://www.dierenrecht.nl/nieuwsartikelen/het-verhaal-van-nala-vijf-jaar-rashondenleed

Wat vinden we hier nou van?

 

Een goede fokker fokt toch alleen met geteste reutjes en teefjes? En waarom zou een kruising geen erfelijke aandoeningen kunnen krijgen? Als een van de ouders de ziekte met zich meedraagt, kan het toch gewoon doorgegeven worden aan de pup? Ongeacht met welk ras het dier gekruist wordt? 

honden page profiel KekhorKekhor

honden foto van Kekhor

Naturlijk kan een kruising net zo goed afwijkingen en aandoeningen doorgeven.
Dit is typisch hen. Lekker alles over een kam scheren en broodfok en pretnestjes aanraden aan onwetende mensen. Want een misvormde mopshond en Engelse bulldog of een Duitse herder met een kont die de grond raakt is hetzelfde als een Tibetaanse mastiff of een Siberische husky...undecided Je hoeft geen hoog IQ te hebben om te weten dat je niet op magische wijze een gezonde hond creëert door twee ongezonde rashonden als de mopshond met de Cavalier King Charles-spaniël te combineren. Helaas is dit wel de logica van Dier & Recht.

Ja, een bepaalde percentage van de rashondenpopulatie moet je mijden en daar geef ik ze 100% gelijk in. Er is geen excuus om honden in extreme vormen te fokken. Maar dit betekent niet dat je door dat percentage geen functionele, gezonde rashond kan halen... daar zijn er genoeg van. Maak de juiste keuze en vermijd afwijkingen als extreem korte ledematen met lange ruggen, platte snuiten, extreem veel huid etc. Een verantwoorde fokker fokt gezonde en functionele honden en fokken dus niet voor die misvormingen omdat dat schattig is. Die fokkers moeten altijd gesteund blijven worden. Rashonden zijn nodig, voor diverse en belangrijke taken, voor voorspelbaarheid, etc. Een random kruising, die door buurman en buurvrouw is gefokt voor de lol, zal nooit in staat zijn die belangrijke taken uit te voeren.

Je kan niet zomaar in het wilde weg gaan kruisen, dat kan inderdaad leiden tot heel wat ellende. Juist omdat er niks bekend is over hun geschiedenis, vaak worden testen niet gedaan met verhoogde kans op afwijkingen en krijg je te maken met onvoorspelbare karakters. Kruisingen fokken is prima, maar enkel als het om een verantwoorde outcross gaat of voor een werkfunctie, zoals Alaskan huskies en lurchers.

 

Maar Dier & Recht heeft hier de ballen verstand van joh.

honden page profiel Puck & Fenrir Puck & Fenrir

honden foto van Puck & Fenrir

" Naturlijk kan een kruising net zo goed afwijkingen en aandoeningen doorgeven.Dit is typisch hen. Lekker alles over een kam scheren en broodfok en pretnestjes aanraden aan onwetende mensen. Want een misvormde mopshond en Engelse bulldog of een Duitse herder met een kont die de grond raakt is hetzelfde als een Tibetaanse mastiff of een Siberische husky... Je hoeft geen hoog IQ te hebben om te weten dat je niet op magische wijze een gezonde hond creëert door twee ongezonde rashonden als de mopshond met de Cavalier King Charles-spaniël te combineren. Helaas is dit wel de logica van Dier & Recht.Ja, een bepaalde percentage van de rashondenpopulatie moet je mijden en daar geef ik ze 100% gelijk in. Er is geen excuus om honden in extreme vormen te fokken. Maar dit betekent niet dat je door dat percentage geen functionele, gezonde rashond kan halen... daar zijn er genoeg van. Maak de juiste keuze en vermijd afwijkingen als extreem korte ledematen met lange ruggen, platte snuiten, extreem veel huid etc. Een verantwoorde fokker fokt gezonde en functionele honden en fokken dus niet voor die misvormingen omdat dat schattig is. Die fokkers moeten altijd gesteund blijven worden. Rashonden zijn nodig, voor diverse en belangrijke taken, voor voorspelbaarheid, etc. Een random kruising, die door buurman en buurvrouw is gefokt voor de lol, zal nooit in staat zijn die belangrijke taken uit te voeren.Je kan niet zomaar in het wilde weg gaan kruisen, dat kan inderdaad leiden tot heel wat ellende. Juist omdat er niks bekend is over hun geschiedenis, vaak worden testen niet gedaan met verhoogde kans op afwijkingen en krijg je te maken met onvoorspelbare karakters. Kruisingen fokken is prima, maar enkel als het om een verantwoorde outcross gaat of voor een werkfunctie, zoals Alaskan huskies en lurchers.
 
Maar Dier & Recht heeft hier de ballen verstand van joh. "

Amen. 

honden page profiel RickRick

En daar gaat de volgende groep eerst de kortsnuiten en nu de herders als we niks doen tehen die stichting die trouwens gerelateerd is aan schouten en mevrouw van tv zullen we alle rashonden hier in Nederland zien verdwijnen. Ze krijgen zoveel gedaan omdat ze worden gesteund door media en schouten.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Bij die rashondenwijzer worden volgens mij ook honden zonder stamboom meegeteld.

Ook broodfokhonden die bijvoorbeeld worden verkocht als labrador vallen worden meegerekend.

Dat geeft wel een vertekend beeld.

Hoewel er helaas genoeg wel rassen zijn die in geen enkel geval meer zo gezond zijn.

 

 

honden page profiel RickRick

" Bij die rashondenwijzer worden volgens mij ook honden zonder stamboom meegeteld.
Ook broodfokhonden die bijvoorbeeld worden verkocht als labrador vallen worden meegerekend.
Dat geeft wel een vertekend beeld.
Hoewel er helaas genoeg wel rassen zijn die in geen enkel geval meer zo gezond zijn.
 
  "

Dat probleem hebben wij dus met de shih tzu er word zoveel verkeerd gefokt door broodfokkers dat wij met de shih er heel veel last van hebben mijn shihs hijgen met die weer amper zoals de shih tzu van andere fokkers ook. Wij zijn al een paar jaar bezig om zo gezond mogelijk te fokken maar wie worden het hardste gepakt de stamboomfokkers en dit heeft natuurlijk ook betrekking op andere kortsnuit rassen.

honden page profiel ............................

honden foto van ..............

Mijn bastaard (toen noemden we dat gewoon zo hoor, moeder bekend, vader onbekend en al helemaal geen rassen of sjieke namen die werkelijk nergens op slaan) was een super hond, maar zo niet gezond (hart afwijking en extreem spondylose). Hij kwam uit het asiel dus beslist geen bewuste keuze.

 

Alle anderen waren rashonden, met meer dan uitstekende papieren. En hoewel ook echt zo links en rechts weleens een probleem, beslist gezonder dan de bastaard en goede leeftijden behaald. 

 

Ik moet altijd wel lachen dat je alleen rashonden mag fokken "ter verbetering van het ras" .. want waar eindigt dat dan? In een superhond die nooit meer doodgaat ofzo? Dat kan toch helemaal niet. Je kan hooguit je verstand gebruiken en proberen hele ernstige aandoeningen te vermijden. Maar toch, ik heb zelf een hele nare (chronische) ziekte, die in de verste verte nergens in de familie voorkomt...... we blijven levende wezens he.

 

Dier en Recht: ik snap het bestaansrecht van die onzin niet. Er zitten mensen die het kaf niet van het koren kunnen onderscheiden, en een look-a-like gelijk stellen aan een naar eer en geweten gefokte rashond (of kruising, want op zichzelf is daar niks tegen, mits de ouders niets bijzonders mankeren en waar getest kan worden, getest is)

honden page profiel KekhorKekhor

honden foto van Kekhor

" Wij zijn al een paar jaar bezig om zo gezond mogelijk te fokken maar wie worden het hardste gepakt de stamboomfokkers en dit heeft natuurlijk ook betrekking op andere kortsnuit rassen. "

Tja, en terecht. Dat je een stamboompje fokt, betekent niet dat je goed bezig bent.
Platte én korte snuiten (aka brachycephalie) horen gewoon niet gefokt te worden, period. Het zal áltijd extra risico's met zich meebrengen. En als je een hond in zo'n lichaam fokt waardoor die serieuze problemen kan riskeren, dan ben je verre van verantwoord bezig. Een verantwoorde fokker doet er alles aan om gezonde pups ter wereld te brengen. Zijn ze van de geboorte al beperkt met een korte/platte snuit, wat met deze rashonden te voorspellen is, dan heb je er dus niet veel aan gedaan. Shih tzu's vallen onder de brachycephalen. Brachycephaal x brachycephaal maakt geen hond met een snuit van normale lengte.


En eerlijk, kijkend naar het hondje op je meest recent geplaatste foto zie ik ook gewoon een hond met een platte snuit, dat zwarte bolletje grenst direct aan de schedel en wipt zelfs omhoog. Niet veel anders dan de mopshond en de Franse bulldog. Ik heb zelfs een langere neus. Fijn dat je honden geen problemen lijken te hebben (tja, welke fokker van platsnuiten zal toegeven dat zijn/haar hond problemen heeft ten gevolge van de platte snuit?), maar dit is niet normaal en niet uit belang van het welzijn van de hond.

 

Ik vind het geweldig om te lezen dat er dus wel degelijk meer bewustzijn is gecreëerd, dat steeds meer mensen hun mond opentrekken en inzien dat brachycephalie absoluut niet normaal en natuurlijk is. Niet leuk voor de stamboomfokkertjes die denken dat ze oh-zo-goed bezig zijn, maar ja, je maakt zelf de keuze geen honden te fokken met een natuurlijke en gezonde proportie. 

Dus dat Dier & Recht hier wel hun mond voor opentrekt en mensen eraan herinneren dat deze vorm van fokken tegen de wet is, ik kan dat wel toejuichen. Het moet gewoon klaar zijn. 

honden page profiel Wilma en DobbyWilma en Dobby

honden foto van Wilma en Dobby

Als je twee ongezonde honden kruist, heeft de kruising dubbele kans op narigheid.

Hoogstens kun je zeggen dat als je twee gezonde honden kruist er minder kans is op narigheid. Maar of dat dan rashonden of raslozen zijn... dat maakt dan niet heel veel uit denk ik.

Wel ben ik zelf een voorstander van meer diverse genen, dus gesloten stamboeken vind ik best meh.

honden page profiel Wilma en DobbyWilma en Dobby

honden foto van Wilma en Dobby

" Bij die rashondenwijzer worden volgens mij ook honden zonder stamboom meegeteld.
Ook broodfokhonden die bijvoorbeeld worden verkocht als labrador vallen worden meegerekend.
Dat geeft wel een vertekend beeld.
Hoewel er helaas genoeg wel rassen zijn die in geen enkel geval meer zo gezond zijn.
 
  "

Ja, voor dat dit opgestart werd heb ik gegevens van mijn vorige en huidige hond daarop ingevuld. Rashondenwijzer is dus totaal een misnomer.

honden page profiel RickRick

" Tja, en terecht. Dat je een stamboompje fokt, betekent niet dat je goed bezig bent.Platte én korte snuiten (aka brachycephalie) horen gewoon niet gefokt te worden, period. Het zal áltijd extra risico's met zich meebrengen. En als je een hond in zo'n lichaam fokt waardoor die serieuze problemen kan riskeren, dan ben je verre van verantwoord bezig. Een verantwoorde fokker doet er alles aan om gezonde pups ter wereld te brengen. Zijn ze van de geboorte al beperkt met een korte/platte snuit, wat met deze rashonden te voorspellen is, dan heb je er dus niet veel aan gedaan. Shih tzu's vallen onder de brachycephalen. Brachycephaal x brachycephaal maakt geen hond met een snuit van normale lengte.
En eerlijk, kijkend naar het hondje op je meest recent geplaatste foto zie ik ook gewoon een hond met een platte snuit, dat zwarte bolletje grenst direct aan de schedel en wipt zelfs omhoog. Niet veel anders dan de mopshond en de Franse bulldog. Ik heb zelfs een langere neus. Fijn dat je honden geen problemen lijken te hebben (tja, welke fokker van platsnuiten zal toegeven dat zijn/haar hond problemen heeft ten gevolge van de platte snuit?), maar dit is niet normaal en niet uit belang van het welzijn van de hond.
 
Ik vind het geweldig om te lezen dat er dus wel degelijk meer bewustzijn is gecreëerd, dat steeds meer mensen hun mond opentrekken en inzien dat brachycephalie absoluut niet normaal en natuurlijk is. Niet leuk voor de stamboomfokkertjes die denken dat ze oh-zo-goed bezig zijn, maar ja, je maakt zelf de keuze geen honden te fokken met een natuurlijke en gezonde proportie. Dus dat Dier & Recht hier wel hun mond voor opentrekt en mensen eraan herinneren dat deze vorm van fokken tegen de wet is, ik kan dat wel toejuichen. Het moet gewoon klaar zijn.  "

En daar ga je weer dus per definitie is een brachycephalie hondje in jouw ogen ongezond ik had het ook niet over het zwarte hondje.

Mijn hond is voor haar fok geschikt heids testen gezien door proffesors en mensen die er verstand van hebben die geven allemaal aan dat het hondje niks mankeert en super gezond is in mijn omgeving vrienden en kennisen hebben al die troep kruisingen veel aangeboren afwijkingen die een stamboom hond niet hebben.

Ik weet nog dat jij opzoek was naar norbu en de weg erna toe jij hebt hem zelf van zover weg met het oog het ras te verbeteren maar wie zegt dat norbu geen ongezonde pups gaat geven is jouw ras dan per definitie niet gezond laat ik het dan maar niet hebben over de hd en ed problematiek bij grote zware honden spondylose daargelaten. 

Je hoeft niet van het ras te houden of er zelf een te nemen dus jouw mening voegt weinig toe. En wie ben jij om te zeggen dat een shih tzu ongezonder is dan jouw ras ik denk dat we allebei daar het andwoord ook wel op weten 

honden page profiel KekhorKekhor

honden foto van Kekhor

" En daar ga je weer dus per definitie is een brachycephalie hondje in jouw ogen ongezond ik had het ook niet over het zwarte hondje.
Mijn hond is voor haar fok geschikt heids testen gezien door proffesors en mensen die er verstand van hebben die geven allemaal aan dat het hondje niks mankeert en super gezond is in mijn omgeving vrienden en kennisen hebben al die troep kruisingen veel aangeboren afwijkingen die een stamboom hond niet hebben.
Ik weet nog dat jij opzoek was naar norbu en de weg erna toe jij hebt hem zelf van zover weg met het oog het ras te verbeteren maar wie zegt dat norbu geen ongezonde pups gaat geven is jouw ras dan per definitie niet gezond laat ik het dan maar niet hebben over de hd en ed problematiek bij grote zware honden spondylose daargelaten. 
Je hoeft niet van het ras te houden of er zelf een te nemen dus jouw mening voegt weinig toe. En wie ben jij om te zeggen dat een shih tzu ongezonder is dan jouw ras ik denk dat we allebei daar het andwoord ook wel op weten  "


Extreem brachycephale honden kunnen anatomisch gezien niet functioneren als een normale hond, dat is gewoon onmogelijk.
Jouw brachycephalen vergelijken met een Tibetaan (die overigens geboren is uit de natuurlijke selectie in keiharde omstandigheden op grote hoogte, een misvormde hond zal daar geen seconde overleven) is sowieso appels met peren vergelijken. En dan beginnen over HD, TM’s worden niet bewust gefokt op slechte heupen hoor. Snuitloze rashonden echter wel op snuitloosheid. Dáár zit het probleem; het bewust fokken op honden die een lichaamsdeel missen. Als mijn hond na alles toch een erfelijke aandoening doorgeeft aan de pups, dan zal ik niet verder fokken. Zie ik dat jou en al die andere fokkers doen met snuitloze honden? Nee, die zetten hun roze brilletje op en gaan gewoon door, want het is schattig En Zo HoOrt De ShiH TzU tE ZijN.


Brachycephalie is per definitie een uiterlijk kenmerk dat de gezondheidssituatie van de hond negatief beïnvloedt. Dat heeft verder niks te maken met stambomen, stamboomloze honden of kruisingen. Een stamboomhond kan brachycephaal zijn, een kruising ook. Het bewust fokken van extreem brachycephale honden (stamboomhond, kruising, wat dan ook!) is inmiddels -gelukkig- illegaal in Nederland. 

Het is overigens compleet bizar zelf snuitloze honden te fokken en het probleem dan af te schuiven. Zou wat zijn hè: “ja ik fok honden zonder achterpoten maar ze hebben een stamboom!! Het probleem ligt bij de broodfok."
Kom op..

honden page profiel ChantalChantal

honden foto van Chantal

" Vandaag plaatste Dier & Recht een artikel over 'rashondenleed'. Het gaat hierbij over een Duitse Herder met diverse erfelijke aandoeningen.
Conclusie van het artikel: Neem geen rashond maar een kruising. Want een rashond is te ver doorgefokt, dus een kruising is gezonder.
https://www.dierenrecht.nl/nieuwsartikelen/het-verhaal-van-nala-vijf-jaar-rashondenleed
Wat vinden we hier nou van?
 
Een goede fokker fokt toch alleen met geteste reutjes en teefjes? En waarom zou een kruising geen erfelijke aandoeningen kunnen krijgen? Als een van de ouders de ziekte met zich meedraagt, kan het toch gewoon doorgegeven worden aan de pup? Ongeacht met welk ras het dier gekruist wordt?  "

Dierenrecht is toch die club die mensen opriep om met hun kruisingen te gaan fokken. Wat een circus. Dus ik verwacht niet anders van hen. 

Daarbij is het wel bij velen hier duidelijk dat vele rassen helemaal kapot gefokt zijn, dat het gewoon misdadig is. Duitse herders, Franse bulldoggen, cavaliers etc etc. Niet echt een verrassing

Volgende forumvraag: Hoopers met Djaira en Djazzy
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^